Netherlands

Duitse cyberspionage in het buitenland deels ongrondwettig

De manier waarop de Duitse veiligheidsdienst BND mensen in het buitenland digitaal bespioneert is deels ongrondwettig. Dat heeft het constitutioneel hof in Karlsruhe vanmorgen bepaald.

De BND scant al jaren de telefoon- en internetcommunicatie van niet-Duitsers in het buitenland op mogelijke verdachte zaken, zonder dat er specifieke verdenkingen zijn.

Dat zou onder meer gebeuren met een sleepnetmethode, waarbij gezocht wordt op bepaalde verdachte steekwoorden. Datagegevens en -verkeer worden ook gedeeld met veiligheidsdiensten uit bevriende landen zoals de Amerikaanse NSA.

Volgens de BND zijn dankzij deze manier van werken aanslagen voorkomen. Maar het constitutioneel hof heeft nu bepaald dat deze surveillancetechniek in strijd is met de Duitse grondwet. Ook als de BND mensen in het buitenland bespioneert, heeft de dienst zich aan de Duitse wet te houden, stelt het hof.

Privacy en persvrijheid

De zaak was aangespannen door de organisatie Reporters Without Borders en verschillende journalisten. Hun belangrijkste klacht was dat het recht op privacy van mensen in het buitenland wordt geschonden, alsmede de persvrijheid.

De Duitse grondwet beschermt de eigen burgers weliswaar tegen spionageactiviteiten, maar journalisten vreesden dat ze hun buitenlandse bronnen, bijvoorbeeld in oorlogsgebieden, niet konden beschermen omdat de BND hun online communicatie kon surveilleren.

Het constitutioneel hof acht die klacht grotendeels gegrond. Wel bepaalde de rechtbank dat de Duitse overheid de surveillancewet kan aanpassen, zodat die wel grondwettig wordt. Dat moet voor eind 2021 gebeuren.

Een kleine week geleden reageerde Merkel nog fel op "harde bewijzen" dat Rusland betrokken was bij een cyberaanval op het Duitse parlement in 2015. "Ik moet eerlijk zeggen dat het me pijn doet. Ik doe iedere dag mijn best voor een goede relatie met Rusland. Maar als je ziet dat Rusland zich zo gedraagt, dan geeft dat een spanningsveld", zei ze toen.

Football news:

Klopp wil voor het Duitse nationale team werken. De DFB is er ook in geïnteresseerd
Cadiz, die met pensioen is, zal Negredo tekenen
Zaa uit crystal Palace toonde racistische bedreigingen van de instagram account. De politie heeft een 12-jarige opgepakt.) schooljongen
Niemand wint alleen, tenzij je Maradona bent
Ocampos op Messi: je ziet hem als een God, maar hij is echt. Leo helpt de spelers
Solskjaer op het martial-Rashford-Greenwood trio: niets nieuws voor Manchester United. Herinner je je Ronaldo, Rooney en Tevez?
Josep Bartomeu: Barcelona heeft La Liga 8 keer gewonnen in 11 jaar. Historische prestatie