Netherlands

Geen 'Irma Sluis': onbegrip over nieuwe naam zeesluis IJmuiden

'Vraag het ons dan niet'

2 minuten geleden Aangepast: 24 seconden geleden

Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Irma Sluis? De Sluizenmoeder? Sluisje McSluisface? Allemaal inzendingen voor de mogelijke nieuwe naam van de grote zeesluis bij IJmuiden die wordt gebouwd. De gemeente Velsen vroeg mensen namen in te sturen voor de nieuwe sluis. Leuk, dachten veel mensen. Ruim 5000 inzendingen kwamen binnen. Maar diezelfde mensen zijn minder blij met de gekozen naam.

Want het werd niet Irma Sluis, het werd niet de Sluizenmoeder en ook niet (misschien wel een klein beetje logisch) Sluisje McSluisface. Wat het dan wel is geworden? Zeesluis IJmuiden. "Vraag het ons dan niet", is een van de vele reacties. 

"Had je daar een wedstrijd voor nodig?", "Wat een grap", en: "Mijn dag kan niet meer stuk" zijn andere reacties die na een snelle rondgang bovenkomen op sociale media. Het moge duidelijk zijn: Nederland had iets anders verwacht dan deze ietwat voor de hand liggende en weinig creatieve naam. 

Ook bijval

Toch is er ook bijval te vinden voor de nieuwe naam. Henry zegt: "Het is te prijzen en een goed idee om een naam te geven die bedacht is en gedragen wordt door een groot deel van de burgers van Velsen."

Zo werd de nieuwe naam bekendgemaakt:

De gemeente maakte de naam in een video op social media bekend. Daarin werden ook de wat creatievere namen genoemd. "Jullie hebben massaal namen ingestuurd voor de nieuwe toegangspoort. Super, bedankt daarvoor!", zegt Nienke Bagchus, directeur netwerkmanagement van Rijkswaterstaat. 

Top 5 omwonenden

En sommige namen waren heel origineel, zegt Jeroen Verwoort, wethouder van de gemeente Velsen. "Zoals de Irma Sluis, die we allemaal natuurlijk in het nieuws hebben gezien." Volgens Verwoort hebben de omwonenden van de sluis een top 5 samengesteld. De keuze werd uiteindelijk gemaakt door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bloeden nog niet gestelpt: zeesluis weer duurder voor bouwer BAM

Volgens Verwoort zet deze naam IJmuiden internationaal op de kaart, en werd de naam door meerdere mensen ingezonden. Maar ook daar zijn sommigen het niet mee eens, zo is te zien in het onderstaande bericht op Twitter:

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

De Irma Sluis? Grootste zeesluis wordt mogelijk vernoemd naar gebarentolk

Football news:

Atalanta en Sevilla zijn het eens geworden over de overdracht van Gomez. De middenvelder vliegt naar Spanje op dinsdag
Laporta op Messi bij PSG: ik las dat ze verliezen hebben. We moeten bespreken welke deals ze kunnen betalen
PSG bood Ramos een contract aan voor 45 miljoen euro voor 3 jaar (Onda Cero)
Nacho testte positief op het coronavirus. Hij was in contact met de patiënt eerder
Bale scoorde voor het eerst sinds 2013 in de FA Cup. Hij heeft 4 doelpunten in 13 wedstrijden op Tottenham
Frank Lampard: ik had niet genoeg tijd om Chelsea naar het volgende niveau te brengen, Frank Lampard heeft commentaar gegeven op zijn ontslag uit Chelsea. In de eerste plaats wil ik de fans bedanken voor de ongelooflijke steun die ik de afgelopen 18 maanden heb gekregen. Ik hoop dat ze begrijpen wat dit voor me betekent. Toen ik in deze positie was, begreep ik de moeilijkheden die ik zou moeten ondervinden in deze moeilijke tijd voor de club. Ik ben trots op ons succes, trots op de afgestudeerden van de Academie die het tot het eerste team haalden en daar goed presteerden. Dit is de toekomst van de club. Ik ben teleurgesteld dat ik dit seizoen niet genoeg tijd had om de club naar het volgende niveau te brengen. Ik wil de Heer Abramovich, het clubbestuur, de spelers, het coaching personeel en iedereen in de club bedanken voor hun harde en toegewijde werk, vooral in deze ongekende moeilijke tijd. Ik wens het team en de club succes in de toekomst, zei Lampard
Ozil ontvangt vanaf juli 3 miljoen euro in Fenerbahce. = = Clubcarrière = = Mesut Ozil maakte zijn debuut voor Fenerbahce