Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

LVV en FAO/SAMAP overhandigen landbouw- en verwerkingsmachines aan boeren en verwerkers

GFC NIEUWSREDACTIE- Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in Suriname, in samenwerking met de Wereldvoedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), heeft met succes meer dan 2700 stuks landbouwattributen en machines overgedragen aan begunstigden van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP).

Boeren en agro-verwerkers namen deel aan de distributie van tractoren, cassaveverwerkingsmachines en diverse andere productie- en voedselverwerkingsapparatuur.

Onder het SAMAP-project heeft de tweede oproep van de Matching Grant Facility (MGF 2) sinds december 2022 meer dan 4700 landbouwmachines en apparatuur aan begunstigden in alle 10 districten van het land geleverd.

Deze aanzienlijke investering, met een totaal van meer dan USD 1,2 miljoen, heeft 129 small en large grant projecten gefinancierd onder de MGF 2, gericht op het verbeteren van de productiecapaciteit van Suriname voor fruit, groenten, cassave, gember en andere niet-hout bosbijproducten (NTFP’s).

Anand Ramkisoensing, directeur van Onderzoek, Afzet en Verwerking van het ministerie van LVV, benadrukte de inzet van de regering om boeren te ondersteunen en de agrarische sector van Suriname te versterken.

Hij erkende het belang van het verschaffen van hoogwaardige en innovatieve machines aan boeren, waarbij hij benadrukte dat LVV en SAMAP ook extra ondersteuning bieden, zoals training, certificering en voedselveiligheidsmaatregelen.

Hermien Pavion, directeur Agrarische Ontwikkeling Binnenland, van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), uitte haar tevredenheid over de inclusiviteit van de grant die met name ten goede komen aan vrouwen in ditricten zoals Sipaliwini, Brokopondo en Marowijne.

Ze benadrukte de focus van haar ministerie op het bevorderen van duurzame en concurrerende agroforestrysystemen door middel van mechanisatie en verzekerde voortdurende steun voor het succes van SAMAP-projecten.

Met de recente distributie van apparatuur heeft FAO/SAMAP nu 75% van de begunstigden van MGF 2 voorzien van gereedschappen en landbouwhulpmiddelen en 100% van de projecten die deelnemen aan de eerste oproep.

Eén van de begunstigden, Tiffany Birambie van de inheemse vrouwelijke landbouwcoöperatie genaamd Asajakweno van het dorp Pierre Kondre Kumbasi te district Para, benadrukte haar dankbaarheid en merkte de uitdagingen op waarmee kleine boeren worden geconfronteerd bij het zelfstandig investeren in hoogwaardige machines.

Dankzij de steun van SAMAP gaf zij blijk van het vertrouwen om de efficiëntie van haar productieproces te verbeteren, haar markten uit te breiden en de verkoop te vergroten.