Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Innovatieve ‘hack’ Franse onderzoekers opent nieuwe kijk op de zon

GFC NIEUWSREDACTIE- Astronomen hebben met succes een nieuw bedieningsmechanisme toegepast op de Extreme Ultraviolet Imager (EUI) van het ESA/NASA Solar Orbiter ruimtevaartuig om de zon’s corona in ultraviolet licht vast te leggen. Bekijk onderaan beelden.

Deze vernieuwing, bestempeld als een ‘hack’ door experts, kan toekomstige zonne-instrumentatie beïnvloeden.

De aanpassing, geïnitieerd door Dr. Frédéric Auchère van het Institut d’Astrophysique Spatiale aan de Université Paris-Sud, bestond uit het toevoegen van een klein uitsteeksel aan de deur van het instrument.

Hierdoor kon het heldere licht van de zon worden geblokkeerd, waardoor de EUI de veel zwakkere ultravioletstralen van de omliggende corona kon detecteren.

In het verleden werden afbeeldingen van de zon’s corona gemaakt met specifieke instrumenten, genaamd coronagrafen. De kracht van deze nieuwe techniek is dat de coronagraaf en camera in hetzelfde instrument kunnen worden geïntegreerd.

Dr. Daniel Müller, projectwetenschapper bij ESA, benadrukte: “Dit werkt zo goed dat we nu een nieuw soort instrument kunnen overwegen dat zowel de zon als de corona eromheen kan vastleggen.”

Dankzij deze innovatie kunnen wetenschappers dieper in de atmosfeer van de zon kijken, waardoor nieuwe wetenschappelijke inzichten ontstaan.

Foto: ESA/YouTube