Slovenia

Velika Britanija po Španiji karanteno uvedla tudi za Francijo

icon-content-book-3PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ne samo tisti, ki prihajajo iz Španije, v 14-dnevno karanteno na Otoku bodo po novem morali tudi britanski državljani, ki se vračajo iz Francije in Nizozemske. Ukrep je nujen za zajezitev okužb z novim koronavirusom, pravijo oblasti, zaradi naglo sprejete odločitve pa je pričakovati velike gneče na letališčih. Francija je medtem napovedala podoben ukrep za Veliko Britanijo.

Ukrep, ki bo v veljavo stopil v soboto ob 5. uri zjutraj po našem času, bo veljal tudi za Britance, ki bodo domov pripotovali iz Monaka, Malte, otočja Turks in Caicos in Arube, je sporočil britanski minister za prometGrant Shapps. 

Odločitev britanske vlade, da zgoraj omenjene države umesti na rdeči seznam, je posledica večjega porasta novih okužb v omenjenih državah v zadnjih dneh, poroča BBC.

Prekinitev tako imenovanih "potovalnih koridorjev", ki omogočajo gibanje med Združenim kraljestvom in drugimi državami, je nujna za preprečitve prenosa okužb z boleznijo covid-19, so sporočili z Ministrstva za promet. Kot so pojasnili, je Francija zabeležila strm porast okužb, saj so v zadnjem tednu zaznali za 66 odstotkov več novih okužb na 100.000 prebivalcev. Podobno je bilo na Nizozemskem, na Malti pa so zabeležili kar 105-odstotni porast.

Shapps je povedal, da je ukrep karantene potreben, saj so se močno trudili, da se njihove številke ne bi povišale. "Ne moremo si privoščiti, da bi to zdaj pokvarili z uvoženimi primeri." 

Francija je Veliki Britaniji že napovedala povračilne ukrepe.FOTO: Dreamstime

Francija je že sporočila, da odločitev britanske vlade obžaluje, državni sekretar Clement Beaunepaje na Twitterju odgovoril, da bodo ukrepali podobno. Kot je dodal, upa, da se bodo zadeve kmalu vrnile v normalne tire.

Lord Llewellyn, britanska veleposlanica v Franciji, pa je pojasnila, da se zavedajo, da je sprejetje ukrepa neugodna novica za Britance, a je hkrati poudarila, da lahko nadaljujejo s počitnicami, če bodo ob vrnitvi domov upoštevali ukrepe in se samoizolirali. 

Na ukrep so se tudi že odzvale različne letalske družbe, ki so sporočile, da gre še za en hud udarec letalski industriji, ki je že tako ali tako v najhujši krizi v zgodovini svojega obstoja.

V Franciji naj bi bilo trenutno okoli pol milijona britanskih turistov. Ker se bodo želeli izogniti karanteni, gre pričakovati, da bo odločitev povzročila množično vračanje domov in gnečo na letališčih. 

Francosko podjetje Eurotunnel, ki upravlja predor pod Rokavskim prelivom, se že zdaj sooča s veliko zasedenostjo, vozovnice za vlake so po besedah Johan Keefeja, tiskovnega predstavnika družbe  Getlink, bolj ali manj razprodane. "Enostavno nimamo dovolj prostora za vse, ki bi se naglo hoteli vrniti," je dejal in pozval Britance, naj se na spletu prepričajo, kako je z vozovnicami, preden pridejo na terminal. "Ljudje morajo razumeti, da se ne bo enostavno vrniti v Združeno kraljestvo," je dodal. 

Sodeč po podatkih podjetja Statista, so prebivalci Združenega kraljestva lani v Franciji opravili 10,35 milijona obiskov. Gre za drugo najbolj priljubljeno počitniško destinacijo med Britanci, za Španijo z 18,12 milijona obiski. 

Britanske oblasti so enak ukrep za Španijo sprejele 25. julija,  tudi takrat pa je to izzvalo burne reakcije.

Football news:

Suarez wept as he left the Barca base. He said goodbye to the team's players
Barcelona will try to hire defender Athletic Nunes if Garcia's transfer fails
Havertz scored the first goal for Chelsea
Di Maria suspended for 4 matches for spitting in the direction of Alvaro Gonzalez
Each Real Madrid player refused a bonus of 1 million euros. This is a serious help - it will be easier for the club to survive the crisis
Rashford to the mayor of London: I do everything for Liverpool as much as I do everywhere else. It's more football and politics
Neuer on Goetz: I think Mario can flourish in Bayern, he's in good shape