8 metode pentru a scăpa de stres

8 metode pentru a scăpa de stres. Îți propunem un articol în care vom încerca să stabilim principalele tehnici care te pot ajuta să depășești cu brio stresul. Metodele sînt simple și sînt la îndemîna oricui și, practicate cu consecvență, vor reuși să aducă rezultate uimitoare în viața ta.

Efecte benefice atît pentru sănătatea fizică, dar și pentru cea mentală. Important e să reușești să identifici situațiile care te solicită și te epuizează pentru a trasa linii clare.

Ce este stresul și cine a introdus această noțiune

Stresul este, fără îndoială, nelipsit în zilele noastre. Este, cu alte cuvinte, o componentă inevitabilă a vieții care apare ca urmare a unor frici, temeri, nemulțumiri ce pot ține de locul de muncă, relații, probleme financiare. Un fel de energie negativă care îți dă tîrcoale, îți agită mintea și trupul, transmite stiridinlume.ro.

Hans Hugo Bruno Selye, biochimist canadian de origine austro-ungară, a introdus această noțiune, mult întîlnită în prezent. Stresul nu provoacă o stare neplăcută atît la nivel mental, cît și la nivel fizic. Acest lucru apare și în definiția cuvîntului de pe DEX.


STRES, stresuri, s. n. 1. (Med.) Termen general utilizat pentru orice factor din mediu (traumatism, emoții, frig, căldură etc.) capabil să provoace la om și la animale o stare de tensiune și o reacție de alarmă a organismului, determinînd uneori îmbolnăviri grave; p. ext. efect nefavorabil produs asupra organismului ființelor de un factor de mediu. 2. (Geol.) Presiune laterală tangențială care se produce in sinclinale și determină formarea cutelor muntoase. – Din engl., fr. stress.

Stresul este considerat a fi boala secolului 21 care pune stăpînire pe tot mai multă lume. Oare de cîte ori nu am auzit expresia Sunt stresat/-ă. Fie ca un fel de pretext pentru randamentul scăzut, pentru oboseala resimțită, ca urmare a unei stări fizice deplorabile sau a lipsei de vitalitate.

Este așadar un cuvînt întîlnit la ordinea zilei, care se reflectă pe planuri diferite în funcție de procesul prin care trece o persoană. Unii își concentrează o atenție sporită asupra carierei și atunci cînd rezultatele nu sînt cele dorite, o astfel de stare este inevitabilă. Alții se lasă doborîți de alte probleme, cum ar fi banii, un nivel de trai scăzut etc.

Metode pentru a scăpa de stres. Tehnici simple la îndemîna oricui

În acest context, psihologul Alexandru Pleșea propune prin intermediul unui video, postat pe Youtube 5, tehnici simple care sînt la îndemîna oricui. Important este ca aceste metode să fie preluate de individ și introduse în viața de zi cu zi.

O stare de bine are loc după ce acele metode au fost puternic întipărite în minte, reușind să elimine acele gînduri negative care duc de fapt la stres.

Pînă la urmă este vorba despre exercițiu. Tehnicile sînt simple și, repetate frecvent, ajung să fie asimilate în stilul de viață al unei persoane. Rezultatul?

O situație tensionată va cunoaște o altfel de abordare, atîta timp cît acea persoană va încerca să adopte o perspectivă pozitivă asupra problemei respective. Să vedem care sînt pașii simpli prin care putem ajunge la un echilibru interior, care ne poateoferi pace și bucurie!

1. Joacă-te un pic

Pentru început, psihologul Alexandru Pleșea propune joaca ca și metodă de eliberare a stresului. Explicația este una simplă. Adulții ajung să ia totul mult prea în serios. Să gîndească prea mult, să întoarcă o situație pe toată părțile și, poate, să găsească probleme chiar și acolo unde ele de fapt nu există.

Cel mai mult se joacă în viață copiii, după care uneori bătrînii. Noi, pe durata vieții, de la 18 ani în sus și pînă la 50-60 de ani, uităm să ne jucăm pentru că intrăm în lucrurile serioase ale vieții. Cînd te joci cu cineva, chiar dacă vezi că persoana aia are treabă, fă-o să se simtă bine, fă-te pe tine să te simți bine, psiholog Alexandru Pleșea.

Ideea este să adopți o atitudine, în care să se regăsească veselia și voia bună. Important este de fapt cum privești lucrurile, dar și cum alegi să le trăiești. Un stil jovial îți va oferi o stare pe măsură.

Nu mai lua totul ca și cum ar fi o problemă de viață și de moarte, pentru că cele mai multe lucruri care ajung să ne deranjeze provin din niște situații minore.

2. Adu-ți aminte: o să treacă și asta

Totul în viață este trecător. Această este o idee pe care ar fi bine să ți-o întipărești în minte și să te gîndești la ea de fiecare dată cînd stresul îți bate la ușă. Încearcă să nu mai proiectezi gînduri negative cu privire la unele lucruri programate pentru viitor.

Pînă la urmă, nimeni nu îți poate spune cum va arăta viitorul cu exactitate, așa că nu are rost să te consumi inutil.

Anxietatea, teama, frica, fobia vin de la cît de repede gîndim asupra viitorului pînă la cît de mult gîndim asupra viitorului. Cît de îndepărtat este momentul pe care ni-l imaginăm de fapt. O să treacă și asta… Treci cu mintea peste acest moment.

Altfel spus încearcă să nu te concentrezi prea mult asupra momentului care îți provoacă îndoieli, ci ocolește acel gînd. Încarcă-ți mintea cu lucruri frumoase. Ce urmează după acel moment?

Activități de zi cu zi, poți să mergi la cumpărături, să citești cartea preferată, să asculți muzica favorită, să mergi la o întîlnire, să faci ceea ce îți place. Procedînd așa o să vezi că deja corpul tău se simte relaxat, destins, bine cu el însuși.

Secretul este de fapt să nu îți formezi un gînd rău asupra acelui eveniment. Chiar dacă acel gînd o să tot reapară în mintea ta, încearcă să te debarasezi de el și să îți încarci mintea cu lucruri dragi ție.

Treci peste prin formarea unui gînd că o să treacă și asta.

3. Respiră, dar respiră bine

Tehnica respirației este de bun ajutor în astfel de situații. Te ajută practic să te eliberezi de tot ce nu îți face bine.

Respirația simultană a pieptului și a diafragmei încarcă, oxigenează, energizează tot mecanismul tău interior, Alexandru Pleșea.

Cînd te confrunți cu o situație negativă, închide ochii, respiră de 3 ori adînc, inspiră de 3 ori, una după alta, și se deconectează automat ce gîndește mintea și ce simte inima, sfătuiește specialistul.

4. Răspunde, în loc să reacționezi

Oprește-te cînd ai o situație mai puțin plăcută și încearcă să urmezi primii pași menționați în acest articol. Atunci cînd reacționezi la o situație, ai tendința de a te folosi de primul impuls care îți apare în minte.

Analizează puțin lucrurile și vei vedea că nu este totul așa negru cum apare la prima vedere. Deci, în loc să reacționezi prin nervi, furie, supărare, adoptă o atitudine rațională.

Dacă răspundem rațional la o situație, să înțelegem un pic situația, nu să fim indiferenți. Cînd înțeleg și accept o situație, pot răspunde rațional, folosindu-mi creierul, mintea, ca să fac o treabă bună.

5. Timpul tău e prețios, organizează-l după bunul plac

Mulți oameni ajunși la o vîrstă înaintată ajung să realizeze valoarea uriașă pe care o are timpul. Acesta este de fapt o mare comoară, pe care mulți dintre noi se întîmplă să nu o folosim la înaltul ei potențial.

E timpul meu. Timpul meu înseamnă să aleg pentru mine, nu pentru mediul exterior, să aleg ce vreau eu să fac. E ceva prețios, e aurul tău să ai timpul tău, iar aurul îți dă valoare ție însuți/însăți, concluzionează Alexandru Pleșea.

Prin prisma acestui motiv, este important de altfel să alegem ce stare de spirit vrem să avem și cu ce sentiment dorim să ne petrecem timpul. Vrem să avem bucurie sau o stare de anxietate?

Dacă alegi prima variantă, este indicat să lucrezi cu tine și să depui puțin efort pentru a avea așadar o stare de bine.

6. Consiliere psihologică

Dacă ai impresia că situațiile cu care te confrunți și-au lăsat amprenta negativ asupra ta, iar stresul a ajuns la ordinea zilei, atunci nu strică să apelezi la ajutorul unui specialist.

Poți să alegi astfel consilierea psihologică, astfel încît acea persoană să se ocupe în totalitate de tine. Să te asculte și să te îndrume corespunzătoare. Avînd în vedere trăirile și reacțiile pe care le ai, poți primi un ajutor pe măsura nevoilor tale.

7. Evită lucrurile/oamenii care îți provoacă stres

O altă variantă pe care o ai la îndemînă este să identifici care este sursa stresului din viața ta și să faci ceva în sensul ăsta. Respectiv, să te lepezi de acele lucruri, situații care te macină.

Chiar și prezența unor oameni se poate dovedi toxică, motiv pentru care nu strică să-ți regîndești prieteniile. Nu toți oamenii au chimie, indiferent cît de minunați ar fi ei, important e să te înconjori de persoane cu care simți că poți să vorbești deschis și care îți oferă o energie pozitivă.

Pînă la urmă, prietenii sînt familia pe care putem să ne-o alegem singuri.

8. Fă ce îți place

Atîta timp cît de înconjori de frumos, starea ta psihică va fi una pe măsură. De aceea, ar fi bine este să aloci timp pentru pasiunile tale. Poate să fie vorba despre muzică, lectură, plimbări în aer liber.

Activități simple care îți sînt la îndemînă și care îți fac bine. Indicat este să îți organizezi programul, astfel încît în viața de zi cu zi să încluzi lucruri care ție îți aduc bucurie.

Încearcă să te motivezi, iar în fiecare zi după muncă să te ocupi și de ceea ce te face cu adevărat fericit. Vei avea astfel o energie mai bună, vei fi mai inspirat și, fără îndoială, vei fi o companie minunată pentru ceilalți!


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:00 Apple anunță o nouă prezentare
2:30 Lămîia și bicarbonatul de sodiu – un amestec terapeutic puternic!
2:00 10 fapte despre avioane care vă vor surprinde
1:00 În Marea Britanie a fost concepută o brînză fără lactate, din mazăre
0:30 Dacă vrei să conduci țara, atunci arată mai întîi cum conduci cu familia
0:00 Descoperire nouă: O substanță din care e alcătuit nucleul Pămîntului iese la suprafață
23:30 A fost dezvăluit pericolul cărnii de pui din supermarketuri
23:00 Comportamentul balenelor ucigașe din oceanul Pacific s-a schimbat
22:30 A fost descoperit pericolul gătitului la lemne și cărbuni
21:30 Sub gheaţa Antarcticii a fost descoperit un peisaj de dealuri şi văi înverzite
21:00 Gripa aviară, detectată pentru prima dată în largul coastelor Antarcticii
20:32 Viaţa pe Pămînt este 'sub asediu'
20:00 Hamas a folosit linii de telefonie clasică în tunelurile de sub Gaza
19:30 Actorul Jeremy Renner a relatat cum l-a schimbat accidentul în care a fost la un pas de moarte
19:23 Un nou Punct modern de Asistență Medicală Urgentă, cu o investiţie de 3,9 milioane de lei, deschis la Ocniţa
19:17 (video) Premieră chirurgicală în Moldova. O tânără diagnosticată cu chist pancreatic, salvată de medicii de la SCR „Timofei Moșneaga”: „Mă simt ca un copil”
19:07 Soldații ruși au lansat un atac în apropierea centralei nucleare din Hmelnâțkâi. Cele mai importante evenimente din a 609-a zi de război
19:00 Fiul lui Netanyahu, criticat de soldații israelieni pentru că a rămas în SUA
18:58 LIVE TEXT/ Un adolescent de 13 ani a murit în urma bombardamentelor rusești. Război în Ucraina, ziua 608
18:54 (video) Dorin Recean s-a întâlnit la Bruxelles cu Josep Borrell și comisarul european pentru vecinătate și extindere: „Viitorul Moldovei este în UE”
18:41 ( VIDEO)„Plouă cu bani”. Un influencer a aruncat un milion de dolari dintr-un elicopter, deasupra unui câmp din Cehia
18:34 Prognoză: Economia Germaniei o va depăși pe cea a Japoniei
18:29 (video) Stoianoglo, la doi ani de la „scoaterea din PG” cu mascați: Am înțeles deodată că această guvernare vrea să ia instituția, chiar și cu metode abuzive
18:28 După trei săptămâni de haos, republicanii au reușit să-și aleagă un președinte la Camera Reprezentanților
18:15 Armenia este pregătită să continue negocierile cu Azerbaidjanul privind acordul de pace
18:13 Citiți joi în ZdG: Ion Chicu: escortese mediatice sunteți, nu reporteri. Interviu cu Artur Proidacov, profesor de limbă și literatură ucraineană și deținător al Premiului Global în Pedagogie 2023
18:00 Anunț privind lansarea unui concurs de proiecte investiţionale
18:00 Robert Fico a fost numit premier al Slovaciei pentru a patra oară: „Libertatea vine din est”
17:57 Rusia anunță testarea cu succes a capacității sale nucleare prin simulrea unui atac masiv de represalii
17:52 Record de temperatură în Moldova
17:49 Stoianoglo a spus ce legături are cu Platon
17:37 Un post de televiziune, avertizat public pentru „lipsă de rigoare și acuratețe în redactarea și prezentarea știrilor”, după mai multe petiții înaintate de Ion Ceban
17:36 Moldova a înregistrat cele mai călduroase zile din ultimii 136 de ani
17:30 Un uragan catastrofal va lovi Mexicul
17:19 Replici între Irsael și ONU, după ce secretarul general al Națiunilor Unite a declarat că „atacurile Hamas nu au avut loc în vid”. Israelul cere demisia acestuia
17:15 Stoianoglo este sigur că va fi restabilit în funcție
17:15 Egiptul își "arată mușchii" la granița cu Israelul, demonstrîndu-și puterea militară 
17:06 WSJ: Israelul a acceptat să-şi amâne operaţiunile terestre în Fâşia Gaza
17:00 Meci amical între deținuți și veteranii FMF
16:59 Fetița de patru ani, rănită în carnagiul de la Bahmut, a ieșit din comă: Ce spun medicii
16:59 Nativii acestor zodii se vor întoarce la foștii iubiți pana la finalul lunii octombrie 2023. De ce ajung să facă un asemenea gest
16:58 Terapie nou descoperită: Cum ar putea fi tratată demența în viitorul apropiat FĂRĂ medicamente
16:50 Curtea de Apel București a decis începerea judecării lui Ion Iliescu în dosarul Revoluției române din 1989
16:48 Schema prin care o singură familie din SUA a încasat 14.000 de bilete câștigătoare la loterie
16:47 Stoianoglo: ”Toată lumea înțelege că împotriva procurorului general au fost făcute ilegalități”
16:39 Noul ajutor oferit de Comisia Europeană pentru Moldova: 72,5 milioane de euro până la sfârșitul lunii octombrie
16:30 Activitățile economice continuă să scadă în zona euro
16:30 Kadîrov a ajuns să fie CONTESTAT de propagandiștii „Z”, după ce a luat o decizie controversată. Aceștia au cerut intervenția Kremlinului
16:22 Stoianoglo: Eu am dorit să construiesc o procuratură corectă
16:21 LIVE TEXT/ Armata rusă a bombardat Hersonul. Între timp, circa 800 de copii sunt evacuați în mod obligatoriu din regiune. Război în Ucraina, ziua 608
16:17 Aproape 7 670 000 de buletine de vor fi tipărite pentru alegerile din 5 noiembrie: Care este valoarea tirajului
16:15 Cum mențin contacte Rusia și Ucraina
16:11 Robert Fico, simpatizant al Kremlinului, a fost numit pentru a patra oară premier al Slovaciei
16:06 Echipa #diez îți sugerează cinci evenimente pentru a spori productivitatea săptămânii. Unde poți merge joi, 26 octombrie
16:03 Trucul banal prin care cartofii vor rămâne proaspeți toată iarna, fără să încolțească. Unde trebuie să-i păstrezi
16:00 În satul Hîjdieni din raionul Glodeni, a fost montată o stație de tratare a apei
15:59 Dorin Recean a RAPORTAT la Bruxelles despre progresele înregistrate în implementarea celor NOUĂ recomandări ale Comisiei Europene: „Viitorul R. Moldova este în Uniunea Europeană”
15:58 Avertisment al oamenilor de știință: viața pe Pământ este „sub asediu”
15:53 Ciucă, la summitul Platformei „Crimeea”: Viitorul R. Moldova, Ucrainei și Georgiei în structurile europene, unica soluție pentru libertate și democrație
15:45 Turcia este pregătită să fie garant pentru Palestina în cadrul acordului cu Israelul
15:40 Ancora unei nave chineze a tăiat gazoductul din Marea Baltică, susține Finlanda
15:38 Premierul Dorin Recean, s-a întâlnit, la Bruxelles, cu Josep Borrell şi cu Olivér Várhelyi. Discuţiile purtate
15:30 Mai multe terenuri cu diverse destinații vor fi expuse la o licitație în capitală
15:29 CAPCANE // Escrocii folosesc AI pentru a imita vocile celor dragi. Evitați aceste numere
15:17 Delegaţie a Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor, la Chişinău. Principalele puncte de discuţie cu Maia Sandu
15:15 Moldova ar putea avea un nou cod funciar
15:11 (foto) Cum s-a desfășurat prima ediție a „Moldova Women Forum 2023”
15:03 Cine este vinovat de condamnarea R. Moldova la CtEDO în privința suspendării lui Stoianoglo?
15:01 Deconectări programate de lumină, pentru 26 octombrie
15:01 O nouă companie avia a anunțat că va opera zboruri din și spre Tel Aviv
15:01 O nouă companie aeriană a anunțat că va opera zboruri din și spre Tel Aviv
15:01 Va primi oare Moldova dividende din Planul de reconstrucție a Ucrainei, și ce are cu asta Aeroportul internațional Chișinău?
15:00 Sondaj Noi.md: Ion Ceban favorit al cursei electorale din Chișinău
14:59 Duma de Stat a Rusiei aprobă o lege care restricţionează accesul mass-mediei la alegerile prezidenţiale
14:56 Președintele României, Klaus Iohannis, va susține deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei și R. Moldova, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins
14:54 Accesul mass-media la alegerile prezidenţiale din Rusia, restricționat prin lege
14:50 Ştiai? De ce există oglinzi în lifturi
14:38 R. Moldova are un birou la Haga: Biroul procurorului de LEGĂTURĂ la Eurojust, deschis în prezența procurorului general interimar Ion Munteanu
14:32 Un bărbat, reținut de ofiţerii CNA într-un dosar de trafic de influență. A primit mită de 1800 de euro
14:30 Inesa Zagoret, tânără care a realizat un stagiu de practică în Parlamentul German: „A fi martor în direct la dezbaterile Bundestagului a fost mai presus de ceea ce vezi online”
14:30 La Haga a fost deschis biroul Procurorului de legatura al Republicii Moldova la Eurojust
14:30 Carp, care a depus plângerea ce l-a suspendat, apoi demis pe Stoianoglo, după condamnarea la CtEDO: E pe procedură, nu că nu ar fi făcut ceea ce i s-a invocat
14:27 Cetățean străin reținut de CNA. Ce acuzații i se aduc
14:25 Justiția română dă undă verde judecării fostului președinte, Ion Iliescu, în „Dosarul Revoluției”: Cine mai este vizat
14:25 R. Moldova primește 50 de milioane de euro sub formă de împrumut din asistența macrofinanciară oferită de UE. Granturi în valoare de 22,5 milioane de euro ar urma să fie deblocate până la finalul lunii
14:21 A început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie. În total vor fi tipărite circa 7 670 000 de buletine de vot
14:20 Modificări în Legea privind activitatea sanitară veterinară
14:09 Un cetățean străin, care pretindea că are „influență” asupra factorilor de decizie de la SIS și Inspectoratul General de Migrație, percepea mii de euro pentru legalizarea aflării pe teritoriul R. Moldova a cetățenilor altor state
13:28 Tinerii interesați de democrație în era digitală sunt invitați la o conferință. Află cum poți combate dezinformarea cu ajutorul tehnologiilor
13:20 Șase posturi de televiziune, sancționate cu 72 000 de lei pentru reflectarea campaniei electorale, deși au spus anterior că nu o vor face
7:02 25 octombrie, Ziua Armatei Române. Ziua eliberării totale a teritoriului național de sub ocupația ungaro-germană
13:24 Alexandru Tănase, despre concursul organizat pentru șefia Procuraturii Generale: „Instituția concursului a fost compromisă lamentabil și nimeni nu are prea multe așteptări”
13:21 Eșec de proporții pentru guvernarea PAS și Maia Sandu. R. Moldova pierde la CEDO în cazul Stoianoglo. Statul va plăti despăgubiri de milioane
11:24 (video) Stare de alertă în Turcia: Atac terorist la Ankara, lângă sediul Parlamentului. Un atacator s-a detonat, doi polițiști răniți
11:23 Fiind parte a UE, R. Moldova va fi dominată de deciziile altor state? Explicația expertului în politici și reforme europene
11:21 Moldova va exporta în China semințe de struguri
11:00 Cu ce se ocupă colectivul Filarmonicii Naționale în așteptarea construcției noii sale clădiri
10:42 Și-a ticsit bagajul cu țigări și intenționa să le transporte ilegal în Marea Britanie
10:38 LIVE TEXT/ Biden: nu putem în niciun caz să permitem ca sprijinul american pentru Ucraina să fie întrerupt. 585 de zile de război în Ucraina
10:21 Tinerii absenți pe listele electorale. „Problema nu e în vîrsta tinerilor, dar în lipsa de mentori”