Netherlands

Goed nieuws: antistoffen tegen corona worden juist sterker na besmetting

Bij ruim negentig procent van de mensen bij wie antistoffen zijn gevonden tegen het coronavirus, zijn ruim zes maanden later nog steeds antistoffen te vinden in hun bloed. Die antistoffen zijn ook nog eens sterker geworden.

Dat blijkt uit de zogeheten Pienter Coronastudie van het RIVM, het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu. Hiervoor werden bloedmonsters van ruim 6.500 mensen onderzocht. Bij ruim negentig procent van de mensen bij wie antistoffen tegen SARS-CoV-2 in het bloed zijn gevonden, zijn ruim zes maanden later nog steeds antistoffen in het bloed aanwezig.

Lees ook: Ruim helft Limburgse coronasterfgevallen eerste golf was in verpleeghuizen

Bloedbank Sanquin meldde eerder dat de hoeveelheid antistoffen in het bloed van met het coronavirus besmette mensen juist leek af te nemen. De meetgegevens van het RIVM leveren dus een ander, aanzienlijk positiever beeld op. Het verschil zit in het type antistof dat wordt gemeten, verklaart onderzoekster Fiona van der Klis van het RIVM. „We zien dat de antistof IgG juist sterker wordt. Dit is uiteindelijk het belangrijkste type antistof, want deze zorgt voor bescherming op de lange termijn. Deze stoffen binden zich in de loop van de tijd steeds beter aan het virus en daarom zijn minder antistoffen nodig om hetzelfde werk te doen.”

Eerste verdedigingslinie

Een ander type antistof (IgA) nam in de loop van de tijd af, zoals ook bloedbank Sanquin eerder concludeerde. Het gaat om een antistof die de eerste verdedigingslinie van het lichaam tegen corona vormt, verklaart Van der Klis. „Als eerste respons maakt het lichaam deze stof snel aan. Dat geeft het lichaam de tijd om meer maatwerk te regelen. Dan komt IgG op, dat voor de bescherming op lange termijn zorgt, en verdwijnt het andere stofje (IgA).”

Door het meten van antistoffen in het bloed onderzoekt het RIVM hoeveel mensen uit de bevolking in aanraking zijn geweest met het virus, want de meeste mensen die met het virus te maken krijgen, maken antistoffen aan. Het onderzoek wordt gedaan bij mensen van verschillende leeftijden en in verschillende gemeenten, verspreid over Nederland.

De eerste ronde van de studie was in april en mei, toen er ruim 3.200 bloedmonsters werden onderzocht. In de tweede ronde, in juni en juli waren dat ruim 7.300 monsters. Tijdens de eerste onderzoeksronde bleek dat ongeveer drie procent antistoffen had aangemaakt tegen corona. In de tweede ronde steeg dit naar 4,5 procent. De bloedmetingen dateren van eind september en begin oktober. De besmettingen van de tweede coronagolf in het najaar zijn dus nog niet in de cijfers te zijn. Het percentage van de bevolking met antistoffen zal dus inmiddels alweer een stukje hoger liggen, verwacht het RIVM.

Jongvolwassenen, tussen de 20 en 35 jaar, hadden verreweg het vaakst antistoffen: in het voorjaar zo’n vier tot vijf procent in die leeftijdscategorie, in de zomer steeg dit percentage tot ongeveer tien procent .

Tussen mannen en vrouwen en mensen van verschillende etnische komaf zijn in de cijfers tot begin oktober geen verschillen te zien.

Bloedbank

Een maand geleden meldde bloedbank Sanquin al dat naar schatting 6,2 procent van de Nederlanders antistoffen ontwikkeld tegen het coronavirus. Dat was een lichte stijging ten opzichte van mei, toen het nog op 5,4 procent stond. Bij 18- tot 40-jarigen uit grote steden was eind oktober naar schatting 11 procent immuun voor het coronavirus.

Uit de gegevens van bloeddonoren bleek toen ook dat de verschillen binnen Nederland kleiner worden. Waar eerst in Noord-Nederland mensen amper immuniteit hadden opgebouwd was dat percentage eind oktober gestegen tot 3,9 procent. In Noord-Brabant en Limburg zakte het percentage met antistoffen juist, van zo’n 10 procent naar 8,5 procent.

Football news:

Neuer zal spelen in een regenboogkleurige armband ter ondersteuning van seksuele minderheden-slachtoffers van de nazi ' s
Dinamo Zagreb-federaties: 14 Dynamo spelers brachten het team zilver op het WK 2018, en als reactie, de rechters vermoorden ons. U maakt zich geen zorgen over de Kroatische voetbal
Tuchel op de nullen met Wolverhampton: als we zo Spelen, komt het resultaat. Chelsea manager Thomas Tuchel deelde zijn gedachten over de goalless draw met Wolverhampton in zijn eerste Premier League wedstrijd. Ik heb er echt van genoten omdat ik erg blij ben met de intensiteit, de houding, de kracht en het niveau van mijn team. We waren erg georganiseerd, vaak namen we de bal weg in het laatste derde van het veld. In de tweede helft hebben wij van minuut tot minuut het woord gevoerd. Ik ben erg blij met het spel. Helaas konden we niet scoren, maar als we op dezelfde manier blijven spelen, zal het resultaat komen. Het deed me een beetje denken aan onze spelletjes in Dortmund. Gisteren hadden we een zeer goede training sessie: 21 jongens die volledig wakker waren om te proberen te doen wat we doen - tactisch, structureel, waar het spel te versnellen, hoe te verdedigen. Ik had niet verwacht dat het op dit niveau zou zijn na één trainingssessie en twee vergaderingen. Het geeft me een goed gevoel voor de toekomst. Ik kan niemand in het team uitleggen waarom ze vandaag niet speelden. Het is niet eerlijk, zei Tuchel
Nuno op de trekking met Chelsea: we begrepen dat we niet veel bezit
Messi brak Barcelona ' s record voor het aantal wedstrijden in de Spaanse Cup
Martin Edegor: Arteta lijkt me een topcoach, ik hou van zijn ideeën
Napoli heeft het volste vertrouwen in Gattuso. De club heeft een officiële verklaring afgegeven. Napoli heeft een verklaring afgegeven over hoofdcoach Gennaro Gattuso. President Aurelio De Laurentiis, Vice-President Edoardo De Laurentiis en CEO Andrea Chiavelli hebben vandaag een ontmoeting gehad met het team en de coaching staf en hebben hen verzekerd dat zij volledig vertrouwen hebben in Rino Gattuso, zei de club op haar website. De relatie van Gattuso met De Laurentius is verslechterd. Verlenging van het Contract lijkt nu onwaarschijnlijk