Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Dorp Atemsa krijgt tractor voor bevordering project hooglandrijst

GFC NIEUWSREDACTIE- Het Bureau Gemeenschapsprojecten (BGP) in Suriname heeft ter ondersteuning van het project voor het verbouwen van hooglandrijst een tractor doen toekomen aan het dorp Atemsa.

De schenking is het resultaat van een verzoek dat door de Stichting Ana Makandii was ingediend bij het BGP als werkarm van het ministerie van Financiën en Planning.

Dit verzoek werd goedgekeurd en het BGP financierde de tractor voor Atemsa, dat gelegen is in het Pamaaka gebied in het district Sipaliwini en wel aan de benedenloop van de Marowijnerivier.

BGP-medewerker Soulamy Laurens zet zich vooral in voor het uitvoeren van projecten in het binnenland, met name het Pamaaka gebied. Ze geeft aan dat eenieder ontwikkelingsprojecten mag indienen bij het bureau zolang de projecten maar tot voordeel van de gemeenschap zijn.

Laurens spreekt de hoop uit dat de bewoners van Atemsa de tractor op juiste wijze zullen inzetten om hun dorp en de naburige woongemeenschappen tot ontwikkeling te brengen.

Met het zwaar materieel zal in sneller tempo landbouwgrond vrijgemaakt kunnen worden voor het inzaaien van hooglandrijst.

De Pamaaka-ontwikkelingsorganisatie Stichting Ana Makandii wil het verbouwen van dit gewas – ook wel “bergi alesi” genoemd – in het stamgebied bevorderen om de huidige sociaaleconomische uitdagingen te kunnen aangaan.

Johannes Tojo, stichtingsvoorzitter tevens programmamanager van het project hooglandrijst, geeft aan dat een structurele aanpak de bewoners bestaanszekerheid, voedselzekerheid en verdiencapaciteit verschaft.

Het is volgens Tojo geen gemakkelijke opgave geweest om de tractor op locatie te krijgen. De infrastructuur en bereikbaarheid zijn een uitdaging om de dorpsgemeenschappen te voorzien van materiaal dat nodig is voor hun ontwikkeling.

De programmamanager is het ministerie van Financiën en Planning dan ook erkentelijk dat het de nodige middelen heeft vrijgemaakt om via het BGP het project kans van slagen te geven.

Tojo is ook de gemeenschap van het Pamaaka gebied dankbaar: “Iedereen heeft zijn krachten gegeven om de tractor in de boot te laden, wat zeer moeizaam is geweest, om het vervolgens met alle mankracht vanuit de boot weer op het land te krijgen.”

De stichtingsvoorzitter is ervan overtuigd dat deze urenlange operatie en de inspanning van eenieder, ervoor zullen zorgen dat men nog meer waarde zal hechten aan de schenking.