Netherlands

De eigenaar van de friettent zal het een worst wezen, maar de meerderheid van Esch kiest voor Boxtel

ESCH - Wat gebeurt er met het dorp Esch, nu de gemeente Haaren waar het bij hoort uit elkaar valt? De bewoners van het dorp mochten zelfs stemmen. En nu blijkt dat een meerderheid zich aan wil sluiten bij de gemeente Boxtel. Dat levert blije gezichten op, maar ook beteuterde.

En met die uitkomst zijn veel mensen blij. Van de 611 mensen die stemden, kozen er 343 voor de gemeente Boxtel. En dat is goed nieuws volgens een bewoonster van het dorp. “Ik ga altijd naar Boxtel, voor de fysio, voor de dokter, ik ben er geboren. Dus ik ben hier heel blij mee.”

LEES OOK: Herindeling gemeenten Haaren nadert hamerslag, vier dorpen omen onder andere vleugel

LEES OOK: Gemeente Haaren wordt opgesplitst: ‘Het komt wel even aan’ 

Toch gingen er ook 246 stemmen naar de optie ‘gemeente Vught’. Veel mensen uit de Ruiting, een deel van Esch, willen veel liever daarbij horen. Dat er meer stemmen naar de gemeente Boxtel gingen, is voor mensen daar een teleurstelling. “Ik zie dat niet zitten met Boxtel”, zegt een bewoner.

Christien van Schijndel-Pijnenburg is vooral heel blij dat er zoveel mensen zijn gaan stemmen. Zij zit nu voor de partij Samenwerken ’95 in de gemeenteraad van de gemeente Haaren en woont midden in Esch. Ze stemde zelf niet, maar heeft haar dorpsgenoten aangespoord dat allemaal wél te doen. Van de net iets meer dan 2000 inwoners die het dorp telt, stemde dus ongeveer een kwart.

LEES OOK:‘Ik ken niemand in Vught en dat wil ik graag zo houden’, Esch moet kiezen bij welke gemeente het wil.

 Toch leeft het onderwerp niet bij iedereen. De eigenaar van de friettent in het centrum van het dorp zal het allemaal een spreekwoordelijke 'worst' wezen. “We gaan toch naar een grotere gemeente, en of dat nou Boxtel of Vught is, het is mij om het even.”

Het college van B&W van de gemeente Haaren heeft al aangegeven te luisteren naar de bewoners. De kans is dus groot dat de meerderheid haar zin krijgt, en dat Esch bij de gemeente Boxtel komt. Maar of dat ook echt gebeurt, maakt het college dinsdagavond bekend.

Football news:

10 jaar van Suarez ' grote redding: hand gered Uruguay op het WK 2010
Sane tekende een contract met Bayern tot 2025 (Fabrizio Romano)
Thorgan Hazard wordt nummer 10 voor Borussia volgend seizoen
Simeone op Griezmann ' s speeltijd: op Letico, 3 minuten is zeer belangrijk. Zo verloren we de finale van de Champions League
Griezmann lijkt op een parodie op zichzelf. Ex-coach van Sociedad over Antoine in Barca
Hakimi bracht het superseizoen door in Dortmund, behoorde tot Real Madrid en eindigde bij Inter
Kleed je uit en eet met ons mee. Karembeu over hoe de spelers van Real Madrid Casillas bespotten