Netherlands

‘Een vijfde van gesubsidieerde banen dreigt te verdwijnen’

Tot een vijfde van gesubsidieerde banen, die in Nederland en andere Europese landen via regelingen voor behoud van werkgelegenheid worden beschermd, dreigt volgend jaar te verdwijnen. Dat concluderen onderzoekers bij kredietverzekeraar Euler Hermes. Volgens hun berekeningen profiteert bijna een derde van de Europese beroepsbevolking momenteel van regelingen die grootschalige ontslagen moeten voorkomen.

In de vijf grootste landen van de Europese Unie worden 45 miljoen banen in stand gehouden dankzij steun van de overheid, becijferde Euler Hermes. Op een gegeven moment zal de steun van overheden minder worden, is de verwachting. Dan lopen zo’n 9 miljoen arbeidsplaatsen een „verhoogd” risico om in 2021 te verdwijnen.

De grootste klappen vallen in transport en opslag, horeca, detail- en groothandel, industrie en bouw. Volgens onderzoekers zijn dat de branches die langere tijd nodig hebben om te herstellen van de coronacrisis en die ook het langst steun nodig hebben.

Nederland wordt volgens onderzoekers minder sterk geraakt dan andere Europese landen. „Samen met Zweden doen we het relatief goed”, aldus risicodirecteur Johan Geeroms van Euler Hermes Nederland. „Dat heeft te maken met de intelligente lockdown en de overheidsmaatregelen in combinatie met werktijdverkorting en de relatief strikte ontslagbescherming in Nederland.”

Football news:

Messi wil zijn carrière bij Barca afmaken. Bartomeu denkt dat Leo over een jaar niet vertrekt
Gasperini over Atalanta: we willen de Champions League bereiken en het record van de club breken voor punten in Serie A
Hames kan Real Madrid verlaten voor de Premier League voor 25 miljoen euro. Een jaar geleden boden Attico en Napoli hem 45-50 miljoen euro. = = Clubcarrière = = Hemmes Rodriguez maakte zijn debuut voor Real Madrid in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje
Gattuso over Napoli: we moeten een winnende mentaliteit ontwikkelen
Avangard feliciteerde Zenit met de titel: Het is tijd om de Gagarin Cup te winnen
Coach van Orenburg Pro 0:1 met Rubin: moreel verwoest, had kunnen trekken
Kike Setien: Griezmann speelde een geweldige wedstrijd, begreep Messi goed, scoorde een geweldig doelpunt. We hebben iets veranderd