Netherlands

Hoogtijdagen neoliberalisme lijken geteld

Minder markt en meer overheid. Daarover stemden links én rechts in de Tweede Kamer tijdens de algemene beschouwingen overeen. De hoogtijdagen van het neoliberalisme lijken geteld.

De fractievoorzitters in de Tweede Kamer zetten de afgelopen dagen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen de verschillen tussen hun opvattingen natuurlijk breed uiteen. Maar er klonk ook een breed gedeelde wens voor minder markt en meer overheid. Dat klinkt nogal links.

Opmerkelijk is het ook, want de linkse partijen schrompelden de afgelopen jaren ineen. De PvdA, die verschillende keren meer dan 50 zetels scoorde, past nu in een personenbusje van 9 personen. Alle linkse partijen samen bezetten 41 zetels.

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw koos de politiek onder invloed van de VVD voor het neoliberalisme dat sterke nadruk legt op marktwerking, vrijhandel en het terugdringen van de invloed van vakbonden en staatsbedrijven. Het resultaat: ruim baan voor flexibele arbeidscontracten, zorginstellingen die met elkaar moesten concurreren en een rijksoverheid die het woningmarktbeleid delegeerde en staatsbedrijven privatiseerde.

De afgelopen dagen klonken in de Tweede Kamer heel andere geluiden. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff wil graag „een sterke overheid.” Meer sturing is gewenst. Premier Rutte ondersteunde dat pleidooi. Laatstgenoemde voegde eraan toe dat hij gruwt van de opvatting dat de overheid de BV Nederland runt. Het besturen een land is iets heel anders dan het leiden van een bedrijf. Liberalisme staat volgens Rutte niet alleen voor vrijheid, maar ook voor verantwoordelijkheid en ondersteuning van zwakkeren.

En het CDA doet ook meer en meer afstand van het marktdenken dat onder de vroegere premier van CDA-huize, Ruud Lubbers, hoogtij vierde. Begin deze week stelde de nieuwe lijsttrekker, minister Hugo de Jonge, al dat 2020 de geschiedenisboekjes in zal gaan als het jaar dat het neoliberalisme ten grave werd gedragen. CDA-fractievoorzitter Heerma voerde de afgelopen dagen een warm pleidooi om de overheid weer meer zeggenschap te geven op de woningmarkt.

De linkse partijen hoorden het met genoegen aan. Het denken over de economie en de inrichting van de samenleving kantelt in hun richting. Premier Rutte merkte grappenderwijs op dat de SP zichzelf nu kan opheffen.

Waar komt deze verandering in denken vandaan? Het hangt al wat langer in de lucht. Vorig jaar roemde VVD-fractievoorzitter Dijkhoff tijdens de algemene beschouwingen de sociale aspecten van de multinational Philips van begin vorige eeuw. Dijkhoff is voorstander van „een liberalisme dat werkt voor mensen.” De coronacrisis helpt ook. Er is meer in het leven dan economische groei.

De vraag is natuurlijk hoe duurzaam deze verandering in het denken is. En wat er voor in de plaats komt. Dat zal de tijd leren. De fractievoorzitters van PvdA, SP en GroenLinks, Asscher, Marijnissen en Klaver, liepen donderdag in ieder geval met een brede glimlach de grote vergaderzaal uit.

En dat komt premier Rutte niet verkeerd uit. Want om de komende maanden ‘zijn’ begrotingen door de Tweede én Eerste Kamer te krijgen, heeft hij de steun van de linkse oppositiefracties nodig, omdat zijn kabinet daar geen meerderheid heeft.

Football news:

Manchester United is klaar om Chalhanoglu een 5-jarig contract aan te bieden. In de zomer wordt hij een vrije agent
Ceferin heeft duidelijk gemaakt dat we er categorisch tegen zijn. De UEFA over Bartomeu ' s woorden over de Europese Superliga
Pep op de kritiek: nederlaag wordt tegenwoordig een ramp door sociale media. Soms is de tegenstander beter dan wij, dit is het leven. Manchester City manager Pep Guardiola heeft gesproken over de kritiek die zijn team heeft gekregen na een reeks slechte wedstrijden. Soms zijn we niet goed genoeg, soms presteert de tegenstander beter dan wij. Dit is het leven. Deze dagen verandert de nederlaag in een echte ramp door sociale netwerken. Stabiliteit is belangrijk voor de club, en de spelers weten wat we doen, waar we vandaan komen, waar we problemen hebben. Ze moeten kalm blijven. Het was belangrijk om te beginnen met twee overwinningen in de Champions League. Nu zijn we dicht bij het bereiken van de 1/8 finales, maar we zijn nog steeds aan het begin van de weg. We worden beter. Ik was erg blij met het personage dat ik vanaf het begin van het spel zag. De manier waarop we hebben gedrukt, de manier waarop we hebben geprobeerd te spelen... We waren waanzinnig geduldig en zochten naar de juiste momenten, het juiste tempo, en we misten geen tegenaanval. Dit was het belangrijkste moment van de wedstrijd. Wij hebben ons goed verdedigd op strafgebied. Over het geheel genomen was het een goede prestatie, omdat ik weet hoe moeilijk het is om zo te handelen in Europese competities, zei Guardiola. Manchester City verslaat Marseille met 6 punten. In de Premier League is Guardiola ' s team op de 13e plaats, met 8 punten in 5 wedstrijden
FIFA over Bartomeu ' s woorden over de Europese Superliga: we weten niets van een overeenkomst
Broer, geef hem niet op. Hij speelt tegen ons. Benzema vroeg Mendy om de bal niet aan Vinicius te geven tijdens de halve wedstrijd met Borussia
In 2010 onderhandelde Pirlo met Barca. De belangrijkste spelmaker van de generatie was klaar om zelfs in de rotatie
Chugainov over Loko in de Champions League: Er zijn kansen om uit de groep te komen. Het team ziet er zelfverzekerd en waardig