logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Netherlands
An article was changed on the original website

Chrome gaat waarschuwen voor 3000 Nederlandse 'onveilige' websites

Sites niet veilig

23 minuten geleden Aangepast: 27 seconden geleden

Sundar Pichai is de baas van Google. Beeld © Getty

Chrome gaat later vandaag bij 3000 Nederlandse websites een waarschuwing tonen. Google vindt dat de websites hun beveiliging niet op orde hebben. Je kunt de sites nog wel bezoeken zodra je de waarschuwing wegklikt.

Dat blijkt uit onderzoek van Open State Foundation. De websites maken gebruik van een verouderde beveiliging die niet meer door Chrome wordt ondersteund. 

Het gaat om onder andere de website van supermarkt Ekoplaza, onderwijsinstelling LOI en de gemeenten Heemskerk en Zutphen. Ook de klantenservice-pagina van NS International maakt nog gebruik van de verouderde beveiliging. Inmiddels heeft Ekoplaza zijn beveiliging verbeterd.

Later vandaag, na de nieuwe update van Chrome, krijgen gebruikers onderstaande waarschuwing te zien zodra ze één van deze websites bezoeken.

Dit is de waarschuwing die je te zien krijgt. Dit is de waarschuwing die je te zien krijgt.

Websites maken gebruik van een zogeheten certificaat om de verbinding te beveiligen. Zo'n beveiligde verbinding herken je aan het slotje in de adresbalk en houdt in dat anderen niet zomaar kunnen zien wat jij op een website doet. 

De 3000 websites gebruiken volgens Open State Foundation een certificaat dat Google vanaf vandaag niet meer ondersteunt. Het gaat om het certificaat van beveiligingsbedrijf Symantec, dat volgens Google door veel te veel malafide websites wordt gebruikt.

Ruim een jaar geleden kondigde Google aan dat het ging stoppen met het ondersteunen van certificaten van Symantec. Bedrijven moesten zelf het certificaat vervangen, maar dat blijken velen nog niet te hebben gedaan. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Van WhatsApp tot Let's Encrypt: zo wordt het internet veiliger

Ook Firefox, een andere populaire browser, kondigde aan te gaan stoppen met dit Symentec-certificaat. In de betaversie van Firefox worden de websites die het certificaat gebruiken al niet meer ondersteund, maar het bedrijf heeft besloten om een volledige blokkade uit te stellen omdat te veel websites nog gebruikmaken van deze beveiliging.

Themes
ICO