Netherlands

Kabinet gaat onderhandelen over Duits belang TenneT

Nederland gaat officieel onderhandelen over de voorwaarden van Duitse deelname in netbeheerder TenneT, dat momenteel volledig in handen is van de Nederlandse staat. Het kabinet, dat eerst nog meerdere opties overwoog, waaronder eventuele privatisering, hoopt begin volgend jaar een akkoord te hebben bereikt.

Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet TenneT miljarden investeren. De capaciteit van het netwerk moet vergroot worden om de toename in hernieuwbare energie, het gebruik van bijvoorbeeld elektrische auto’s en elektriciteit als alternatief voor aardgas aan te kunnen.

Zo’n 70 procent van het kapitaal dat de beheerder van het hoogspanningsnet moet aantrekken, is nodig voor investeringen in Duitsland. Nederland en Duitsland praten al langer over samenwerking op het gebied van elektriciteitsnetwerken. Eind vorig jaar schreef minister Wopke Hoekstra (Financiën) al aan de Tweede Kamer dat hij naar Duitsland kijkt als mogelijke aandeelhouder.

De ministerraad heeft vrijdag zijn fiat gegeven voor officiële onderhandelingen over Duitse deelname. Het kabinet kijkt daarbij vooral naar „publieke belangen zoals de leveringszekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid”. Ook wordt gekeken of Duitsland het beste een belang kan kopen in de holding of in TenneT Duitsland.

TenneT verwacht tussen 2020 en 2029 zo’n 40 tot 50 miljard te moeten investeren. Daarvan is 5,3 miljard euro extra nodig van aandeelhouders - momenteel alleen de Nederlandse staat. Er wordt naar verschillende opties gekeken om dat kapitaal aan te trekken, maar het kabinet geeft de voorkeur aan een Duitse investering in het bedrijf. Als Duitsland niet meebetaalt, komt de rekening voor investeringen in Duitsland bij de Nederlandse belastingbetaler te liggen.

Football news:

Ik denk dat het een straf was tegen Aston Villa
Philadelphia speelde in T-shirts met de namen van zwarte mensen die stierven door de politie
Kompany probeert alles bij Anderlecht: hij coachte zonder licentie (verschrikkelijk), speelde 15 wedstrijden en investeerde 3 miljoen euro in de club
Aston Villa coach op Manchester United penalty: een schandelijke beslissing
Paul Pogba: het winnen van de Europa League en de FA Cup zijn twee van Manchester United ' s doelpunten voor dit seizoen
Manchester United ' s eerste Premier League wint 4 opeenvolgende wedstrijden met een verschil van ten minste 3 goals
Brunu scoorde 7 (4+3) punten in zijn laatste 3 wedstrijden voor Manchester United