Netherlands

Katwijker strandjutter brengt zeeleven in kaart

Veel jongeren schijnen zich te vervelen in deze tijd van beperkende maatregelen. Zo niet de 18-jarige strandjutter en eerstejaarsbiologiestudent Arie Twigt uit Katwijk. Al zes jaar speurt hij het Katwijkse strand af voor bijzondere aanspoelsels.

Wat is er zoal op het strand te vinden?

„Dat wisselt sterk. Soms spoelt er veel wier aan, met daartussen allerlei leuke dingen. Nu ligt het vol met mosdiertjes en poliepen. Ik vind ook veel fossiele stukken hout uit oude veenlagen, waar soms boormossels in zitten. En heel veel andere schelpensoorten, ook fossiele die al lang uitgestorven zijn. Af en toe vind ik ook een stuk van een watermossel. In de Romeinse tijd was dit namelijk nog land en stroomde hier de Oude Rijn.”

Doe je ook echt bijzondere vondsten?

„Zeker. In februari spoelde een drijfzaad uit het Amazonegebied aan. Dat is zo’n drie jaar onderweg geweest. Onlangs vond ik een tand van een witte haai, de grootste haai ter wereld, die vroeger ook in de Noordzee voorkwam. Aan de voet van de duinen ontdekte ik ooit een voetbeen van een mammoet, loodzwaar. En gisteren vond ik een rugwervel van een klein hert, ook uit de ijstijd. Minder oud, maar niet minder bijzonder, was vorig jaar een wervel van de uitgestorven reuzenalk, een zeevogel.”

Is het te voorspellen wanneer zoiets gebeurt?

„Dagenlang zware zuidwesterstorm woelt veel zeeleven los van de bodem, waardoor het strand bezaaid kan liggen met zeesterren en van alles. Maar het is al jaren geleden dat het zo zwaar heeft gestormd. Bij stevige oostenwind brengt de onderstroom wel kleine dingetjes op het strand, maar verder weet je het nooit. Afgelopen maand was er weinig te vinden, tot gisteren. Toen vond ik een eikapsel van een gevlekte rog, behoorlijk zeldzaam.”

Wat doe je met je ontdekkingen?

„Meenemen naar huis en dan proberen achter de naam te komen. Soms lukt dat met de hulp van boeken, artikelen en vergelijking met eerdere vondsten. Soms moet ik iets opsturen naar een specialist, bijvoorbeeld die botten. Als ik iets bijzonders vind, meld ik dat op de site waarneming.nl en bij Stichting Anemoon. Bij echt bijzondere aanspoelsels, zoals die reuzenalk-nekwervel, schrijf ik er een artikel over in een vaktijdschrift.”

Leuke hobby, maar is het ook nuttig?

„Inmiddels heb ik genoeg kennis opgebouwd om waarnemingen te beoordelen op waarneming.nl en help ik mensen met determinaties. Verder werk ik samen met honderd andere vrijwilligers aan een onderzoek waarbij we wekelijks een stuk strand inventariseren. Andere jutters rapen afval op en samen geven we voorlichting; wij vertellen over wat er in zee leeft en zij over hoe dat bedreigd wordt.”

In de schijnwerpers, rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws

Football news:

De centrale verdediger zou de wedstrijd tegen Burnley niet gewonnen hebben. Ik zal niet huilen als een 5-jarige als ik niet krijg wat ik wil.Liverpool manager Jurgen Klopp heeft gesproken over een mogelijke versterking van het team in de winter transfer venster. Er is niets veranderd. Sorry, maar dit is een kort antwoord! Ik ben geen kind van vijf en ik ga niet huilen als ik niet krijg wat ik wil. Om eerlijk te zijn, kreeg ik niet wat ik het grootste deel van mijn leven wilde! Ik ben verantwoordelijk voor een heleboel dingen in deze club, maar er zijn mensen die verantwoordelijk zijn voor het in het algemeen, en ik kan niet voor hen beslissen. Ik weet dat ze bij ons zijn, Ik weet dat ze ons willen steunen en het doen. Wij hebben het nu over de centrale verdediger. Ja, het zou helpen, 100 procent. Maar zullen we meer doelpunten scoren na het kopen van een centrale verdediger? Ik weet het niet zeker. Zal dit ons over enkele ogenblikken stabieler maken? Waarschijnlijk wel. Maar daar gaat het niet om. We hebben het er niet over gehad tijdens het transfervenster omdat het zou klinken als een excuus, en dat hebben we niet nodig. We moeten onze defensieve prestaties verbeteren met de spelers die we al hebben, en niet zitten en gefrustreerd raken met sommige beslissingen. Dat doe ik niet. Natuurlijk weten we wat we zouden doen als we in een ideale wereld zouden zijn, maar deze wereld is niet ideaal. Het is niet alleen voor ons. We moeten de situatie onder ogen zien. Een centrale verdediger zou ons geen wedstrijd gewonnen hebben tegen Burnley, dus praat er niet over. Ik weet dat zulke gesprekken goed zijn voor jullie [journalisten], maar voor mij is het niet zo belangrijk. Alles ligt op tafel, alles is duidelijk. We moeten gewoon blijven werken aan de voetbalmomenten zei Klopp. De resultaten van Liverpool zijn een anomalie. Laat je niet misleiden door het geschreeuw-de crisis is niet zo mondiaal (hoewel het kan kosten het kampioenschap)
Barcelona kan Dembele in de zomer verkopen als hij zijn contract niet verlengt. Manchester United, Bayern München, Juve en Chelsea houden de situatie in de gaten
Kylian Mbappe: ik teken geen contract met PSG om binnen een jaar te zeggen dat ik weg wil. Als ik dat doe, blijf ik
City Defender Dias: het zien van een tegenstander die niet eens kan slaan en zich machteloos voelen is het grootste plezier
De kans dat Mbappe en Nederland in de zomer bij Real Madrid zullen komen, is erg klein. De club heeft bijna geen geld voor transfers
Shevchenko of Grant kan Chelsea ' s coach worden als Lampard tijdens het seizoen ontslagen wordt. De beslissing zal worden genomen door Abramovich.De toekomst van Chelsea manager Frank Lampard blijft onzeker. Volgens ESPN is de club teleurgesteld over de resultaten van het team dit seizoen. Chelsea verwachtte een hoger niveau van prestaties, gezien het feit dat meer dan 220 miljoen pond werden besteed aan versterking in de zomer transfer venster. Tegelijkertijd erkent het management van de blue de verdiensten van Lampard, met wie het team vorig seizoen in de top 4 kwam, ondanks het transferverbod. De uiteindelijke beslissing over de toekomst van Lampard zal worden genomen door Chelsea eigenaar Roman Abramovich. Tegelijkertijd zijn de meningen van zijn adviseurs, evenals de directeur van de Club Marina Granovskaya over wie de Engelsman in deze functie moet vervangen, verdeeld. Het is ook nog niet beslist of Lampard tijdens het seizoen zal worden ontslagen of dat het in de zomer zal gebeuren. Als het ontslag spoedig plaatsvindt, wordt aangenomen dat ofwel Avraham Grant, die al met de club heeft gewerkt, ofwel voormalig Blauwe speler Andriy Shevchenko, die het Oekraïense nationale team leidt, in staat zal zijn om als hoofdcoach op te treden. In het geval dat Lampard de club in de zomer verlaat, is de uitnodiging van Massimiliano Allegri, Thomas Tuchel, Ralf Hasenhüttl of Julian Nagelsmann waarschijnlijk. Tegelijkertijd heeft Lampard, zoals opgemerkt, nog steeds de kans om de situatie te veranderen. Chelsea won twee van hun laatste zeven wedstrijden in de Premier League. Het team staat nu op de 8e plaats in de Premier League standings, met 29 punten na 19 wedstrijden. Chelsea heeft problemen, maar in de zomer schitterde de club prachtig op de transfermarkt. Filmgeschiedenis van de Werner onderschepping
Ronaldo kreeg 6 miljoen euro aangeboden om het gezicht van Saoedi-Arabië te worden. De speler weigerde