Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Suriname wordt onder de voet gelopen door machtige oliereuzen

GFC ECONOMIEREDACTIE- Voor olieproducerende landen zoals Suriname is een deskundig onderhandelingsteam niet alleen wenselijk, maar absoluut noodzakelijk.

Dat laat een analist uit Amsterdam aan GFC weten.

De onderhandelingen die gevoerd worden met grote oliemaatschappijen, zo beweert hij, zijn complex, verfijnd en hebben verregaande implicaties voor zowel de huidige als de toekomstige welvaart van het land.

Er is een groeiende bezorgdheid dat gebrekkige onderhandelingsvaardigheden kunnen leiden tot overeenkomsten die het land benadelen.

Dit zou niet alleen de financiële winsten kunnen beperken, maar ook kunnen resulteren in onvoldoende bescherming van milieu en maatschappij, en in een mislukking om duurzame groei en ontwikkeling op lange termijn te bevorderen.

“De olie-industrie is een machtige speler op het wereldtoneel, en onderhandelingen over oliecontracten zijn een delicate evenwichtsoefening.”

“Aan de ene kant wil Suriname de bedrijven aantrekken met aantrekkelijke voorwaarden, aan de andere kant is het essentieel om te zorgen voor een eerlijke verdeling van de winsten, respect voor de milieunormen en duurzame groei voor het land”, benadrukt hij.

Deskundige onderhandelaars zijn naar zijn zeggen van cruciaal belang om een evenwicht te bereiken tussen deze belangen.

“Zij kunnen ervoor zorgen dat de belangen van Suriname niet worden ondermijnd en dat het land profiteert van zijn natuurlijke hulpbronnen. Zij zouden in staat moeten zijn om de fijne kneepjes van contractuele details te begrijpen, de gevolgen van elke clausule te doorgronden, en te onderhandelen met het oog op het bredere nationale belang.”

Ook de bekende politicus en voorman van De Nieuwe Leeuw, Dharm Mungra, heeft eerder aan GFC laten weten dat hij zich zorgen maakt.

Hij zegt: “In het licht van de huidige discussies en bezorgdheden in Suriname, is het duidelijk dat er behoefte is aan een deskundig onderhandelingsteam dat het land op adequate wijze kan vertegenwoordigen en beschermen.”