Suriname
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Wetenschappelijk inzicht in de perfecte lengte van een ontspannende vakantie

GFC LIFESTYLEREDACTIE -Of je nu de luxe hebt van twee maanden vakantie, een bescheiden weekje weg, of zelfs slechts een weekendje, de vraag blijft: wat is de ideale vakantieduur voor optimaal herstel?

Interessant genoeg onthult onderzoek dat er een specifieke periode nodig is om echt tot rust te komen.

Deze bevinding biedt een perfect excuus om nooit meer voor minder dan een weekje vakantie te kiezen.

In dit artikel duiken we dieper in de wetenschap van ontspanning en ontdekken we de optimale vakantieduur om volledig te genieten en weer op te laden.

Je pakt je koffers in en je tankt je auto vol, en je bent helemaal klaar om van je vakantie te genieten. Na een stressvolle periode op het werk, merk je dat je niet meteen tot rust komt zodra je op het strand neerploft of aan het zwembad ligt.

Vergelijkbaar met het moment na een drukke werkdag waarop je even de tijd neemt om los te komen van je verantwoordelijkheden.

Het Journal of Happiness Studies publiceerde een interessante studie over het effect van vakanties op de gezondheid en het welzijn van werknemers.

In deze studie werden 54 werknemers gevolgd voor, tijdens en na een vakantie van minstens twee weken, waarbij ze regelmatig hun gemoedstoestand rapporteerden.

Opvallend genoeg werd een piek in gezondheid en welzijn opgemerkt op de achtste dag van de vakantie. Dit suggereert dat een vakantie minimaal acht dagen moet duren om volledig te ontspannen en maximaal van je vrije tijd te genieten.

Dr. Jessica de Bloom, arbeids- en organisatiepsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, was een van de onderzoekers die betrokken waren bij dit onderzoek.

Naast het onderzoeken van de vakantieduur, bestudeerde ze ook het verschil tussen een vakantie in eigen land en thuisblijven.

In een interview met de Volkskrant deelde ze haar bevindingen: “Er waren niet veel verschillen. Thuis is er natuurlijk eerder de verleiding om huishoudelijke taken op te pakken, terwijl je tijdens een vakantie eerder geneigd bent om uit eten te gaan in plaats van te koken.

Toch blijkt uit ons onderzoek dat je ook prima thuis kunt ontspannen.” Opmerkelijk genoeg verdween het effect op de gezondheid en het welzijn snel na de vakantie, zodra de werknemers weer aan het werk moesten.

Dit wijst erop dat het wellicht een goed idee is om gedurende het jaar meerdere uitstapjes te plannen, elk met een minimale duur van acht dagen, in plaats van één lange vakantie of korte weekendjes weg.