Netherlands

Bureaumanager 50Plus weg om gift

De manager van het partijbureau van 50Plus is weggestuurd omdat die een gift wilde aannemen van 15.000 euro van een donateur. Dat heeft de partijvoorzitter Geert Dales bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

De krant heeft aan alle politieke partijen undercover geld aangeboden. Volgens de wet moet geopenbaard worden als iemand in een jaar meer dan 4500 euro aan een partij geeft.

Volgens 50Plus werd de gift op 3 mei aan de partij aangeboden. De bureaumanager heeft dit toen gemeld. De partijvoorzitter heeft daarna in een interne mail laten weten dat 50Plus geen giften van onbekenden en donaties in contanten accepteert. Later bleek dat de medewerker toch bereid was het geld aan te nemen. „We hebben de medewerker om uitleg gevraagd. De uitkomst is dat we van deze medewerker afscheid zal worden genomen wegens ernstige vertrouwensbreuk”, aldus Dales. „De krant heeft, al dan niet undercover, geen enkele poging gedaan om te checken wat het bestuur van het ‘voorstel’ vond. Dan was meteen duidelijk geworden dat 50Plus daar nooit aan zal meewerken.”

Volgens De Telegraaf wilden meerdere partijen helpen om de wet te omzeilen in ruil voor het geld. VVD, D66, ChristenUnie en DENK raadden aan om het bedrag op te knippen en familieleden als tussenpersoon te gebruiken, aldus de krant.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) gaat de partijen om opheldering vragen. „Hoewel de wet in materiële zin niet is overtreden omdat er geen gift is gedaan, lijkt een aantal partijen niet in de geest van de wet te handelen”, aldus de minister in de krant.

Football news:

Barcelona presenteerde het formulier voor het volgende seizoen. Messi nam deel aan de presentatie
Voor een over bedreigingen: het is niet genoeg om gewoon nee te zeggen tegen racisme. We hebben actie nodig, onderwijs
Liverpool en andere clubs uit de Premier League zijn geïnteresseerd in Schalke McKenney
Real Madrid is bereid het contract met Bale op te zeggen en betaalt hem een salaris voor twee jaar (ABC)
Manchester City bereidde zich voor op een bijeenkomst in CAS voordat de UEFA een besluit nam om hen uit de Champions League te verbannen
Zidane over Hazard: dit is een moeilijke situatie. Ik hoop dat hij donderdag klaar is voor 100%
Nemanja MATIC: ik denk dat Manchester United een plaats in de Champions League verdient. Als we drie wedstrijden winnen, komen we er wel