Netherlands

De Belgen staat een ‘vreselijke’ Kerst te wachten

Coronakerst België kiest, na de te snelle versoepeling deze zomer, voor een voorzichtige exitstrategie uir de lockdown. Voor de eindejaarsperiode krijgen Belgen gedetailleerde, zeer strenge geboden mee.

Prettige feestdagen? De Vlaamse minister-president Jan Jambon is er duidelijk over: „De kerstdagen zullen vreselijk zijn”, liet hij afgelopen week weten.

Vrijdag presenteerden de Belgen de plannen voor Kerst en Oud en Nieuw. Het eindejaar wordt uitzonderlijk sober, blijkt daaruit. Dinsdag mochten winkels en musea heropenen, maar daar blijft het bij. Theaters, concertzalen en horeca blijven zeker tot half januari dicht.

Voor de feestdagen worden nauwelijks uitzonderingen gemaakt. Die moeten met het gezin gevierd worden, en als alleenstaande met maximaal twee anderen. Geen kerstetentjes met familie plus opa en oma, geen vuurwerk om middernacht, en geen feestje met een groepje vrienden.

Kerst mag „niet het begin worden van een nieuw rampjaar”, aldus Belgisch premier Alexander De Croo. De Belgen mogen „de vooruitgang van de afgelopen vier weken niet in vier dagen tijd verspelen. [...] Dan overlijden er mensen die niet hadden moeten overlijden.”

Lees ook onze reportage in een Luiks ziekenhuis, eind oktober: ‘Een kelder vol bedden, maar geen personeel’

Dat is buitengewoon streng. Duitsers mogen straks met tien personen thuis zijn. In Frankrijk mogen de feesten met de familie worden gevierd, de avondklok wordt daar tijdelijk opgeheven. Britten hanteren een tijdelijke ‘kerstbubbel’ van drie huishoudens waarmee zelfs geknuffeld mag worden. Nederland hakt volgende week de knoop pas door.

Opmerkelijk is dat er, zeker in vergelijking tot eerdere coronabesluiten, relatief weinig kritiek is op de eindejaarsmaatregelen. Ten tijde van de vorige regering, de demissionaire minderheidsregering van Sophie Wilmès, kwam die kritiek er steevast wel.

De regels bevatten regelmatig hiaten en veranderden vaak. De ‘bubbeldoctrine’ (het aantal mensen dat je mocht zien op minder dan anderhalve meter) gold nu eens voor het hele gezin, dan weer voor individuen en wisselde om de zoveel weken tussen vier en vijftien personen. Een ‘kakafonie van regels’, oordeelden experts, die mede zou hebben geleid tot coronamoeheid en het dramatisch oplopen van de cijfers aan het eind van de zomer.

De daaropvolgende nijpende situatie in de ziekenhuizen lijkt een rol te hebben gespeeld in het achterblijven van kritiek nu. Toen een nieuwe ‘lockdown light’ ruim een maand geleden inging, stond het land er slecht voor. De besmettingen waren hoger dan ooit, de ziekenhuisopnames waren naar recordhoogtes gestegen en de intensive cares raakten op sommige plaatsen overvol. België deed het even het slechtst van heel Europa.

Na een maand lockdown gaat het een stuk beter. Gekeken naar de besmettingen staat België nu op de 22ste plek van Europa. De ziekenhuisopnames zijn bijna gehalveerd en het aantal mensen op de IC ligt onder de duizend. De motivatie van Belgen om zich aan strenge regels te houden, ook tijdens Kerst, is volgens een recent onderzoek toegenomen.

Ook de aanpak van de regering-De Croo, die sinds 1 oktober het land leidt, wekt vertrouwen. De premier begon zijn regeerperiode weliswaar door te beloven dat een nieuwe lockdown er niet zou komen, maar sinds hij niet meer anders kon, kiest de regering voor een duidelijke lijn.

De minister van Volksgezondheid schuift dagelijks aan in actualiteitenprogramma’s om beslissingen toe te lichten. De gehate bubbel is het ‘knuffelcontact’ geworden: één persoon voor elke Belg – buiten het eigen gezin – om mee te knuffelen. Een campagne moedigt Belgen aan – verwijzend naar de zeldzame momenten dat alle Belgen één zijn: als de Rode Duivels een wedstrijd spelen – zich als één ploeg van elf miljoen te gedragen.

De verwachtingen van burgers zijn consequent getemperd. In de zomer werd te snel versoepeld, nu „gaan we ons maanden aan een stuk aan de maatregelen moeten houden”, waarschuwde De Croo begin november al.

De Belgen worden nu met extreem gedetailleerde regels de eindejaarsperiode in gestuurd. Enigszins complex zijn ze wel, maar er is in elk geval weinig onduidelijkheid. Per gezin mag slechts één knuffelcontact in huis komen. Wie alleen woont, mag bij hoge uitzondering tijdens een van de kerstdagen twee personen thuis ontvangen, maar knuffelen mag maar met een van de twee.

In de tuin mag een samenkomst van vier personen, maar enkel als je daarvoor niet eerst een huis door moet lopen. Overal geldt een avondklok, dus buiten komen om 12 uur op oudjaarsavond is niet mogelijk.

Mogelijke nieuwe versoepelingen worden op zijn vroegst half januari verwacht. Daarvoor moeten eerst de dagelijkse besmettingen drie weken lang onder de 800 zitten en de ziekenhuisopnames een week onder de 75. Nu liggen die aantallen nog op respectievelijk 2.300 en 120. Zo resulteert het rampzalige einde van de zomer nu in een van de langzaamste en voorzichtigste exitstrategieën van Europa.

En gaat het fout, dan wordt direct een nieuwe lockdown afgekondigd. De Croo’s eerdere pogingen om een lockdown te vermijden, zijn nu volledig gericht op het vermijden van een derde golf.

Football news:

Kimmy leverde voor het eerst sinds 2017 3 assists per wedstrijd. Dit is zijn beste resultaat sinds 16 September 2017 - Toen maakte hij hetzelfde aantal effectieve passen in de match met Mainz (4:0). In totaal heeft de 25-jarige Duitser 9 assists in 12 wedstrijden in deze loting van het Duitse kampioenschap. Meer informatie over de statistieken vindt u hier. Kimmich heeft 8 assists gegeven in 12 Bundesliga wedstrijden. Hij had 7 op 33 wedstrijden vorig seizoen
Griezmann steunde de 15-jarige Oekraïner die in Parijs werd geslagen: macht aan jou, Yuri. Antoine Griezmann heeft zich uitgesproken over de beelden van de mishandeling van een 15-jarige Oekraïner in Parijs. Volgens Le Parisien viel op 15 januari een groep onbekende mensen met stokken en vleermuizen studenten aan in een Parijse straat. Onder hen was de Oekraïense Yuri Kruchenyuk, na de aanval viel hij in een coma en lag op de intensive care met verwondingen van variërende ernst. Hij kwam zaterdag weer bij. Het onduldbare beeld. Sterkte voor jou, Yuri, word beter- leidt Oekraïens Tribuna.Com Griezmann ' s Twitter account
Ik ben van streek. Hij gaf veel aan Chelsea, het ging gewoon fout
Napoli scoorde tegen Verona in 8,9 seconden. Na het begin van de wedstrijd. Alleen Milan scoorde sneller in de Serie A
Werner scoorde voor het eerst sinds oktober 2018 geen penalty. De serie van 8 doelstellingen op rij werd onderbroken . De Duitser voor het eerst in de laatste 9 pogingen realiseerde zich geen straf. De laatste keer dat hij miste van de 11-meter mark was in oktober 2018, toen hij voor RB Leipzig speelde
Arsenal betaalt Real Madrid 2 miljoen euro voor de huur van Edegor. De transitie kan er voor zorgen dat de middenvelder Real Madrid Martin Ødegaard in bruikleen naar Arsenal verhuist. De Overeenkomst zal volgende week worden afgerond en het is mogelijk dat de overdracht op maandag wordt afgerond
Vladimir Gazzaev zal Siena leiden uit de 4e Liga van Italië in plaats van Ex-striker Milan Gilardino