Netherlands

Eigenaar schip Suezkanaal doet nieuw compensatievoorstel

Foto: ANP

De eigenaar van het containerschip dat in maart een tijdlang het Suezkanaal blokkeerde, heeft een nieuw compensatievoorstel gedaan aan kanaalautoriteit SCA. Daarom krijgen de partijen meer tijd om te onderhandelen over de te betalen schadevergoeding. Eigenlijk zou een rechter zondag met een uitspraak komen rond de kwestie, maar die is met twee weken uitgesteld.

De Ever Given werd eind maart vlotgetrokken nadat het zes dagen de belangrijke vaarroute tussen Azië en Europa blokkeerde. Het schip, dat op weg was naar Rotterdam, kwam na een zandstorm vast te zitten in een van de drukste vaarroutes ter wereld. Het 400 meter lange schip ligt sindsdien voor anker in een breder gedeelte van het kanaal. De Ever Given werd in beslag genomen vanwege onenigheid tussen de eigenaren en de SCA over het vergoeden van de schade.

Hoeveel geld er nu precies is geboden, is niet naar buiten gebracht. De SCA zou eerder om een vergoeding van meer dan 916 miljoen dollar hebben gevraagd, maar zei later genoegen te nemen met 550 miljoen dollar. De Japanse eigenaar van de Ever Given zou al eens 150 miljoen dollar compensatie hebben geboden. Maar naar de mening van de SCA was dat niet voldoende om de kosten voor het mislopen van vaartarieven, schade aan het kanaal en kosten voor mankracht en materiaal bij het bergen van het schip te dekken.

Door de blokkade ontstonden er lange files van schepen aan weerszijden van de 193 kilometer lange waterweg tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee. Meer dan 350 schepen moesten wachten voor ze daar doorheen konden. Een deel van de schepen onderweg naar het Suezkanaal besloot om Afrika heen te varen. Normaal gesproken vaart er dagelijks voor bijna 10 miljard dollar aan goederen door het kanaal.

Football news:

Gilmore is de toekomst van Chelsea. Er is een elite pass, snelheid, en ervaring zal winnen in Norwich
Bologna tekende Arnautovich. De voorste Van De Oostenrijkse nationale ploeg was Interessant om Dynamo
Inter kan Pjanic tekenen om Brozovic te vervangen. Marotta was in contact met de Barca middenvelder
Shevchenko drong er bij Yaremchuk op aan om naar Benfica te verhuizen op verzoek van Rui Costa
Barcelona kan de spits van het Spaanse Olympische team van de wereld te ondertekenen in het geval van het vertrek van Braithwaite en Manay
Real Madrid en Benzema zullen hun contract in de komende dagen verlengen tot 2023. Het salaris daalt met 10% in het eerste jaar
Ex-Real Madrid middenvelder Pedro Leon is verhuisd naar Fuenlabrada. Ze tekende Zozulya gisteren