Netherlands

Demonstratie ‘Gerechtigheid voor Bas’ verplaatst naar Museumplein

De demonstratie voor de omgekomen Bas van Wijk die voor zondag gepland staat, is verplaatst van de Dam naar het Museumplein in Amsterdam. In overleg met de gemeente koos de organisatie achter de demonstratie voor een ruimere bestemming, zodat er voldoende afstand kan worden gehouden, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De 24-jarige Bas uit Badhoevedorp werd zaterdag doodgeschoten bij de drukbezochte recreatieplas de Oeverlanden in Amsterdam. Volgens de familie werd Van Wijk doodgeschoten toen hij wilde voorkomen dat een horloge van zijn vriend werd gestolen.

De dood van Van Wijk leidde tot grote verontwaardiging. YouTubekanaal MoetJeHorenTV is de initiator van de demonstratie, en draagt de slogan „elk leven telt, stop het geweld” uit. „We gaan er samen iets moois van maken”, schrijft het kanaal op Twitter. Ook benadrukken de organisatoren in een video te willen demonstreren tegen zinloos geweld, en dat ze geen politieke bedoelingen hebben. „Alle levens doen er toe. Als je toch een van de uiterste bent die zegt: het gaat alleen om zwarte levens, het gaat alleen om blanke levens, blijf dan alsjeblieft weg. Het gaat om alle levens en we staan in het midden”, aldus de organisatoren.

Onder anderen Thierry Baudet en Geert Wilders hebben getwitterd over de zaak. Eerder gaf de familie van Van Wijk aan dat de stille tocht die vrijdagavond gehouden wordt geen politiek karakter heeft. „Mensen die toch een statement willen maken kunnen zondag naar de demonstratie gaan. De organisatoren van de stille tocht staan volledig los van de demonstratie.”

Football news:

Barcelona 's Interesse in Isak nam toe na Koeman' s benoeming. Larsson heeft een hoge dunk van de speler (Mundo Sebortivo)
Manuel Pellegrini: als je tegen Real Madrid en var speelt, is het te veel
PSV en Porto zijn geïnteresseerd in Barcelona middenvelder PUC. Volgens Mundo Deportivo willen PSV en Porto de club niet verlaten. De speler zelf is van plan om in de club te blijven en te vechten voor een plaats in het team. Puig heeft onlangs de Catalaanse directie op de hoogte gebracht van zijn onwil om Barca te verlaten, ondanks het feit dat hoofdcoach Ronald Koeman hem adviseerde om te vertrekken in bruikleen. De statistieken van de 21-jarige Spanjaard zijn hier te vinden
Puyol over Barcelona: als we het kampioenschap willen winnen, moeten we zeer goed presteren
Schalke heeft Wagner ontslagen. Het team heeft de Bundesliga niet meer gewonnen sinds januari
Iacini op 3:4 met Inter: zelfs een gelijkspel zou een oneerlijk resultaat, gezien hoeveel kansen Fiorentina maakte
Ramos Pro 3:2 met Betis: de scheidsrechter deed zijn best en deed niets met opzet