LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 105. ONU: Războiul din Ucraina amenință să declanșeze „un val fără precedent de foamete și sărăcie”

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Lupte puternice continuă în Severodonețk, oraș cheie din estul Ucrainei aflat sub focul intens al Rusiei, iar autoritățile ucrainene anunță miercuri dimineață că rușii au bombardat din nou Harkov. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky susține că rușii sunt mai mulți și mai puternici, dar forțele Kievului rezistă și pot riposta. Zilele trecute, un contra-atac ucrainean a făcut posibilă recucerirea a jumătate din Severodonețk. Pe străzi însă continuă lupte aprige și un duel de artilerie. Rușii distrug totul, astfel încât să nu mai rămână nimic de apărat, a acuzat guvernatorul local.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri, 8 iunie:

Efectele negative ale invadării Ucrainei de către Rusia se agravează și afectează deja 1,6 miliarde de oameni din întreaga lume, a avertizat miercuri, 8 iunie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, prezentând al doilea raport al Organizației despre repercusiunile internaționale ale războiului.

The impact of the war in Ukraine on food security, energy & finance is systemic, severe & speeding up.

We must act now to save lives & livelihoods over the next months & years.

It will take global action to fix this global crisis. We need to start today. https://t.co/j3qZwVry32

— António Guterres (@antonioguterres) June 8, 2022

„Impactul războiului asupra securității alimentare, energiei și finanțelor este sistemic, grav și se accelerează. Pentru oamenii din întreaga lume, războiul ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi sărăcie, lăsând în urma sa haosul social şi economic”, a declarat secretarul general al ONU, potrivit Libertatea.

Antonio Guterres spune că, dacă criza alimentară din acest an este legată şi de o lipsă de acces la produse alimentare, atunci „lipsa de hrană ar putea fi o problemă în anul viitor”.

„Nu există decât un singur mijloc de a opri această furtună care se prefigurează: invazia rusă în Ucraina trebuie să înceteze”, a declarat Antonio Guterres, evocând negocierile în curs asupra unui „acord global care ar permite exportul securizat al alimentelor produse în Ucraina prin Marea Neagră şi un acces fără obstacole pe pieţele mondiale pentru alimentele şi îngrăşămintele ruseşti”.

Potrivit celui de-al doilea raport al ONU, „94 de ţări, cu 1,6 miliarde de locuitori, sunt grav expuse la cel puţin o dimensiune a crizei – finanţe, alimentaţie şi energie – incapabile să-i facă faţă.

„Din aceste 1,6 miliarde de persoane, 1,2 miliarde sau trei sferturi trăiesc în ţări grav expuse şi vulnerabile simultan celor trei dimensiuni”, precizează raportul. În viitor, „nicio ţară sau comunitate nu va fi ocolită de această criză a costului vieţii”, afirmă documentul.

Raportul precizează că „războiul ar putea duce la creșterea numărului persoanelor în situație de insecuritate alimentară cu 47 de milioane în 2022, ajungându-se la 323 de milioane până la sfârşitul anului” în curs.

„Până la 58 de milioane de africani în plus ar putea cădea în sărăcie în acest an”, indică raportul, potrivit căruia extrema sărăcie în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord „ar putea afecta încă 2,8 milioane de persoane în 2022”. În Asia de Sud, „500 de milioane de persoane sunt expuse grav dimensiunilor alimentară şi financiară, o situaţie agravată de puternice valuri de căldură care afectează culturile din zonă”, se menţionează de asemenea în document.

Pentru atenuarea crizei, „eforturi concrete trebuie făcute pentru a garanta că aprovizionările esențiale cu hrană şi energie ajung la cei mai vulnerabili”, potrivit ONU.

Deputații pro-ruși din Consiliul Popular din Donețk au aprobat numirea lui Vitali Hoțenko în funcția de șef al guvernului republicii autoproclamate, scrie TASS.

Vitali Hoțenko lucrează la Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia din 2019, unde a condus departamentul de politică industrială regională și management de proiect al ministerului. De-a lungul anilor, a lucrat în funcții de conducere în Stavropol și în regiunea autonomă Nenețk.

Trupele ruse au desfășurat până la 30 de tancuri sovietice T-62 lângă Zaporojie, anunță purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Aleksandr Motuzianik. Potrivit acestuia, vehiculele de luptă au fost amplasate ca puncte de tragere pe termen lung în zona Vasilievka, la 35 de kilometri de Zaporojie.

Anterior, autoritățile ucrainene din regiunea Zaporojie au raportat despre planurile trupelor ruse de a folosi tancuri sovietice pentru echiparea punctelor de tragere. Pe 8 iunie, reprezentantul Ministerului ucrainean al Apărării, Aleksandr Motuzianik, a mai raportat că armata rusă a dislocat sisteme de rachete Iskander-M în apropiere de Herson.

Luptele grele continuă în Severodonețk. Șeful administrației regionale, Serghei Gaidai spune că cea mai mare parte a orașului este controlată de trupele ruse.

Pe 7 iunie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat „eliberarea” completă a zonelor rezidențiale din Severodoneţk. El a menționat că „controlul zonei industriale și al celor mai apropiate localități continuă”.

Primii 500 de locuitori ai orașului Melitopol, aflat sub ocupația rușilor, vor primi pașapoarte rusești pe 12 iunie – Ziua Rusiei, anunță TASS, cu referire la așa-numitele autorități ale orașului.

Ucraina a interzis primul partid pro-rus de la începutul războiului – „Blocul de Opoziție”. Astfel, toate proprietățile partidului, conform hotărârii judecătorești, revin statului.

După divizarea partidului în 2018, în el au rămas doar deputați apropiați de principalul său lobbyist, oligarhul Rinat Ahmetov. În ultimii ani, „Blocul de Opoziție” nu a activat în politică.

Acesta este primul partid pro-rus care a fost interzis în Ucraina după începutul războiului. Acum, instanțele examinează demersurile pentru interzicerea „Platformei Opoziției – Pentru viață” și a altor partide.

„Noile măsuri impun o interdicție a exportului a 28 de servicii importante pentru funcționarea industriilor de petrol, gaze și cea chimică [a Rusiei], inclusiv servicii tehnice, manageriale, contabile și de publicitate”, a anunțat Ministerul de Externe al Canadei într-un comunicat.

Petrolul, gazele și industria chimică reprezintă aproximativ 50% din veniturile bugetului federal al Rusiei, notează Ministerul de Externe al Candei.

Restricțiile au fost introduse „ca răspuns la invazia flagrantă și nejustificată a președintele rus Vladimir Putin în Ucraina”.

Procurorul general al Ucrainei anunță că au fost identificați nouă militari ruși implicați în crimele de război din regiunea Cernigov.

Potrivit anchetatorilor, armata rusă a adunat peste 300 de locuitori din Iagodnoie, regiunea Cernigov, în subsolul unei școli, unde rușii și-au organizat un sediu improvizat.

Potrivit procurorului general, Irina Venediktova, în perioada 9-28 martie, 10 civili au murit în subsol. În aceeași perioadă, încă 17 persoane ar fi fost ucise în localitate. Procurorul General a publicat pe rețelele sale de socializare o listă cu cei nouă militari ruși.

Explozie în centrul orașul Donețk. Potrivit presei locale, au fost rănite trei persoane: două femei și un copil.

Forţele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă pe poziţii mai bune în Severodoneţk, însă nu vor ceda acest oraş din estul Ucrainei, a declarat miercuri guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai.

Luptele înverşunate din localitate continuau miercuri, în timp ce Ucraina se aştepta la o intensificare a bombardamentelor ruse şi la o ofensivă puternică, în care par să se concentreze toate eforturile Moscovei, a declarat oficialul la televiziunea ucraineană.

Haidai a adăugat că ruşii bombardează şi oraşul Lisiciansk, situat pe celălalt mal al râului Doneţ. Marţi, un bărbat a fost ucis pe stradă şi o femeie a fost spitalizată.

„Sunt bombardamente peste tot, 24 de ore din 24”, a spus guvernatorul, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, afirmat marţi, într-o intervenţie televizată – neobişnuită în ultima vreme, remarcă AFP – că forţele ruse au „eliberat complet” cartierele rezidenţiale din Severodoneţk, iar „preluarea controlului zonei industriale şi a localităţilor vecine continuă”.

La Sloviansk, la circa 85 de km la vest de Severodoneţk, femei cu copii mici stăteau în aceeaşi zi la coadă la ajutoare, iar alţi localnici cărau apă cu găleţile, pregătindu-se pentru ofensiva rusă.

Şi Harkovul, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a fost lovit marţi de obuze, iar primarul a anunţat că bombardamentul a făcut o victimă. În ultimele săptămâni, acolo fusese relativ linişte.

Peste 1.000 de soldați ucraineni care s-au predat în orașul port Mariupol au fost transferați în Rusia pentru investigații, potrivit unei surse din poliția rusă, informează Reuters.

Dacă se confirmă, știrea ar putea să afecteze și mai mult negocierile de pace dintre cele două tabere. Kievul încearcă să îi elibereze pe cei în jur de 2.000 de apărători ai uzinei Azovstal din Mariupol printr-un schimb de prizonieri, dar parlamentarii ruși au cerut ca o parte dintre soldați să fie judecați în Rusia.

„Peste 1.000 de persoane din Azovstal au fost aduse în Rusia”, a scris agenția de știri TASS, citând o sursă din poliția rusă, dar nu a oferit detalii despre ce se va întâmpla pe mai departe cu prizonierii ucraineni.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, din 24 februarie, Statele Unite au trimis ucrainenilor armament în valoare de peste 4 miliarde de dolari pentru a se apăra. BBC News a făcut o listă cu toată cantitatea de echipamente militare pe care administrația Biden a livrat-o Kievului. 

Lista BBC cu echipamentele trimise Ucrainei de către SUA de la începutul războiului. Acestea includ:

  • 6.500 de rachete antitanc Javelin
  • 20.000 de arme anti-blindate ușoare
  • 1.400 de rachete antiaeriene Stinger 
  • 108 obuziere M777 cu 220.000 de obuze
  • 4 sisteme HIMARS, lansatoare multiple de rachete de mare precizie
  • 121 de sisteme de drone Phoenix Ghost și 700 de drone Switchblade (drone kamikaze)
  • 200 de transportoare blindate 
  • Câteva sute de vehicule Humvee
  • 20 de elicoptere Mig-17 de fabricație sovietică
  • 7.200 de arme de foc cu calibru 50
  • 3 sisteme radar anti-artilerie

Echipamentul ajunge în cea mai mare parte în Donbas, punctul fierbinte al luptelor în războiul ajuns miercuri în ziua cu numărul 105. Kievul a cerut în mod repetat mai multe arme pentru a lupta împotriva atacurilor desfășurate de forțele Moscovei, atacuri care dispun de o aprovizionare mai bună, având în vedere proximitatea lor de granița cu Rusia.

Peste o mie de soldați ucraineni care s-au predat în orașul port Mariupol au fost transferați în Rusia pentru investigații, potrivit unei surse din poliția rusă, informează Reuters.

Dacă se confirmă, știrea ar putea să afecteze și mai mult negocierile de pace dintre cele două tabere. Kievul încearcă să îi elibereze pe cei în jur de 2.000 de apărători ai uzinei Azovstal din Mariupol printr-un schimb de prizonieri, dar parlamentarii ruși au cerut ca o parte dintre soldați să fie judecați în Rusia.

„Peste 1.000 de persoane din Azovstal au fost aduse în Rusia”, a scris agenția de știri TASS, citând o sursă din poliția rusă, dar nu a oferit detalii despre ce se va întâmpla pe mai departe cu prizonierii ucraineni.

Luptele intense continuă pentru controlul orașului Severodoneţk, din estul Ucrainei, un obiectiv cheie, pe care rușii încearcă de câteva săptămâni să-l cucerească complet. Moscova pretinde că a „eliberat” zonele rezidenţiale. Rușii nu controlează Severodonețk, a replicat guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk.

Peste 31 000 de soldați ruși au murit în Ucraina. Rusia plătește cu aproape 300 de vieți în fiecare zi pentru un război complet fără sens împotriva Ucrainei.

Detectoarele de radiații din zona de excludere din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl funcționează din nou, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a anunțat marți Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

„Măsurătorile primite până în prezent au indicat niveluri de radiații în conformitate cu cele măsurate înainte de conflict”, arată sursa citată.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că „pur și simplu” nu poate vedea „condițiile prealabile pentru încheierea războiului”. Acesta a spus, din nou, că este gata să discute cu Putin pentru a găsi o soluție de pace. Zelensky l-a criticat dur pe Emmanuel Macron, după ce președintele francez a declarat că „Rusia nu trebuie umilită”.

Într-un interviu pentru Financial Times, citat de CNN, Zelensky a spus că, deși „orice război ar trebui să se încheie la masa negocierilor”, poziția pentru „victorie trebuie obținută pe câmpul de luptă”.

El a recunoscut că „restabilirea frontierelor pe care le controlam înainte de 24 februarie” – data invaziei ruse – ar putea fi considerată o „victorie temporară serioasă”. Însă, Zelensky a insistat că acesta este un „război pentru independență”.

„Independența, în opinia mea, și în opinia majorității poporului nostru, este recâștigarea tuturor teritoriilor noastre, restabilirea întregii noastre integrități teritoriale și suveranitatea inviolabilă a Ucrainei”, a spus Zelensky.

Armata ucraineană reține cu succes atacul în Severodonețk, în timp ce luptele continuă în regiune, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia:

  • LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au precedat războiul
  • LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. (joi, 24 februarie)
  • LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (vineri, 25 februarie)
  • LIVE TEXT: Ziua a treia de război în Ucraina (sâmbătă, 26 februarie)
  • LIVE TEXT: A patra zi de război în Ucraina (duminică, 27 februarie)
  • LIVE TEXT: Ziua a cincea de război în Ucraina (luni, 28 februarie)
  • LIVE TEXT: A șasea zi de război în Ucraina (marți, 1 martie)
  • LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina (miercuri, 2 martie)
  • LIVE TEXT/ A opta zi de război în Ucraina (joi, 3 martie)
  • LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina (vineri, 4 martie)
  • LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina (sâmbătă, 5 martie)
  • LIVE TEXT/ A 11-a zi de război în Ucraina (duminică, 6 martie)
  • LIVE TEXT/ A 12-a zi de război în Ucraina (luni, 7 martie)
  • LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina (marți, 8 martie)
  • LIVE TEXT/ A 14-a zi de război în Ucraina (miercuri, 9 martie)
  • LIVE TEXT/ A 15-a zi de război în Ucraina (joi, 10 martie)
  • LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina (vineri, 11 martie)
  • LIVE TEXT/ A 17-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 12 martie)
  • LIVE TEXT/ A 18-a zi de război în Ucraina (duminică, 13 martie)
  • LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina (luni, 14 ianuarie)
  • LIVE TEXT/ A 20-a zi de război în Ucraina (marți, 15 martie)
  • LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina (miercuri, 16 martie)
  • LIVE TEXT/ A 22-a zi de război în Ucraina (joi, 17 martie)
  • LIVE TEXT/ A 23-a zi de război în Ucraina (vineri, 18 martie)
  • LIVE TEXT/ A 24-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 19 martie)
  • LIVE TEXT/ A 25-a zi de război în Ucraina (duminică, 20 martie)
  • LIVE TEXT/ A 26-a zi de război în Ucraina (luni, 21 martie)
  • LIVE TEXT/ A 27-a zi de război în Ucraina (marți, 22 martie)
  • LIVE TEXT/ A 28-a zi de război în Ucraina (miercuri, 23 martie)
  • LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina (joi, 24 martie)
  • LIVE TEXT/ A 30-a zi de război în Ucraina (vineri, 25 martie)
  • LIVE TEXT/ A 31-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 26 martie)
  • LIVE TEXT/ A 32-a zi de război în Ucraina (duminică, 27 martie)
  • LIVE TEXT/ A 33-a zi de război în Ucraina (luni, 28 martie)
  • LIVE TEXT/ A 34-a zi de război în Ucraina (marți, 29 martie)
  • LIVE TEXT/ A 35-a zi de război în Ucraina (miercuri, 30 martie)
  • LIVE TEXT/ A 36-a zi de război în Ucraina (joi, 31 martie)
  • LIVE TEXT/ A 37-a zi de război în Ucraina (vineri, 1 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 38-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 2 aprilie)
  • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 39 (duminică, 3 aprilie)
  • LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua 40 (luni, 4 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina (marți, 5 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina (miercuri, 6 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 43-a zi de război în Ucraina (joi, 7 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina (vineri, 8 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 45-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 9 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 46-a zi de război în Ucraina (duminică, 10 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 47-a zi de război în Ucraina (luni, 11 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 48-a zi de război în Ucraina (marți, 12 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 49-a zi de război în Ucraina (miercuri, 13 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 50-a zi de război în Ucraina (joi, 14 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 51 zi de război în Ucraina (vineri, 15 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 52 zi de război în Ucraina (sâmbătă, 16 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 53-a zi de război în Ucraina (duminică, 17 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 54-a zi de război în Ucraina (luni, 18 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 55-a zi de război în Ucraina (marți, 19 aprilie)
  • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 56 (miercuri, 20 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 57-a zi de război în Ucraina (joi, 21 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 58-a zi de război în Ucraina (vineri, 22 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 59-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 23 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 60-a zi de război în Ucraina (duminică, 24 aprilie)
  • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61 (luni, 25 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 62-a zi de război în Ucraina (marți, 26 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 63-a zi de război în Ucraina (miercuri, 27 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 64-a zi de război în Ucraina (joi, 28 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 65-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 aprilie)
  • LIVE TEXT/ A 66-a zi de război în Ucraina  (sâmbătă, 30 aprilie)
  • LIVE TEXT/ 67 de zile de război în Ucraina (duminică, 1 mai)
  • LIVE TEXT/ A 68-a zi de război în Ucraina (luni, 2 mai)
  • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 69 (marți, 3 mai)
  • LIVE TEXT/ A 70-a zi de război în Ucraina (miercuri, 4 mai)
  • LIVE TEXT/ 71 de zile de război în Ucraina (joi, 5 mai)
  • LIVE TEXT/ 72 de zile de război în Ucraina (vineri, 6 mai)
  • LIVE TEXT/ 73 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 7 mai)
  • LIVE TEXT/ A 74-a zi de război în Ucraina (duminică, 8 mai)
  • LIVE TEXT/ A 75-a zi de război în Ucraina (luni, 9 mai)
  • LIVE TEXT/ A 76-a zi de război în Ucraina (marți, 10 mai)
  • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 77 (miercuri, 11 mai)
  • LIVE TEXT/ A 78-a zi de război în Ucraina (joi, 12 mai)
  • LIVE TEXT/ A 79-a zi de război în Ucraina (vineri, 13 mai)
  • LIVE TEXT/ A 80-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 14 mai)
  • LIVE TEXT/ 81 de zile de război în Ucraina (duminică, 15 mai)
  • LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina (luni, 16 mai)
  • LIVE TEXT/ A 83-a zi de război în Ucraina (marți, 17 mai)
  • LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina (miercuri, 18 mai)
  • LIVE TEXT/ A 85-a zi de război în Ucraina (joi, 19 mai)
  • LIVE TEXT/ A 86-a zi de război în Ucraina (vineri, 20 mai)
  • LIVE TEXT/ A 87-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 21 mai)
  • LIVE TEXT/ A 88-a zi de război în Ucraina (duminică, 22 mai)
  • LIVE TEXT/ A 89-a zi de război în Ucraina (luni, 23 mai)
  • LIVE TEXT/ 90 de zile de război în Ucraina (marți, 24 mai)
  • LIVE TEXT/ A 91-a zi de război în Ucraina (miercuri, 25 mai)
  • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 92 (joi, 26 mai)
  • LIVE TEXT/ A 93-a zi de război în Ucraina (vineri, 27 mai)
  • LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 28 mai)
  • LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina (duminică, 29 mai)
  • LIVE TEXT/ A 96-a zi de război în Ucraina (luni, 30 mai)
  • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 97 (marți, 31 mai)
  • LIVE TEXT/ A 98-a zi de război în Ucraina(miercuri, 1 iunie)
  • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 99 (joi, 2 iunie)
  • LIVE TEXT/ 100 de zile de război în Ucraina (vineri, 3 iunie)
  • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 101 (sâmbătă, 4 iunie)
  • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 102 (duminica, 5 iunie)
  • LIVE TEXT/ A 103-a zi de război în Ucraina (luni, 6 iunie)

Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:00 Apple anunță o nouă prezentare
2:30 Lămîia și bicarbonatul de sodiu – un amestec terapeutic puternic!
2:00 10 fapte despre avioane care vă vor surprinde
1:00 În Marea Britanie a fost concepută o brînză fără lactate, din mazăre
0:30 Dacă vrei să conduci țara, atunci arată mai întîi cum conduci cu familia
0:00 Descoperire nouă: O substanță din care e alcătuit nucleul Pămîntului iese la suprafață
23:30 A fost dezvăluit pericolul cărnii de pui din supermarketuri
23:00 Comportamentul balenelor ucigașe din oceanul Pacific s-a schimbat
22:30 A fost descoperit pericolul gătitului la lemne și cărbuni
21:30 Sub gheaţa Antarcticii a fost descoperit un peisaj de dealuri şi văi înverzite
21:00 Gripa aviară, detectată pentru prima dată în largul coastelor Antarcticii
20:32 Viaţa pe Pămînt este 'sub asediu'
20:00 Hamas a folosit linii de telefonie clasică în tunelurile de sub Gaza
19:30 Actorul Jeremy Renner a relatat cum l-a schimbat accidentul în care a fost la un pas de moarte
19:23 Un nou Punct modern de Asistență Medicală Urgentă, cu o investiţie de 3,9 milioane de lei, deschis la Ocniţa
19:17 (video) Premieră chirurgicală în Moldova. O tânără diagnosticată cu chist pancreatic, salvată de medicii de la SCR „Timofei Moșneaga”: „Mă simt ca un copil”
19:07 Soldații ruși au lansat un atac în apropierea centralei nucleare din Hmelnâțkâi. Cele mai importante evenimente din a 609-a zi de război
19:00 Fiul lui Netanyahu, criticat de soldații israelieni pentru că a rămas în SUA
18:58 LIVE TEXT/ Un adolescent de 13 ani a murit în urma bombardamentelor rusești. Război în Ucraina, ziua 608
18:54 (video) Dorin Recean s-a întâlnit la Bruxelles cu Josep Borrell și comisarul european pentru vecinătate și extindere: „Viitorul Moldovei este în UE”
18:41 ( VIDEO)„Plouă cu bani”. Un influencer a aruncat un milion de dolari dintr-un elicopter, deasupra unui câmp din Cehia
18:34 Prognoză: Economia Germaniei o va depăși pe cea a Japoniei
18:29 (video) Stoianoglo, la doi ani de la „scoaterea din PG” cu mascați: Am înțeles deodată că această guvernare vrea să ia instituția, chiar și cu metode abuzive
18:28 După trei săptămâni de haos, republicanii au reușit să-și aleagă un președinte la Camera Reprezentanților
18:15 Armenia este pregătită să continue negocierile cu Azerbaidjanul privind acordul de pace
18:13 Citiți joi în ZdG: Ion Chicu: escortese mediatice sunteți, nu reporteri. Interviu cu Artur Proidacov, profesor de limbă și literatură ucraineană și deținător al Premiului Global în Pedagogie 2023
18:00 Anunț privind lansarea unui concurs de proiecte investiţionale
18:00 Robert Fico a fost numit premier al Slovaciei pentru a patra oară: „Libertatea vine din est”
17:57 Rusia anunță testarea cu succes a capacității sale nucleare prin simulrea unui atac masiv de represalii
17:52 Record de temperatură în Moldova
17:49 Stoianoglo a spus ce legături are cu Platon
17:37 Un post de televiziune, avertizat public pentru „lipsă de rigoare și acuratețe în redactarea și prezentarea știrilor”, după mai multe petiții înaintate de Ion Ceban
17:36 Moldova a înregistrat cele mai călduroase zile din ultimii 136 de ani
17:30 Un uragan catastrofal va lovi Mexicul
17:19 Replici între Irsael și ONU, după ce secretarul general al Națiunilor Unite a declarat că „atacurile Hamas nu au avut loc în vid”. Israelul cere demisia acestuia
17:15 Stoianoglo este sigur că va fi restabilit în funcție
17:15 Egiptul își "arată mușchii" la granița cu Israelul, demonstrîndu-și puterea militară 
17:06 WSJ: Israelul a acceptat să-şi amâne operaţiunile terestre în Fâşia Gaza
17:00 Meci amical între deținuți și veteranii FMF
16:59 Fetița de patru ani, rănită în carnagiul de la Bahmut, a ieșit din comă: Ce spun medicii
16:59 Nativii acestor zodii se vor întoarce la foștii iubiți pana la finalul lunii octombrie 2023. De ce ajung să facă un asemenea gest
16:58 Terapie nou descoperită: Cum ar putea fi tratată demența în viitorul apropiat FĂRĂ medicamente
16:50 Curtea de Apel București a decis începerea judecării lui Ion Iliescu în dosarul Revoluției române din 1989
16:48 Schema prin care o singură familie din SUA a încasat 14.000 de bilete câștigătoare la loterie
16:47 Stoianoglo: ”Toată lumea înțelege că împotriva procurorului general au fost făcute ilegalități”
16:39 Noul ajutor oferit de Comisia Europeană pentru Moldova: 72,5 milioane de euro până la sfârșitul lunii octombrie
16:30 Activitățile economice continuă să scadă în zona euro
16:30 Kadîrov a ajuns să fie CONTESTAT de propagandiștii „Z”, după ce a luat o decizie controversată. Aceștia au cerut intervenția Kremlinului
16:22 Stoianoglo: Eu am dorit să construiesc o procuratură corectă
16:21 LIVE TEXT/ Armata rusă a bombardat Hersonul. Între timp, circa 800 de copii sunt evacuați în mod obligatoriu din regiune. Război în Ucraina, ziua 608
16:17 Aproape 7 670 000 de buletine de vor fi tipărite pentru alegerile din 5 noiembrie: Care este valoarea tirajului
16:15 Cum mențin contacte Rusia și Ucraina
16:11 Robert Fico, simpatizant al Kremlinului, a fost numit pentru a patra oară premier al Slovaciei
16:06 Echipa #diez îți sugerează cinci evenimente pentru a spori productivitatea săptămânii. Unde poți merge joi, 26 octombrie
16:03 Trucul banal prin care cartofii vor rămâne proaspeți toată iarna, fără să încolțească. Unde trebuie să-i păstrezi
16:00 În satul Hîjdieni din raionul Glodeni, a fost montată o stație de tratare a apei
15:59 Dorin Recean a RAPORTAT la Bruxelles despre progresele înregistrate în implementarea celor NOUĂ recomandări ale Comisiei Europene: „Viitorul R. Moldova este în Uniunea Europeană”
15:58 Avertisment al oamenilor de știință: viața pe Pământ este „sub asediu”
15:53 Ciucă, la summitul Platformei „Crimeea”: Viitorul R. Moldova, Ucrainei și Georgiei în structurile europene, unica soluție pentru libertate și democrație
15:45 Turcia este pregătită să fie garant pentru Palestina în cadrul acordului cu Israelul
15:40 Ancora unei nave chineze a tăiat gazoductul din Marea Baltică, susține Finlanda
15:38 Premierul Dorin Recean, s-a întâlnit, la Bruxelles, cu Josep Borrell şi cu Olivér Várhelyi. Discuţiile purtate
15:30 Mai multe terenuri cu diverse destinații vor fi expuse la o licitație în capitală
15:29 CAPCANE // Escrocii folosesc AI pentru a imita vocile celor dragi. Evitați aceste numere
15:17 Delegaţie a Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor, la Chişinău. Principalele puncte de discuţie cu Maia Sandu
15:15 Moldova ar putea avea un nou cod funciar
15:11 (foto) Cum s-a desfășurat prima ediție a „Moldova Women Forum 2023”
15:03 Cine este vinovat de condamnarea R. Moldova la CtEDO în privința suspendării lui Stoianoglo?
15:01 Deconectări programate de lumină, pentru 26 octombrie
15:01 O nouă companie avia a anunțat că va opera zboruri din și spre Tel Aviv
15:01 O nouă companie aeriană a anunțat că va opera zboruri din și spre Tel Aviv
15:01 Va primi oare Moldova dividende din Planul de reconstrucție a Ucrainei, și ce are cu asta Aeroportul internațional Chișinău?
15:00 Sondaj Noi.md: Ion Ceban favorit al cursei electorale din Chișinău
14:59 Duma de Stat a Rusiei aprobă o lege care restricţionează accesul mass-mediei la alegerile prezidenţiale
14:56 Președintele României, Klaus Iohannis, va susține deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei și R. Moldova, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins
14:54 Accesul mass-media la alegerile prezidenţiale din Rusia, restricționat prin lege
14:50 Ştiai? De ce există oglinzi în lifturi
14:38 R. Moldova are un birou la Haga: Biroul procurorului de LEGĂTURĂ la Eurojust, deschis în prezența procurorului general interimar Ion Munteanu
14:32 Un bărbat, reținut de ofiţerii CNA într-un dosar de trafic de influență. A primit mită de 1800 de euro
14:30 Inesa Zagoret, tânără care a realizat un stagiu de practică în Parlamentul German: „A fi martor în direct la dezbaterile Bundestagului a fost mai presus de ceea ce vezi online”
14:30 La Haga a fost deschis biroul Procurorului de legatura al Republicii Moldova la Eurojust
14:30 Carp, care a depus plângerea ce l-a suspendat, apoi demis pe Stoianoglo, după condamnarea la CtEDO: E pe procedură, nu că nu ar fi făcut ceea ce i s-a invocat
14:27 Cetățean străin reținut de CNA. Ce acuzații i se aduc
14:25 Justiția română dă undă verde judecării fostului președinte, Ion Iliescu, în „Dosarul Revoluției”: Cine mai este vizat
14:25 R. Moldova primește 50 de milioane de euro sub formă de împrumut din asistența macrofinanciară oferită de UE. Granturi în valoare de 22,5 milioane de euro ar urma să fie deblocate până la finalul lunii
14:21 A început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie. În total vor fi tipărite circa 7 670 000 de buletine de vot
14:20 Modificări în Legea privind activitatea sanitară veterinară
14:09 Un cetățean străin, care pretindea că are „influență” asupra factorilor de decizie de la SIS și Inspectoratul General de Migrație, percepea mii de euro pentru legalizarea aflării pe teritoriul R. Moldova a cetățenilor altor state
13:28 Tinerii interesați de democrație în era digitală sunt invitați la o conferință. Află cum poți combate dezinformarea cu ajutorul tehnologiilor
13:20 Șase posturi de televiziune, sancționate cu 72 000 de lei pentru reflectarea campaniei electorale, deși au spus anterior că nu o vor face
7:02 25 octombrie, Ziua Armatei Române. Ziua eliberării totale a teritoriului național de sub ocupația ungaro-germană
13:24 Alexandru Tănase, despre concursul organizat pentru șefia Procuraturii Generale: „Instituția concursului a fost compromisă lamentabil și nimeni nu are prea multe așteptări”
13:21 Eșec de proporții pentru guvernarea PAS și Maia Sandu. R. Moldova pierde la CEDO în cazul Stoianoglo. Statul va plăti despăgubiri de milioane
11:24 (video) Stare de alertă în Turcia: Atac terorist la Ankara, lângă sediul Parlamentului. Un atacator s-a detonat, doi polițiști răniți
11:23 Fiind parte a UE, R. Moldova va fi dominată de deciziile altor state? Explicația expertului în politici și reforme europene
11:21 Moldova va exporta în China semințe de struguri
11:00 Cu ce se ocupă colectivul Filarmonicii Naționale în așteptarea construcției noii sale clădiri
10:42 Și-a ticsit bagajul cu țigări și intenționa să le transporte ilegal în Marea Britanie
10:38 LIVE TEXT/ Biden: nu putem în niciun caz să permitem ca sprijinul american pentru Ucraina să fie întrerupt. 585 de zile de război în Ucraina
10:21 Tinerii absenți pe listele electorale. „Problema nu e în vîrsta tinerilor, dar în lipsa de mentori”