Netherlands

Dansende Zwarte Pieten zetten Den Haag op stelten

Onder begeleiding van luide muziek danste een groep Zwarte Pieten zaterdagochtend door de straten van Den Haag. Volgens de politie gebeurde dit onder het mom van een demonstratie, waar ze vervolgens een stokje voor hebben gestoken.

Op video’s van de actie is te zien dat de Zwarte Pieten ronddansen en ondertussen snoep uitdelen aan kinderen. Tientallen mensen staan te kijken naar het tafereel. Er wordt niet altijd anderhalve meter afstand gehouden, zowel niet tussen de Pieten als tussen het toeschouwend publiek.

Lees ook: Zwarte Pieten-protest in Eindhoven rustig verlopen, drie mannen opgepakt

Optocht van Duindorp naar Laak

De politie meldt dat de Pieten van Duindorp naar Laak trokken. Een woordvoerder vertelt aan Hart van Nederland dat agenten rond tien uur zaterdagochtend op de “spontane Sinterklaasoptocht” stuitten. “Er waren enkele tientallen mensen aanwezig, onder wie kinderen en Pieten. De optocht was niet aangemeld, we hebben deze meteen opgebroken.”

Volgens de woordvoerder zijn de deelnemers aangesproken en zijn er geen boetes uitgedeeld of namen genoteerd.

Ook Pieten in centrum Den Haag

Correspondent Regio 15 meldt dat ook in de Haagse binnenstad Zwarte Pieten rondliepen, die ook hier pepernoten uitdeelden. Ook hier heeft de politie de Pieten aangesproken. “Agenten blijven de situatie nauwlettend in de gaten houden.”

Niet alleen in Den Haag laten de Pieten zich zien, ook in Rijswijk zijn ze nu opgedoken. Net als in Den Haag werd ook hier gedanst en met pepernoten gestrooid. De politie is het gesprek aangegaan.

Later vandaag was er wel een Zwarte Pieten-demonstratie aangemeld. Volgens AD zou deze van 14:00 tot 17:00 plaatsvinden op de Lange Vijverberg in Den Haag. Deze is uiteindelijk geannuleerd.

Intocht voor Zwarte Pieten in Den Haag

Vorige week vond er in Breda een intocht voor Zwarte Piet plaats. Volgens de organisator omdat “er door corona niks te doen is voor de kinderen”. De gemeente was not amused en gaf aan de organisatie te willen beboeten. “Dit had niet moeten gebeuren.”

Lees ook: Breda wil organisatie van intocht voor Zwarte Piet beboeten: ‘Dit had niet moeten gebeuren’

Beeld: Twitter/mark_VLD_010

Football news:

Juventus heeft getekend voor Marcel Ake. Contract-tot 2025
Thomas Tuchel: als je naar Chelsea gaat, schrijf je je in voor trofeeën. Ik ben niet bang voor deze hoofdcoach Thomas Tuchel sprak over het werk in Chelsea. Maak je je geen zorgen dat Chelsea klaar is om je snel te ontslaan? Ik ben dankbaar dat ik op dit niveau kan werken. Als je naar Chelsea gaat, schrijf je je in voor trofeeën... Ik ben er niet bang voor. Wij hebben grote ambities. Ik heb zelf ook grote ambities zei Tuchel
Tuchel over Chelsea: met alle respect voor Lampard, ik kon niet anders dan springen op de kans
Arteta over de vergelijking van de jongere en Messi: het is een verloren strijd, maar Martin heeft de kwaliteiten Arsenal need
Johnson on Tuchel: de coach in Chelsea is de heetste plek in het wereldvoetbal. Hij zou over zes maanden ontslagen kunnen worden.Voormalig Engelse verdediger Glen Johnson heeft zijn mening gedeeld over de benoeming van Thomas Tuchel tot Chelsea manager. Zijn belangrijkste test is het bepalen van de startlijn
Ramos zal waarschijnlijk niet met Levante spelen door blessure. Vandaag heeft hij niet getraind met Real Madrid
Als Griezmann naar Messi gaat, is het prachtig. Barcelona na 2:1 met Rayo