Netherlands

Kamer terug van reces om te praten over EU-top

De Tweede Kamer komt dinsdag van reces terug om te debatteren over de speciale Europese top van aanstaande vrijdag en zaterdag in Brussel. Daar wordt gesproken over het Europees herstelfonds en de meerjarenbegroting van de EU.

De Europese Commissie wil een herstelfonds van 750 miljard euro om landen te helpen de coronacrisis te overwinnen. Twee derde van de pot moet bestaan uit subsidies met voorwaarden. Nederland wil geen subsidies, maar leningen.

Verder moeten er garanties komen dat landen gaan hervormen (pensioenen, arbeidsmarkt) als ze geld uit het fonds krijgen, vindt het kabinet. Het gaat het kabinet dan vooral om Frankrijk, Spanje en Italië. Nederland maakt zich samen met Oostenrijk, Denemarken en Zweden sterk voor deze veranderingen.

Wat betreft de meerjarenbegroting 2021-2027 wil Den Haag naast modernisering (meer geld naar innovatie en minder naar landbouw) geen stijging van het budget zien. Het vertrek van de Britten uit de EU mag niet betekenen dat Nederland meer gaat betalen. Ook wil het kabinet dat de korting op de Nederlandse afdracht blijft bestaan.

De leiders van Spanje, Italië en Portugal kwamen de afgelopen dagen langs bij premier Mark Rutte in de hoop zijn standpunt te verzachten. Rutte zegt steeds wel uit te zijn op een compromis, maar daar geen haast mee te hebben. Dat laatste willen Duitsland, de huidige EU-voorzitter, en de Europese Commissie wel.

De houding van het kabinet kan tot dusver wel op steun rekenen in de Kamer.

Football news:

Thomas Tuchel:als beide benen intact waren, had je mijn 40 meter sprint kunnen zien
PSG redde Tuchel ' s huisdier: Choupo-moting kreeg iedereen gratis, slaagde er niet in om vanaf een centimeter te scoren, en trok Paris nu naar de halve finale van de Champions League
Gian Piero Gasperini: het ergste is dat we zo dichtbij waren. Ik kan alleen de jongens bedanken
Neymar was de speler van de wedstrijd Atalanta-PSG. Hij assisteerde
ПС PSG leed door de hele kwartfinale en draaide het om in 149 seconden. De Italiaanse vloek opgeheven en zo ver gegaan in de Champions League voor de eerste keer in 25 jaar
ПС PSG ' s pijn werd omgezet in geluk: in drie minuten, de lijdende sterren veranderden in het vieren van koningen
De club uit Italië wint de Champions League niet voor het 10de jaar op rij. Dit is een anti-record