Netherlands

De avondklok past bij deze tijd

Yesim Candan

18 minuten geleden

Ons demissionaire kabinet heeft alles op alles gezet om dit weekend een avondklok te kunnen laten ingaan. De hoop is dat op die manier de contactmomenten verder worden teruggedrongen en de verspreiding van het coronavirus wordt ingedamd.

Een aantal andere Europese landen, zoals België en Frankrijk, heeft zo'n avondklok veel eerder ingesteld. Met wisselend succes. Maar in Nederland wordt hierover uiteraard eerst nog uitgebreid gedebatteerd. Knopen doorhakken blijft extreem lastig in ons polderland.

Waarom ligt die avondklok hier eigenlijk zo gevoelig? Verschillende mensen leggen een verband met de Tweede Wereldoorlog. Maar zijn we nu niet ook gewoon 'in oorlog' met het virus? En past een avondklok dan niet bij de roerige tijd waarin we nu leven? Mijn dochter zei van de week: "Mama, toen ik elf jaar was begon de coronacrisis, en dit jaar word ik dertien."

"Ik zie het licht aan het einde van de tunnel niet meer. En veel Nederlanders met mij, vrees ik."

Haar woorden grepen me bij de keel. Vorig jaar maart schreef ik mijn eerste column over de coronacrisis. Daarin zei ik dat er een leven voor en een leven na corona zou zijn. Verschillende mensen reageerden boos omdat ze veronderstelden dat het virus snel weer zou verdwijnen. Dat is dus niet het geval. Tijdens de laatste persconferentie zei gezondheidsminister Hugo de Jonge dat de komst van het vaccin het 'begin van het einde' zou zijn. Van het virus, welteverstaan. Maar ik zie dat licht aan het einde van de tunnel niet meer. En veel Nederlanders met mij, vrees ik.

Wat leert de avondklok ons? Bij mij duiken beelden op van oorlogsgebieden. Het laat ons beseffen dat vrijheid ons grootste goed is. Dat we zelf mogen bepalen wanneer we naar buiten gaan, wanneer we mensen willen zien en hoeveel. De coronacrisis op zijn beurt leert ons dat we op dit moment weinig tot geen invloed hebben op onze toekomst. We weten nog niets. De politiek leiders van ons land weten het ook niet meer.

"We hikken met zijn allen tegen een collectieve burn-out aan. Het is vijf voor twaalf."

Dat ze op bepaalde uren niet op straat mogen komen, zal een enorm ingrijpende maatregel zijn voor onze jongeren, die in de bloei van hun leven zijn.

Terwijl ik dit opschrijf, word ik emotioneel. Dit raakt mij. Ik moet denken aan die moeder van wie maar liefst drie jongeren in de omgeving van haar 21-jarige dochter zelfmoord hebben gepleegd door de coronacrisis. En aan al die kwetsbare kinderen die nu nog meer aan huis gebonden zijn, waar ze door hun vader of moeder worden mishandeld. Aan al die vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. Aan al die eenzame ouderen die nu wegkwijnen thuis, die de oorlog nog hebben meegemaakt.

Voor al deze mensen zal het instellen van een avondklok grote gevolgen hebben op emotioneel vlak. We moeten perspectief bieden aan al die eenzame jongeren, ouderen en kinderen in nood. We hikken met zijn allen tegen een collectieve burn-out aan. Het is vijf voor twaalf. 

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Football news:

Alissons vader verdronk in Brazilië. Jose Becker, de vader van Liverpool en de Braziliaanse doelman Alisson Becker, verdronk de dag ervoor in Brazilië
Jordan Henderson zal ten minste 4-6 weken missen als gevolg van een lies blessure
Doelpunten van Giroud, Mbappe en Mendy claim de titel van de beste in de eerste wedstrijden van de 1/8 finale van de Champions League
Gladbach middenvelder Neuhaus: je moet brutaler spelen in de tweede etappe tegen City
Bernardo Silva op Gladbach ' s doel: kopstoot is niet mijn ding. Ik werk hard aan hen
Thibaut Courtois: een uitdoelpunt betekent veel, maar de tweede wedstrijd tegen Atalanta zal anders zijn
Giroud en Lewandowski-onder de kanshebbers voor de titel van speler van de week in de Champions League