Netherlands

FNV: ook in Nederland besmette zorgmedewerkers toch aan het werk

Zorgmedewerkers die positief zijn getest op het coronavirus, maar die weinig of milde klachten hebben, moeten soms toch doorwerken. Dat gebeurt in België, maar ook in Nederland, zegt de vakbond FNV Zorg & Welzijn. Het gaat om verpleegkundigen, artsen en andere zorgmedewerkers.

Bestuurder Elise Merlijn van de bond heeft er in het NOS Radio 1 Journaal weinig goeds over te zeggen. "Ik hoor deze geluiden niet alleen in de ziekenhuizen, maar in de hele zorg, ook bij de wijkverpleging en in verpleeghuizen: mensen die milde klachten hebben en positief getest zijn, wordt toch gevraagd te komen werken. Als je dan weet dat zij aan het werk moeten met de meest kwetsbare patiënten; dat is gewoon te bizar voor woorden."

Cijfers zijn er niet, maar volgens Merlijn krijgt de vakbond er veel vragen over van zorgmedewerkers die zich er kwetsbaar en onzeker door voelen.

Het gebeurt omdat de nood hoog is, zegt de FNV-bestuurder. "Er is een enorm personeelstekort, een hoog ziekteverzuim, terwijl de zorgvraag juist toeneemt. De druk om de roosters rond te krijgen, is gewoon hoog."

Moeilijke situatie

Ook in België gebeurt het in regio's waar de nood hoog is, zoals in de provincie Luik. Arts Steven Laureys van het universitair ziekenhuis in Luik zei gisteren tegen de NOS dat het gaat om een "heel moeilijke situatie". Zijn ziekenhuis ligt vol, het personeel is uitgeput en soms gaan besmette artsen en verpleegkundigen toch aan het werk.

"Ja, een deel van hen is positief getest, maar we kunnen ze eigenlijk niet missen. Als je kan komen werken en je bent niet ziek, dan vragen we de mensen of ze komen werken", zegt de Luikse arts.

Het is niet zonder risico voor de patiënten. FNV Zorg & Welzijn heeft erover contact opgenomen met een aantal werkgevers in de zorg en de bond bespreekt het binnenkort ook met minister Van Ark voor Medische Zorg.

Football news:

Voormalig voorzitter van Barcelona Joan Laporta heeft besloten zich opnieuw kandidaat te stellen
Antonio Cabrini: Maradona zou nog leven als hij voor Juventus speelde. De liefde voor Napels was sterk, maar ongezond, Ex-Juventus speler en in 1982 sprak de Italiaanse wereldkampioen Antonio Cabrini zich uit over de dood van voormalig Argentijns voetballer Diego Maradona. Maradona was een levende legende en een mannelijke concurrent. Hij zou nog leven als hij voor Juventus speelde. Het milieu zou hem gered hebben. De liefde van Napels was sterk, oprecht, maar ongezond. Maradona was een gouden man met een groot hart. Hij droeg het lot van Napoli op zijn schouders, waardoor uitstekende resultaten werden bereikt. Maar hij droeg ook het lot van Napels op zijn schouders. Maradona groeide op in een zeer arm gezin en in Napels vond hij een omgeving die vergelijkbaar was met die waarin hij werd geboren. Hij was hartstochtelijk toegewijd aan de stad omdat hij zich verbond met al haar problemen zei Cabrini op Irpinia TV. Afscheid van Maradona in Argentinië: er waren alleen familieleden begraven naast hun ouders. De wedstrijd Napoli was het afscheid van Maradona: een herdenking in het stadion, een herdenkingsdienst met fakkels en Diego op alle schermen in de kom
Een prestonspeler die twee keer de genitaliën van een tegenstander aanraakte werd gediskwalificeerd voor drie wedstrijden voor agressief gedrag
Atalanta Director: alles is goed met Miranchuk, er zijn geen symptomen van coronavirus
Kovid speelt het Letse Kampioenschap: het team kreeg slechts 8 personen (maar nog steeds niet afgemaakt)
Gerard Pique: we hopen allemaal dat Messi zal verblijven in Barca
Agent van het coronavirus vanaf het begin: ik voel me prima. Een test is een test