Netherlands
An article was changed on the original website An article was changed on the original website An article was changed on the original website

Apple wil helpen met je telefoonverslaving en maakt lange neus naar Facebook

Na Google heeft ook Apple maatregelen aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat gebruikers van iPhones, iPods en iPads beter omgaan met hun smartphonegedrag. Er zijn steeds meer zorgen over de hoeveelheid uren die mensen met hun telefoon doorbrengen. Het ging daarnaast ook over privacy en er was aandacht voor een slimmere versie van Siri.

Op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in de VS zei Apple gebruikers te willen helpen om beter met hun tijd om te gaan als "andere dingen meer aandacht nodig hebben". Daarbij werd bijvoorbeeld het probleem van fear of missing out benoemd. iOS 12, de aankomende versie voor Apple's mobiele apparaten, dat dit najaar uitkomt, biedt een viertal zaken die gebruikers moeten gaan helpen:

Met deze functies beantwoordt Apple de brief van twee aandeelhouders, die in januari vroegen om dergelijke opties. In de brief schreven ze zich zorgen te maken over de hoeveelheid tijd die mensen met smartphones doorbrengen. Of zij en andere gedragsdeskundigen dit genoeg vinden, is onduidelijk.

Het afgelopen jaar was er ook veel kritiek op de stabiliteit van iOS. Apple zei aan het begin van de presentatie dat dit een belangrijke focus is geweest bij de ontwikkeling van iOS 12. De telefoons en tablets moeten nu sneller apps laden. Daarnaast blijft Apple oude telefoons langer ondersteunen. De iPhone 5S, uitgekomen in september 2013, kan iOS 12 draaien, een telefoon die dus bijna vijf jaar oud is. Een groot verschil met concurrent Samsung, dat toestellen maximaal twee jaar softwarematig ondersteunt.

De laatste maanden is het sleutelwoord in de techwereld privacy. Pas laat in de presentatie - en vrij kort ook - kwam het onderwerp aan bod. De impact van wat Apple aankondigde was er niet minder om.

Vanaf iOS 12 en macOS Mojave (zo heet de nieuwe versie van het besturingssysteem voor Mac-computers) krijgen gebruikers in Safari de opties om trackers tegen te houden. Waaronder die van Facebook, zoals de like-knop. Als je op een pagina stuit online waar deze stukjes software aanwezig zijn, zal Safari je simpelweg vragen of je wel wil dat deze bedrijven je volgen. Dit kun je dus vervolgens uitzetten.

Anders gebruiken bedrijven deze stukjes software om een beter beeld van je online gedrag te krijgen om je zo persoonlijkere advertenties voor te schotelen.

Football news:

Pioli about 2:2 met Napoli: een punt is een goed resultaat
Gattuso over de straf van Milaan: de regel moet veranderen. Springen met je handen op je rug is een andere sport
Milan biedt 25 miljoen euro voor Celtic defender Ayer
Klopp op plannen: vier jaar in Liverpool. Daarna wil ik een jaar niets meer doen
Rogers Pro 1:4 met Bournemouth: Leicester speelt goed slechts 45 minuten na de pauze
Inter en Roma zijn geïnteresseerd in Garay
Liverpool wil Lovren verkopen, niet laten gaan als een vrije agent. Zenit is geïnteresseerd in de speler