Netherlands

Half jaar na Black Lives Matter-protest: 'Ik wil niet boos zijn op de witte man'

Het begon op 1 juni, morgen precies een half jaar geleden. Het eerste massale protest van Black Lives Matter (BLM) in Nederland, op de Dam in Amsterdam. Aanleiding voor het wereldwijde verzet was de dood van George Floyd. Hij kwam door politiegeweld om het leven in de Amerikaanse stad Minneapolis.

Zes maanden later blikken we terug met jongeren. Wat is het effect van de anti-racismedemonstraties op hun leven?

Dubbel gevoel

Naomie Pieter (30) was erbij op de Dam. Ze was een van de drijvende krachten achter de demonstraties van Black Lives Matter in Nederland en kijkt er met een dubbel gevoel op terug. Aan de ene kant zit er frustratie. "We zijn in Nederland al zo lang bezig met het aanpakken van discriminatie, maar we worden pas wakker als er iets in de VS gebeurt."

Aan de andere kant is ze trots en hoopvol. "Eindelijk werd er openlijk erkend dat er iets mis is met onze systemen. Zo veel verschillende mensen komen in actie tegen onrecht en vormen van uitsluiting. Ik hoop dat we ons met deze energie hiervoor blijven inzetten."

Mondiger

Al stonden Chichi Zhang (25) en Siham Ammal (29) zelf een halfjaar geleden niet op de Dam, ze steunen de beweging en zijn al langer bezig met dit onderwerp.

Waar Zhang zich vroeger niet uit durfde te spreken, is ze nu mondiger. "Vroeger werd er hanky panky naar me geroepen en durfde ik daar niet op in te gaan. In de Chinese cultuur stel je je bescheiden op en moet alles in harmonie."

Naarmate Zhang ouder wordt, realiseert ze zich dat zulke opmerkingen niet zo onschuldig zijn. "Door op een dringende, maar aardige toon mensen hierop aan te spreken, ontstaat er eigenlijk direct begrip en respect. Dat kost energie, maar ik blijf dat doen. Al bereik ik een van de honderd mensen, alle beetjes helpen."

Onbewuste vooroordelen

Ook Ammal is hier vaak mee bezig. Als dochter van gastarbeiders is ze geboren en getogen in Amsterdam, omringd door verschillende culturen. Pas toen ze psychologie ging studeren in Leiden kwam ze erachter dat sommige medestudenten nog nooit iemand hadden ontmoet met een Marokkaanse achtergrond.

Dat verraste haar, tegelijkertijd realiseerde ze zich dat die gescheiden werelden onbewust vooroordelen en uitsluiting versterken. Het is ook niet gek, zegt Ammal. "We zoeken nu eenmaal sneller contact met mensen die op ons lijken, dat voelt veiliger."

In het dagelijkse leven probeert ze dan ook verschillende werelden bij elkaar te brengen door organisaties te adviseren over diversiteit en inclusiviteit. "Ik wil niet boos zijn op de witte man van middelbare leeftijd en wil niemand uitmaken voor racist. Zo moet je niet de dialoog willen aangaan."

Je kunt beter nieuwsgierig blijven en de ander opzoeken, zegt ze. "Alleen dan krijg je mensen met je mee. Diversiteit is een feit, ik wil dat normaliseren in plaats van problematiseren."

George Floyd als trigger

Dat voornamelijk jongeren met een migratieachtergrond steeds meer voor zichzelf durven op te komen, merkt ook Jaco Dagevos, onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). "Voortdurend merken dat je er niet bij hoort, is een sterke ervaring die veel mensen met een migratieachtergrond delen. Dan is George Floyd een trigger, maar de ontwikkeling en kanteling waren al veel langer aan de gang."

In Nederland speelt uitsluiting en discriminatie een grote rol in het leven van jongeren met een migratieachtergrond. Ze hebben minder kansen als het gaat om onderwijs, werkgelegenheid en huisvesting, blijkt uit onderzoeken. Jongeren maken met de BLM-demonstraties een vuist hiertegen.

Veelal anders dan hun ouders zijn ze hier geboren en spreken ze goed Nederlands. "Dit is ook ons land en wij pikken het niet langer", is volgens Dagevos een breed gedragen gevoel. Dat ook veel witte mensen zich betrokken voelen bij dit debat, ziet hij als een belangrijke ontwikkeling.

Soms een duw nodig

De BLM-demonstraties kun je een beetje vergelijken met de Dolle Mina's in de jaren 70, zegt de SCP-onderzoeker. Hun feministische standpunten werden door velen als overdreven gezien, maar veel onderwerpen waar zij toen voor ijverden worden nu door een groot deel van de bevolking als vanzelfsprekend beschouwd, benadrukt Dagevos.

"Zo werkt dat met sociale bewegingen. Het schuurt omdat opvattingen van voor- en tegenstanders mijlenver uit elkaar liggen. Soms heb je een duwtje nodig, soms een grote duw. Het gesprek over racisme is vaak ongemakkelijk en daarom is er soms opschudding nodig om iets te bereiken."

Football news:

Milan least Tomori van Chelsea met het recht om te kopen voor 28 miljoen euro. Medical check-up - vandaag
Borussia Gladbach tekende Kone voor 9 miljoen euro. = = Clubcarrière = = Borussia Monchengladbach maakte zijn debuut in het eerste elftal van Toulouse tegen Kouadio Kone. De 19-jarige Fransman zal het seizoen eindigen in de Ligue 2 club in bruikleen, en in de zomer zal zich aansluiten bij Borussia, waarmee hij een contract tekende tot 2025. Tegelijkertijd heeft de Bundesliga de mogelijkheid om de overeenkomst met één seizoen te verlengen. Volgens Transfermarkt kostte de overdracht van Kone Borussia Dortmund 9 miljoen euro. De cijfers van de middenvelder zijn hier te vinden
We willen dat Messi blijft tot het einde van zijn carrière, maar eerst zullen we denken aan de club. Zelfs de beste speler in de geschiedenis is niet belangrijker dan Barca. Freisha sprak over Leo
Wijnaldum op Liverpool: we hebben problemen met de implementatie en het is moeilijk uit te leggen hoe zwaar de wedstrijd is. We hadden een goed plan. We wilden veel bezit. Als gevolg daarvan hebben we genoeg kansen gecreëerd, waaronder honderd procent, maar helaas zijn we er niet in geslaagd om te scoren. We misten scherpte, en ze scoorden vanaf de strafplaats
Real Madrid speelt Getafe in La Liga op 9 februari. De wedstrijd van de eerste ronde werd uitgesteld vanwege de degradatie van Madrid uit de Spaanse Cup
Monaco kocht topscorer Brugge Diatt voor 16 miljoen euro
Crystal Palace heeft Mainz 1,5 jaar lang topscorer Mateta geleend met het recht om uit te kopen voor 15 miljoen euro.Crystal Palace heeft aangekondigd dat Mainz Jean-Philippe Mateta voor anderhalf jaar in bruikleen heeft gekregen met de mogelijkheid om uit te kopen. Volgens Sky Sports heeft het huurcontract van de 23-jarige Fransman de Londenaren 2,7 miljoen pond gekost (3 miljoen euro)