Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Veel soorten vruchten in Suriname vaak te zuur, consumenten kiezen voor zoet

GFC NIEUWSREDACTIE- Veel soorten vruchten die in Suriname worden geteeld en verkocht, zijn te zuur. Consumenten vinden dat men bij het kopen van Surinaamse vruchten niet kan rekenen op een lekkere smaak.

Dit geldt vooral voor sinaasappels, maar ook voor sommige soorten mango’s.

Een huisvrouw uit Paramaribo vertelt aan GFC dat ze de voorkeur zou geven aan lokaal geteeld fruit.

“Maar ik ben vaak erg teleurgesteld. Onlangs betaalde ik nog 175 Surinaamse dollars voor slechts drie Golet mango’s. Ik heb ze moeten weggooien omdat ze veel te zuur waren. Kennelijk waren ze te vroeg geplukt van de boom,” legt ze uit.

Ook haar neef denkt er zo over. “Als je bijvoorbeeld een buitenlandse appel of sinaasappel koopt, kun je er bijna honderd procent op rekenen dat die zoet zal smaken en niet zuur. Dat is helaas niet zo met Surinaams fruit.”

Beiden stellen voor dat landbouwers betere methoden toepassen om de smaak van het Surinaamse fruit te verbeteren.

Een deskundige vertelt aan GFC dat er verschillende methoden zijn om fruit zoeter te maken. Een daarvan is het kiezen van specifieke variëteiten die genetisch zijn aangepast voor een hogere suikerconcentratie.

Daarnaast kunnen boeren de watergift aanpassen om stress te creëren, wat de suikeraanmaak in de plant kan stimuleren.

Bodembeheer en bemesting spelen ook een rol; een optimale voedingsstoffenbalans kan leiden tot zoeter fruit. De timing van de oogst kan eveneens invloed hebben op de zoetheid.