Netherlands

Advies: grijp in op arbeidsmarkt, 'coronarekening' is niet eerlijk verdeeld

Om zelfstandigen, flexwerkers en jongeren beter te beschermen tegen crises, moet de politiek ingrijpen op de arbeidsmarkt. Deze groepen worden onevenredig hard geraakt door de coronacrisis. Dat concludeert het Platform de Toekomst van Arbeid (PTA) in hun advies.

Het PTA heeft dit advies vandaag aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op eigen initiatief overhandigd. Het is een vervolg op een rapport uit het voorjaar. In dat rapport - dat onder meer ook inging op de gevolgen van flexibilisering van de arbeidsmarkt en de groei van het aantal zelfstandig ondernemers - waren de gevolgen van de coronacrisis nog niet meegenomen.

Insiders en outsiders

"Voor corona zag je al schreefgroei op de arbeidsmarkt", zegt PTA-lid Sieto de Leeuw, die ook voorzitter is van de uitzendbranchevereniging ABU. "Wij - een groep vanuit verschillende hoeken op de arbeidsmarkt - maakten ons zorgen over de scheiding tussen insiders en outsiders in de economie en samenleving. Dus zijn we gaan onderzoeken hoe we deze scheefgroei kunnen voorkomen."

Naast de ABU zitten onder meer werkgeversvereniging AWVN, het Verbond van Verzekeraars, de MBO-raad en de Goldschmeding Foundation in het PTA. SEO Economisch Onderzoek rekende alle voorstellen door.

Robuustere arbeidsmarkt

Het rapport is een reactie op het onderzoek over de werking van de arbeidsmarkt van de commissie-Borstlap uit januari. Die commissie deed toen de oproep aan andere organisaties om met oplossingen te komen voor de problemen die in het rapport werd geschetst.

De commissie kaartte onder meer aan dat er sprake is van te veel schijnzelfstandigheid in sommige sectoren, dat niet iedereen op de arbeidsmarkt even goede bescherming geniet en dat er sprake is van te veel flexibilisering van de arbeidsmarkt.

"Wij hebben niks tegen flex, want flex en aanpassingsvermogen zijn noodzakelijk in onze economie", zegt De Leeuw. "Waar wij wel tegen zijn is dat de gevolgen van flexibiliteit eenzijdig bij bepaalde groepen worden weggelegd. Corona heeft deze problemen alleen maar uitvergroot."

Het PTA vindt dat de economie en arbeidsmarkt robuuster moeten worden gemaakt, om zo beter bestand te zijn tegen crises. Daarom stelt het Platform een aantal maatregelen voor, waarschijnlijk voor een nieuw kabinet:

Football news:

Juventus heeft Zwitserland U21 striker Lungoyi getekend en hem voor 1,5 jaar uitgeleend aan Lugano.Juventus heeft een overeenkomst getekend met de aanvaller van Lugano Christopher Lungoyi
Milan least Tomori van Chelsea met het recht om te kopen voor 28 miljoen euro. Medical check-up - vandaag
Borussia Gladbach tekende Kone voor 9 miljoen euro. = = Clubcarrière = = Borussia Monchengladbach maakte zijn debuut in het eerste elftal van Toulouse tegen Kouadio Kone. De 19-jarige Fransman zal het seizoen eindigen in de Ligue 2 club in bruikleen, en in de zomer zal zich aansluiten bij Borussia, waarmee hij een contract tekende tot 2025. Tegelijkertijd heeft de Bundesliga de mogelijkheid om de overeenkomst met één seizoen te verlengen. Volgens Transfermarkt kostte de overdracht van Kone Borussia Dortmund 9 miljoen euro. De cijfers van de middenvelder zijn hier te vinden
We willen dat Messi blijft tot het einde van zijn carrière, maar eerst zullen we denken aan de club. Zelfs de beste speler in de geschiedenis is niet belangrijker dan Barca. Freisha sprak over Leo
Wijnaldum op Liverpool: we hebben problemen met de implementatie en het is moeilijk uit te leggen hoe zwaar de wedstrijd is. We hadden een goed plan. We wilden veel bezit. Als gevolg daarvan hebben we genoeg kansen gecreëerd, waaronder honderd procent, maar helaas zijn we er niet in geslaagd om te scoren. We misten scherpte, en ze scoorden vanaf de strafplaats
Real Madrid speelt Getafe in La Liga op 9 februari. De wedstrijd van de eerste ronde werd uitgesteld vanwege de degradatie van Madrid uit de Spaanse Cup
Monaco kocht topscorer Brugge Diatt voor 16 miljoen euro