Netherlands

Argentinië sluit deal om hoge schuld te verlichten

65 miljard dollar

17 minuten geleden Aangepast: 12 minuten geleden

Door corona verergerde de economische situatie in Argentinië. Beeld © Getty

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Argentinië heeft met drie groepen van schuldeisers een overeenkomst bereikt, waardoor de hoge schuld wat draaglijker wordt.

Het Zuid-Amerikaanse land Argentinië weet de hoge schuld een stuk kleiner te laten worden. Het land heeft overlegd met de verschillende groepen buitenlandse investeerders. Deze hadden een deel van de schuld van het land opgekocht.

Met hen is afgesproken dat niet het volledige bedrag van 65 miljard dollar aan schuld wordt terugbetaald. "Van elke dollar zal 55 dollarcent worden terugbetaald", aldus Bert Colijn, senior econoom bij ING Bank.

"Dat scheelt een slok op een borrel, want de totale schuld ligt boven de 300 miljard dollar", aldus Colijn.

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Argentinië is alwéér failliet, maar er is nog een sprankje hoop

Al acht keer eerder failliet

Mogelijk helpt dit Argentinië om een faillissement te voorkomen en de economie weer wat lucht te geven. Het land heeft het economisch moeilijk, het zit al twee jaar lang in een recessie. Dit jaar krimpt de economie mogelijk 12 procent.

Argentinië heeft een lange historie van financiële problemen. Het ging al acht keer eerder failliet.

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Ondanks crisisplan Argentijnse regering daalt de peso verder in waarde

Corona

Het probleem is nu dat de schulden in buitenlandse valuta's zijn, onder meer in dollars, terwijl in het begin van de coronacrisis de waarde van de dollar steeg. Omgerekend in de eigen munt, de Argentijnse peso, werden de schulden dus hoger.

Door de coronacrisis hebben investeerders in tijden van onzekerheid liever dollar, waardoor zij hun geld terugtrekken uit opkomende landen en omruilen naar dollars, legt Colijn uit. 

Niet de enige in problemen

Argentinië is niet het enige land dat in de problemen komt, aldus Colijn. In totaal  zijn al honderd landen naar het IMF (Internationaal Monetaire Fonds) gestapt voor steun, aldus Colijn.

"In Nederland hebben we het al zwaar met de coronacrisis, maar in opkomende landen is dat nog steviger", zegt hij.

Football news:

Solskjaer op de verdediging van Manchester United: ik heb vertrouwen in mijn spelers. Bailly en Maguire toonden aan hoe goed ze met elkaar omgaan. Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer sprak de mening uit dat de verdediging van het team niet hoeft te worden versterkt. Vorig seizoen hebben we gezien hoe we ons maximaal kunnen verdedigen. Ja, vorige week was niet perfect, we achteloos toegeven doelen. Maar vorig seizoen lieten Bailly en Maguire zien hoe goed ze kunnen communiceren. We verdedigden heel goed als een team. Eric is weer in vorm en dit is een groot pluspunt. Ik kijk ernaar uit om het te ontwikkelen. We wachtten op hem om te herstellen en regelmatig te kunnen spelen
Pjanic over Champions League: Barcelona wil 2-8 wreken in Lissabon en bewijzen dat het een ongeluk was
Abreu on Suarez for Attico Madrid: zijn aanpassing zal 30 seconden duren na de ontmoeting met Simeone
Messi-Suarez: u verdient deze verbanning niet, maar ik ben niet verbaasd
Inter is geïnteresseerd in de Pub. Volgens de journalist Gianluca Di Marzio is de verdediger van Schalke een vervanger voor Skrinjar. De Nerazzurri overwegen de 20-jarige Turkse speler als vervanger voor Milan Skrinjar als hij vertrekt. Eerder werd gemeld dat Liverpool ook geïnteresseerd is in de pub. De statistieken van de taverne zijn hier te lezen
Monaco heeft Florentina uitgeleend aan Benfica. Ze noemen hem de Octopus
Romelu Lukaku: racisme bestaat nog steeds overal in Europa. Dit is absurd. Inter striker Romelu Lukaku heeft gesproken over het probleem van racisme in het voetbal. Racisme bestaat nog steeds overal in Europa. En dit is absurd. In Italië werd ik eens blootgesteld aan racisme, ik reageerde, en het gebeurde niet meer. Ik wil geen 3 of 300 fluiters gelijkstellen aan duizenden burgers. Ik ben er zeker van dat racisme in zijn absurditeit tot het verleden zal behoren, aldus de Belg La Gazzetta dello Sport. Lukaku werd raciaal misbruikt door Cagliari fans. Eerder werd Moise keen Black Friday hiermee geconfronteerd. Corriere dello Sport kondigde de Inter-Roma wedstrijd aan met Lukaku en Smalling