Netherlands

Lekkende gifvaten Doetinchem worden snel overgepompt en weggehaald

Doetinchem heeft opdracht gegeven om zo'n 1300 vaten met giftig blusschuim op te slaan in lekvrije silo's. Uit een aantal vaten lekt al langere tijd PFAS, waardoor de grond eromheen is verontreinigd.

De vaten staan op een bedrijventerrein, maar tot nu toe wil niemand de kosten betalen voor het opruimen van het spul.

De gemeente legt nu zelf ruim 300.000 euro neer om het overpompen en opslaan mogelijk te maken en hoopt dat bedrag later terug te krijgen, schrijft Omroep Gelderland.

1300 vaten in plaats van 10

De zaak speelt al sinds 2010. Toen gaf de gemeente toestemming aan een bedrijf om op het terrein dat nu is vervuild zo'n tien vaten met blusschuim neer te zetten. Het bedrijf wilde van het restmateriaal kunstmest maken. Er werden alleen niet tien vaten neergezet, maar zo'n 1300.

Inmiddels is het bedrijf failliet en zijn de vaten gaan lekken, bleek in april vorig jaar. Maar de eigenaar lijkt zich niet verantwoordelijk te voelen voor de milieuschade die de stoffen hebben aangericht. Ook de eigenaar van het terrein waar de vaten staan geeft niet thuis.

"Het college heeft besloten om niet langer te wachten en zelf opdracht te geven om op korte termijn de inhoud van de vaten veilig te stellen", schrijft burgemeester Boumans in een reactie aan de gemeenteraad. "Via het lopende juridische traject blijven we de verantwoordelijke partijen aansprakelijk stellen voor alle kosten." Die hebben inmiddels aan de gemeente laten weten "bereid zijn om samen te werken en het probleem aan te pakken".

Het is de bedoeling dat voor het einde van het jaar de inhoud van de vaten veilig in de silo's is overgepompt. Uit de resultaten van aanvullende geur-, bodem- en grondwateronderzoeken blijkt volgens de gemeente dat er geen acute noodzaak is tot verder ingrijpen.

"Wel is er zorg rondom de vervuiling van het grondwater", schrijft burgemeester Boumans. "Direct aanwonenden hebben inmiddels in een persoonlijke gesprek het advies gekregen het grondwater niet op te pompen of te gebruiken of vruchten van bomen of struiken in de tuin te eten."

Zodra het blusschuim is overgepompt gaat de gemeente onderzoeken of een eventuele bodemsanering nodig is.

Football news:

De Egyptische club al-Ahly won de African Champions League voor de 9e keer en versloeg Zamalek in de finale in de Derby van Caïro.Egyptische club al - Ahly won de African Champions League en versloeg een ander team uit Caïro-Zamalek in de finale. De wedstrijd werd gehouden in de hoofdstad van Egypte. De beste speler werd erkend als de auteur van de winnende goal in de 86e minuut-middenvelder Mohamed Magdi. Deze titel was al-Ahly ' s negende in de geschiedenis. De club heeft zijn record voor het aantal overwinningen in het toernooi aangepast. Vroeger wonnen de Egyptenaren in 1982, 1987, 2001, 2005, 2006, 2008, 2012 en 2013
Tottenham ' s Vinicius is de Europa League speler van de week. Hij scoorde 2+1 in de wedstrijd tegen Ludogorets
Voormalig voorzitter van Barcelona Joan Laporta heeft besloten zich opnieuw kandidaat te stellen
Antonio Cabrini: Maradona zou nog leven als hij voor Juventus speelde. De liefde voor Napels was sterk, maar ongezond, Ex-Juventus speler en in 1982 sprak de Italiaanse wereldkampioen Antonio Cabrini zich uit over de dood van voormalig Argentijns voetballer Diego Maradona. Maradona was een levende legende en een mannelijke concurrent. Hij zou nog leven als hij voor Juventus speelde. Het milieu zou hem gered hebben. De liefde van Napels was sterk, oprecht, maar ongezond. Maradona was een gouden man met een groot hart. Hij droeg het lot van Napoli op zijn schouders, waardoor uitstekende resultaten werden bereikt. Maar hij droeg ook het lot van Napels op zijn schouders. Maradona groeide op in een zeer arm gezin en in Napels vond hij een omgeving die vergelijkbaar was met die waarin hij werd geboren. Hij was hartstochtelijk toegewijd aan de stad omdat hij zich verbond met al haar problemen zei Cabrini op Irpinia TV. Afscheid van Maradona in Argentinië: er waren alleen familieleden begraven naast hun ouders. De wedstrijd Napoli was het afscheid van Maradona: een herdenking in het stadion, een herdenkingsdienst met fakkels en Diego op alle schermen in de kom
Een prestonspeler die twee keer de genitaliën van een tegenstander aanraakte werd gediskwalificeerd voor drie wedstrijden voor agressief gedrag
Atalanta Director: alles is goed met Miranchuk, er zijn geen symptomen van coronavirus
Kovid speelt het Letse Kampioenschap: het team kreeg slechts 8 personen (maar nog steeds niet afgemaakt)