Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

US$ 260.000 voor aanschaf flowcytometer zal levens redden

GFC NIEUWSREDACTIE- Via de media wordt er vaak financiële hulp gezocht voor onder andere kinderen die naar Columbia worden uitgezonden vanwege acute leukemie.

Ook vicepresident Ronnie Brunswijk heeft deze verzoeken eerder gehad en heeft hij er niet om geschroomd zijn bijdrage te leveren. De kosten voor het uitzenden, de verdere diagnostiek, behandeling en follow up kosten al gauw gemiddeld enkele tonnen USD.

In het St. Vincentius Ziekenhuis is de hematoloog die er werkzaam is voor de diagnostiek geheel afhankelijk van de enige patholoog in Suriname. De uitslag van een onderzoek kan gemiddeld zes weken duren, waardoor het voor sommige patiënten te laat is.

Bij een acuut geval is de patiënt meestal al overleden voor de uitslag bekend is. Echter kan de wachttijd verkort worden naar één of twee dagen als het onderzoek wordt verricht middels flowcytometrie (FACS).

Niet alleen de wachttijd, maar ook de kwaliteit en accuraatheid van de diagnose zijn hiermee gediend. De ziekeninstelling heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid daarom benaderd na te gaan of het mogelijk is zo een apparaat aan te schaffen.

De bewindsman presenteerde het voorstel in de Raad van Ministers (RvM) en was vicepresident Brunswijk gelijk te vinden voor dit voorstel, meldt het Directoraat Volkscommunicatie.

Door de korte wachttijd verbetert de overlevingskans en de kwaliteit van het leven van de patiënt. Met de goedkeuring van dit voorstel zullen jaarlijks 250 mensen met verdenking op bloedkanker, dus niet alleen acute leukemie, een diagnose hebben en behandeling ondergaan.

De aanschaf voor de flowcytometer kost ruim US$ 260 duizend en zal komen uit de begroting van het Ministerie van Volksgezondheid. De aanschafprijs is door het behandelen van drie kinderen met acute leukemie in Suriname weer terugverdiend.