Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

President Santokhi wil als ‘dictator’ Suriname verder regeren, zeggen critici

GFC NIEUWSREDACTIE- Verschillende personen zeggen dat het niet in het belang van Suriname en haar inwoners is indien de Surinaamse president Chan Santokhi  kiest voor ‘electorale autoritarisme’, beter bekend als  ‘geleide democratie’.

Op sociale media wordt al gesuggereerd dat er sterke aanwijzingen zijn dat Santokhi mogelijk al doelbewust heeft gekozen voor deze beleidsombuiging.

Een bestuurskundige uit Amsterdam legt aan GFC Nieuws uit dat in dergelijke situaties de democratie wordt ondermijnd, maar niet door het volledig afschaffen van verkiezingen of andere democratische instellingen, maar door subtiele aanpassingen die de machtsbalans verschuiven in het voordeel van de zittende leider.

Hij wijst erop dat dat deze veranderingen vaak gradueel zijn en worden uitgevoerd onder de dekmantel van wettigheid, waardoor ze minder opvallen en moeilijker te bestrijden zijn.

Het publiek en de media kan deze verschuivingen ook moeilijker herkennen of kan ze zelfs steunen vanuit een gevoel van nationalisme of stabiliteitswens.

Volgens de Nederlandse deskundige is het belangrijk om waakzaam te zijn voor deze subtiele vormen van autoritarisme binnen democratische systemen, omdat ze de fundamenten van de democratie kunnen uithollen.