Netherlands

Glenn Greenwald vertrekt met ruzie bij The Intercept na 'censuur'

© Lucas Landau / Reuters

Zes jaar nadat journalist Glenn Greenwald The Intercept lanceerde heeft hij ontslag genomen. Hij zegt dat hij niet anders kon nadat zijn artikel over de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden werd gecensureerd.

Greenwald werd bekend toen hij bij de Britse krant The Guardian schreef over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, met behulp van informatie van klokkenluider Edward Snowden. Hij lanceerde The Intercept, waar “doortastende, onafhankelijke en kritische onderzoeksjournalistiek” bedreven zou worden en waar journalisten werden aangemoedigd om bij het schrijven van artikelen, indien noodzakelijk, niemand te vriend te houden.

“De ironie”, zegt Greenwald, “is dat het medium dat ik mede heb opgericht en is opgebouwd met mijn naam en mijn prestaties, met als doel redactionele onafhankelijkheid te garanderen, me nu op de meest flagrante manier censureert - over de leidende presidentskandidaat, een week voor de verkiezingen.”

Greenwald heeft het artikel en bijbehorende correspondentie online gepubliceerd bij Substack, omdat hij transparant wil zijn naar zijn lezers toe.

The Intercept reageerde met een verklaring waarin staat dat Greenwald een “volwassen persoon met een driftbui is” en dat er een “fundamenteel meningsverschil bestaat over de rol van redacteuren bij de productie van journalistiek en de aard van censuur.”

.

Meer bij Substack

Football news:

Real begon met Alaves: stomme hand Nacho en wild pass Courtois-opnieuw verslaan
20 patronen van tijden van de Tweede Wereldoorlog gevonden op basis van de Roma
Zidane Ob 1:2 met Alaves: de start van de wedstrijd is de slechtste voor Real Madrid in het seizoen. We hebben geen stabiliteit over de 7 overwinningen van de club in 14 wedstrijden van het seizoen in alle competities.Ik heb hier geen verklaring voor. Vandaag wisselden we goede periodes af met slechte. Wanneer de tegenstander scoort in de derde minuut, wordt alles erg moeilijk. Dit is onze huidige realiteit
Een duidelijke straf! Oh, mijn God. Ramos en Carvajal op de val van Hazard in de wedstrijd met Alaves
Marcelo werd aan het haar getrokken, het was nodig om een 11-meter schot te plaatsen. Er was geen straf op Hazard
Favre Pro 1:2 met Keulen: ze zaten in de verdediging en Borussia had te veel haast. Er waren weinig kansen dat de coach van Borussia Dortmund Lucien Favre de wedstrijd tegen Keulen goed organiseerde. Ze deden de verdediging en deden het goed. We waren een beetje ongeduldig en soms te snel om te handelen
Real Madrid gaf toe na een fout van Courtois op een pas. Forward Alaves scoorde in een leeg net (Real Madrid keeper Thibaut Courtois maakte een productieve fout in de La Liga wedstrijd met Alaves) de Belg probeerde onder druk van forward Lucas Perez zijn partners in het midden van het veld een pas te geven. De bal werd onderschept door Alaves striker Joselu, die in een leeg net scoorde