Netherlands

Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL

Door Stan Wagtman

Feyenoord heeft woensdagavond tegen Lazio goede zaken gedaan in de strijd om Champions League-overwintering. De Rotterdammers wonnen in De Kuip mede dankzij opnieuw twee treffers van Santiago Giménez overtuigend met 3-1.

In een bomvolle en sfeervolle Kuip dacht Giménez Feyenoord na 25 minuten al op 1-0 te zetten, maar het doelpunt van de in de Champions League debuterende Mexicaan werd afgekeurd wegens buitenspel. Zes minuten later vuurde hij weer raak en telde het doelpunt wel. In de 74e minuut maakte de Eredivisie-topscorer zelfs zijn tweede en de 3-0 voor Feyenoord.

Giménez scoorde uit een rebound na een schot van Quinten Timber. Vlak voor rust had Ramiz Zerrouki, die door de blessure van Yankuba Minteh een basisplek had, het ijzersterk spelende Feyenoord met een fraai schot al op 2-0 gezet. Lazio kwam zeven minuten voor tijd via een rake strafschop van Pedro nog terug tot 3-1, maar daar bleef het bij.

Dankzij de zege stijgt de ploeg van Slot naar de de eerste plek in groep E en blijft het volop in de race voor zijn eerste Champions League-overwintering in 24 jaar. Wel kan Atlético Madrid met een overwinning op Celtic woensdagavond over Feyenoord heengaan. De volgende wedstrijd van de ploeg van trainer Slot is zondag in de Eredivisie uit tegen FC Twente.

Goudhaantje Giménez slaat toe bij CL-debuut

Zoals verwacht koos trainer Slot voor Stengs op de rechtsbuitenpositie in plaats van de geblesseerde Minteh. Daardoor kwam er op het middenveld een plek vrij voor Zerrouki, die eerder al startte tegen Atlético Madrid. Verder speelde Bart Nieuwkoop achterin in plaats van de geblesseerde Gernot Trauner. Lutsharel Geertruida verhuisde naar het centrum.

En gedeeld Eredivisie-topscorer Giménez bleek fit genoeg om zijn eerste Champions League-minuten te maken, nadat hij zaterdag tegen Vitesse (4-0-zege) geblesseerd uitviel. In de eerste helft was driemaal scheepsrecht voor de Mexicaan, die zijn eerste treffer in het miljoenenbal maakte.

Bij zijn eerste kans kopte hij naast op aangeven van Igor Paixao. Zijn tweede kans maakte de spits via het been van een Lazio-speler af, maar die goal werd door de VAR geannuleerd wegens buitenspel. Bij de derde kans greep de VAR niet in. Giménez draaide op aangeven van Mats Wieffer weg en schoot de bal gedecideerd in het linkerbenedenhoek: 1-0.

Giménez maakt na rust zijn tweede

Feyenoord was aan de hand van dirigent Calvin Stengs veel beter dan de Romeinen. De spelmaker stond net na rust aan de basis van de tweede Feyenoord-goal. Hij legde de bal panklaar neer voor Zerrouki, die de bal op schitterende wijze binnenkrulde. Feyenoord had de wedstrijd daarmee in de tas en zocht naar meer goals.

Op aangeven van Stengs vuurde Paixao net na rust over oog in oog met Lazio-goalie Ivan Provedel. Lazio stelde Feyenoord daarna meer op de proef en kreeg een aantal kansen. Taty Castellanos schoot een rebound voor open doel over. Zo'n zelfde kans was in minuut 74 wél aan Giménez besteed. De Mexicaan was er rap om een gekeerd schot van Timber binnen te tikken.

Na een overtreding van de ongelukkig invallende Marcos López kreeg Lazio een strafschop, die Pedro benutte. Maar de mogelijk cruciale overwinning voor Feyenoord in de strijd om overwintering kwam niet meer in gevaar.