Netherlands

Drie keer levenslang geëist voor growshopmoorden: 'Afgemaakt als beesten'

Het Openbaar Ministerie eist een levenslange gevangenisstraf tegen drie mannen voor de viervoudige moord in 2018 in Enschede. Het gaat om Camil A. en zijn zoons Dejan en Denis uit Hengelo. Het OM acht bewezen dat ze in november van dat jaar vier mannen doodschoten in een pand aan de Van Leeuwenhoekstraat, in het oosten van de stad. Justitie spreekt van moord in vereniging.

De slachtoffers waren twee Hengeloërs, een Arnhemmer en een man uit Enschede, de eigenaar van de growshop. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat ze van dichtbij zijn doodgeschoten.

'Afgemaakt als beesten'

"Na het doden van het eerste slachtoffer hebben de verdachten zich enige tijd beraden over wat ze met de andere aanwezigen moesten doen", aldus de officier van justitie. "Uiteindelijk zijn die ook doodgeschoten." Volgens hem zijn ze "afgemaakt als beesten". De verdachten beriepen zich tijdens het proces op hun zwijgrecht.

Het motief voor de viervoudige moord is niet duidelijk. Mogelijk ging het om een ruzie over drugs. In het pand was een growshop gevestigd, waar spullen werden verkocht die gebruikt konden worden bij het opzetten van een hennepkwekerij. In de zomer van 2018 vond de politie een partij gedroogde henneptoppen in het pand. Twee van de latere slachtoffers werden daarbij aangehouden.

'Een lachertje'

Nabestaanden vroegen de rechtbank van Almelo tijdens het proces om levenslang op te leggen. "Ik ben de belangrijkste man uit mijn leven kwijt", zei een zoon van de Arnhemmer volgens RTV Oost. "Leven is overleven geworden. En dat in de stad waar ik met plezier studeerde, woonde en werkte. Ik kan niet meer fatsoenlijk leven in die stad. Ik heb Enschede verlaten en zit dagelijks huilend achter het stuur naar mijn werk."

"Ik heb levenslang zonder Max, mijn levensgezel, mijn steun en toeverlaat", zei de weduwe van de man uit Arnhem. "De hoogst mogelijke straf zal voor ons een lachertje zijn."

"Geen enkele straf kan onze pijn verzachten", verklaarden nabestaanden van het 27-jarige slachtoffer uit Hengelo. "Deze moordlustige barbaren moeten eigenlijk ook door een kogel sterven. Maar de doodstraf kan niet opgelegd worden, dus vraag ik u om ze levenslang op te bergen."

Justitie komt maandag met de eisen tegen drie medeverdachten, die de wapens zouden hebben geleverd. Op 6 november doet de rechter uitspraak.

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi