Netherlands

Burgemeesters bereiden zich voor op regionale lockdown

Eventuele tweede golf

9 minuten geleden Aangepast: 14 seconden geleden

Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Burgemeesters bereiden zich voor op regionale lockdowns voor als het coronavirus deze zomer opnieuw oplaait. Dat hebben ze laten weten bij het wekelijkse Veiligheidsberaad. "We moeten in de waakstand blijven", zegt voorzitter Hubert Bruls.

Portugal, Spanje, Kroatië. Steeds meer Europese landen hebben te maken met een opleving van het coronavirus. Om die uitbraken in te dammen wordt steeds vaker gekozen voor een regionale of lokale lockdown. 

In Nederland is het nog niet zover, maar de burgemeesters bereiden zich hier wel op voor. Dat blijkt uit het Veiligheidsberaad van vanavond. Iedere week komen de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's bijeen om te praten over de corona-aanpak.

'Geleerd van de eerste maanden' 

"Ik schat zelf in dat een tweede golf waarin het hele land geraakt wordt misschien wel achterwege blijft", zegt Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht. "Als het terugkomt zal dat een lokale of regionale brandhaard zijn. Daar zijn we ons op aan het voorbereiden. Ik denk dat we daar uiteindelijk wel klaar voor zijn." 

Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht.

Ook op andere plekken in het land houden ze er rekening mee. "Ik denk dat we van de eerste maanden hebben geleerd met horten en stoten. Nu zijn we er op voorbereid", zegt Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn.

Hoe zo'n regionale lockdown er dan precies uit komt te zien, daar zijn de burgemeesters het nog niet over uit. Theo Weterings, de burgemeester van Tilburg, verwacht dat we niet meteen weer moeten binnenblijven. "Maar de voorzieningen zullen dan wel dicht moeten, daar moeten we rekening mee houden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Burgemeesters gaan zomer in spanning tegemoet: 'We moeten écht oppassen'

"We gaan dan eigenlijk weer terug naar de eerste fase van indammen, waarin we met bron- en contactonderzoek proberen het virus zo goed mogelijk in de gaten te houden", zegt Heerts.

Grootste zorgen na de zomer

De burgemeesters merken dat het steeds moeilijker wordt om afstand te houden. Burgemeester Marianne Schuurmans van gemeente Haarlemmermeer merkt dat het aan de stranden best een uitdaging wordt. "Zeker jongeren houden graag een feestje. Als we een warme tropische zomer krijgen dan wordt het spannend."

Toch denken de burgemeesters dat het grootste gevaar niet in de zomer zit, maar juist in de periode daarna als iedereen weer terugkomt van vakantie. "Het is misschien wel zomervakantie, maar het coronavirus gaat hoogstens met een winterslaapje. Daarom moeten wij in de waakstand blijven", zegt Bruls. 

Football news:

Crouch op Messi ' s doel: geniaal. Alleen hij is in staat om op te staan van de worp, drie ongelooflijke dingen te doen en te scoren
Ignashevich Pro 1:1 met Spartak-2: torpedo heeft geen problemen met de structuur van het spel. Maar zonder slagen zijn er geen doelen
Oké,hij heeft het. Een speler en een coach zijn verschillende dingen
Sergi Roberto op de Barcelona-Bayern wedstrijd: het zal zijn als de finale
David Silva heeft een driejarig contract met Lazio voor 9 miljoen euro. Hij zal de stad gratis verlaten
Mertens Pro 1:3 met Barca: na Langle ' s goal vergat Napoli hoe te spelen
Muller voor Barca: alles kan gebeuren in een wedstrijd van dit niveau