VIDEO/ Stăpânii uleiului din R. Moldova, pe o piață dominată de prietenul lui Plahotniuc

Vaja Jhashi, un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc, domină piața uleiului din R. Moldova. O face prin intermediul grupului de companii „TransOil”, cea mai importantă afacere a holdingului fiind fabrica de ulei „Floarea Soarelui” S.A. din Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața R. Moldova în 2011, cumpărând fabrici de ulei, elevatoare, construind terminale în portul Giurgiulești și obținând finanțare de la BERD.

În următorii ani, Jhashi s-a afișat discret alături de foste figuri importante ale Partidului Democrat din Moldova, iar holdingul său a finanțat mai multe evenimente în SUA, în care democraților li se făcea lobby.

În 2022, conform statisticilor, „Trans-Oil” a ajuns să dețină o cotă de circa 90% din producția de ulei din R. Moldova și circa 95% din exporturi. Ziarul de Gardă a analizat profilul pieței uleiului și vă prezintă cine sunt stăpânii ei.


Epopeea scumpirii și ieftinirii uleiului

La început lunii mai, prețul uleiului de floarea-soarelui a crescut peste noapte cu circa 30%. De la prețul anterior de 36- 38 de lei, sticla de ulei a ajuns să coste în medie 48-50 de lei sau chiar mai mult. Experți, dar și reprezentanți ai guvernării au acuzat, în repetate rânduri, că de scumpirea uleiului de floarea-soarelui s-ar face vinovat monopolistul „Trans-Oil”, grupul de companii al lui Vaja Jhashi.

Pe 18 mai, abia la două săptămâni de la creșterea prețului, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a introdus uleiul pentru consum în lista produselor social importante, unde adaosul comercial este plafonat până la 20%. Asta înseamnă că prețul unei sticle de ulei de un litru nu ar trebui să depășească 35 de lei, în condițiile în care prețul de producător al monopolistului „Trans-Oil” este de 29,10 lei.

După circa 10 zile în care decizia nu a fost respectată, la 27 mai, unele magazine au redus prețul uleiului cu circa 30%, de la 46- 48 de lei la 34-35 de lei. Decizia a venit după ce „Trans-Oil” a dat asigurări că va menține prețul de 29,10 lei.

Piața uleiului, în mâinile monopolistului „Trans-Oil”

iaţa uleiului din R. Moldova este dominată de grupul de companii „Trans-Oil”, proprietar a trei dintre cele mai mari fabrici de ulei din țară, localizate la Bălți, Ceadîr-Lunga și Giurgiulești. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei „Floarea Soarelui” S.A. din Bălți, care are o cotă de circa 80% pe piața uleiului din țară.

Doar 10% din producția uzinei de la Bălți este vândută pe piața locală. Asta se face sub mărcile proprii „Floris”, „Aroma Soarelui”, „Privole”, „Răsărit” și „Mister Cook”. Uzina mai produce exclusiv ulei și pentru câteva branduri ale unor companii care dețin lanțuri de supermarketuri.

Uleiul „Bun Străbun” și „Nr.1”, produs exclusiv de „Floarea Soarelui” S.A.

Tot uzina „Floarea Soarelui” S.A. produce exclusiv ulei pentru brandurile companiilor care dețin lanțurile de supermarketuri Linella și Nr.1. Pe rafturile magazinelor Linella, uleiul produs la Bălți este comercializat sub brandul „Bun Străbun”, al companiei „Moldretail Group” SRL, deținătoarea rețelei Linella. Și uleiul de floarea-soarelui Nr1, îmbuteliat în sticle de 900 de ml și vândut în lanțul de magazine cu același nume, este produs de „Floarea Soarelui” S.A., la comanda întreprinderii Î.M „47th Parallel” SRL.

Profit și cifră de afaceri record în 2021

În 2021, uzina „Floarea Soarelui” din Bălți a înregistrând un profit record de 162,7 milioane de lei, după ce în 2020 raporta pierderi de circa 129 de milioane de lei. Tot anul trecut, producătorul și-a majorat cifra de afaceri cu 5,2%, până la circa 2,2 miliarde de lei, un nivel record pentru companie.

Întreprinderea a prelucrat anul trecut 161,3 mii tone de floarea-soarelui, cu 32,8% mai puțin decât în anul 2020, din care au fost produse 71,6 mii de tone de ulei vegetal și 61,8 mii de tone de șrot. Uzina a produs și aproximativ 16,7 mii de tone de ulei rafinat dezodorizat, din care circa 15,6 mii de tone de ulei au fost turnate în sticle PET. Aproximativ 90% din volumul total de ulei fabricat a fost exportat.

Anul 2011 – „Trans-Oil” se întărește prin achiziții

„Floarea Soarelui” S.A. a ajuns sub umbrela holdingului „Trans-Oil” în 2011, atunci când Vaja Jhashi, un milionar de origine georgiană, care deține însă și cetățenia R. Moldova, are pașaport rusesc și american, a intrat în posesia companiei, prin intermediul a două firme offshore din Cipru – „Amableus Limited” și „Trezeme Limited”. Fabrica și cinci elevatoare au fost cumpărate de la WJ Group, care până atunci deținea o cotă de 5% din piaţa uleiului din Rusia şi circa 70% din cea din R. Moldova.

Tot în 2011 și tot de la WJ Group, holdingul „Trans-Oil” a cumpărat fabrica de ulei din Bender. În același an, „Trans Oil” a beneficiat de finanțare de la BERD pentru construcția fabricii de procesare a semințelor de oleaginoase în Ceadîr-Lunga, fiind primul proiect finanțat de BERD în regiunea Găgăuzia. Iar terminalul de ulei vegetal din Portul Giurgiulești, prin care, în prezent, „Trans-Oil” controlează, în mare parte, și exporturile de ulei, a fost deschis și el în 2011.

Într-un raport publicat în 2014, Consiliul Concurenței a stabilit că, în perioada 2009-2010, „Floarea Soarelui” S.A. a dominat piața comercializării uleiului de floarea-soarelui. În 2011, compania a continuat să domine piața uleiului în comun cu Î.M. „Trans Oil Refinery” SRL, Î.C.S. „FFA Trans Oil Ltd” SRL, Î.C.S. „Trans Bulk Logistics” SRL, controlate de Jhashi. Atunci, Consiliul Concurenței anunța că va continua „monitorizarea acestei piețe pentru a preveni abuzul de poziție dominantă”, însă ulterior nu a mai făcut monitorizări.

Legăturile lui Vaja Jhashi cu Vladimir Plahotniuc

În perioada în care holdingul „Trans-Oil” își întărea poziția dominantă pe piața cerealelor și oleaginoaselor din R. Moldova, Vaja Jhashi beneficia de calitatea de membru al Consiliului de Administrare al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, organizație fondată și condusă în 2010 de fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. În 2018, ZdG a constatat că, de-a lungul timpului, „Trans-Oil”, condusă de Vaja Jhashi, a finanțat mai multe evenimente ale Consiliului Atlantic din SUA, în care se lobau interesele PDM-ul lui Plahotniuc.

Tot în 2018, miliardarului l-a însoțit pe prim-ministrul de atunci Pavel Filip într-o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite.

În 2020, o investigație realizată de Mongabay scotea la iveală noi informații despre relația dintre milionar și fostul lider al democraților. Mai exact, jurnaliștii scriau că, după ce în iunie 2019 a fugit din țară, Plahotniuc ar fi stat într-un apartamentul din Miami, asociat cu numele lui Vaja Jhashi.

Plahotniuc și Jhashi, amicii cu dublă identitate

Atât Plahotniuc, cât și Jhashi au beneficiat de identități duble. Plahotniuc a avut buletin de identitate și pașaport pe numele Novak Vladislav Vladimir, perfectate pe 13 iulie 2018. O lună mai târziu, sub numele Reznic Alexandr Mihail a obținut documente și Vaja Jhashi.

În 2019, Procuratura Generală a inițiat un dosar penal pentru a verifica dacă a fost legală perfectarea dublelor identități pentru cei doi. În mai 2021, dosarul a fost clasat, procurorii motivând că actele au fost confecționate legal de Agenția Servicii Publice, la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), pentru o misiune specială. Procurorii mai spuneau că documentele nu au fost utilizate niciodată de cei doi „agenți secreți” și într-un final au fost distruse de SIS.

Alexandru Slusari: „Cu certitudine, Plahotniuc l-a ajutat pe Vaja să se întărească. Cred că și o parte din venituri au fost împărțite cu Plahotniuc”

Anterior, Jhashi spunea că se cunoaște cu Plahotniuc din anul 1998, dar nega că are relații de afaceri cu acesta. Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr (Platforma DA) Alexandru Slusari, care recent a devenit director al asociației „Forța fermierilor”, este de părere însă că, neoficial, Vladimir Plahotniuc a avut rolul de a întări pozițiile „Trans-Oil”.

Trans-Oil” are poziție dominantă pe piață uleiului de la începutul anilor 2000. Oficial, acest lucru a fost constatat în 2013 de Consiliul Concurenței, la solicitarea mea. Cu certitudine, Plahotniuc l-a ajutat pe Vaja să se întărească. Cred că și o parte din venituri au fost împărțite cu Plahotniuc. Vaja a început să se întărească în perioada lui Voronin. Tot în acea perioadă, el a făcut cunoștință cu Plahotniuc și mai departe au mers împreună. Rolul lui Plahotniuc a fost neoficial de a întări pozițiile „Trans-Oil”. Calea Ferată, când era controlată de Plahotniuc, a facilitat accesul „Trans-Oil” la transportare. „Trans-Oil” mereu a avut neoficial acces la vagoane, până când el a procurat vagoane. Dar, cel mai important lucru este că Consiliul Concurenței, care a fost tot timpul sub controlul lui Plahotniuc, niciodată nu avea interes vizavi de „Trans-Oil”. Consiliul nu s-a autosesizat niciodată privind activitățile „Trans-Oil”. Nu s-a făcut asta nici când președinte era Viorica Cărare, nici când era Marcel Răducan. Nici acum nu văd prea mare interes, chiar dacă Plahotniuc nu este”, a declarat Alexandru Slusari pentru ZdG.

Ulei de floarea-soarelui, produs la Ungheni

Al doilea cel mai mare producător de ulei de pe piața din R. Moldova este firma „Danova Prim” SRL, cu sediul în Ungheni, fondată în mai 2001 de către soții Ivan și Nelea Danileico. Începând cu anul 2013, întreprinderea produce ulei de floarea-soarelui, prin tehnologie de presare mecanică la cald, sub brandul „Danova”, îmbuteliat în PET de 950 ml și 5l. În prezent, întreprinderea este capabilă să producă circa 14 mii de tone de ulei rafinat pe an. În 2020, compania a raportat venituri din vânzări de 24,38 de milioane de lei și un profit net de 355,10 de mii de lei.

Deși există o companie care deține 90% din piața uleiului din R. Moldova, administratorul companiei „Danova Prim” SRL susține că piața uleiului din R. Moldova este destul de vastă, deși se arată nedumerit de explozia prețului la ulei, de la începutul lunii mai.

Avem mai multe companii pe piață și nu putem spune că este monopol. Faptul că „Trans Oil” domină piața este altceva. Noi am majorat prețul la ulei în luna februarie, pentru că a crescut foarte mult prețul la floarea soarelui. De ce concurenții noștri nu au majorat prețurile, ar trebui să-i întrebați. A fost moratoriu pentru 2 luni, apoi ei au ridicat prețul, dar, până la urmă, nu este clar motivul. Nu am văzut facturi, așa că nu putem spune cine se face responsabil, poate cei de la „Trans-Oil” au ridicat prețul, poate distribuitorii. Nu cunoaștem cum a fost în realitate”,a spus Ivan Danileico.

Fermier: „Sunt condiții destul de complicate, dar nu mai complicate decât în alte țări”

Piața uleiului este completată de compania SC „Lemncompact” SRL, cu brandul „Regal”. În 2020, compania a avut venituri din vânzări de circa 3,64 milioane de lei și un profit net de 153,80 de mii de lei. Firma fondată în 2007 îl are în calitate de fondator și administrator pe fermierul Veaceslav Ciornîi. Într-un comentariu pentru ZdG, fermierul a admis că pe piața uleiului din R. Moldova sunt condiții complicate.

Ne descurcăm. Muncim. Trebuie să ai dorință pentru a activa. Sunt condiții destul de complicate, dar nu mai complicate decât în alte țări. Nu doar piața uleiului este dominată în proporție de 90%, și nu doar în R. Moldova. Prin muncă și dorință ne descurcăm. Ar fi bine și un ajutor material din partea băncilor, instituțiilor de stat, granturi”, a spus fermierul.

Topul producătorilor de ulei de floarea-soarelui este completat de compania Olioterra” SRL, fondată și administrată de frații Liviu și Dinu Secrieru. Întreprinderea comercializează ulei sub brandurile „Gurmand”, „Cristal” și „Uniflor”. În 2020, firma a înregistrat venituri de 1,55 milioane de lei, dar a raportat pierderi de circa 37,1 de mii de lei, după ce în 2019 înregistra un profit de circa 128,8 de mii de lei.

Ulei fabricat în Ucraina și România, vândut pe piața locală

O altă companie locală care produce ulei de floarea-soarelui este „Vitalcomus” SRL, deținătoarea brandului „Bunetto”. Întreprinderea produce ulei nerafinat în sticle de 950 ml, pe când uleiul rafinat dezodorizat îl importă din Ucraina. Pentru 2020, compania a raportat venituri din vânzări de 329,65 de milioane de lei și un profit net de 24,16 de milioane de lei.

Iar uleiul de floarea-soarelui „Oleyna”, produs în Ucraina și care se regăsește cel mai des în magazinele Nr.1 și Metro, produs în Ucraina, este importat și distribuit pe piața locală de „Forward International” SRL, administrată de un oarecare Gheorghe Baciu. În 2020, compania a avut venituri de 404,45 milioane de lei și un profit net de 22,22 de milioane de lei.

Pe piața locală poate fi găsit și ulei de floarea-soarelui fabricat în România, importator și distribuitor fiind „Kaufland” SRL.

Consiliul Concurenței promite o investigație, dar spune că poziția dominantă nu reprezintă o încălcare în sine

La câteva zile de la scumpirea uleiului, Consiliul Concurenței a anunțat că desfășoară o investigație privind piața comercializării și procesării culturilor cerealiere și oleaginoase, iar informațiile relevante cu privire la funcționarea piețelor cercetate sunt actualizate periodic.

În cadrul investigației au fost constatate scumpiri semnificative ale prețurilor de comercializare cu amănuntul la uleiul de floarea-soarelui la începutul lunii mai. Astfel, Consiliul Concurenței a solicitat documentele și informațiile relevante de la „Trans-Oil”. Reprezentanții Consiliului mai precizează că deținerea unei poziții dominante pe piață nu este o încălcare în sine.

Alexandru Slusari: „Așa arată impotența, incompetența și dependența de un singur operator”

În condițiile în care prețul uleiului și livrarea acestuia depind exclusiv de „Trans-Oil”, Alexandru Slusari este de părere că securitatea alimentară a țării este în pericol.

Mai întâi, „Trans-Oil” a spus că a scumpit uleiul, apoi că a vrut să scumpească, apoi a menționat că nu mai vrea să scumpească, dar prețurile din magazine cum erau de 48-50 de lei, așa și au rămas mai multe zile. Autoritățile trebuiau să intervină. Faptul că autoritățile nu fac acest lucru scade din încrederea față de actuala guvernare. Toți dau vina unul pe altul, dar noi plătim mai scump și nimeni nu este sancționat, și nimeni nu poate explica situația. Dacă asta este problema rețelelor de supermarketuri, ele trebuie să fie amendate. Dacă este acordul de cartel, trebuie să intervină Consiliu Concurenței. Dacă nu se respectă 20% adaos comercial, trebuie să intervină Fiscul. Situația creată arată impotența, incompetența și dependența de un singur operator. Din punctul meu de vedere, securitatea alimentară a țării este în pericol, nu sub aspectul că nu vom avea produse, dar sub aspectul că livrarea acestor produse și prețul depind exclusiv de o singură persoană”, a spus Alexandru Slusari.

Managerul financiar „Trans-Oil”: „Nu putem garanta că vom ține prețul la 29,10 de lei”

Vitalie Butnaru, managerul financiar al „Trans-Oil”, spune că din 1 mai „Floarea Soarelui” S.A. nu a făcut livrări de ulei pe piața internă, asta după ce lanțurile de retail și distribuitori au procurat cantități mari, fiind notificați la mijlocul lunii aprilie că din 1 mai prețul producătorului pentru o sticlă de ulei va fi majorat de la 29,10 lei la aproximativ 37 de lei.

Vorbim de niște practici de afaceri care nu sunt tocmai potrivite pentru o economie liberalizată. Noi doar constatăm fapte. Din punctul nostru de vedere, lanțurile de retail și distribuitori s-au asigurat că prețul sticlei de ulei nu va fi majorat și stocul pe care îl cumpăraseră cu 29,10 lei îl vor vinde și vor cumpăra altă partidă de ulei, cu același preț. Practic, ei în avans au scumpit uleiul pentru a asigura achiziții și mai mari în continuare. Ei au obținut confortul că noi nu vom majora prețurile la ulei sau, practic, prin angajamentul nostru public că nu vom ridica prețul, a și venit ieftinirea uleiului”, a spus Butnaru.

Acesta nu exclude că, odată cu expirarea stării de urgență la 24 iunie, producătorul va majora prețul la ulei, însă dă asigurări că majorarea va fi mult sub dinamica creșterii prețurilor.

„Noi considerăm că plafonarea de 20% va fi în continuare, și după expirarea stării. Nu putem garanta că vom ține prețul la 29,10 de lei. Chiar dacă vom veni cu o majorare de preț, ea va fi mult sub dinamica creșterii prețurilor. Momentan, „Tran- Oil” nu are în plan o majorare a prețului. Probabil, vom ajusta prețul, dar asta depinde de prețul la floarea-soarelui în sezonul nou, de evoluțiile din Ucraina și de nivelul roadei în România și Rusia”, a mai spus managerul financiar al „Trans-Oil”.

ZdG a solicitat reacții din partea celor mai mari lanțuri de supermarketuri, despre creșterea prețurilor la ulei și responsabilitatea pasată de producător. Până la publicarea articolului, doar rețeaua „Metro” ne-a emis un răspuns, fără însă a ne oferi claritate la subiect.


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:00 Apple anunță o nouă prezentare
2:30 Lămîia și bicarbonatul de sodiu – un amestec terapeutic puternic!
2:00 10 fapte despre avioane care vă vor surprinde
1:00 În Marea Britanie a fost concepută o brînză fără lactate, din mazăre
0:30 Dacă vrei să conduci țara, atunci arată mai întîi cum conduci cu familia
0:00 Descoperire nouă: O substanță din care e alcătuit nucleul Pămîntului iese la suprafață
23:30 A fost dezvăluit pericolul cărnii de pui din supermarketuri
23:00 Comportamentul balenelor ucigașe din oceanul Pacific s-a schimbat
22:30 A fost descoperit pericolul gătitului la lemne și cărbuni
21:30 Sub gheaţa Antarcticii a fost descoperit un peisaj de dealuri şi văi înverzite
21:00 Gripa aviară, detectată pentru prima dată în largul coastelor Antarcticii
20:32 Viaţa pe Pămînt este 'sub asediu'
20:00 Hamas a folosit linii de telefonie clasică în tunelurile de sub Gaza
19:30 Actorul Jeremy Renner a relatat cum l-a schimbat accidentul în care a fost la un pas de moarte
19:23 Un nou Punct modern de Asistență Medicală Urgentă, cu o investiţie de 3,9 milioane de lei, deschis la Ocniţa
19:17 (video) Premieră chirurgicală în Moldova. O tânără diagnosticată cu chist pancreatic, salvată de medicii de la SCR „Timofei Moșneaga”: „Mă simt ca un copil”
19:07 Soldații ruși au lansat un atac în apropierea centralei nucleare din Hmelnâțkâi. Cele mai importante evenimente din a 609-a zi de război
19:00 Fiul lui Netanyahu, criticat de soldații israelieni pentru că a rămas în SUA
18:58 LIVE TEXT/ Un adolescent de 13 ani a murit în urma bombardamentelor rusești. Război în Ucraina, ziua 608
18:54 (video) Dorin Recean s-a întâlnit la Bruxelles cu Josep Borrell și comisarul european pentru vecinătate și extindere: „Viitorul Moldovei este în UE”
18:41 ( VIDEO)„Plouă cu bani”. Un influencer a aruncat un milion de dolari dintr-un elicopter, deasupra unui câmp din Cehia
18:34 Prognoză: Economia Germaniei o va depăși pe cea a Japoniei
18:29 (video) Stoianoglo, la doi ani de la „scoaterea din PG” cu mascați: Am înțeles deodată că această guvernare vrea să ia instituția, chiar și cu metode abuzive
18:28 După trei săptămâni de haos, republicanii au reușit să-și aleagă un președinte la Camera Reprezentanților
18:15 Armenia este pregătită să continue negocierile cu Azerbaidjanul privind acordul de pace
18:13 Citiți joi în ZdG: Ion Chicu: escortese mediatice sunteți, nu reporteri. Interviu cu Artur Proidacov, profesor de limbă și literatură ucraineană și deținător al Premiului Global în Pedagogie 2023
18:00 Anunț privind lansarea unui concurs de proiecte investiţionale
18:00 Robert Fico a fost numit premier al Slovaciei pentru a patra oară: „Libertatea vine din est”
17:57 Rusia anunță testarea cu succes a capacității sale nucleare prin simulrea unui atac masiv de represalii
17:52 Record de temperatură în Moldova
17:49 Stoianoglo a spus ce legături are cu Platon
17:37 Un post de televiziune, avertizat public pentru „lipsă de rigoare și acuratețe în redactarea și prezentarea știrilor”, după mai multe petiții înaintate de Ion Ceban
17:36 Moldova a înregistrat cele mai călduroase zile din ultimii 136 de ani
17:30 Un uragan catastrofal va lovi Mexicul
17:19 Replici între Irsael și ONU, după ce secretarul general al Națiunilor Unite a declarat că „atacurile Hamas nu au avut loc în vid”. Israelul cere demisia acestuia
17:15 Stoianoglo este sigur că va fi restabilit în funcție
17:15 Egiptul își "arată mușchii" la granița cu Israelul, demonstrîndu-și puterea militară 
17:06 WSJ: Israelul a acceptat să-şi amâne operaţiunile terestre în Fâşia Gaza
17:00 Meci amical între deținuți și veteranii FMF
16:59 Fetița de patru ani, rănită în carnagiul de la Bahmut, a ieșit din comă: Ce spun medicii
16:59 Nativii acestor zodii se vor întoarce la foștii iubiți pana la finalul lunii octombrie 2023. De ce ajung să facă un asemenea gest
16:58 Terapie nou descoperită: Cum ar putea fi tratată demența în viitorul apropiat FĂRĂ medicamente
16:50 Curtea de Apel București a decis începerea judecării lui Ion Iliescu în dosarul Revoluției române din 1989
16:48 Schema prin care o singură familie din SUA a încasat 14.000 de bilete câștigătoare la loterie
16:47 Stoianoglo: ”Toată lumea înțelege că împotriva procurorului general au fost făcute ilegalități”
16:39 Noul ajutor oferit de Comisia Europeană pentru Moldova: 72,5 milioane de euro până la sfârșitul lunii octombrie
16:30 Activitățile economice continuă să scadă în zona euro
16:30 Kadîrov a ajuns să fie CONTESTAT de propagandiștii „Z”, după ce a luat o decizie controversată. Aceștia au cerut intervenția Kremlinului
16:22 Stoianoglo: Eu am dorit să construiesc o procuratură corectă
16:21 LIVE TEXT/ Armata rusă a bombardat Hersonul. Între timp, circa 800 de copii sunt evacuați în mod obligatoriu din regiune. Război în Ucraina, ziua 608
16:17 Aproape 7 670 000 de buletine de vor fi tipărite pentru alegerile din 5 noiembrie: Care este valoarea tirajului
16:15 Cum mențin contacte Rusia și Ucraina
16:11 Robert Fico, simpatizant al Kremlinului, a fost numit pentru a patra oară premier al Slovaciei
16:06 Echipa #diez îți sugerează cinci evenimente pentru a spori productivitatea săptămânii. Unde poți merge joi, 26 octombrie
16:03 Trucul banal prin care cartofii vor rămâne proaspeți toată iarna, fără să încolțească. Unde trebuie să-i păstrezi
16:00 În satul Hîjdieni din raionul Glodeni, a fost montată o stație de tratare a apei
15:59 Dorin Recean a RAPORTAT la Bruxelles despre progresele înregistrate în implementarea celor NOUĂ recomandări ale Comisiei Europene: „Viitorul R. Moldova este în Uniunea Europeană”
15:58 Avertisment al oamenilor de știință: viața pe Pământ este „sub asediu”
15:53 Ciucă, la summitul Platformei „Crimeea”: Viitorul R. Moldova, Ucrainei și Georgiei în structurile europene, unica soluție pentru libertate și democrație
15:45 Turcia este pregătită să fie garant pentru Palestina în cadrul acordului cu Israelul
15:40 Ancora unei nave chineze a tăiat gazoductul din Marea Baltică, susține Finlanda
15:38 Premierul Dorin Recean, s-a întâlnit, la Bruxelles, cu Josep Borrell şi cu Olivér Várhelyi. Discuţiile purtate
15:30 Mai multe terenuri cu diverse destinații vor fi expuse la o licitație în capitală
15:29 CAPCANE // Escrocii folosesc AI pentru a imita vocile celor dragi. Evitați aceste numere
15:17 Delegaţie a Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor, la Chişinău. Principalele puncte de discuţie cu Maia Sandu
15:15 Moldova ar putea avea un nou cod funciar
15:11 (foto) Cum s-a desfășurat prima ediție a „Moldova Women Forum 2023”
15:03 Cine este vinovat de condamnarea R. Moldova la CtEDO în privința suspendării lui Stoianoglo?
15:01 Deconectări programate de lumină, pentru 26 octombrie
15:01 O nouă companie avia a anunțat că va opera zboruri din și spre Tel Aviv
15:01 O nouă companie aeriană a anunțat că va opera zboruri din și spre Tel Aviv
15:01 Va primi oare Moldova dividende din Planul de reconstrucție a Ucrainei, și ce are cu asta Aeroportul internațional Chișinău?
15:00 Sondaj Noi.md: Ion Ceban favorit al cursei electorale din Chișinău
14:59 Duma de Stat a Rusiei aprobă o lege care restricţionează accesul mass-mediei la alegerile prezidenţiale
14:56 Președintele României, Klaus Iohannis, va susține deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei și R. Moldova, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins
14:54 Accesul mass-media la alegerile prezidenţiale din Rusia, restricționat prin lege
14:50 Ştiai? De ce există oglinzi în lifturi
14:38 R. Moldova are un birou la Haga: Biroul procurorului de LEGĂTURĂ la Eurojust, deschis în prezența procurorului general interimar Ion Munteanu
14:32 Un bărbat, reținut de ofiţerii CNA într-un dosar de trafic de influență. A primit mită de 1800 de euro
14:30 Inesa Zagoret, tânără care a realizat un stagiu de practică în Parlamentul German: „A fi martor în direct la dezbaterile Bundestagului a fost mai presus de ceea ce vezi online”
14:30 La Haga a fost deschis biroul Procurorului de legatura al Republicii Moldova la Eurojust
14:30 Carp, care a depus plângerea ce l-a suspendat, apoi demis pe Stoianoglo, după condamnarea la CtEDO: E pe procedură, nu că nu ar fi făcut ceea ce i s-a invocat
14:27 Cetățean străin reținut de CNA. Ce acuzații i se aduc
14:25 Justiția română dă undă verde judecării fostului președinte, Ion Iliescu, în „Dosarul Revoluției”: Cine mai este vizat
14:25 R. Moldova primește 50 de milioane de euro sub formă de împrumut din asistența macrofinanciară oferită de UE. Granturi în valoare de 22,5 milioane de euro ar urma să fie deblocate până la finalul lunii
14:21 A început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie. În total vor fi tipărite circa 7 670 000 de buletine de vot
14:20 Modificări în Legea privind activitatea sanitară veterinară
14:09 Un cetățean străin, care pretindea că are „influență” asupra factorilor de decizie de la SIS și Inspectoratul General de Migrație, percepea mii de euro pentru legalizarea aflării pe teritoriul R. Moldova a cetățenilor altor state
13:28 Tinerii interesați de democrație în era digitală sunt invitați la o conferință. Află cum poți combate dezinformarea cu ajutorul tehnologiilor
13:20 Șase posturi de televiziune, sancționate cu 72 000 de lei pentru reflectarea campaniei electorale, deși au spus anterior că nu o vor face
7:02 25 octombrie, Ziua Armatei Române. Ziua eliberării totale a teritoriului național de sub ocupația ungaro-germană
13:24 Alexandru Tănase, despre concursul organizat pentru șefia Procuraturii Generale: „Instituția concursului a fost compromisă lamentabil și nimeni nu are prea multe așteptări”
13:21 Eșec de proporții pentru guvernarea PAS și Maia Sandu. R. Moldova pierde la CEDO în cazul Stoianoglo. Statul va plăti despăgubiri de milioane
11:24 (video) Stare de alertă în Turcia: Atac terorist la Ankara, lângă sediul Parlamentului. Un atacator s-a detonat, doi polițiști răniți
11:23 Fiind parte a UE, R. Moldova va fi dominată de deciziile altor state? Explicația expertului în politici și reforme europene
11:21 Moldova va exporta în China semințe de struguri
11:00 Cu ce se ocupă colectivul Filarmonicii Naționale în așteptarea construcției noii sale clădiri
10:42 Și-a ticsit bagajul cu țigări și intenționa să le transporte ilegal în Marea Britanie
10:38 LIVE TEXT/ Biden: nu putem în niciun caz să permitem ca sprijinul american pentru Ucraina să fie întrerupt. 585 de zile de război în Ucraina
10:21 Tinerii absenți pe listele electorale. „Problema nu e în vîrsta tinerilor, dar în lipsa de mentori”