Netherlands

Europarlementariërs eisen vertrek Frontex-baas om terugsturen migranten

Fabrice Leggeri De sociaaldemocratische fractie is het vertrouwen Frontex-directeur Fabrice Leggeri kwijt, vanwege onthullingen over migrantenboten die op zee zouden zijn teruggestuurd door Frontex.

De fractie van sociaaldemocraten (S&D) in het Europees Parlement eist dat de directeur van de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex, Fabrice Leggeri, zijn functie neerlegt. De fractie zegt dinsdag het vertrouwen in Leggeri op, na onthullingen over migrantenbootjes op de Middellandse Zee die met medewerking van Frontex zouden zijn teruggestuurd naar Turkse wateren.

Het EU-agentschap Frontex zou afgelopen jaar zes keer betrokken zijn geweest bij incidenten waarbij migranten werden teruggestuurd, zo onthulde een aantal nieuwsorganisaties in oktober. Dat had volgens internationale afspraken niet gemogen. Volgens de S&D in Europa was Frontex medeplichtig aan de zogenoemde ‘push-backs’. Ook zou Leggeri hierover bewust informatie hebben achtergehouden in het parlement.

Volgens Europarlementariër Kati Piri (PvdA) heeft Leggeri tot dusver te weinig opheldering gegeven. Frontex begon zelf een intern onderzoek naar de kwestie, waaruit volgens Leggeri bleek dat er geen bewijzen voor de push-backs was.

De Europese Groenen willen dat er een parlementair onderzoek komt. Volgens Tineke Strik (GroenLinks) was Frontex op de hoogte van de push-backs. „Frontex [...] lijkt dit stilzwijgend te accepteren en soms zelfs bewust mee te helpen of informatie hierover te verdonkeremanen. Tot nu toe heeft Frontex alle verwijten ontkend.”

Lees ook: ‘Frontex medeplichtig aan illegaal terugsturen vluchtelingen op zee’

‘Frontex veroorzaakte golven’

Op beelden die de onderzoeksjournalisten van onder meer collectief Bellingcat, Der Spiegel en ARD analyseerden, zou te zien zijn dat een Frontex-schip in de Egeïsche Zee naast een opblaasboot met 47 migranten expres golven veroorzaakte. Daardoor zou de boot zijn teruggedreven richting Turkse wateren.

In vijf andere gevallen zou de grensbewakingsorganisatie in de buurt zijn geweest toen de Griekse kustwacht tegen de regels in migranten terugstuurde. De Frontex-medewerkers zouden niet hebben ingegrepen, terwijl internationale afspraken voorschrijven dat migranten die de Griekse wateren bereiken, de kans moeten krijgen asiel aan te vragen. De Europese Ombudsman is een onderzoek gestart naar de Europese grens- en kustwacht.

Football news:

Pogba ' s tijd bij Manchester United raakt weer op. De club kocht geen topspeler, maar een mooi verhaal voor sociale netwerken, Paul verloor de strijd om invloed aan Brun
Roma maakte een extra substitutie in de Italiaanse Cup wedstrijd. In de Italiaanse beker eindigde de club met een technische nederlaag (Roma) en verloor in de 1/8 finale in extra tijd van Spezia (2:4). De Club van Rome kan echter wachten op een technische nederlaag na de feiten voor het overschrijden van het toegestane aantal vervangingen. Het feit is dat de hoofdcoach van Roma Paulo Fonseca zes substituties maakte tijdens de wedstrijd-vier in regelmatige tijd en twee meer in extra tijd. De FIFA heeft onlangs toestemming gegeven voor een extra vervanging van overwerk, maar volgens het reglement van de Italiaanse Cup krijgt de club extra tijd voor vervanging in extra tijd, maar geen extra vervanging, waarvan het maximum aantal hetzelfde blijft-vijf. Roma wilde echt uit de beker: twee rooien in 30 seconden en een illegale vervanging in overwerk
De Premier League onderzoekt de overplaatsing van Snodgrass naar West Brom. West Ham verbood hem om tegen hen te spelen tijdens de verkoop
Football heeft ingebroken in Fortnite. Het spel zal de Pele Cup hosten, voeg de uniformen van Man City, Juventus en Milaan, en een legendarische viering
Shalimov over Miranchuk: Atalanta is een ideaal team voor hem. Ga nergens heen
Agent over Wendel in Zenit: een riskante deal, kan niet gerechtvaardigd worden
Shevchenko over Oekraïne in Euro 2020: doel-minimum-vertrek uit de groep