Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Uitdagingen in de Surinaamse gezondheidszorg: van gebrek aan apparatuur tot medicijntekorten

OPINIE – De gezondheidszorg in Suriname vertoont vaak verontrustende tekortkomingen. In sommige ziekenhuizen kunnen essentiële medische procedures niet altijd worden uitgevoerd vanwege een gebrek aan benodigde apparatuur.

Zo zijn er gevallen waarbij mensen niet opgenomen worden gewoon omdat er geen beschikbare plek is. De mensen worden zonder medische assistentie huiswaarts gestuurd, met alle gevolgen die dat met zich meebrengt.

Artsen worden overweldigd door een grote patiëntenstroom. Bovendien kampt de gezondheidszorg met problemen in verband met de beschikbaarheid van medicijnen, waarbij bepaalde medicijnen regelmatig niet op voorraad zijn of niet in de klapper voorkomen en veel SRD’s voor neergeteld moeten worden.

Deze uitdagingen wijzen op de noodzaak van verbeteringen in de gezondheidszorg om te zorgen voor adequate behandeling en zorg voor patiënten.

Het is dan ook niet vreemd dat artsen en gespecialiseerd personeel massaal wegtrekt naar het buitenland voor betere voorzieningen. Dit kan alleen betekenen dat het erger gesteld raakt met ons geliefd land Suriname.

Er zijn verschillende modellen en benaderingen om de gezondheidszorg te verbeteren, afhankelijk van de specifieke uitdagingen en behoeften van een land.

Hier zijn enkele oplossingsmodellen die in de gezondheidszorg worden toegepast:

1. Universele gezondheidszorg (UGZ): Dit model streeft ernaar om gezondheidszorg beschikbaar te maken voor alle burgers, ongeacht hun inkomen, sociale status of geografische locatie. Landen die dit model hanteren, proberen toegang tot basisgezondheidszorgdiensten te garanderen voor de hele bevolking.

2. Preventieve zorg: Preventieve zorg legt de nadruk op het voorkomen van ziekten en aandoeningen voordat ze zich ontwikkelen. Dit omvat gezondheidseducatie, vaccinaties, screeningsprogramma’s en leefstijlinterventies.

3. Financiële hervormingen: Het herstructureren van de financiering van de gezondheidszorg, zoals het invoeren van ziektekostenverzekeringen of sociale zorgstelsels, kan de toegang tot zorg verbeteren en de financiële last voor patiënten verminderen.

4. Verbetering van de infrastructuur: Investeringen in gezondheidszorgfaciliteiten, zoals ziekenhuizen, klinieken en laboratoria, kunnen de toegang tot zorg vergemakkelijken en de kwaliteit ervan verbeteren.

5. Capaciteitsopbouw: Het opleiden en aantrekken van gekwalificeerd medisch personeel, zoals artsen, verpleegkundigen en paramedici, is essentieel om de gezondheidszorg te versterken.

6. Internationale samenwerking: Samenwerking met internationale gezondheidsorganisaties en andere landen kan helpen bij het delen van beste praktijken, het verstrekken van financiële steun en het aanpakken van wereldwijde gezondheidsproblemen.

Het is van eminent belang dat de overheid gestructureerd gaat werken aan de lotsverbetering van het volk en het personeel die zich wil inzetten, maar slechts gewaardeerd wenst te worden. Vanuit deze plek roep ik de minister van Volksgezondheid op om de uitdagingen te bekijken.

Een bezorgde arts,

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud.