De KNVB zou graag zien dat de spelers van het Nederlands elftal voor het EK voetbal zijn gevaccineerd tegen het COVID-19. De voetbalbond zegt echter op dit moment niet het initiatief te nemen om de internationals aan een vaccin te helpen.

"De KNVB ziet zeker voordelen in een vaccinatie voor spelers en staf, voorafgaand aan het EK", aldus een woordvoerder van de KNVB, die erop wijst dat de bond daarbij afhankelijk is van het aantal beschikbare vaccins en de keuzes van de overheid. "Die bepaalt op welk moment bepaalde groepen gevaccineerd kunnen worden."

De KNVB ziet momenteel ook geen geschikt moment voor een gezamenlijke vaccinatie van de internationals. "Voor de spelers van het Nederlands elftal geldt dat een groot deel in het buitenland woont, wat een collectieve vaccinatie nu ingewikkeld maakt. Om die reden is besloten het initiatief in deze fase bij de clubs neer te leggen."

Wel pleit de voetbalbond ervoor dat tijdens het EK wat betreft vaccinaties een "zo gelijk mogelijk sportief speelveld" gecreëerd wordt tussen de deelnemende landen onderling.

Eerste olympiërs vrijdag ingeënt

Het EK begint op 11 juni. Nederland speelt zijn eerste wedstrijd op 13 juni tegen Oekraïne en neemt het verder in de groepsfase ook nog op tegen Oostenrijk (17 juni) en Montenegro (21 juni). Al die duels worden afgewerkt in de Johan Cruijff ArenA.

Eerder deze week werd bekend dat Nederlandse sporters die komende zomer meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio met voorrang een vaccinatie tegen COVID-19 krijgen. Vrijdagochtend werden de eerste atleten ingeënt op Sportcentrum Papendal.

De KNVB laat weten dat de Oranjevrouwen, die zich voor het eerst hebben geplaatst voor de Olympische Spelen, ook een uitnodiging krijgen van NOC*NSF. Die uitnodiging geldt alleen voor de speelsters en niet voor de staf.