Netherlands

Horeca wil 600 miljoen euro extra van kabinet

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dit kwartaal nog 600 miljoen euro extra compensatie voor horecaondernemers om te voorkomen dat ze failliet gaan. Ook moet er een tegemoetkoming in de vaste lasten komen van 100 procent. Dat zegt de branchevereniging na een overleg met minister Hoekstra van Financiën maandag.

Volgens KHN-directeur Dirk Beljaarts reageerde de minister met begrip, maar ook „ontwijkend”. Ook wilde Hoekstra nog geen datum noemen waarop de horeca eventueel weer open zou kunnen. Wel dat er dagelijkse gesprekken over gevoerd worden. „Je zal nu maar horecaondernemer zijn, die zit met de handen in het haar”, zegt Beljaarts. Als de horeca alweer open mag, is het volgens hem nog de vraag of de keten snel genoeg op gang komt om de bevoorrading te regelen. „Die mededeling om open te gaan kan niet vroeg genoeg komen.” Het kabinet geeft hier dinsdag 8 december uitsluitsel over.

Volgens Beljaarts zei Hoekstra verder dat de instanties die over de uitvoering van de steun gaan op korte termijn geen nieuwe wijzigingen in het systeem aan kunnen. Daarom opperde Beljaarts voor een eindafrekening over heel 2020. „Dat was een spontaan idee. Zodat je dat wat je tekort komt alsnog tegemoet kunt zien.” Het kabinet heeft hier nog geen toezeggingen over gedaan.

Verder heeft KHN aan Hoekstra gevraagd om te kijken naar sectorspecifieke steun voor de horeca. „Daarvan zei Hoekstra: het kabinet heeft juist voor generieke maatregelen gekozen om deze zo snel mogelijk van de grond te krijgen. Maar we zijn wel acht maanden verder en hebben nieuwe inzichten over hoe die steun binnenkomt”, zegt Beljaarts.

Heikel punt voor de branchevereniging is de NOW-steunmaatregel. De loonkostencompensatie lag in de eerste twee steunrondes formeel op 90 procent, maar in de praktijk kwam die voor horecaondernemers uit op 60 tot 65 procent, zegt Beljaarts. Dat komt volgens hem door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wet Dba) en hoe de premies voor de horeca geregeld zijn. „De horecaondernemer heeft vanaf dag één 35 procent van de loonkosten zelf moeten betalen. Het is een quick and dirty-rekensom, maar dat is het geld dat je sowieso al op korte termijn tekort komt.” Ook voor de langere termijn is hulp nodig. „Dit is niet in het eerste kwartaal van volgend jaar opgelost.”

Er is nog geen nieuw overleg gepland. Dat hangt volgens Beljaarts ook af van de uitkomst van de Kamerbrief over de financiële steunmaatregelen die het kabinet nog moet versturen.

Football news:

Gary Neville: Manchester United zal geen kampioen worden tenzij Pogba een paar maanden van briljant spel geeft.Voormalig Manchester United verdediger Gary Neville heeft de kansen van het team beoordeeld om dit seizoen het Engelse kampioenschap te winnen. Ik denk dat Manchester United een kleine kans heeft om de Premier League te winnen. Liverpool en Manchester City zijn nog steeds de sterkste teams in de competitie. Maar die kansen hangen af van de vraag of Paul Pogba een paar maanden briljant spel levert. Hij is daartoe in staat. Hij heeft vertrouwen, er is een goede gonor in de zin dat hij vertrouwen heeft in zichzelf. Hij gelooft dat hij moet spelen in belangrijke wedstrijden en titels nemen, hij heeft een positieve instelling, omdat zichzelf beschouwen de sterkste is de beste manier om te winnen. In de laatste 20 minuten van de wedstrijd tegen Liverpool had ik het gevoel dat Manchester United dat vertrouwen bijna miste. Ze zijn ergens in de buurt, maar dit is wat het team niet zal toestaan om het kampioenschap te winnen zei Neville
Mohamed Salah: Ik wil zo lang mogelijk in Liverpool blijven, maar alles is in handen van de club
De Eintracht kapitein beëindigde zijn carrière in het midden van het seizoen voor zijn zoon. Hij nam afscheid van voetbal door T-shirts uit te wisselen met scheidsrechter David Abraham keert terug naar Argentinië
Leicester doet mee aan de RPL kampioenschap. Ik wil niet zeggen of Chelsea betrokken is of niet ... Chelsea manager Frank Lampard heeft zijn verwachtingen gedeeld voor de Ronde 18 Premier League wedstrijd tegen Leicester. Leicester zit natuurlijk in de Premier League titelwedstrijd, gezien de manier waarop ze spelen, hun resultaten, hun positie in de league. Aan het eind van het vorige seizoen zijn we erin geslaagd om hen in de tafel te verslaan, maar het was een grote uitdaging voor ons omdat ze een zeer sterk team met sterke performers en een zeer goede coach. Ze zijn in de race, evenals een aantal andere teams, maar we moeten nu niet aan de kampioenschapsrace denken, we moeten aan onszelf denken, en als we winnen, zullen we terugkeren naar de posities waar we zouden moeten zijn. De kampioenschapsrace is geopend, vooral tegen de achtergrond van de recente seizoenen. Maar Ik wil nu niet te ver gaan en zeggen of we eraan deelnemen of niet. Onze standpunten zijn niet slecht. Ja, Het was een slechte serie, maar we kunnen alles veranderen met een paar positieve resultaten zei Lampard
Mancini over Pirlo: moeilijkheden in het begin-het is normaal, zelfs als je speelde op het hoogste niveau
Phil Neville nam Inter Beckham
Jose Mourinho: u kunt een van de beste verdedigers in Europa kopen voor 70 miljoen, of u kunt iemand nemen die ontwikkeling nodig heeft