Netherlands

ACM vermoedt verboden prijsafspraken in woninginrichting-branche

Invallen bij bedrijven

37 minuten geleden Aangepast: 18 minuten geleden

Beeld © Archieffoto ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) onderzoekt of er sprake is van een kartel in de woninginrichtingssector. De toezichthouder heeft aanwijzingen dat er prijsafspraken worden gemaakt, met als gevolg dat consumenten mogelijk duurder uit zijn.

Eerder deze week deed de ACM invallen bij verschillende bedrijven, schrijft het in een persbericht. Volgens de toezichthouder heeft aanwijzingen dat leveranciers in de sector bedrijven voorschrijft welke prijzen zij moeten vragen aan klanten. 

De leveranciers zouden onderling ook contact hebben gehad over prijzen die zij winkeliers rekenen voor hun producten. Om welke bedrijven het gaat en wat voor producten wil de ACM niet zeggen. 

Verboden

Het is verboden voor concurrenten om onderling afspraken te maken over prijzen. Dat kan namelijk de onderlinge concurrentie verminderen, met hogere prijzen voor consumenten tot gevolg. 

Ook het opleggen van bepaalde prijzen aan winkeliers mag niet. Ook dat kan namelijk zorgen voor hogere consumentenprijzen.

Boete

De ACM gaat nu onderzoeken of de toeleveranciers aan winkels in woninginrichting inderdaad de concurrentieregels aan hun laars hebben gelapt. Dat onderzoek zal in ieder geval maanden in beslag nemen, zegt woordvoerder Saskia Bierling. 

Mocht blijken dat er inderdaad sprake is van kartelvorming en prijsafspraken, dan kunnen er sancties zoals een boete worden opgelegd.

De boete voor  voor kartelovertredingen is maximaal 10 procent van de jaaromzet van het betrokken onderdeel. De hoogte hangt af van onder meer de aard van de overtreding en hoe lang het duurde. Ook kunnen er verzwarende (zoals recidive) of verzachtende (als een bedrijf meewerkt) omstandigheden zijn.

Football news:

Carragher op Mourinho: ze zeiden dat zijn voetbal uit een ander tijdperk kwam. Als hij de Premier League zou winnen, zou het geweldig zijn. Voormalig Liverpool verdediger Jamie Carragher deelde zijn mening over Tottenham. Natuurlijk wil ik dat Liverpool de Premier League wint, maar als iemand anders het moet doen, heb ik liever dat Jose Mourinho wint. Hij heeft de laatste tijd veel problemen. Ze zeiden dat hij een man was van gisteren, dat zijn voetbal uit een ander tijdperk kwam. Ik wil dat hij weer wint en twee vingers geeft aan iedereen. Dat zou een geweldig verhaal zijn. Na wat hij in de loop van zijn carrière heeft bereikt, wordt hij nog steeds bekritiseerd voor de manier waarop hij soms mensen behandelde, dus het zou geweldig zijn als hij nu won, omdat hij in verschillende omstandigheden Carragher zei. Gary Neville: Mourinho geeft Tottenham het vertrouwen om de Premier League te winnen. Jose is alleen geïnteresseerd in winnen
Gennaro Gattuso: Napoli moet vooral lovend spelen om echte Sociedad te verslaan
Neymar werd vervangen in de 26e minuut van de wedstrijd tegen Istanbul door blessure. In de 26e minuut werd Neymar vervangen door de Parijse spits. In plaats daarvan nam Pablo Sarabia het veld in. De Braziliaan verwondde een spier in zijn linkerbeen. Neymar zat te huilen. In dit seizoen van de Ligue 1 speelde de Braziliaan 4 wedstrijden, waarbij hij 2 goals scoorde en 3 assists maakte
Juventus aandelen zijn vier keer gestegen in vijf jaar. Ronaldo-dit is slechts een van de redenen waarom wij met de openings makelaarte maken hebben
Mourinho geeft Tottenham het vertrouwen om de Premier League te winnen. Jose is alleen geïnteresseerd in het winnen van de voormalige Manchester United verdediger Gary Neville deelde zijn mening over Tottenham ' s kansen om het Engelse kampioenschap te winnen. Toen Kane zei dat Tottenham in staat was om iets speciaals te bereiken, had hij het niet over het winnen van de League Cup of de FA Cup. Hij had het over het winnen van de Premier League of een grote trofee in Europa. Ik denk niet dat ze de Premier League kunnen winnen. Maar vanwege Mourinho ' s aanwezigheid, zou je kunnen denken dat hij in staat is tot het ondenkbare. Ik had niet verwacht dat Tottenham zo veel geld zou uitgeven als deze zomer. Mourinho is de coach die geld kan komen vragen. Nu hebben spurs een team dat kan concurreren voor het kampioenschap. Ze hebben ongelooflijke spelers in de offensieve lijn, en het seizoen is vreemd, maar ik denk niet dat ze kunnen winnen het kampioenschap. Ze hebben het alleen nog niet eerder gedaan. Om Arsenal voor te zijn, Manchester United, Chelsea en de derde plaats zou een ongelooflijke prestatie zijn. Ik heb ze niet opgenomen in mijn top vier aan het begin van het seizoen, maar nu doe ik, ze hebben mijn gedachten aanzienlijk veranderd in de afgelopen weken. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Mourinho met Tottenham Hotspur de Premier League zal winnen. Ik denk niet dat het zal gebeuren, maar zijn aanwezigheid zal de spelers vertrouwen geven, want het enige wat Jose Interesseert is winnen. Hij zal hier alles voor doen, en dit is de mentaliteit die spelers nodig hebben zei Neville
Rivaldo: Ik ben niet zeker over Barcelona ' s kansen om de Champions League te winnen
Toni Kroos: er was altijd een feest in Bayern na een uitwedstrijd in de Champions League. Het was vervelend. Real Madrid middenvelder Toni Kroos sprak over de Bayern traditie. In Real Madrid kunt u meteen na de wedstrijden naar huis. Het was anders in München. Het was altijd pijnlijk. Er was altijd een feestje gepland na de uitwedstrijden in Bayern. Daarna wil je helemaal niets meer doen. Om eerlijk te zijn, het irriteerde me altijd een beetje. Ik ben erg blij met de manier waarop de dingen worden georganiseerd in Real Madrid zei Kroos op de einfach Mal Luppen podcast. De Duitser speelde van 2007 tot 2014 voor Bayern. Hij won de Champions League één keer met de Munich club