Netherlands

Liveblog | Aantal nieuwe besmettingen weer onder daggemidelde

Het dagelijkse aantal coronagevallen is gedaald met bijna 1300. Tussen vrijdag en zaterdagochtend zijn 4499 positieve tests gemeld bij het RIVM. Op vrijdag meldde het instituut (na correctie) 5781 gevallen en dat was een flinke stijging ten opzichte van donderdag (ongeveer 4500). Het aantal besmettingen is dus ook weer onder het daggemiddelde gezakt van afgelopen week, dat op 5110 staat.


Blijf op de hoogte | download de BNR app

Live updates

Het coronavirus houdt ons al ruim een half jaar in zijn greep. En met het sterk oplopende aantal besmettingen van de laatste tijd is ook de angst voor tekorten in de ziekenhuizen weer terug. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond het virus en de maatschappelijke en economische impact ervan.

Het dagelijkse aantal coronagevallen is gedaald met bijna 1300. Tussen vrijdag en zaterdagochtend zijn 4499 positieve tests gemeld bij het RIVM. Op vrijdag meldde het instituut (na correctie) 5781 gevallen en dat was een flinke stijging ten opzichte van donderdag (ongeveer 4500). Het aantal besmettingen is dus ook weer onder het daggemiddelde gezakt van afgelopen week, dat op 5110 staat.

Voetbalbond KNVB wil dat er binnenkort weer supporters welkom zijn in de voetbalstadions. Die oproep doet de bond richting het kabinet. Volgens de KNVB hebben de eerdere wedstrijden dit seizoen laten zien dat er veilig met publiek gespeeld kan worden. Volgens de bond heeft het destijds niet tot problemen geleid en is er ook niemand in een stadion besmet geraakt door het coronavirus.

Vandaag was er weer een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen. Bijna 5.800 mensen werden positief getest in de afgelopen 24 uur. Gisteren en eergisteren waren het er minder dan vijfduizend. Dit zijn niet de cijfers die we willen zien, zegt premier Mark Rutte.

Steeds vaker krijgen scholen te horen er geen invalkrachten meer beschikbaar zijn. Flexpools krijgen zoveel aanvragen, dat ze regelmatig ‘nee moeten verkopen’. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs verschillende aanbieders van invalkrachten.

De koopjes vliegen ons ook vandaag om de oren, maar het advies is nog altijd: blijf thuis. En daarom gaan we een hoop meer online uitgeven. Maar liefst 75 procent meer dan vorig jaar, blijkt uit onderzoek van ABN Amro. 'Je moet vooral op tijd bestellen en niet verwachten dat het er de volgende dag al is.'

Producenten in de industrie zijn minder negatief. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Ondernemers zijn vooral minder negatief over hun orderportefeuille. Het cijfer is nog negatief, maar over het algemeen krabbelt het vertrouwen duidelijk op, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS.

Afgelopen jaar is er bij duizenden ontslagen gesjoemeld met transitievergoedingen, toeslagen en onderbouwingen, dat zegt vakbond CNV op basis van een eigen inventarisatie. Volgens voorzitter van CNV Piet Fortuin rammelen ontslagprocedures aan alle kanten.

Donderdag 26 november

Het openbaar vervoer staat zwaar onder druk en zal volgend jaar 10 procent in de bestaande dienstregeling moeten snijden om financieel overeind te blijven. Dat zeggen branchevereniging OV-NL en verschillende ov-bedrijven tegen BNR. Nu al lijdt het ov vanwege de coronacrisis 500 miljoen euro verlies.

Het totaal aantal bevestigde besmettingen kwam donderdag boven de half miljoen uit. Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 503.000 mensen in Nederland positief getest.

Het aantal sterfgevallen steeg donderdag met 76. Dat wil niet zeggen dat al die mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Op woensdag meldde het RIVM 74 sterfgevallen door het virus. Van bijna 9200 Nederlanders is nu vastgesteld dat ze aan het virus zijn overleden.

De Nederlandse economie zal dit jaar naar verwachting met 4,2 procent krimpen. De nieuwe raming van het Centraal Planbureau (CPB) is daarmee iets positiever dan tijdens de vorige berekening rond Prinsjesdag, toen nog uit werd gegaan van 5,1 procent krimp. De steunmaatregelen lijken grotere schade voorkomen te hebben, zegt Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de UvA.

Al het kortingsgeweld in de aanloop naar de feestdagen leidt vooralsnog amper tot problemen bij webwinkels. Pakketjes worden op tijd bezorgd en ook de komende dagen verwachten winkels geen massale vertragingen, blijkt uit navraag van BNR.

Ouders maken zich zorgen over het mogelijk verlengen van de kerstvakantie. De Stichting Voor Werkende Ouders kreeg in één dag tijd meer dan 650 vragen binnen. Zo bevestigt de organisatie tegen BNR. De PO-Raad ziet geen heil in het verlengen van de kerstvakantie. Dat bevestigt de belangenbehartiger van het primair onderwijs tegen BNR.

Tijdens de eerste coranagolf stierven in het zuiden van Nederland de meeste mensen aan de gevolgen van het coronavirus, blijkt uit cijfers va het CBS. Dat was voornamelijk in Limburg en Noord-Brabant. Uit die gegevens blijkt dat één op de zes sterfgevallen was toe te schrijven aan het coronavirus.

Woensdag 25 november

Het aantal nieuwe coronagevallen is het afgelopen etmaal weer toegenomen, na een scherpe daling de voorgaande dag. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 4947 positieve tests geregistreerd, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend. In het voorgaande etmaal ging het om 3970 nieuwe gevallen. Dat betekent een toename van 977 in het afgelopen etmaal. In de afgelopen zeven dagen kwamen er ruim 37.200 meldingen van positieve coronatests binnen bij het instituut, iets meer dan de week ervoor. Toen ging het om ruim 36.800 nieuwe gevallen.

Het OMT overweegt verlenging van de kerstvakantie. Dat zou moeten helpen om het aantal coronabesmettingen omlaag te brengen. Maar volgens Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur voor de Gezondheidszorg en lid van het RedTeam, is het beter om minstens een week thuisonderwijs te geven in plaats van die extra week vakantie. 'Als je maatregelen neemt, doe het dan meteen goed; het R-getal moet omlaag.'

Het ziet er niet naar uit dat met de kerstdagen restaurants open kunnen, liet minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gisteren doorschemeren. En die opstelling van de minister irriteert horeca-ondernemers mateloos.

Dinsdag 24 november

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat had op maandag iets meer dan 5200 vastgestelde besmettingen gemeld.

De Europese Commissie keurt de aankoop tot 160 miljoen doses van het veelbelovende coronavaccin van Moderna goed. Het is het zesde mogelijke vaccin waar de EU de hand op heeft gelegd, zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Nederland zou ruim 6 miljoen doses kunnen krijgen. Het vaccin van Amerikaanse makelij beschermt volgens de eerste bevindingen van de laatste tests bijna 95 procent van de proefpersonen en de verwachtingen zijn sindsdien hooggespannen.

In Duitsland moeten op 15 december al honderden prikstraten klaar zijn voor het toedienen van het coronavaccin. Door heel het land kunnen Duitsers dan ingeënt worden tegen het coronavirus.

Het aantal meldingen van vuurwerkoverlast is explosief gestegen. In oktober en november is het aantal meldingen landelijk verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, tot rond de 15.000. Dat blijkt uit een rondgang van BNR.

Maandag 23 november

Het herstel van coronapatiënten op intensive cares gaat de laatste maand langzamer en mensen zijn er ouder en langer ziek dan in de maanden ervoor, zegt ic-arts Diederik Gommers in de podcast Vraag het Gommers. In augustus was de ligduur duidelijk korter dan in maart en april, maar inmiddels lijkt het herstelproces weer flink te vertragen, terwijl er wel gerichter medicijnen worden toegediend.

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondagochtend en maandagochtend kwamen 5.214 meldingen van positieve tests binnen. Het RIVM meldde zondag 5.407 vastgestelde besmettingen, maar dit werd maandag bijgesteld tot 5.396.

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de tweede dag op rij licht gestegen, tot 1.968. Dat zijn 35 patiënten meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het corona-vaccin dat farmaceut AstraZeneca in samenwerking met de Universiteit van Oxford heeft ontwikkeld, kan voor 90 procent effectief worden. Dat heeft de farmaceut bekend gemaakt. Fantastisch nieuws, zegt de Britse gezondheidsminister.

De overheidsinformatie over de coronacrisis is zó onduidelijk dat het ruimte geeft aan allerlei complottheorieën, schreef het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) afgelopen zomer al in een kritisch rapport dat naar onder meer ministeries en terreurcoördinator NCTV gestuurd werd. Nog steeds veroorzaakt de overheid zelf ook verwarring met informatie, zegt Ginny Mooy, antropoloog.

De aanvragen voor nieuwe ventilatiesystemen om de slechte luchtkwaliteit in scholen te verbeteren ligt nagenoeg stil. Scholen stellen de aanschaf van nieuwe systemen uit en wachten op de subsidie van de overheid. En juist die beloofde subsidie van 360 miljoen euro laat langer op zich wachten dan gepland, blijkt uit een rondgang van BNR. Een garantiestelling voor investeringen van scholen is het minste wat Slob kan toezeggen, vindt CDA-Kamerlid Michel Rog.

Het aantal nieuwe besmettingen is zondag naar 5407 gedaald. Dat zijn er bijna 700 minder dan een dag eerder, toen er meer dan 6000 nieuwe besmettingen door het RIVM werden gemeld. Daarnaast zijn er 21 mensen gemeld die overleden zijn met het virus, dat zijn er flink minder dan een dag eerder, toen er 48 doden gemeld werden. Al loopt het aantal gemelde doden vaak wel achter.

In het ziekenhuis zijn er 170 nieuw patiënten opgenomen, dat zijn er 15 minder dan een dag eerder. Ook is er over het geheel een stijging te zien in het aantal mensen dat in het ziekenhuis ligt met het virus. Er liggen op dit moment 1933 mensen met het virus in het ziekenhuis, dat zijn er 31 meer dan een dag eerder.

Zaterdag

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding meldt dat er op dit moment 1902 mensen met coronavirus in het ziekenhuis liggen. Dat zijn er 59 minder dan een dag eerder. De daling is vooral te danken aan mensen die van de verpleegafdelingen afgingen. Daar daalde het aantal patiënten met 62, naar 1352. Op de IC was er juist een lichte stijging van drie, naar 550 coronapatiënten.

Het RIVM meldt vandaag in totaal 6093 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er ongeveer evenveel als een dag eerder, toen er 5974 besmettingen werden gemeld. Daarnaast werden er 48 mensen doorgegeven die zijn overleden met het virus. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Vrijdag werden er 51 coronadoden gemeld, donderdag 75.

Door massaal te testen op het coronavirus is er niet genoeg zekerheid om de coronaregels te versoepelen. Dat concluderen epidemiologen van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht na een nieuwe 'modelleringsstudie.' 'Veel testen is goed en dat moet ook zeker gebeuren, maar als wij de maatregelen loslaten, gaat het zeker fout', zegt arts-microbioloog en onderzoeksleider Marc Bonten van het UMC Utrecht.

Vrijdag

Het aantal coronapatiënten dat in de Nederlandse ziekenhuizen ligt, is gezakt tot onder de 2.000. Het is voor het eerst sinds 21 oktober dat het aantal onder die grens uitkomt. In totaal behandelen ziekenhuizen momenteel 1.961 mensen vanwege een coronabesmetting, 69 minder dan op donderdag. De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 217 coronapatiënten opgenomen, terwijl 278 mensen die vleugels hebben verlaten.

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland is opnieuw gestegen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 5.974 positieve tests geregistreerd, het hoogste aantal in een week tijd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde donderdag 5720 gevallen en woensdag 4615, maar dat kwam mede door een technische storing.

Dit voorjaar dreigt een vloedgolf aan faillissementen. Dat meldt De Telegraaf op basis van onderzoek van PwC en de Universiteit Leiden. Ruim honderd experts, juristen, consultants en investeerders werd daarin gevraagd naar hun verwachting.

De Europese Unie keurt mogelijk in de tweede helft van december al twee corona-vaccins goed, die van Pfizer en Moderna. Dat heeft de voorzitter van de Europese commissie Ursula von der Leyen gezegd.

Het Openbaar Ministerie heeft tot nu toe zo'n 350 corona-gerelateerde strafzaken in behandeling genomen. En bij de Fiod kwamen tot nu toe 300 signalen binnen van misbruik en fraude rond het coronavirus, bijvoorbeeld over producten die niet geleverd zijn of waarmee van alles mis blijkt te zijn. De strafeisen zijn inmiddels aangescherpt.

Donderdag 19 november

Het RIVM) heeft 5.725 meldingen gekregen over positieve testresultaten, waarvan er circa duizend nog van een dag eerder zijn. Gisteren meldde het RIVM dat het werkelijke aantal hoger lag dan de 4.628 gemelde positieve tests, als gevolg van een technische storing bij de GGD'en. Die zijn alsnog meegenomen in de dagcijfers die donderdag bekend werden. Op dinsdag meldde het RIVM 4.317 positieve tests.

Als er een vaccin tegen corona is, moeten 60-plussers en zieken als eersten worden gevaccineerd. Dat adviseert de Gezondheidsraad voorlopig aan het kabinet. Er moet een keuze worden gemaakt omdat er niet meteen genoeg vaccin voor iedereen zal zijn. Daarom wil de raad voor alles inzetten op het verminderen van ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus en moeten de mensen met de meeste kans daarop als eerste het vaccin krijgen. Het gaat om ongeveer 5 miljoen mensen.

Het percentage vrouwen dat benoemd wordt tot CEO is tijdens de coronacrisis flink afgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het wervings- en selectiebureau Heidrick & Struggles, in het Financieele Dagblad. Vlak voor de coronacrisis was nog 12 procent van de benoemde CEO’s vrouw, in de coronamaanden is dat aantal gedaald tot 3 procent.

| Minister Hugo de Jonge verwijst de suggestie van de VVD om na te denken over een verplichte corona-vaccinatie naar de prullenbak. Als de vaccins beschikbaar zijn, zal het altijd voor iedereen vrijwillig zijn om er gebruik van te maken. Dat zei hij gisteravond in het coronadebat.

Nu we massaal thuiswerken, slaan cybercriminelen hun slag. Ze proberen op grote schaal bedrijven lam te leggen of gevoelige bedrijfsdata te ontfutselen om deze vervolgens door te verkopen op zwarte marktplaatsen op internet. Dat zeggen verschillende grote cyberbeveiligers tegen BNR.

Woensdag 18 november

De VVD is voor een indirecte vaccinatieplicht. Althans, de partij is bereid daarover na te denken. De Tweede Kamer debatteert nu over de coronacrisis. Politiek verslaggever Laurens Boven is erbij.

Kleine bedrijven zijn een stuk optimistischer geworden over hun toekomstige omzet dan tijdens de eerste golf. Dat blijkt uit onderzoek onder 545 bedrijven door BridgeFund, een platform dat namens financiers geld investeert in bedrijven met maximaal vijftig werknemers.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de afgelopen maanden inspecties uitgevoerd bij ruim 70 producenten van desinfectiemiddelen. In slechts twaalf gevallen bleek het middel aan alle eisen te voldoen, de rest moest zijn product aanpassen of kreeg een waarschuwing.

Vang coronapatiënten thuis op! Die oproep doet Joachim Aerts, afdelingshoofd longgeneeskunde van het Erasmus MC. Als familieleden zich over coronapatiënten ontfermen, komen er meer bedden vrij en die het ziekenhuis goed kan gebruiken.

De cafés en de clubs gaan een gure winter met weinig tot geen omzet tegemoet. Daarom zijn TicketSwap, Cosimo en GoFundMe een crowdfundingsactie gestart genaamd Local Legends. Personen of bedrijven kunnen geld doneren aan horeca-ondernemingen bij hun in de buurt, of zelf een actie op touw zetten.

We blijven voorlopig nog in de gedeeltelijke lockdown. De tijdelijke extra maatregelen van de afgelopen twee weken komen dan wel te vervallen, maar meer dan dat doet het kabinet nog niet. Ook is er nog niets duidelijk over hoe we de kerstperiode in gaan.

Gingen we voor de huidige pandemie nog met zijn allen braaf door de dagelijkse file naar kantoor, nu blijkt dat het coronavirus ervoor heeft gezorgd dat we massaal anders zijn gaan denken over onze manier van werken. Dat komt ook naar voren uit nieuw onderzoek van IT-beveiliger Kaspersky.

De coronacijfers die we elke dag te horen krijgen zijn nog steeds te hoog, maar de trend is dalend en dat is positief. Dat zei premier Rutte gisteravond op de persconferentie waar hij samen met minister De Jonge de coronamaatregelen toelichtte. Theaters en bioscopen mogen weer open, maar daarmee zijn nog lang niet alle culturele organisaties uit de brand.

Dinsdag 17 november

Het aantal nieuwe coronagevallen is gestegen. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 4628 positieve tests geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger, want door een technische storing bij de GGD'en zijn daar ongeveer duizend gevallen niet doorgegeven aan het RIVM.

De provincie Zuid-Holland trekt de portemonnee om werkplekken voor jongeren te creëren. Voor een speciale pilot van 150 startersbanen komt 1,5 miljoen euro beschikbaar. 'We richten ons op de jongeren in de mbo-categorie', zegt Jeffrey van Meerkerk van de taskforce Human Capital van de provincie.

De coronacijfers die we elke dag te horen krijgen zijn nog steeds te hoog, maar de trend is dalend en dat is positief. Dat zei premier Rutte gisteravond op de persconferentie waar hij samen met minister De Jonge de coronamaatregelen toelichtte. Theaters en bioscopen mogen weer open, maar daarmee zijn nog lang niet alle culturele organisaties uit de brand.

De cafés en de clubs gaan een gure winter met weinig tot geen omzet tegemoet. Daarom zijn TicketSwap, Cosimo en GoFundMe een crowdfundingsactie gestart genaamd Local Legends. Personen of bedrijven kunnen geld doneren aan horeca-ondernemingen bij hun in de buurt, of zelf een actie op touw zetten.

Gingen we voor de huidige pandemie nog met zijn allen braaf door de dagelijkse file naar kantoor, nu blijkt dat het coronavirus ervoor heeft gezorgd dat we massaal anders zijn gaan denken over onze manier van werken. Dat komt ook naar voren uit nieuw onderzoek van IT-beveiliger Kaspersky.

We blijven voorlopig nog in de gedeeltelijke lockdown. De tijdelijke extra maatregelen van de afgelopen twee weken komen dan wel te vervallen, maar meer dan dat doet het kabinet nog niet. Ook is er nog niets duidelijk over hoe we de kerstperiode in gaan.

Dinsdag 17 november

Het tweede risiconiveau wordt pas bereikt bij zo'n tien ic-opnamen per dag, en zo'n 3.600 nieuwe besmettingen. Dan pas kan er volgens De Jonge rustig worden gekeken naar een volgende stap in het verder afschalen van de maatregelen. De Jonge raadt iedereen overigens aan om vooral gezond te leven, om een betere weerstand op te bouwen. Op die manier zijn mensen beter beschermd tegen het coronavirus.

Deze tweede golf is pas voorbij als het eerste risiconiveau wordt bereikt. Nu zitten we nog op het derde risiconiveau en het ziet ernaar uit dat het nog tot de tweede week van januari duurt voor we op het eerste niveau zitten, zegt De Jong. 'Halverwege december hopen we een eerst voorzichtige tussenstap te kunnen zetten. We denken begin december meer duidelijkheid te hebben om meer duidelijkheid te kunnen geven. De enige manier om onszelf rond kerst een mooi cadeau te geven, is door nu vol te houden.'

Hugo de Jonge begint met de mededeling dat Nederland qua vaccin op zes paarden wedt, zodat de gunstige signalen over de snelle komst van een vaccin omgezet kan worden in grootschalige vaccinaties. Volgende week komt de Gezondheidsraad met een advies over de procedure rond het vaccineren. Daarnaast, zegt hij, wordt het per 1 december ook voor mensen zónder klachten, maar mét de indicatie dat ze in contact kwamen met besmette mensen, mogelijk om zich te laten testen. 'Dat kan op dag vijf. Bij een negatieve test kan de thuisquarantaine per direct worden afgebroken.'

Per 1 december geldt, met de ingang van de nieuwe coronawet, een mondkapjesplicht in supermarkten. En sinterklaas zal dit jaar op een alternatieve manier gevierd moeten worden. Al met al, zegt Rutte, gloort er hoop, maar er zijn echt nog even ogenschijnlijk strenge maatregelen nodig. 'Wat geeft ons perspectief voor de langere termijn? Vaccinaties, medicijnen en nog veel meer testen.'

Buurthuizen, zwembaden, theaters, bioscopen, musea, bibliotheken, dierentuinen en pretparken kunnen, onder voorwaarden, weer open vanaf woensdagnacht. De horeca blijft dicht geen evenementen, geen ouders langs de lijn bij sportwedstrijden. Een alcoholverbod in winkels en andere gelegenheid na 20u. 'En werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.'

Rutte hoopt dat de gunstige ontwikkeling kan worden volgehouden, maar ook dat er af en toe nog een tandje bijgezet kan worden. Hij wijst met name op het gedrag in supermarkten en in thuissituaties. In de ziekenhuizen komt gelukkig wat lucht in het systeem, maar in sommige ziekenhuizen is de situatie nog altijd ernstig. Rutte benadrukt nog een keer dat mensen met klachten écht contact moeten opnemen mete hun huisarts.

De besmettingscijfers die elke dag tot ons komen zijn nog steeds te hoog, maar de trend is dalend en dat is positief. Dat is reden om twee zaken te bespreken, zegt Mark Rutte: waar staan we nu, en als het goed blijft gaan, wat doen we dan bijvoorbeeld met de maatregelen in december?

Op dit moment houden premier Mark Rutten en minister Hugo de Jonge een persconferentie over de coronamaatregelen om de besmettingen verder in toom te houden. Er worden weinig aanvullende maatregelen verwacht.

Duncan Stutterheim wil al zijn belangen in ondernemingen van de hand doen, behalve die in de Westergasfabriek en de A'DAM Toren. De coronacrisis heeft de cultureel ondernemer gewezen op de keerzijden van het altijd maar zien van kansen, zegt hij in BNR Zakendoen.

Het aantal geregistreerde positieve coronatests is voor de vierde dag op rij afgenomen. Het RIVM kreeg 4.320 meldingen van nieuwe gevallen binnen, gisteren waren dat er nog 4.867. Afgelopen week waren er 37.706 positieve coronatests, 14 procent minder dan week eerder.

De leegstand van kantoren is de afgelopen maanden fors toegenomen. In het derde kwartaal van 2020 liep de totale leegstand op naar acht procent van alle kantoren. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur JLL. Het effect van de thuiswerktrend zal uiteindelijk minder groot zijn dan nu vaak wordt geschetst en blijft beperkt tot maximaal 5 tot 10 procent.

We gaan uit de lockdown en terug naar de gedeeltelijke lockdown – die half oktober werd ingesteld. Dat zullen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond bekendmaken in hun corona-persconferentie. En dat betekent, onder meer: zwembaden weer open en wandelen met meer dan twee mensen.

Sinds de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge eind september wordt er bijna 70 procent meer thuisgewerkt. Waar werknemers eerst gemiddeld één keer per twee weken naar kantoor gingen, is dat nu maximaal een halve dag per maand, blijkt uit analyse van Mapiq onder zeventien grote en middelgrote bedrijven.

Een coronavaccin van de farmaceut Moderna is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 94,5 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting met het coronavirus. Dat laat het bedrijf maandag weten. Moderna werkt aan het vaccin mRNA-1273. Europese landen hebben alvast tientallen miljoenen doses daarvan besteld. Concurrent Pfizer meldde eerder dat zijn potentiële vaccin 90 procent effectief is.

Een vaccin zal op zichzelf niet genoeg zijn om de coronapandemie te stoppen, meldt de WHO. 'Een vaccin zal de andere middelen die we hebben aanvullen, niet vervangen', zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. De pandemie raast nog steeds voort nadat het virus begin dit jaar de kop opstak, met wereldwijd inmiddels 54 miljoen besmettingen en meer dan 1,3 miljoen sterfgevallen.

Na een paar dagen van weer opnieuw lichte stijging in het aantal nieuwe coronabesmettingen is het aantal nieuwe besmettingen de laatste twee dagen weer gedaald. Gisteren werd er ook weer overlegd door het kabinet in het Catshuis. Maar welk beleid je ook voert als land, het zijn de seizoensinvloeden die het grootste effect lijken te hebben, zegt Louis Kroes, hoogleraar Klinische Virologie aan het LUMC.

Zzp’ers moeten gecompenseerd worden als ze door quarantaine geen inkomen hebben. Dit is een van de maatregelen die de corona-gedragsunit van het RIVM aanbeveelt. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat 60 procent van de mensen met een thuisblijfadvies toch aan het werk is gegaan.

Ook tijdens de tweede coronagolf gaan patiënten met potentieel ernstige klachten minder vaak naar een arts. Dat bevestigen de Landelijke Huisartsenvereniging en Federatie Medisch Specialisten tegen BNR.

Zondag 15 november

Het aantal nieuwe coronagevallen is de afgelopen 24 uur fors gedaald naar 5457 besmettingen, zo meldt het RIVM. Een dag eerder werden er nog 478 besmettingen meer gemeld. Het aantal gemelde sterfgevallen daalde ook flink, het ging van 86 doden op zaterdag naar 45 vandaag. In de ziekenhuizen daalde het aantal patiënten met het virus van 2125 naar 2094.

Zaterdag 14 november

In de ziekenhuizen daalde het aantal patiënten met het virus met 56, naar 2125. Op de verpleegafdelingen liggen 1530 coronapatiënten, dat zijn er 42 minder dan een dag eerder. Op de intensive cares liggen er op het moment 595 mensen met het virus, dat zijn er 14 minder dan op vrijdag.

Het aantal nieuwe coronagevallen is de afgelopen 24 uur iets gedaald naar 5941 besmettingen, zo meldt het RIVM. Een dag eerder werden er nog 594 positieve coronagevallen gemeld. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 86. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren 54 sterfgevallen gemeld.

Oostenrijk gaat helemaal in lockdown, zo meldt persbureau Reuters. Eerder had de regering al een avondklok ingevoerd vanaf 20.00 uur 's avonds, maar nu komt er een gehele lockdown, zo meldt het persbureau op basis van een regeringsdocument dat het heeft ingezien. Vanaf aanstaande dinsdag zal de lockdown ingaan en die zal duren tot 6 december. Later deze dag zal regeringsleider Kurz de maatregelen aankondigen in een persconferentie.

Zoals verwacht kunnen de theaters, bioscopen, zwembaden en bibliotheken komende donderdag weer opengaan. De tijdelijke extra maatregelen van twee weken lopen woensdagavond laat af, bevestigde premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn persconferentie. 'Het was echt voor twee weken.' Wel werd bekend dat het aantal besmettingen langzaam blijft oplopen.

De meest recente coronacijfers zijn geen reden voor grote zorg, maar het is ook echt nog te vroeg om de teugels te vieren. 'Het aantal besmettingen ligt nog steeds hoog en ook de druk op de zorg is nog steeds behoorlijk hoog. We hebben deze week op zichzelf een paar bemoedigende ontwikkelingen gezien deze week, maar die zijn wel met veel onzekerheden omgeven. Het aantal besmettingen liep de afgelopen dagen ook weer op, dus dat noopt tot niet al te groot vertrouwen.'

De vuurwerkbranche krijgt van het kabinet zo'n 40 miljoen euro compensatie omdat er dit jaar rond de jaarwisseling een verbod komt op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Het eenmalige verbod moet voorkomen dat de zorg nog zwaarder wordt belast.

Voor de derde dag op rij is het aantal nieuwe coronagevallen gestegen. Tussen gisterochtend en vanochtend zijn 6.109 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het RIVM had op donderdag 5.651 nieuwe gevallen gemeld, op woensdag 5.417 en op dinsdag 4.681. Minister Hugo de Jonge is blij met een weekdaling over de reproductiefactor en ziekenhuisopnames. 'Maar het is allemaal nog heel veel hoger dan waar we zouden moeten zitten, dus we zijn er nog lang niet.'

De gevolmachtigd minister van Curaçao Anthony Begina maakt zich weinig zorgen over dat Nederlandse toeristen op Curaçao het coronavirus oplopen. Afgelopen woensdag is er een recordaantal besmettingen op het eiland geregistreerd.

Halverwege januari komend jaar begint het kabinet een proef met meer bezoekers in een aantal bioscopen, theaters en stadions. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken aangekondigd na overleg met de branche. 'We gaan een aantal tests doen om te kijken hoe je op een veilige manier bij elkaar kunt zitten.'

De economische groei van 7,7 procent had Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN Amro, ook niet aan zien komen. 'De dip in het tweede kwartaal was een stuk minder vergeleken met andere Europese landen. Dus we hadden het terug omhoogschieten ook niet zo hoog verwacht.'

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 7,7 procent gegroeid. Het CBS spreekt van de sterkste groei ooit gemeten, die volgt op de 'ongekende krimp' van 8,5 procent in het tweede kwartaal, toen de coronacrisis duidelijk zijn sporen naliet. 'Maar we zitten nog 3 procent onder het niveau van voor de coronacrisis.'

Nu de piek van het aantal besmettingen voorbij lijkt, is het juist zaak om niet te snel te versoepelen. De huidige 5.700 besmettingen per dag is nog altijd veel te hoog, zegt Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur voor de Gezondheidszorg en lid van het RedTeam. Om het doel te bereiken, 35 besmettingen per 100.000 inwoners per week, moet je terug naar maximaal 850 besmettingen per dag.

Italië wordt opnieuw bij de strot gegrepen door het coronavirus. Na een rampzalig voorjaar, een lange lockdown en herstel in de zomer, stromen de ziekenhuizen nu weer vol. De regering overweegt inmiddels het land weer op slot te gooien. Onder de bevolking groeit de verontwaardiging over het regeringsbeleid in de voorbije zomer.

De NOW-regeling is minder in trek. 40 procent van de middelgrote bedrijven die gebruik maakten van de eerste NOW-regeling deed ook een beroep op de tweede, meldt het CBS. Van de 300.000 banen die in het tweede kwartaal verdwenen, kwamen er in het derde kwartaal 160.000 terug en het aantal vacatures steeg.

Donderdag 12 november

Tussen gisterochtend en vanochtend zijn 5.658 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er meer dan een etmaal eerder, toen het RIVM 5.418 gevallen meldde. Op dinsdag meldde het instituut 4.682 positieve tests. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 89. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden.

De eerste lockdown is te verdedigen, maar op de lange termijn kunnen de kosten van een lockdown veel verder oplopen dan de baten. Dat zegt Bas Kolen van de TU Delft, directeur bij de Kennisondernemer voor Water en Veiligheid, op basis van een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) over de coronamaatregelen.

Maandelijks beklagen tienduizenden mensen zich over hun geannuleerde vlucht, blijkt uit een rondgang van BNR bij verschillende boekingssites en claimbureaus. Voor wie een vliegticket via een boekingssite heeft gekocht, blijkt het extra lastig om geld van een voucher terug te krijgen. In slechts 3 procent van de gevallen wordt het geld van een geannuleerde vlucht binnen de gestelde termijn van zeven dagen terugbetaald, meldt EUclaim.

Ondernemers zijn minder optimistisch over het nieuwe jaar dan in voorgaande jaren. Toch denkt een meerderheid dat omzet en de hoeveelheid personeel gaan groeien, melden CBS, KvK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de jaarlijkse Conjunctuurenquête.

Woensdag 11 november

Er gloort hoop voor de horeca. Althans, als we berichtgeving van RTL Nieuws moeten geloven. Het kabinet zou werken aan een proef met 25 horecazaken die vanaf volgende week onder strikte voorwaarden open zouden kunnen gaan. Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland heeft goede moed.

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 5.424 nieuwe coronagevallen geregistreerd, meldt het RIVM. Dat zijn er 738 meer vergeleken met dinsdag, toen het instituut 4686 gevallen turfde. Het waren er aanvankelijk 4.695, maar dat is woensdag bijgesteld. In de afgelopen zeven dagen zijn 41.394 positieve coronatests geregistreerd, aanzienlijk minder dan de voorgaande week.

De veiligheidsbranche heeft duizenden mensen klaarstaan, maar tot verbazing van Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, wordt daar geen beroep op gedaan. Vandaag overlegt minister Ferd Grapperhaus met VNO-NCW en MKB-Nederland over de handhaving van coronamaatregelen in de detailhandel. '

Het goede nieuws van Pfizer over een effectief vaccin werd enthousiast ontvangen, maar het kan nog wel tot 2022 duren voor we allemaal zijn ingeënt. Het is lastig om op basis van bestaande macro-economische modellen de uiteindelijke effecten in kaart te brengen, zegt Nora Neuteboom, senior econoom bij ABN Amro.

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie doen een kleine handreiking naar de oppositie. 65 procent van de omstreden BIK - de Baangerelateerde Investeringskorting - gaat naar het midden- en kleinbedrijf. En zo loodst staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën zijn belastingplan waarschijnlijk wel door de Tweede Kamer.

Zzp'ers kunnen de komende jaren in de problemen komen op de huizenmarkt. Want wie een slecht jaar achter de rug heeft door corona, kan straks minder geld lenen voor een hypotheek. De branche zoekt naar een oplossing, maar heeft die nog niet gevonden.

Dinsdag 10 november

Bloedbank Sanquin gaat antistoffen tegen het coronavirus leveren. Er staan nu vierduizend ampullen klaar. Ze moeten worden ingezet bij kwetsbare patiënten die een mogelijke besmetting hebben. Verslaggever Martijn de Rijk was sprak met arts-microbioloog Hans Zaaijer.

Ondanks dat de Tweede Golf achter ons ligt, is het nog te vroeg om te zeggen dat alles met de kerstvakantie weer normaal is. Dat is de tegenvallende boodschap van coronaminister Hugo de Jonge. 'Het is te vroeg om te zeggen dat Kerst is gered', zegt De Jonge daarover. Het goede nieuws is dat regionale maatregelen, zoals een avondklok, van de baan zijn.

Het coronavirus verspreidt zich steeds langzamer. Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus rondgaat, is volledig gedaald tot onder de 1, en dat is voor het eerst sinds half juni. De daling komt door "de maatregelen die eind september en medio oktober van kracht werden", aldus het RIVM.

Het reproductiegetal staat nu op 0,91. Dat betekent dat 100 besmette personen 91 anderen besmetten, die op hun beurt ongeveer 83 anderen aansteken. Zo gaat het virus steeds langzamer rond en kan de uitbraak doven. Het getal is een schatting, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat ervan uit dat het getal tussen 0,89 en 0,93 zit, en dus sowieso onder de 1. Het gaat bovendien om het getal van 23 oktober. Daarna is het nog niet betrouwbaar uit te rekenen.

Sinds begin oktober schommelde het reproductiegetal rond de 1,1. Eind september was het 1,34 en eind augustus bijna 1,4.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4695 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is zo goed als gelijk aan maandag, toen het RIVM 4701 gevallen meldde. Het waren er aanvankelijk 4709, maar dat is dinsdag bijgesteld.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 98. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen zondagochtend en maandagochtend waren 40 sterfgevallen gemeld.

In de afgelopen week zijn ruim 43.600 positieve coronatests geregistreerd. Het exacte cijfer komt later dinsdag in de wekelijkse update van het RIVM.

Het aantal nieuwe gevallen ligt aanzienlijk lager dan vorige week. Toen meldde het RIVM dat het in zeven dagen tijd 64.087 meldingen van positieve coronatests had gekregen. De week daarvoor registreerde het instituut een recordaantal van 67.542 nieuwe gevallen.

Buitengewoon opsporingsambtenaars (BOA) houden toezicht in het centrum van Rotterdam.
Buitengewoon opsporingsambtenaars (BOA) houden toezicht in het centrum van Rotterdam.ANP SEM VAN DER WAL

Deze week begint normaal gesproken het hoogseizoen voor de fysieke boekenwinkels. Richting de feestdagen worden twee- of zelfs driedubbele omzetcijfers gedraaid, waar de rest van het jaar op geteerd wordt. Maar door de coronacrisis is dat nu helemaal anders, verwacht directeur Anne Schroën van de Coöperatieve Koninklijke Boekverkopersbond.

Een opluchting voor de wetenschap. Zo typeert president Ineke Sluiter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen de reacties op het nieuws dat Donald Trump niet opnieuw president van de Verenigde Staten is geworden.

Het kabinet kan de corona-maatregelen beter niet al te rigoureus versoepelen. Dat zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, de burgemeesters van de veiligheidsregio's. 'Het is wel fair om tegen de mensen te zeggen dat dit langer dan een paar weken gaat duren', zegt Bruls.

Het gaat voorzichtig beter met het aantal coronabesmettingen in Nederland. Toch wil minister Grapperhaus niet vooruit lopen op een mogelijke versoepeling van de maatregelen. Hoe voorkomen we dat we weer te laks worden en de regels niet goed naleven? 'We zijn er nog lang niet', zegt viroloog Annemiek van der Eijk van het Erasmus MC.

Maandag 9 november

Naast de XL-teststraten, waar duizenden mensen per dag getest kunnen worden, gaat de GGD ook de weg op met kleinere bussen die als mobiele teststraat naar een brandhaard toegestuurd kunnen worden. In Hillegom werd de eerste testbus in gebruik genomen en verslaggever Martijn de Rijk reed een stukje mee.

Marjolein Kikkert, moleculair viroloog van het LUMC Leiden, is onder de indruk van de effectiviteit van het vaccin. 'Een percentage van 90 procent is flink hoog. Er zijn vaccins, die wereldwijd worden gebruikt, die minder effectief zijn.' Als een vaccin 50 procent effectief is mag het op de markt gebracht worden.

De politie heeft afgelopen week 1202 mensen bekeurd die zich niet hielden aan de coronamaatregelen. Ook zijn 1655 waarschuwingen gegeven aan mensen die bijvoorbeeld geen 1,5 meter afstand van elkaar hielden. Het aantal boetes en waarschuwingen is veel hoger dan in de week daarvoor, toen de politie 806 coronaboetes uitdeelde en 1013 waarschuwingen gaf. De coronaboetes voor particulieren zijn vorige maand verlaagd van 390 euro naar 95 euro.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is in de afgelopen 24 uur met 987 gevallen gedaald. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM. In totaal gaat het om besmettingen minder dan gisteren werden gemeld. Afgelopen etmaal zijn 40 sterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Die informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend waren 44 sterfgevallen gemeld.

Het hoofdkantoor van Pfizer in New York.
Het hoofdkantoor van Pfizer in New York.AFP

Een coronavaccin van de farmaceut Pfizer is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting. 'Dit is een historisch moment', zei Pfizer-bestuurder Kathrin Jansen volgens The New York Times. Ze noemde het een ongekende prestatie dat binnen een jaar een vaccin is ontwikkeld. Het bedrijf heeft het vaccin getest op proefpersonen en zegt dat geen sprake was van noemenswaardige veiligheidsproblemen.

Herstellende coronapatiënten in Amsterdamse ziekenhuizen worden mogelijk eerder naar huis gestuurd, omdat huisartsen een deel van de zorg op zich nemen. Dit zegt internist-infectioloog Marc van der Valk van het Amsterdam UMC. Hiermee worden de ziekenhuizen ontlast. 'Het is makkelijk landelijk uitrolbaar.'

Zondag 8 november

Als je het coronavirus sneller onder controle wilt krijgen, moet je strenger zijn met het handhaven van verplichte quarantaine. Maar dan is het ook cruciaal dat je snel de uitslag kunt krijgen van een coronatest. Dat zegt ic-arts Diederik Gommers in de podcast Vraag het Gommers.

Het totaal aantal opgenomen covidpatiënten bedraagt 2295 , 89 minder dan de vorige dag. Daarvan liggen er 1697 buiten de Intensive Care, 85 minder dan gisteren. Op de IC liggen 598 covidpatiënten, 4 minder dan de dag ervoor.

Het aantal nieuwe coronagevallen is gedaald ten opzichte van zaterdag. Er zijn 5703 positieve tests geregistreerd. Op zaterdag meldde het RIVM 6677 besmettingen, 974 meer. Er zijn 44 sterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden, omdat de informatie met vertraging wordt doorgegeven. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend waren 73 sterfgevallen gemeld.

BNR

In de derde aflevering van Vraag het Gommers komen beantwoordt ic-arts Diederik Gommers vragen als: hoe besmettelijk zijn mondkapjes eigenlijk, is het wel verantwoord om ze van de straat op te rapen? En hoe streng moeten we zijn tegenover besmettelijke mensen: moeten we de toegangsregels niet verder aanscherpen?

Zaterdag 7 november

Het aantal nieuwe coronagevallen is gedaald ten opzichte van vrijdag. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 6689 positieve tests geregistreerd. Op vrijdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7267 besmettingen, 578 meer. Het waren er aanvankelijk 7272, maar dat aantal is bijgesteld.

Er zijn 73 sterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren 118 sterfgevallen gemeld.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft een plan opgesteld om te komen tot een 'testsamenleving', waardoor Nederland weer 'vrijwel normaal' kan leven. Voorzitter Ingrid Thijssen legt in De Telegraaf uit dat het plan bestaat uit drie fases, waarvan de laatste medio april 2021 haalbaar zou moeten zijn.

Vanuit corona-gidsland Duitsland ziet de Nederlandse scheikundige Jos Lelieveld de discussie in zijn vaderland soms met gefronste wenkbrauwen aan, schrijft het AD. Hij droeg er persoonlijk aan bij dat mondkapjes en ventilatie een belangrijk onderdeel zijn van het Duitse beleid, en snapt niet dat Nederland zo talmt. 'Neem het zekere voor het onzekere.'

Vrijdag 6 november

Ondanks de coronacrisis wordt het in de toekomst naar verwachting weer net zo druk op de Nederlandse wegen. En misschien zelfs drukker. Dat concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Hoe voorkomen we dat werkend Nederland opbrandt? Hoe ziet werk er in de toekomst uit? Dat onderzoeken Jörgen en Benito in gesprekken met de top van het Nederlandse bedrijfsleven, de polder en de politiek in de podcastserie Wij in de Toekomst. Deze week met Susan Eijgermans, pensioenbestuurder bij FNV.

Het aantal nieuwe coronagevallen is iets gestegen, na zes achtereenvolgende dagen van daling. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7272 positieve tests geregistreerd. Op donderdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6984 besmettingen. Het waren er aanvankelijk 6996, maar dat aantal is bijgesteld.

In Denemarken zijn mensen besmet geraakt met een door nertsen gemuteerde variant van het coronavirus. Om verspreiding van dat gemuteerde virus te voorkomen heeft de Deense regering besloten om het openbare leven in zeven Noord-Deense gemeenten helemaal plat te leggen.

Werkgevers hadden al veel eerder protocollen moeten opstellen om het thuiswerken in goede banen te leiden. Dat vindt Judith Tielen, Tweede Kamerlid voor de VVD. Volgens het kabinet wordt er nog niet genoeg thuisgewerkt, maar een verplichting lijkt te hoog gegrepen.

Donderdag 5 november

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is voor de tweede dag op rij gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2.512 mensen op de verpleegafdelingen en intensive cares, 60 minder dan op woensdag en 141 minder dan op dinsdag. 'Uitstekend nieuws", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij verwacht dat het aantal opgenomen patiënten de komende tijd langzaam verder kan dalen. Maar het zal volgens Kuipers nog weken tot maanden duren voor de zorg weer terug op het normale niveau is.

Het aantal gemelde nieuwe coronabesmettingen is donderdag tot onder de 7.000 gedaald, blijkt uit cijfers van het RIVM. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend kwamen er bij het instituut 6996 meldingen binnen van positieve tests. In het voorgaande etmaal ging het om 7.646 nieuwe gevallen. Het waren er aanvankelijk 7.657, maar dat is donderdag bijgesteld.

Volgens de Europese Commissie duurt het herstel van zowel de economie in Nederland als in de hele Eurozone langer dan verwacht. En daarmee stellen ze hun verwachtingen naar beneden bij. Logisch, zegt senior econoom Bert Colijn van ING.

Een vuurwerkverbod betekent voor de sector een schadepost van miljoenen euro's. Dat zegt de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. De Tweede Kamer overweegt dit jaar álle vuurwerk te verbieden. De door de corona-uitbraak overbelaste zorg zou er geen vuurwerkslachtoffers bij kunnen hebben. Marcel Teunissen van de belangenvereniging bestrijdt dat.

Woensdag 4 november

Het aantal gemelde coronabesmettingen is woensdag opnieuw afgenomen, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend kwamen er bij het instituut 7657 meldingen binnen van positieve tests. In het voorgaande etmaal turfde het RIVM 7769 nieuwe gevallen.

Het aantal door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen nam het afgelopen etmaal met 106 toe. Dat betekent niet dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven aan het RIVM. Dinsdag werd bekend dat 113 mensen recentelijk waren overleden aan het coronavirus.

Ahold Delhaize heeft zijn omzet afgelopen kwartaal flink zien stijgen. Een groot deel daarvan komt door de online verkoop die door het coronavirus door het dak is gegaan, vertelt topman Frans Muller. 'We hebben al zo'n 40 procent capaciteit toegevoegd en we werken met man en macht om deze verder te vergroten. Maar deze omstandigheden hadden we ook niet verwacht', zegt Muller.

VNO-NCW vindt dat er snel actie van het kabinet moet komen nu weer een aantal sectoren tijdelijk op slot gaat. Zo moet het huidige steunpakket worden aangepast en moeten er slimmere maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat in de toekomst niet weer een heleboel bedrijven tegelijk dicht moeten.

Bijna een vijfde van de coronadoden in Nederland is te linken aan luchtvervuiling. Gebaseerd op de officiële sterftecijfers zou het dan gaan om ongeveer 2200 mensen die vanwege luchtvervuiling aan het coronavirus stierven.

De komende twee weken gelden strengere coronamaatregelen. Niet alleen musea, bibliotheken, pretparken, dierentuinen, theaters en andere podia moeten de deuren sluiten, ook zwembaden en sauna's gaan tijdelijk dicht. Sportscholen kunnen openblijven, maar groepslessen zijn verboden. De maximale groepsgrootte gaat naar twee personen.

Er ligt al een 'prototype' van een regeling om restaurants toch weer open te gooien. Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). Maar of dat ook kan met genoeg maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moet nog onderzocht worden. Ook moet het nog worden besproken met veiligheidsregio's.

Het Outbreak Management Team (OMT) van virusexperts waar het kabinet zich door laat adviseren, had al aanbevolen om te kijken naar manieren om restaurants toch te openen. Sinds 14 oktober moeten eet- en drinkgelegenheden zeker vier weken de deuren sluiten. Het kabinet heeft al aangegeven dat die maatregel vermoedelijk nog veel langer zal gelden. Maar, anders dan café's en kroegen zouden restaurants waar de 1,5 meter afstand beter bewaard kan worden, eventueel wel open kunnen.

Ook zwembaden en sauna's moeten tijdelijk sluiten. Sportscholen kunnen openblijven maar er mogen geen groepslessen worden gegeven, zo heeft het kabinet dinsdag besloten, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Ook onder meer musea, bibliotheken, pretparken, dierentuinen, theaters en andere podia moeten de deuren sluiten, zo werd maandag al duidelijk. Daarover is het kabinet het ook eens geworden.

Ondanks de afname in het aantal nieuwe besmettingen, blijft het totale beeld niet rooskleurig, zegt hoofd Aura Timen van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM. 'Het reproductiegetal is nog steeds boven de één, het virus verspreidt zich dus makkelijk. Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames neemt toe. We zien grote regionale verschillen.'

De afgelopen zeven dagen zijn 64.087 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het RIVM, de eerste daling in twee maanden. Vorige week meldde het RIVM 67.542 positieve tests. Het aantal sterfgevallen loopt nog wel op. In de afgelopen week zijn 435 sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Vorige week meldde het instituut 329 corona-sterfgevallen en de week daarvoor 185.

Het aantal gemelde coronabesmettingen is verder gedaald, blijkt uit cijfers van het RIVM. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen er bij het instituut 7.776 meldingen binnen van positieve tests. Op maandag waren dat er 8.305. De meldingen nemen al een aantal dagen af. Vrijdag werden er nog 11.127 nieuwe gevallen gemeld. In de afgelopen zeven dagen zijn er ruim 64.000 positieve tests geregistreerd. Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn er bijna 376.000 Nederlanders positief getest.

Tijdens de eerste coronagolf is er veel te weinig aandacht geweest voor de verpleeghuizen en andere langdurige zorg. De daaruit voortvloeiende onzekerheid heeft een grote impact gehad op de medewerkers, zegt Godfried Barnasconi, voorzitter van de raad van bestuur van Cordaan, in BNR Zakendoen.

De economie heeft een forse klap gekregen en dat hebben we met zijn allen eigenlijk nog niet zo heel goed door. Dat zegt Laura van Geest, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, in de podcast Betrouwbare Bronnen. Ze adviseert om de economie beter af te stemmen op vergelijkbare gezondheidscrises in de toekomst.

Vijf ziekenhuizen in de regio Rotterdam moesten gisteravond coronapatiënten weigeren. Dat blijkt uit navraag van het AD. Ook het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam moest een patiëntenstop voor coronapatiënten invoeren, tussen half vijf en negen uur.

Het aantal coronabesmettingen neemt voorzichtig af. Toch komen er mogelijk strengere maatregelen, waaronder de sluiting van bioscopen, podia, bibliotheken, pretparken en dierentuinen en met maximaal twee personen op straat.

Vakbond FNV stemt na aanvullende afspraken alsnog in met het reddingsplan voor KLM. De pilotenvakbond VNV ligt nog wel dwars. Zolang pilotenvakbond VNV dwars blijft liggen is de noodsteun van het kabinet aan KLM nog altijd niet verzekerd.

Maandag 2 november

Het kabinet wil strengere maatregelen nemen in de strijd tegen het coronavirus. Zo komt er waarschijnlijk een negatief reisadvies tijdens de feestdagen.

Het RIVM registreerde tussen zondagochtend en maandagochtend 8.306 positieve coronatesten, 430 minder dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gestegen tot boven de 2.500. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2.545 mensen vanwege een coronabesmetting. Dat is 52 meer dan op zondag, meldt het LCPS.

De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 239 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 191 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg met 48 naar 1958. Dat is het hoogste aantal sinds begin april.

Er lijkt nog geen uitweg voor de impasse die dit weekend is ontstaan tussen KLM, de bonden en het ministerie van Financiën. Zolang de bonden niet akkoord gaan met de loonmatiging tot 2025, komt minister Wopke Hoekstra niet over de brug. Willem Schmid, voorzitter van pilotenvakbond Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers, wil zo snel mogelijk om de tafel met het ministerie en KLM.

Het kabinet wil strengere maatregelen nemen in de strijd tegen het coronavirus, melden bronnen aan RTL Nieuws. Met welke aanscherpingen Mark Rutte en Hugo de Jonge morgen werkelijk naar buiten komen is nog niet duidelijk, ook omdat binnen het kabinet nog een stevige interne strijd woedt.

Werkgevers raden werknemers af de corona-app aan te zetten, omdat die tot te veel verzuim zou leiden. Daarom moet er volgens het CNV een quarantainefonds komen, meldt Trouw. Het kan niet de bedoeling zijn dat werkgevers het downloaden van de app afraden, zegt Piet Fortuin van CNV.

De Nederlandse economie kromp in het tweede kwartaal van dit jaar met 8,5 procent, blijkt uit economische voorspellingen van ABN Amro; een historisch dieptepunt. Door de steunmaatregelen wordt de werkloosheid meer uitgesmeerd over de kwartalen, maar zal waarschijnlijk ook de werkloosheidspiek wat afgezwakt worden.

Zondag 1 november

Het aantal positieve coronatesten dat wordt gemeld door het RIVM is zondag opnieuw gedaald. Het instituut heeft in totaal 8740 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Een dag eerder werden er ruim duizend meer gemeld: 9819.

Er liggen zondag 45 mensen meer met het coronavirus in het ziekenhuis dan een dag eerder, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 2493 mensen met het virus op de verpleegafdelingen en de intensive cares. De stijging komt vooral door meer coronapatiënten op de verpleegafdelingen, waar zondag het aantal patiënten steeg met 46 naar 1910. Op de IC is het aantal gedaald met één naar 583 Covid-patiënten.

Met veel onbegrip wordt PSV gedwongen door de KNVB om zondagmiddag op het veld te staan in de wedstrijd tegen ADO Den Haag. De Eindhovenaren kampen met negen coronabesmettingen in de selectie, waarbij twee spelers afgelopen vrijdag voor het eerste positief zijn getest.

In een brief aan minister Wopke Hoekstra van Financiën, meldt pilotenvakbond VNV dat het bereid is om een langer loonoffer te doen. Maar daarover wil de vakbond pas in gesprek, als het huidige loonoffer, dat tot medio 2022, duurt is afgelopen. Dat meldt De Telegraaf die de brief van de bond aan de minister heeft ingezien.

Er lijkt nog geen verbetering te komen in de impasse die bij KLM is ontstaan. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft de staatssteun ter waarde van 3,4 miljard euro stopgezet omdat pilotenbond VNV en vakbond FNV niet zijn gewenste clausule hebben getekend. Op dit moment is er nog geen nieuw gesprek gepland tussen KLM en de pilotenbond, zo zegt een woordvoerder van KLM tegen persbureau ANP.

Na Duitsland en Frankrijk gaat ook Engeland op slot om het coronavirus te bestrijden. De nieuwe lockdown gaat in vanaf donderdag en duurt ruim een maand, tot 2 december. Daarin wordt de bevolking opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën houdt de hand op de knip. Hij stopt de staatssteun aan KLM nu niet alle vakbonden zich willen vastleggen aan bezuinigingen van vijf jaar. Zo lang die bonden niet akkoord gaan, krijgt KLM de eerder afgesproken 3,4 miljard niet, zegt Hoekstra.

Er liggen zaterdag 17 coronapatiënten meer op de intensive care dan een dag eerder, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 584 mensen met het virus op de IC's. Ook het aantal patiënten buiten de IC's nam toe. Op verpleegafdelingen liggen zaterdag 46 mensen meer met het virus dan op vrijdag, toen er 1864 mensen behandeld werden voor het virus buiten de IC's.

Het aantal positieve coronabesmettingen dat is gemeld bij het RIVM is zaterdag onder de tienduizend gedoken. Het instituut meldde in totaal 9839 coronabesmettingen. Dat zijn er 1288 minder dan een dag eerder, toen er 11127 besmettingen werden gemeld. Dat getal is wel vertekend doordat er eerder in de week een storing was bij het meldingssysteem en er een inhaalslag van meldingen plaatsvond.

Tot 12.00 uur zaterdagmiddag hadden de vakbonden de tijd om zich vast te binden aan langere bezuinigingen, maar pilotenvakbond VNV wil zich er niet aan committeren. Daardoor staat het steunpakket van de overheid ter waarde van 3,4 miljard euro op losse schroeven. De VNV zegt wel zijn verantwoordelijkheid te zullen nemen, maar volgens de bond is de aanpassing van de eerdere afspraken niet realiseerbaar op deze termijn. Daarom tekent de bond de clausule niet. Wel beloofd de bond zich te houden aan de eerdere gemaakte afspraken.

Als het aan PvdA-leider Lodewijk Asscher ligt gaat Nederland fors meer investeren in hogere zorg- en onderwijssalarissen, meer agenten, hogere uitkeringen en een hoger minimumloon. Daarmee zou de staatsschuld wel naar 80 procent van het bruto binnenlands product moeten, maar dat is volgens Asscher 'acceptabel en verantwoord', zo zegt hij tegen het AD.

De investeringsplannen zijn onderdeel van het partijprogramma van de PvdA voor komende Tweede Kamerverkiezingen in maart. 'Ons verkiezingsprogramma wordt de komende maanden doorgerekend. Maar ik weet nu al: als we na deze coronaklap verder gaan op de oude voet, dan wordt het voor mensen wel heel karig en schraal.'

Italië telde afgelopen etmaal een recordaantal coronabesmettingen van ruim 31.000 op één dag. Zelfs tijdens de eerste coronagolf eerder dit jaar bleven de cijfers daar ver onder. Italië was toen een tijd lang het zwaarst getroffen Europese land. De afgelopen 24 uur bezweken er wel iets minder mensen aan corona. De autoriteiten registreerden 199 coronadoden. De afgelopen dagen waren meer dan 200 doden gemeld, en dat was sinds midden mei niet meer voorgekomen.

Het kabinet overweegt een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling, om zo de vanwege corona overbelaste zorg te ontzien. Dat zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu). 'Dat is zeker nu een logische vraag, die het kabinet zal meewegen.' Dit jaar wordt de jaarwisseling anders dan normaal, zegt Van Veldhoven. 'Dat ziet iedereen.' Het kabinet gaat zich de komende weken beraden over de jaarwisseling.

Volgens premier Mark Rutte is het nog te vroeg om te kunnen zeggen of er nieuwe coronamaatregelen nodig zijn. Het RIVM meldde vandaag meer dan 11.000 positieve besmettingen, het hoogste aantal tot nu toe. Toch zien het RIVM en ook premier Rutte een stabilisering van de cijfers. Dinsdagavond geven premier Rutte en minister de Jonge een nieuwe persconferentie.

In Slowakije worden alle inwoners in één weekend getest op het coronavirus. De regering wil daarmee de tweede besmettingsgolf in het land indammen. Het land kiest hiermee een totaal andere strategie dan de rest van Europa. 'Dat ze hiermee van het probleem af zijn is een illusie', zegt Louis Kroes, hoogleraar klinische virologie aan het LUMC.

Voor het eerst zijn meer dan 11.000 positieve coronatests gemeld in een etmaal tijd. Het is niet duidelijk of dit meldingen zijn die later zijn binnengekomen door de storing van woensdag. Toen kwamen aanzienlijk minder meldingen binnen dan in de dagen ervoor. Het RIVM kreeg tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 11.141 meldingen van positieve tests. Op donderdag kwamen er 10.276 nieuwe gevallen bij.

De reflex om met méér beleid het draagvlak voor het coronabeleid te vergroten werkt uiteindelijk averechts. Dat zegt econoom Barbara Baarsma, directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. 'Nóg strikter beleid zal het draagvlak alleen maar nog verder ondermijnen en dan raak je in een negatieve spiraal.'

De afgelopen coronamaanden zijn er opvallend veel overnames van recreatieparken, bevestigt branchevereniging Hiswa Recron tegenover BNR. Recreatie kun je opdelen in dag- en verblijfsrecreatie en watersport. Vooral verblijf heeft ondanks de coronacrisis best goed gedraaid, sommige gevallen zelfs verbeterd.

KLM is er gisteren niet in geslaagd definitieve bezuinigingsafspraken te maken met de cabinebonden. Daardoor staat het steunpakket van 3,4 miljard euro, dat de overheid garandeert om de luchtvaartmaatschappij te redden, op het spel. Op dit moment is er spoedoverleg tussen bonden en KLM, meldt het Financieele Dagblad.

De toenemende leegstand van winkels in stadscentra biedt een uitgelezen mogelijkheid om extra woningen te bouwen. Dat concludeert Colliers International in een rapport. 'In winkelgebieden in binnensteden zien wij enorme kansen voor eenpersoonshuishoudens.'

Donderdag 29 oktober

De horeca moet veel prominenter op de corona-routekaart van de overheid komen te staan. Om perspectief te houden is het enorm belangrijk om te weten wat in grote lijnen de voorwaarden zijn voor heropening van restaurants, cafés en bars, zegt Stijn Deelen, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Brouwers in BNR Zakendoen. 'Het zou fijn zijn als je het gevoel krijgt dat daar belang aan gehecht wordt, anders dan kille cijfers.'

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de bescheiden stijging van het aantal ziekenhuisopnames van de laatste twee dagen een 'gunstige ontwikkeling'. Ziekenhuizen hebben hierdoor wat ademruimte gekregen. 'Dat biedt de mogelijkheid om patiënten zo goed mogelijk te blijven spreiden'. Voor conclusies over de effectiviteit van de coronamaatregelen, die twee weken terug werden aangescherpt, vindt Kuipers het te vroeg. Kuipers steunt de pas op de plaats die het kabinet maakt door nu nog af te wachten.

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 10.280 positieve coronatests geregistreerd. Op woensdag had het RIVM 8.118 positieve tests gemeld. Dit cijfer was echter lager door een technische storing, waardoor de gegevens niet compleet waren. In de drie voorgaande dagen meldde het gezondheidsinstituut iets meer dan 10.000 besmettingen.

Het aantal sterfgevallen kwam afgelopen etmaal uit op 62. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend waren 54 sterfgevallen gemeld.

Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in ziekenhuizen, is alleen op de intensivecareafdelingen licht toegenomen. Ic-medewerkers zorgen nu voor 553 patiënten met Covid-19, acht meer dan woensdag, becijfert het LCPS. Twee van deze patiënten liggen in het ziekenhuis in het Duitse Münster. Op verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten gelijk gebleven: het zijn er 1.831. Opgeteld liggen nu dus 2.384 Nederlandse Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, inclusief de twee in Duitsland.

De lockdown van de horeca hakt er bij grote bierbrouwerijen flink in. Gisteren bracht Heineken al slecht nieuws. Maar de kleine brouwers, die varen beter bij die horeca-sluiting. De grote brouwers hebben het zwaar, meldt de branchevereniging van de grote brouwers. De bierverkoop in de horeca- en evenementenbranche daalde tussen half maart en oktober met 65 procent.

Het lijkt een goed jaar te worden voor vuurwerkverkopers. Vuurwerkliefhebbers hebben al vijftien procent meer vuurwerk besteld ten opzichte van vorig jaar deze tijd. Dat zegt de branchevereniging Pyrotechniek.

Den Haag raakt door de coronacrisis uit beeld bij expats. Aan de ene kant vertrekken ze, aan de andere kant komen vooral expats van buiten Europa niet meer naar de hofstad. Expatbureau Network Netherlands ziet de laatste zes maanden maar 5 procent van het normale aantal expats van buiten de EU naar Nederland komen. Een groot deel van zijn klanten zit in Den Haag en omstreken.

De toestroom van nieuwe verpleegkundigen dreigt te stagneren als hogescholen hun deuren moeten sluiten. Praktijklessen zullen dan niet doorgaan, wat kan leiden tot studievertraging. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Hogescholen op BNR. Ook vreest de onderwijskoepel een vroegtijdige uitval van studenten.

Na Duitsland neemt ook Frankrijk strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Vanaf morgen gaan de Fransen weer in lockdown, hoewel de regels nu wel ietsje anders zijn dan in de eerste golf.

Regeringspartijen D66 en VVD willen dat mensen die Nederland binnenreizen uit landen waar een negatief reisadvies voor geldt, moeten aantonen dat ze geen corona hebben. Een verplichting dus om een negatieve testuitslag te overhandigen voor iedereen die komt uit een land met een oranje of rood reisadvies.

Woensdag 28 oktober

PSV-directeur Toon Gerbrands noemt het besluit van Cyprus om twee spelers van PSV de toegang tot het land te weigeren 'te gek voor woorden en vrij dubieus.' De spelers werden geweigerd omdat ze corona hebben gehad. Ze konden zelfs een negatieve test overhandigen.

Ziekenhuizen en Intensive Care’s zien nog steeds geen enkele afvlakking van de groei van het aantal corona-patiënten. Daardoor kan tot wel driekwart van de reguliere zorg in gevaar kunnen komen. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Het Outbreak Management Team geeft een negatief reisadvies voor de kerstvakantie. Een wintersport of een reisje naar de zon om te overwinteren zit er volgens RIVM-baas Jaap van Dissel niet in. Het kabinet heeft dit advies echter nog niet overgenomen.

In verband met de door u gekozen cookievoorkeuren kunnen wij deze tweet niet tonen. Klik hier om akkoord te gaan met de cookievoorkeuren die nodig zijn om deze tweet te laden.

Tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer heeft het kabinet laten weten de motie over de zorg van PVV-leider Geert Wilders naast zich neer te leggen. De motie, die moest zorgen voor een structurele salarisverhoging voor zorgmedewerkers, werd gisteren door een stemmingsfout aangenomen.

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 'slechts' 8123 positieve coronatests geregistreerd. Dat is aanzienlijk lager dan de drie voorgaande dagen, toen het RIVM iets meer dan 10.000 besmettingen meldde. Het lage cijfer komt door een technische storing waar het instituut woensdag mee kampte. De gegevens zijn niet compleet en daarom heeft het cijfer "een vertekend beeld", aldus een woordvoerder. Hoeveel meldingen niet zijn verwerkt, is niet bekend.

In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 67.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn iets meer dan 320.000 mensen in Nederland positief getest.

De woningmarkt van New York is door de coronacrisis volledig stil komen te liggen. Dat stelt zelfstandig makelaar Barbara Konings. Daardoor is het voor huurders en kopers heel makkelijk om een goeie deal te sluiten, maar of ze dat doen is een tweede.

In Nederlandse ziekenhuizen liggen inmiddels 2374 mensen met Covid-19. In Duitsland liggen ook nog twee coronapatiënten uit Nederland in het ziekenhuis. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten komt daarmee op 2376, 18 meer dan een dag eerder, becijfert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS).

Er is weer een nieuwe coronablaastest op de markt, genaamd Simply Spyro. Met deze test kun je jezelf testen door met een rietje bellen te blazen in een glas met speciale vloeistof. Belgische verpleeghuizen experimenteren al met deze test.

Nederland krijgt sneltests op zeven XL-locaties en daarnaast nog eens 25 andere sneltestplekken. Dat schrijft 'corona-minister' Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Hij hoopt zijn testbeleid daarmee een flinke boost te geven.

In Duitsland, waar het kort geleden nog best goed ging, neemt het aantal coronabesmettingen nu al een tijd snel toe. En dus bespreekt bondskanselier Angela Merkel eerder dan gepland met de premiers van de deelstaten, over maatregelen om het tij te keren. Zeker drie scenario’s die vanmiddag worden besproken zijn al uitgelekt. Een symbolische kwestie: kunnen de kerstmarkten dit jaar nog open?

Als de piek in besmettingen niet snel afvlakt zitten we mogelijk tot begin volgend jaar met de huidige gedeeltelijke lockdown, schetsten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gisteravond de nabije toekomst. Maar het karakter van het persmoment was fundamenteel anders dan bij andere persconferenties, zegt hoogleraar Bestuurskunde Caspar van den Berg van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het kabinet wil het aantal testmogelijkheden flink verruimen, met onder meer 25 testlocaties voor sneltests. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vannacht in een brief aan de Tweede Kamer. De eerste locaties moeten eind volgende maand worden geopend.

Dinsdag 27 oktober

De huidige coronamaatregelen zullen tot zeker in december gehandhaafd blijven. Dat zei minister Hugo de Jonge zojuist in een korte corona-update, samen met premier Mark Rutte. 'De huidige maatregelen zullen veel langer nodig zijn dan de huidige vier weken. Tot die tijd is het zaak om ons aan de maatregelen te houden.'

Door een fout van een Kamerlid van coalitiepartij ChristenUnie heeft een nipte meerderheid van de Tweede Kamer voor een forse structurele verhoging van de salarissen van zorgmedewerkers gestemd. Een motie van PVV-leider Geert Wilders daartoe kreeg daarom in een hoofdelijke stemming 69 Kamerleden achter zich; terwijl 67 Kamerleden tegen stemden.

Het aantal coronabesmettingen in het voetbal neemt toe. Dat baart de internationale spelersvakbond FIFPro en de Nederlandse belangenvereniging VVCS zorgen. Voetbalbond KNVB zegt dat het stijgende aantal besmettingen niet te vermijden is, maar de risico's beperken kan wel degelijk. 'Begin nou met het schrappen van nodeloze vriendschappelijke wedstrijden.'

Hoewel het aantal nieuwe meldingen nog altijd stijgt, lijkt de groei iets af te vlakken, zegt Susan van den Hof, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM. 'Dat is wat we graag willen zien, maar in de komende week hopen we echt te zien dat het aantal meldingen ook echt gaat dalen.' Dat de groei afvlakt geeft hoogstwaarschijnlijk wel aan dat we inmiddels wel zo'n beetje op de besmettingspiek zitten, zegt Van den Hof. 'Als iedereen zich goed aan alle maatregelen houdt, is een volledige lockdown hopelijk niet nodig.'

Door de lage rente hebben veel mkb-bedrijven te weinig gespaard om voldoende reserve op te bouwen voor de huidige crisis. Nu de kosten van kredietverlening voor banken hoger zijn dan die van de leningen zelf, is een mkb-bank de ideale oplossing, zegt emeritus hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger in BNR's Big Five.

Door een keten te vormen van festivals, kleine poppodia en grotere zalen weet Doornroosje een hoge bezettingsgraad te behalen. Een veel gerichter bedrijfsmodel achter de muziek resulteerde erin dat één van die podia, Merleyn, nu zonder subsidie kan, terwijl de zaal op zich nog altijd verlieslatend is. Dat zegt Toine Tax, directeur van poppodium Doornroosje, in BNR Zakendoen.

De afgelopen week zijn 67.542 positieve coronatests gemeld, tegen 55.587 in de week ervoor, meldt het RIVM. Er waren 1.739 opnames op verpleegafdelingen en 333 op intensive care, aanzienlijk meer dan de 1.492 en 287 van de week ervoor. Er werden 1.739 mensen opgenomen op verpleegafdelingen en 333 op intensive care, de week ervoor 1492 en 287. Het aantal positieve coronatests bedroeg afgelopen etmaal 10.315, vrijwel evenveel als maandag.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is in een dag met 109 toegenomen. Het totale aantal patiënten met Covid-19 bedraagt nu 2.358, van wie er 529 dusdanig slecht aan toe zijn dat ze op de intensive care liggen. Dat is een stijging van 23 ten opzichte van maandag. Twee ic-patiënten liggen in Duitsland. Volgens het LCPS zijn de laatste 24 uur 30 patiënten overgeplaatst van de ene regio naar de andere.

Het kabinet komt vanavond waarschijnlijk weliswaar met 'slechts' een harde waarschuwing, maar strengere coronaregels hangen nog altijd boven de markt. Premier Rutte en minister van Volksgezondheid De Jonge trekken nog geen conclusies uit de stijgende besmettingscijfers, ze geven later vandaag daarom ook geen persconferentie, alleen een korte verklaring.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen loopt steeds verder op. Het Sint Jans Gasthuis in Weert zet daarom speciale nood-units bij het ziekenhuis neer om die extra golf aan patiënten op te kunnen vangen. Verslaggever Thomas Schuurman zag hoe de eerste units geplaatst werden.

Rob Jetten, de fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, is positief getest op het coronavirus. Hij heeft milde klachten, meldt hij op Twitter.

Het ziekenhuispersoneel draait inmiddels weer op volle toeren door de tweede coronagolf, hoe voorkom je dat ze over hun toeren gaan? Verslaggever Harmen van der Veen zit weer twee weken in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en spreekt maatschappelijk werker Jet Tammeling.

Mogelijk nieuwe maatregelen die op de escalatieladder van het kabinet staan, zijn niet per se veel slechter voor de economie dan de maatregelen die nu al gelden. Dit zegt onderzoeksdirecteur Carl Koopmans van SEO Economisch Onderzoek tegen BNR. Het kabinet komt vanavond waarschijnlijk weliswaar met 'slechts' een harde waarschuwing, maar strengere coronaregels hangen nog altijd boven de markt.

Maandag 26 oktober

Ondanks de lessen uit de eerste coronagolf lopen we ook in de tweede golf keer op keer achter de feiten aan. Dat zegt ic-arts en OMT-lid Diederik Gommers in de BNR-podcastserie Vraag het Gommers. Het blijkt lastig om de juiste maatregelen te nemen en een nieuwe golf uit te sluiten. 'Je denkt dat je een beetje ervaring opbouwt, maar het valt mij een beetje tegen, dat er dan toch weer dingen gebeuren waardoor je achter de feiten aanloopt.'

Hoe hou je de reguliere zorg zo goed mogelijk op gang in tijden van corona? En hoe zorg je dat je zo verstandig mogelijke afwegingen maakt over waar je je mensen inzet, als ziekenhuis? De Noordwest Ziekenhuisgroep heeft een computersysteem opgezet dat voor tien vestigingen alle belangrijke gegevens overzichtelijk maakt. Zo kan op tijd gepland en bijgestuurd worden. Verslaggever Martijn de Rijk nam een kijkje in het zenuwcentrum in Alkmaar.

België heeft Nederland gevraagd om coronapatiënten over te nemen, om de druk op ziekenhuizen bij de zuiderburen te verlichten. Voorlopig is er echter geen plek voor ze. "Zoals Duitsland ons heeft geholpen, kunnen wij dat ook voor België doen, op basis van wederkerigheid. Maar op dit moment is het echt lastig en moeten we ons best doen om patiënten binnen Nederland te verspreiden", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Minister Arie Slob gaat in quarantaine, omdat hij langer dan een kwartier in contact is geweest met een medewerkster die met het coronavirus besmet blijkt te zijn. Dat maakte hij maandag bekend tijdens de behandeling van de Mediawet. Het debat is geschorst. De minister voelt zich overigens prima, meldde hij.

De eerste partijen van een Oxford-Astrazeneca-vaccin tegen het coronavirus kunnen in de week van 2 november op de markt komen. Dat meldt de Britse krant The Sun. Een nog niet nader bekend ziekenhuis zou volgens The Sun alvast duizenden artsen, verpleegsters en ander eerstelijnspersoneel willen vaccineren. Om welk ziekenhuis het precies gaat is nog niet duidelijk.

Ernstig reukverlies is de beste voorspeller van een coronabesmetting. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Wageningen. Als je niets meer ruikt of proeft, is de kans groot dat je besmet bent, en daarom ontwikkelden de onderzoekers een thuistest. 'Het is een geur- en smaaktest aan de hand van producten die je altijd wel in huis hebt', zegt universitair hoofddocent Sanne Boesveldt.

Ook in het Nieuwegeinse St. Antonius Ziekenhuis krijgen ze nu vaker te maken met een gebrek aan geduld, en soms ook een gebrek aan beschaving. Maar: het eerdere gebrek aan mondkapjes lijkt inmiddels tot het verleden te behoren. En ook alle andere beschermingsmaterialen mogen voor het zorgpersoneel geen éxtra zorg zijn, in deze toch al hectische dagen.

In Frankrijk zijn er het afgelopen etmaal maar liefst 52-duizend besmettingen bijgekomen. De dag ervoor passeerde het land de grens van 1 miljoen besmettingen sinds het begin van de epidemie. Hongarije kende eveneens een recordaantal nieuwe besmettingen en ook in België neemt het aantal besmettingen verder toe, evenals in Italië. De Italiaanse president conte heeft dan ook nieuwe maatregelen aangekondigd: de bioscopen, theaters, sportscholen en zwembaden moeten allemaal opnieuw de deuren sluiten.

Of de Nederlandse coronamaatregelen voldoende effect hebben is nog onduidelijk, doordat de vakanties de coronacijfers vertekenen. Daarom is het zeker nog te vroeg om de maatregelen te versoepelen, stelt het RedTeam, dat onafhankelijk advies uitbrengt over coronamaatregelen. 'Stabilisatie is niet genoeg, want dan stabiliseert ook de ziekenhuisopname op dit hoge niveau.'

Zondag 25 oktober

Het RIVM heeft 10.211 positieve coronatesten geregistreerd. Dit dagcijfer geeft waarschijnlijk wel een vertekend beeld, omdat zaterdag een gedeelte van de cijfers ontbrak. Die data zijn alsnog toegevoegd aan de rapportage van zondag, legde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) eerder uit.

Het afgelopen etmaal is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen toegenomen met 32. Daarmee is het totaal aantal besmette mensen dat nu in een ziekenhuis wordt behandeld opgelopen tot 2147, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen nu 490 coronapatiënten, 11 minder dan een dag ervoor. Dat is inclusief twee patiënten die in Duitsland zijn. Daarnaast liggen er 419 andere patiënten op de ic's, 12 minder dan zaterdag.

Buiten de intensive cares, op de verpleegafdelingen, liggen nu 1657 coronapatiënten, 43 meer dan gisteren.

Op het Catshuis overlegt een deel van het kabinet onder leiding van premier Mark Rutte weer informeel met deskundigen onder wie Jaap van Dissel van het RIVM over de aanpak van de coronacrisis. Het is dinsdag twee weken geleden dat het kabinet een gedeeltelijke lockdown afkondigde.

Sindsdien is het aantal besmettingen in rap tempo verder gestegen. Er worden al meer dan 10.000 positieve testen per dag gemeld. Als het besmettingscijfer niet daalt zullen aanvullende stappen nodig zijn. Daarvoor liggen alle scenario's op tafel, aldus Rutte.

Maar mogelijke effecten van de gedeeltelijke lockdown zijn volgens het kabinet pas in de loop van deze week te zien. De premier wees er vrijdag nog op dat de eerste volle dag dat de nieuwe maatregelen van kracht waren twee dagen na de aankondiging was.

Het kabinet maakt deze week de balans op van de resultaten van de gedeeltelijke lockdown. Het is nog niet zeker of er dinsdagavond weer een persconferentie van Rutte en coronaminister Hugo de Jonge komt. Mogelijk is die een paar dagen later.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 10.211 positieve coronatesten geregistreerd. Dit dagcijfer geeft waarschijnlijk wel een vertekend beeld, omdat zaterdag een gedeelte van de cijfers ontbrak. Die data zijn alsnog toegevoegd aan de rapportage van zondag, legde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) eerder uit.

Onbekend is hoeveel van de zondag gerapporteerde besmettingen eigenlijk bij de dagcijfers van zaterdag horen. Door ict-problemen bij de GGD'en waren de cijfers zaterdag incompleet. Het RIVM meldde toen 8669 positieve testuitslagen, een getal dat een dag later iets was bijgesteld tot 8664. In werkelijkheid waren het er dus meer.

Mogelijk is een heel klein deel van de meldingen nog niet verwerkt, zei een woordvoerster van het ministerie van VWS zondag. Het RIVM zelf was niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Het aantal besmettingen steeg afgelopen week verder, ondanks de aangescherpte coronamaatregelen. Die gingen op de avond van woensdag 14 oktober in. Vrijdag registreerde het RIVM 9996 positieve testen.

Het duurde bijna zeven maanden voordat de 100.000e Nederlander positief testte op het coronavirus. Het duurde iets meer dan drie weken om dat te verdubbelen. Minder dan twee weken later wordt de volgende mijlpaal al bereikt. Op maandag of dinsdag wordt voor de 300.000e keer een coronabesmetting vastgesteld. De teller stond zaterdag op meer dan 280.000 positieve tests.

De eerste coronabesmetting in Nederland werd op 27 februari vastgesteld in het Brabantse Loon op Zand. Dit was dag 1 van de uitbraak. Half april, na de eerste golf, stond de teller op ruim 30.000 bevestigde gevallen. Het werkelijke aantal mensen met corona zal toen aanzienlijk hoger zijn geweest, omdat lang niet iedereen werd getest. Daarna volgden rustige maanden, waarin de ziekenhuizen langzaam leegliepen. De beperkingen die waren ingesteld om verspreiding van het virus tegen te gaan, werden versoepeld. Eind juli stond de teller op ruim 50.000 gevallen.

Dit veranderde in augustus. De tweede golf nam een aanloop, piekte halverwege de maand, maar leek te luwen. Aan het einde van die maand stond de teller op 70.000 positieve tests.

Zaterdag 24 oktober

Het RIVM heeft vandaag incomplete coronacijfers gepubliceerd. Het instituut kampte met een ICT-probleem, waardoor een deel van de gegevens over het aantal nieuwe besmettingen ontbrak, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Tot nog toe heeft het RIVM 8669 meldingen verwerkt van positieve testuitslagen. Dat getal geeft dus een vertekend beeld. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de ontbrekende cijfers worden verwerkt in de cijfers die zondag naar buiten komen. Dan zal het aantal gerapporteerde nieuwe besmettingen hoogstwaarschijnlijk dus een stuk hoger zijn.

Ziekenhuizen hebben het afgelopen etmaal 42 coronapatiënten opgenomen. Daarmee is het totaal aantal besmette mensen dat nu in een ziekenhuis wordt behandeld opgelopen tot 2115, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Hiervan liggen er 501 op de intensive care, 29 meer dan vrijdag.

De totale bezetting op de ic's is 932, 16 minder dan een dag eerder. Op de ic liggen 431 patiënten die geen corona hebben. Dat zijn er 45 minder dan vrijdag. De verpleegafdelingen hebben daarnaast in de afgelopen 24 uur 13 coronapatiënten opgenomen.

In de afgelopen 24 uur zijn er 40 mensen verplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land. In zeven gevallen ging het om ic-patiënten, van wie twee naar Duitsland zijn overgebracht.

Het hoogtepunt van de eerste coronagolf was eind maart en begin april. Toen lagen ongeveer 1400 coronapatiënten op de intensive care en circa 2500 op een verpleegafdeling. Die aantallen zijn hoger dan nu, maar in die periode lag de reguliere zorg vrijwel helemaal stil, terwijl de ziekenhuizen nu de zorg voor anderen zo veel als mogelijk willen laten doorgaan.

De betrouwbaarheid van infraroodthermometers die bedrijven, winkels en horeca momenteel veel gebruiken vanwege het coronavirus wordt in twijfel getrokken. Deskundigen zeggen dat de apparaten schijnveiligheid bieden, omdat ze mensen met een verhoogde lichaamstemperatuur van 38 graden niet tegenhouden. Dat meldt consumentenprogramma Kassa (BNNVARA), dat samen met de Vrije Universiteit een steekproef heeft gedaan.

Een studente van de afdeling thermofysiologie van de VU werd ingezet om de veelgebruikte thermometers voor het tv-programma te testen. Door het dragen van thermokleding en heel hard te fietsen, was haar lichaamstemperatuur 38 graden. Ze kon dit zien op een sensor die zij tijdens de test droeg.

De wekelijkse restaurantrecensies verdwijnen tijdelijk uit Het Parool. Nu de horeca opnieuw is gesloten als gevolg van het coronavirus stopt de krant voorlopig met de rubriek Proefwerk. Volgens Judith Zilversmit, chef van de bijlage PS, kwamen er de afgelopen weken veel vragen van lezers binnen over de recensierubriek. Moeten we de horeca wel de maat nemen nu veel zaken in zwaar weer verkeren?

Er moet een nationaal en breed gedragen Corona-akkoord komen dat Nederland richting geeft in deze moeilijke tijd. Daarvoor pleiten filosoof Marli Huijer en hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp in een interview in het AD.

Huijer en Westendorp denken dat de tweede lockdown meer schade veroorzaakt dan het doel, de gezondheid van veelal oude en zieke mensen beschermen, rechtvaardigt. Westendorp: 'Verantwoordt wat we nu doen de enorme schade die wordt toegebracht aan onze economie, de horeca, culturele sector, zo veel andere zorg die wordt uitgesteld?'

We zouden met elkaar het gesprek aan moeten gaan over de vraag hoe het land door de crisis moet worden geloodst, vinden de twee. Huijer: 'Zet de dansleraar, de directeur van het Concertgebouw, Famke Louise, Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en anderen met elkaar om de tafel. In Nederland zie je voortdurend peilingen en meningen. Maar een mening is iets heel anders dan de breed gedragen uitkomst van een goed gesprek.'

Het ontbreekt in ziekenhuizen nog altijd aan eenduidige regels. Zorgbonden, beroepsorganisaties van zorgverleners en de Patiëntenfederatie noemen dat verwarrend. Ze roepen ziekenhuisbestuurders op de richtlijnen voor het gebruik van medische mondneusmaskers aan te scherpen. In principe moeten die voortdurend worden gebruikt door ziekenhuismedewerkers, vinden de organisaties.

'Want je moet er alles aan doen om de kans op besmetting van zorgprofessionals en patiënten zo klein mogelijk te houden', schrijven V&VN, FNV Zorg &Welzijn, NU'91, CNV Zorg & Welzijn, FBZ en Patiëntenfederatie Nederland. 'Veiligheid moet vooropstaan. Daar hoort een heldere en eenduidige afspraak over persoonlijke beschermingsmiddelen bij.'

Uitzonderingen moeten alleen mogelijk zijn als zorgprofessionals zélf oordelen dat het nodig en verantwoord is, vinden de opstellers van de brief. Hun verzoek is gericht aan de brancheorganisaties NVZ en NFU, die de ziekenhuizen in het land vertegenwoordigen.

In het huidige beleid is het van de situatie afhankelijk of ziekenhuispersoneel een mondkapje moet dragen. Dat valt volgens de zorgorganisaties niet uit te leggen. Patiënten voelen zich onveilig als ze medewerkers zien zonder beschermende middelen, stellen de organisaties. Daarnaast blijft de uitval van besmette personeelsleden een groot probleem. Alle maatregelen die dit beperken, moeten worden genomen. Aan tekorten kan het niet langer liggen, schrijven de opstellers van de brief.

Vrijdag 23 oktober

Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw fors gestegen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 10.007 positieve tests geregistreerd, en dat is opnieuw een dagrecord. Voor het eerst komt het cijfer boven de 10.000 in 24 uur tijd uit.

RIVM-baas Jaap van Dissel, burgemeester Hubert Bruls als voorzitter van de veiligheidsregio's en directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zijn aangeschoven bij de overleggen die ministers voeren over de coronacrisis. Vrijdag is een extra ministerraad ingelast in verband met de coronacrisis.

Als de aangescherpte maatregelen van vorige week niet binnen enkele weken effect hebben, gaat de zorg in Nederland helemaal vastlopen. Dat is onder meer te wijten aan het te laat ingrijpen door het kabinet. Dat zegt David Jongen, bestuursvoorzitter van het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen en Sittard-Geleen. 'Duizenden besmettingen per dag, dat was het verschil geweest. Daar ben ik van overtuigd.'

Al voor de coronacrisis is de veerkracht van de Nederlandse economie hard onderuit gegaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit. Dit kan grote gevolgen hebben voor de herstelmogelijkheden van Nederland na de crisis.

Bij Schiphol gaan mogelijk tienduizenden banen verdwijnen. Naar verwachting gaat het om 60.000 banen, schrijft de Telegraaf.

Huisartsen en medisch specialisten houden er serieus rekening mee dat patiënten weer zullen wegblijven, blijkt uit een rondvraag van BNR. Zij zien deze tweede coronagolf al verschuivingen in het huisartsenbezoek en in het aantal doorverwijzingen naar ziekenhuizen.

Minister Schouten moet zich inspannen om nog voor het nieuwe jaar alle nertsenfokkerijen in Nederland te sluiten. Dat vindt GroenLinks-kamerlid Laura Bromet, nadat gisteren alweer op de achtenzestigste nertsenfokkerij corona werd vastgesteld. Bromet zal Schouten volgende week in een landbouwdebat vragen haast te maken. Wel vindt ze dat er een onkostenvergoeding moet zijn voor de nertsenhouders.

De ene na de andere commerciële coronasnelteststraat opent zijn deuren. Er is sprake van 'wildgroei', zo vertellen gezondheidsinstanties aan BNR. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wil dat er bij niet-GGD-testlocaties een arts medisch betrokken is, maar erkent dat de commerciële sneltests een bijdrage leveren aan de bestrijding van corona,

Donderdag 22 oktober

Het RedTeam, een groep wetenschappers die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de bestrijding van de coronacrisis, pleit voor een strenge, korte lockdown in Nederland. In een advies aan het kabinet stelt het team dat een stringentere aanpak van het virus nodig is om terugkerende lockdowns te voorkomen.

De ov-bedrijven willen hun dienstregeling voor 2021 afschalen. Door de strengere coronaregels zijn bussen en treinen regelmatig half of helemaal leeg. Bovendien komt er vanaf januari minder compensatie van de overheid.

Onduidelijkheid over coronamaatregelen in Twente. De Veiligheidsregio Twente zou pleiten voor een 'volledige lockdown', maar burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo zegt op BNR dat het iets genuanceerder ligt.

Tot nu toe ging het redelijk in Duitsland, maar ook daar slaat de pandemie nu hard toe. Voor het eerst sinds de uitbraak van de pandemie zijn er in Duitsland meer dan 10.000 besmettingen gemeld in 24 uur.

Nu de sneltesten klaar zijn voor gebruik, worden er de komende weken verspreid over het land zeven grote snelteststraten ingericht. Het leger gaat helpen bij het opbouwen en bemannen daarvan. Waar de snelteststraten precies komen, wordt waarschijnlijk begin volgende week bekendgemaakt.

Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 9.283 positieve tests geregistreerd, en dat is opnieuw een dagrecord. Voor het eerst komt het cijfer boven de 9.000 in 24 uur tijd uit. Woensdag meldde het RIVM 8.757 besmettingen. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 58.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 262.000 mensen in Nederland positief getest.

De coronacrisis heeft in het voetbal voor een opmerkelijke innovatie gezorgd. Voetbalwedstrijden klinken bijna alsof ze gewoon in volle stadions worden gespeeld dankzij toegevoegde fangeluiden.

Ze zijn nog maar net bekomen van de eerste golf coronapatiënten, maar nu moeten ze al weer aan de slag met golf twee. De verpleegkundigen van de longafdeling in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein worden opnieuw niet ontzien.

De boa's willen dat er nu eindelijk afspraken worden gemaakt over een verdedigingsmiddel, zoals een wapenstok of pepperspray. De bonden spraken in juni af met minister Ferd Grapperhaus dat er in verschillende gemeenten een pilot komt. Maar er zit volgens hen te weinig schot in de zaak terwijl het aantal taken toeneemt.

Beroepsvereniging NU'91 heeft in een week tijd al meer dan honderd meldingen gehad van verzorgers die onvoldoende beschermd tegen corona aan het werk moesten. Intussen zegt ministerie van VWS zegt dat Nederland meer dan genoeg beschermingsmiddelen in huis heeft.

Alle doemscenario's voor de horeca weerhouden ondernemers er niet van om een eigen zaak te beginnen. Duizenden mensen stampten midden in de coronapandemie hun horecabedrijf uit de grond, zo blijkt uit navraag van BNR bij de Kamer van Koophandel.

In nog acht regio's is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat de situatie er nu 'zeer ernstig' is. Ze hebben het vierde en hoogste risiconiveau gekregen op de coronakaart. Die status geldt vanaf woensdag in de veiligheidsregio's Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord. Deze acht regio's hebben nu hetzelfde risiconiveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid, en Brabant-Zuidoost.

Rond de 35 procent van de reizigers die de afgelopen weken vanuit Nederland naar Suriname zijn gereisd is niet in quarantaine gegaan. Zij hebben het dwingende advies van de Surinaamse regering om zich tien dagen af te zonderen naast zich neergelegd. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt tegen het ANP hier zeer teleurgesteld over te zijn.

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 8.764 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een nieuw dagrecord. Op dinsdag meldde het gezondheidsinstituut 8.175 positieve tests. Het waren er aanvankelijk 8.182 maar dat is woensdag bijgesteld.

HMSHost stopt na drie winkels al met het ombouwen van Broodzaak-vestigingen naar Treck-filialen op de Nederlandse stations. Dat zegt Walter Seib, topman van de horeca-exploitant, BNR Zakendoen. Het besluit is niet alleen ingegeven door corona, ook voortschrijdend inzicht over de gekozen koers speelde een rol.

Een stormloop op eerste Europese corona-obligaties. Nog nooit eerder overtrof de vraag het aanbod zo enorm. Beleggers tekenden voor meer dan 233 miljard euro in op twee obligatiereeksen van samen slechts 17 miljard euro. Er is 100 miljard aan financiering nodig voor werkgelegenheid.

In bijna zes op de tien huisartsenpraktijken zijn in de afgelopen werkweek artsen en medewerkers uitgevallen omdat ze ziek waren of in quarantaine zaten. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging. Er moesten zelfs praktijken dicht.

Terwijl sommige jongeren lekker doorgaan met feesten, zijn enkele van hun leeftijdgenoten keihard aan het werk in het ziekenhuis, om corona-patiënten te verzorgen. Deze pijnlijke vaststelling komt van Maarten Wieman, hoofd verpleegkunde longziekten in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Hij roept jongeren op om het feesten te beperken en hun diensten aan te bieden in ziekenhuizen.

Een landelijke campagne moet studenten ertoe bewegen zich aan de coronaregels te houden: de Rotterdamse Kamer van Verenigingen begon ermee, en het voorbeeld wordt nu in andere steden nagevolgd.

De vitale sectoren die Nederland tijdens de coronacrisis draaiende moeten houden zijn totaal ontwricht en hebben de grens van hun mogelijkheden bereikt. Onder economen, ondernemers en deskundigen zwelt de kritiek op het coronabeleid van het kabinet aan, blijkt uit een inventarisatie van BNR.

Dinsdag 20 oktober

Er is weinig enthousiasme in de Haagse politiek om de scholen weer te sluiten. De politiek lijkt een les geleerd te hebben na de eerste lockdown. Er wordt vooral gevreesd voor maatschappelijke schade en dan vooral voor de schade voor leerlingen die thuis geen goede studiemogelijkheid hebben en dus een leerachterstand kunnen oplopen.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 8182 positieve tests gemeld. Dat is een nieuw dagrecord. Op maandag meldde het RIVM 8011 nieuwe gevallen, op zondag 8175 en op zaterdag 8.131. Afgelopen etmaal werden ook 46 sterfgevallen geregistreerd.

De afgelopen zeven dagen zijn 55.587 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is opnieuw een toename. Vorige week meldde het instituut 43.903 positieve tests in de zeven dagen ervoor. De week daarvoor kwamen 27.485 besmettingen aan het licht. 1.492 mensen werden vanwege het coronavirus opgenomen op de verpleegafdeling van een ziekenhuis en 287 mensen op een intensive care. Vorige week waren dit er respectievelijk 1144 en 192. Het RIVM kreeg 185 meldingen van sterfgevallen, tegen 173 in de week ervoor.

Als de toestroom van coronapatiënten op de ic niet snel afneemt, komen artsen voor onmogelijke keuzes te staan. Dan moeten zíj beslissen wie wel en wie niet mag blijven leven. En dat is precies wat ic-arts Bram Heijnen niet wil, zegt hij tegen verslaggever Harmen van der Veen.

Het vinden en behouden van de juiste flexkrachten blijkt nog altijd erg lastig. Vier op de tien hr-specialisten geven aan moeite te hebben de juiste professional te vinden. En nog eens 21 procent blijkt geen duidelijke strategie te hebben rondom de inzet van hun flexwerkers. Dat blijkt uit onderzoek van De Staffing Groep onder meer dan duizend hr-verantwoordelijken.

De aangescherpte coronamaatregelen blijken impact te hebben op onze mobiliteit. Uit cijfers van de parkeerapp Parkmobile blijkt dat het aantal parkeertransacties in de week na de aanscherping met 12 procent is gedaald, in de avonduren zelfs met 51 procent. Met name de vier grote steden lieten een forse daling zien.

Maandag 19 oktober

In het eerste weekend van de gedeeltelijke lockdown die vorige week werd ingevoerd, heeft de politie 435 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de coronamaatregelen. Dat meldt EenVandaag. Een groot verschil met de zomerperiode toen maar 'heel sporadisch boetes werden uitgedeeld', zegt de politie.

Het is al mogelijk om op te treden tegen het gebruik van softdrugs in de buitenruimte. Daarvoor is geen nieuwe wet- of regelgeving nodig. Dat heeft minister Grapperhaus laten weten aan de Tweede Kamer. Een verbod tussen 20.00 en 07.00 uur was een van de voorgestelde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Ziekenhuizen behandelen momenteel 1.738 coronapatiënten, 86 meer dan op zondag, meldt het LCPS. De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 184 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 113 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg met 71 naar 1.359.

Het RIVM meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8.015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is de eerste keer in vijf dagen dat het aantal besmettingen lager is dan de dag ervoor. Zondag telde het RIVM nog 8.184 positieve tests in het voorgaande etmaal. Dat getal hebben de onderzoekers nu bijgesteld naar 8.177.

Bijna 80 procent van de leraren zegt zich ernstig zorgen te maken over zijn werkomstandigheden. De coronamaatregelen zijn lastig te handhaven, blijkt uit een recente peiling van vakbond Leraren in Actie.

Vakantieparken in Nederland zien deze herfstvakantie een boekingenstijging van 46 procent ten opzichte van vorig jaar. En dat terwijl het aantal annuleringen, ook met de nieuwe maatregelen, gelijk blijft. Dat blijkt uit cijfers van Bungalowspecials.nl, waar grote parken van onder andere Landal en CenterParks bij zijn aangesloten.

Er zit voor koning Willem-Alexander niets anders op dan zich deze herfstvakantie thuis te vermaken met vrouw en dochters in. De tuin van Huis ten Bosch is vrij groot en anders ligt het strand op een paar kilometer afstand. De storm van protest die vrijdag opstak vanwege zijn vakantie naar Griekenland galmt ondertussen in Den Haag nog wel even na.

Bouw de huidige steunmaatregelen niet af maar laat het bestaande pakket doorlopen tot juli 2021. Daarvoor pleit Ondernemend Nederland, nu ondernemers hard geraakt worden door de tweede golf.

Zondag 18 oktober

Nederland kan rekenen op tachtig bedden op Duitse intensive cares in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Verspreid over 48 ziekenhuizen kunnen straks Nederlandse coronapatiënten opgenomen worden. Zo meldt het Duitse ministerie van Volksgezondheid aan het Duitse Persbureau DPA. Op dit moment liggen er nog geen Nederlandse IC-patiënten in Duitsland, zo meldt het ministerie.

Zondag zijn er 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld door het RIVM. Dat zijn er 45 meer dan een dag eerder. Zaterdag werden er nog 8139 nieuwe besmettingen gemeld door het instituut. Ook zijn er 15 mensen gemeld die met het virus overleden zijn. Zaterdag waren dat er nog 28. Door vertraging bij de GGD lopen deze cijfers echter altijd een stuk achter op de werkelijkheid.

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondag 84 mensen meer met het coronavirus dan op zaterdag. In totaal liggen er op dit moment 1652 mensen met het virus in het ziekenhuis, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intesive cares is het aantal patiënten gestegen met 12, ten opzichte van zaterdag. Daar liggen nu 364 mensen met het virus. Op de verpleegafdelingen liggen 1288 coronapatiënten, dat zijn er 72 meer dan een dag eerder.

Het drong premier Mark Rutte te laat door dat de vakantie van de koning en zijn gezin naar Griekenland niet te rijmen viel met de situatie van het coronavirus in Nederland. Dat zegt Rutte in een brief aan de Tweede Kamer. Rutte zegt daarin dat hij een verkeerde inschatting heeft gemaakt. 'Ik heb te laat beseft (...) dat de voorgenomen vakantie, die paste binnen de voorschriften, niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen', zegt de premier die van te voren op de hoogte was van de vakantie van de koning. 'Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie.'

DEN HAAG - De auto van koning Willem-Alexander komt aan bij paleis Huis ten Bosch. Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en hun dochters zijn weer in het land, nadat ze hun vakantie in Griekenland afbraken. Dat deden ze nadat er ophef was ontstaan over de reis. ANP PHIL NIJHUIS
DEN HAAG - De auto van koning Willem-Alexander komt aan bij paleis Huis ten Bosch. Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en hun dochters zijn weer in het land, nadat ze hun vakantie in Griekenland afbraken. Dat deden ze nadat er ophef was ontstaan over de reis. ANP PHIL NIJHUISPhil Nijhuis

In een kerk in Barneveld zijn zondagochtend honderden gelovigen bijeen gekomen voor een kerkdienst. In de Rebohothkerk van de Gereformeerde Gemeente in Barneveld waren 250 mensen uitgenodigd voor de dienst. Daarmee houdt de kerk zich niet aan het 'dringende advies' van het maximum van dertig mensen in een binnenruimte. De kerk vindt dat dit makkelijk kan, omdat er normaal gesproken ruim tweeduizend mensen in de kerk kunnen zitten. Er kan dus door iedereen voldoende afstand gehouden worden, vindt een woordvoerder. Ook zegt de woordvoerder dat 'alle RIVM-richtlijnen voor de gezondheid streng worden nageleefd. Zo droegen de meeste mensen bij binnenkomst een mondkapje en is het desinfecteren van handen verplicht.

Voor de eerste keer zijn er wereldwijd meer dan 400.000 nieuwe coronabesmettingen op één dag gemeld. Europa heeft de eerste coronagolf dan wel weten te bedwingen, maar intussen springt ons werelddeel er weer bovenuit met het aantal besmettingen per dag. Europa mag zich met gemiddeld 140.000 dagelijkse besmettingen dan ook het epicentrum van het virus noemen. Dat zijn gemiddeld meer besmettingen dan India, Brazilië en de Verenigde Staten er samen hebben gemeld per dag.

Zaterdag zijn er door het RIVM 8141 coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 152 meer dan op vrijdag, toen er 7989 besmettingen gemeld werden. In de afgelopen zeven dagen werden er iedere dag gemiddeld 7403 positieve tests gemeld. Dat is een toename van bijna vijftig procent ten opzichte van de week ervoor, toen er 5198 besmettingen gemiddeld per dag werden gemeld.

Opnieuw is het aantal patiënten met het coronavirus in Nederlandse ziekenhuizen toegenomen. Nederlandse ziekenhuizen behandelen op dit moment 1568 patiënten met het virus. Dat zijn er vijftien meer dan op vrijdag. Op de intensive cares in Nederland liggen daardoor nu 352 mensen met Covid-19, dat zijn er zeven meer dan een dag eerder.

'Het aantal opgenomen covidpatiënten is in de afgelopen 24 uur licht gestegen, waarbij net als in de voorgaande dagen de stijging op de ic naar verhouding groter was dan de stijging in de kliniek. We hebben momenteel nog voldoende capaciteit om patiënten in Nederland op te vangen, er zijn nog geen patiënten verplaatst naar Duitsland', zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

De gedeeltelijke lockdown waarin Nederland nu zit, kan mogelijk nog tot in december duren. Dat verwacht het RIVM zeggen ze in een gesprek met de NOS. Jaap van Dissel, directeur infectieziektebestrijding bij het RIVM, zegt dat 'de periode waarin de aantallen verhoogd zijn langer is.'

In België is het aantal nieuwe coronabesmettingen voor het eerst boven de 10.000 per dag gestegen. Zateradg zijn er in het land 10.369 nieuwe besmettingen gemeld, zo staat er in het online coronadashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Een week eerder lag dat aantal nog bijna de helft lager. Toen werden er 5686 nieuwe besmettingen gemeld op één dag. In België gaan vanaf maandag ook strengere maatregelen in. Zo moet de horeca een maand dicht om zo het virus te kunnen bestrijden. Ook komt er voor het hele land een avondklok. Mensen mogen niet zonder goede reden buiten zijn tussen middernacht en 05.00 uur 's ochtends. Ook wordt thuiswerken verplicht voor de banen waar dat mogelijk is.

Minister Hugo de Jonge hoopt dat de reguliere zorg zo goed als mogelijk door kan gaan, al gaat hij ervan uit dat het aantal besmettingen verder blijft oplopen. 'Dat betekent wel dat de reguliere zorg onvermijdelijk snel moet afschalen. Dat willen we niet, maar ergens moet je de verpleegkundigen en artsen vandaan halen die aan het bed moeten staan.' De mondkapjesplicht gaat mogelijk half november in.

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7.997 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op donderdag had het RIVM 7.825 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 7.833, maar dat is vrijdag bijgesteld. In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 50.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Het Rotterdams sterrenrestaurant Joelia is per direct gestopt met de hotel-diner-arrangementen die het aanbood. Dat heeft Mario Ridder van Joelia vrijdag gemeld. Hij zei dat dit besluit is genomen in goed overleg met de gemeente Rotterdam. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zou onderzoek doen naar het restaurant aan de Coolsingel in Rotterdam.

Door de coronacrisis groeit de bevolking in Nederland minder hard dan verwacht, stelt het ING Economisch Bureau. Tussen maart en augustus was de aanwas 70 procent minder grooot dan in dezelfde periode vorig jaar. In Amsterdam was zelfs een krimp van het inwoneraantal te zien.

Ruim vierduizend zorgaanbieders hebben zich gemeld voor de 1.000-euro bonus voor zorgmedewerkers. Het zou gaan om meer dan 260.000 mensen, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan BNR. Zorgaanbieders konden vanaf 1 oktober een aanvraag doen bij het ministerie voor hun medewerkers.

Nederlanders mijden vliegvakanties naar oranje gebieden. Dat blijkt uit cijfers van Vliegwinkel.nl, EU-claim en de Vakantiediscounter. Ook leven we meer met de dag: de lastminuteboekingen zijn verdriedubbeld. 'Er zijn minder boekingen dan we gewend zijn, maar de behoefte om op vakantie te gaan blijft', zegt Laura Vlaanderen van de Vakantiediscounter.

De vraag naar zorgpersoneel is de afgelopen dagen explosief gestegen. Sinds maandag zijn er meer dan 700 aanvragen voor extra zorgpersoneel binnengekomen bij 'Extra handen voor de zorg' en recruiter BKV, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd.

Kiezers mogen bij het uitbrengen van hun stem tijdens de komende verkiezingen niet gehinderd of beperkt worden door de coronamaatregelen, vindt de Tweede Kamer. Zo mag kiezers niet de toegang tot het stemlokaal worden geweigerd als zij niet helemaal voldoen aan een 'gezondheidscheck', een aantal vragen die kiezers geacht worden zichzelf te stellen voordat ze naar het stembureau gaan.

De huizenprijzen zijn de afgelopen twintig jaar niet zo hard gestegen als in het afgelopen derde kwartaal. Ondanks de coronacrisis is de gemiddelde verkoopprijs met 11,6 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 'Dat zijn substantiële bedragen, voor mensen met een gemiddeld inkomen niet te betalen', zegt voorzitter Onno Hoes van de NVM.

Postillion Hotels heeft per direct alle zeven hotels in Nederland voorlopig gesloten. Het bedrijf leeft naar eigen zeggen van het organiseren van ontmoetingen en dat is niet handig in deze tijden van corona. Verslaggever Martijn de Rijk meldde zich nog even bij de vestiging in Amsterdam en sprak directeur Eric-Jan Ginjaard van Postillion Hotels.

Het aantal coronabesmettingen neemt nog steeds toe. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 7833 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op woensdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7296 positieve tests gemeld en op dinsdag 7377.

Breathomix, het bedrijf in Leiden dat een coronablaastest heeft ontwikkeld, heeft al duizenden aanvragen uit binnen- en buitenland gekregen. De blaastest wordt echter eerst in Nederland gebruikt. In november moet hij op de eerste locaties worden ingezet. 'De blaastest wordt op dit moment in de praktijk getest. De negatieve uitslag is nu al heel betrouwbaar', aldus de minister. In november moet de test inzetbaar zijn, aldus minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Ook aan essentiële beroepen, personen die geen afstand kunnen houden en achterstandsgroepen moet prioriteit worden gegeven bij het inenten tegen Covid-19, stelt de Europese Commissie. De veilige en efficiënte vaccins zullen worden verdeeld over alle lidstaten op basis van de bevolkingsgrootte, schrijft het dagelijks EU-bestuur in een in Brussel gepubliceerde Vaccinatie Strategie.

Door alle coronabeperkingen kan het gros van het vrijwillige brandweerkorps al maanden nauwelijks meer oefenen. En dat kan flinke gevolgen hebben voor de kwaliteit van de brandweerkorpsen. Zo zijn er zorgen over de continuïteit van de korpsen, zegt Marcel Dokter, voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers.

De beveiligingsbranche verwacht het erg druk te krijgen in supermarkten. Dat heeft natuurlijk te maken met de nieuwe coronamaatregelen, waaronder het verbod op het verkopen van alcohol na acht uur. De sector spreekt nu met het ministerie van VWS of binnen de veiligheidsketen ook de beveiliging in aanmerking kan komen voor een sneller testbeleid. 'Het is heel vreemd dat de veiligheidsketen nu stopt bij politie en boa.'

Parijs en andere grote Franse steden krijgen een avondklok, vanwege de snel toenemende aantallen coronabesmettingen. Dat heeft de Franse president Macron bepaald. Het is verboden om tussen negen uur 's avonds en zes uur 's ochtends zónder goede reden nog de straat op te gaan. Het gaat zaterdag in.

MKB-Nederland bepleit bij het kabinet onder meer een maatregel die het makkelijk maakt om al dan niet tijdelijk te stoppen als ondernemer. Het gaat er, zegt voorzitter Jacco Vonhof, uiteindelijk om dat je voorkomt dat bedrijven failliet gaan en alles kwijtraken door maatregelen van de overheid.

Woensdag 14 oktober

Supermarktketen Deen sluit alle winkels vanaf donderdag om 20.00 uur. Dit schrijft het Noordhollands Dagblad. Daarmee wil het bedrijf voorkomen dat er discussie ontstaat over het verbod op de verkoop van alcohol. Voor mondkapjes gaat Deen nog niet over tot een verplichting in zijn winkels. Het winkelconcern wacht tot een verplichting door het kabinet juridisch is geregeld.

Deen Supermarktfiliaal
Deen SupermarktfiliaalANP Robin van Lonkhuijsen

Nu de alcoholverkoop na 8 uur 's avonds wordt verboden, is het puzzelen voor alle supermarkten. Sommigen besluiten om 8 uur helemaal dicht te gaan en anderen niet. Dat schrijft branchevereniging CBL na de vergadering met de supermarkten.

Schiphol krijgt voorlopig geen nieuwe teststraat. Dat schrijft minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. D66 is het hier niet mee eens en pleit hier wel voor, desnoods met een commerciële teststraat.

Nog een laatste biertje of een diner voor twee, maar dan gaat vanavond om tien uur de Nederlandse horeca weer dicht. Voor in ieder geval vier weken. En dat betekent voor al die bedrijven een hoop onzekerheid. Verslaggever Thomas Schuurman is in Maastricht bij sterrenrestaurant Beluga.

De Tweede Kamer debatteert met premier Rutte over de nieuwe maatregelen. Gisteren maakte Rutte onder meer bekend dat de horeca dicht gaat, alcoholverkoop en -bezit 's avonds wordt verboden en amateur-teamsporten moeten stoppen.

Ziekenhuizen behandelen woensdag 1475 patiënten vanwege besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 65 meer dan op dinsdag. De laatste keer dat er zo veel coronapatiënten in een ziekenhuis lagen, was op 12 mei, in de nadagen van de eerste golf.

Vanwege de drukte in de ziekenhuizen zijn het afgelopen etmaal 35 mensen overbracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste aantal sinds het hervatten van de spreiding drie weken geleden. "De druk op de ziekenhuizen neemt toe", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Medewerkers op een speciale cohort-afdeling in het Amphia ziekenhuis.
Medewerkers op een speciale cohort-afdeling in het Amphia ziekenhuis.ANP

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 7305 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een lichte daling ten opzichte van het etmaal ervoor. Op dinsdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een recordaantal van 7383 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 7393 maar dat is woensdag bijgesteld.

Geen barmhartigheid meer vanuit de banken bij deze tweede lockdown - er komt geen pauze op rente en aflossing van bedrijfsleningen, zegt de Nederlandse Vereniging van Banken. Voorzitter Chris Buijink wil dat banken zich concentreren op bedrijven met toekomstperspectief. 'Een klap in het gezicht van ondernemers', zegt voorzitter Hans Biesheuvel van ONL.

Tijdens de afgelopen persconferentie lieten premier Rutte en minister De Jonge weten dat amateurcompetities in teamverband grotendeels stilgelegd worden om reisbewegingen te verminderen. Volgens NOC*NSF ontstaat hierdoor het risico dat sponsoren weglopen bij clubs.

Supermarktketen Deen sluit alle winkels vanaf donderdag om 20.00 uur. Dit schrijft het Noordhollands Dagblad. Daarmee wil het bedrijf voorkomen dat er discussie ontstaat over het verbod op de verkoop van alcohol. Voor mondkapjes gaat Deen nog niet over tot een verplichting in zijn winkels. Het winkelconcern wacht tot een verplichting door het kabinet juridisch is geregeld.

Er komt een mondkapjesplicht aan, de horeca gaat weer dicht, we zitten in een tweede lockdown. Harde maatregelen van het kabinet - alles om maar de opmars van het coronavirus in ons land te stoppen. Vandaag debatteert de Tweede Kamer opnieuw over de maatregelen. 'Het is een zwaar pakket', zegt D66 fractievoorzitter Rob Jetten.

Het kan tot kerst duren voordat het aantal besmettingen weer op een acceptabel niveau is. Dit zegt epidemioloog Arnold Bosman van Transmissible. Volgens Bosman mikt het kabinet weliswaar op een reproductiegetal van 0,9, maar duurt bij een R van 0,9 elke halvering van het aantal besmettingen 20 dagen. 'Om in die veilige zone te komen, heb je meer dan vier weken nodig.'

Ziekenhuizen in heel Nederland moeten alle zeilen bijzetten om de tweede golf het hoofd te bieden. Het Meander Medisch Centrum nam al vroeg maatregelen om klaar te zijn voor een groot aantal nieuwe coronabesmettingen. In de zomer al zei bestuursvoorzitter Frank de Reij dat het MMC klaar was voor een tweede golf. Tot nu toe verloopt het goed, maar de kans is groot dat er snel een tweede cohortafdeling wordt ingericht.

Niet alleen zet de tweede golf de economie onder druk, we hebben ook nog steeds last van de naschokken van de eerste golf. Dit zegt Barbara Baarsma, directievoorzitter van Rabobank Amsterdam en hoogleraar marktwerking- en mededingingseconomie aan de UVA. Baarsma maakt zich dan ook grote zorgen over de economie.

De zorg die huisartsen verlenen staat onder grote druk. Huisartsen zijn ziek of zitten thuis in afwachting van de testuitslag. Het gevolg is dat de reguliere zorg langzaam maar zeker wordt afgebouwd omdat het personeelstekort oploopt. Sommige huisartsenpraktijken hebben hun deuren al moeten sluiten omdat het voltallige personeel positief was getest. Voorzitter Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsenvereniging erkent dat het een gevaarlijke balans is.

Ondertussen wordt in Duitsland met verbazing gekeken naar de situatie in Nederland. Onze oosterburen snappen niet hoe de tweede golf hier zo heeft kunnen toeslaan, maar ook in Duitsland worden de teugels strakker aangetrokken. ‘Was ist los in Den Niederlanden?’ koppen de kranten hier', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. Nederland hoeft daarbij niet te rekenen op Duitse ic-bedden.

De horeca moet dicht en de mondkapjes worden verplicht. Nederland zit vanaf vandaag in een gedeeltelijke lockdown. Gisteravond op de persconferentie maakten premier Rutte en minister De Jonge acht maatregelen bekend. De hardste maatregelen zijn toch wel het sluiten van de horeca, en de mondkapjesplicht.

Dinsdag 13 oktober

Het kabinet gaat werken met een routekaart, die de komende periode gaat aangeven hoe de verspreiding van het coronavirus beteugeld moet worden. Bekijk de kaart hier, downloaden kan hier.

Minister Hugo de Jonge: deze maatregelen gelden voor vier weken. Na twee weken maken we de balans op. Als de cijfers niet verbeteren dan kan er een complete lockdown komen.

Op een persconferentie kondigt premier Rutte nieuwe coronamaatregelen aan. Nederland gaat in een gedeeltelijke lockdown, aldus de premier.

Een kaart van Europa met allemaal kleurtjes moet een einde maken aan de corona-lappendeken die het continent nu is. EU-ministers zijn het eens geworden over hoe die kaart samengesteld moet worden. Volgens BNR Europaverslaggever Jesse Pinster is de kaart een 'simpel stoplicht', met groen, oranje en rood. Hij denkt dat de burger niet veel wijzer van de kaart wordt. 'Welke maatregelen er gekoppeld worden aan de kleuren, verschilt dan weer per land.'

De Nederlandse economie krimpt dit jaar waarschijnlijk minder sterk dan eerder gedacht. Dit voorziet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat ook zijn ramingen voor de wereldeconomie naar boven heeft bijgesteld. BNR-beursanalist Rob Jansen vindt de nieuwe voorspelling van het IMF achterhaald. 'Ze gaan er nog vanuit dat er een tweede golf moet komen, maar in Europa is de tweede golf al lang een feit.'

Het kabinet gaat werken met een routekaart, die de komende periode gaat aangeven hoe de verspreiding van het coronavirus beteugeld moet worden. Dat schrijft De Volkskrant. BNR-verslaggever Hugo Reitsma vroeg verschillende politici in Den Haag om een reactie.

De horecasector heeft de zaakjes goed op orde, dus het is onzinnig dat het kabinet de horeca weer op slot wil doen. Dat zegt ondernemersorganisatie MKB Nederland. De werkgeversorganisatie reageert op de scherpere maatregelen die het kabinet gaat invoeren. De horeca, en dan met name cafés en restaurants, zou weer op slot moeten, maar ook zou er een vroegere sluitingstijd kunnen komen. 'Het sluiten van de horeca is geen effectieve maatregel en bovendien onverstandig', zegt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland.

In de afgelopen zeven dagen zijn 43.903 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is opnieuw een flinke toename. Vorige week meldde het instituut 27.485 positieve tests in de zeven dagen ervoor, de week daarvoor 19.326 en nog een week eerder 13.471. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 7393 positieve tests en 34 sterfgevallen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak is het virus vastgesteld bij bijna 189.000 mensen in Nederland.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 7393 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een nieuw dagrecord. Voor het eerst komt het aantal besmettingen boven de 7000 uit. Op maandag meldde het instituut 6844 positieve tests.

Om het coronavirus eronder te krijgen word het samen zijn van mensen zo veel mogelijk beperkt. Dat blijkt uit uitgelekte maatregelen die het kabinet vanavond bekend maakt. Verder wordt genoemd dat de horeca helemaal moet sluiten en dat er een verbod moet komen op de verkoop van alcohol na 8 uur 's avonds. Een nieuwe sluiting voor de horeca: overleeft de sector dat wel?

Als een onderneming overheidssteun aanvraagt, werknemers ontslaat of het dividend fors verlaagt, dan moeten ook bestuurders de pijn van de coronacrisis voelen. Eumedion pleit daarom voor een loonoffer. 'Als aandeelhouders en medewerkers pijn lijden, dan moet de bestuurder ook pijn lijden', zegt directeur Rients Abma van Eumedion, de belangenorganisatie voor institutionele beleggers.

De Britse premier Boris Johnson sprak de Britten gisteravond toe over nieuwe maatregelen. Een volledige lockdown komt er niet, maar vooral in de stad Liverpool wordt hard ingegrepen. 'Er is veel draagvlak onder de Britten voor strenge maatregelen', zegt correspondent Lia van Bekhoven vanuit het Verenigd Koninkrijk. Maar of de maatregelen helpen, is maar de vraag.

Negen miljoen mensen in vijf dagen tijd op corona testen lijkt onbegonnen werk, maar niet in China. Alle inwoners van de havenstad Qingdao melden zich deze week netjes bij een testlocatie. 'Er wordt wel gewaarschuwd dat het virus in de winter weer gaat oplaaien', zegt China-correspondent Anouk Eigenraam.

Een sterke communicatie, draagvlak en het ondersteunen van de bevolking om de maatregelen draaglijk te maken zijn belangrijk om maatregelen effectief te maken. Dit zegt epidemioloog en lid van het red-team Amrish Baidjoe.

Het kabinet wil de horeca helemaal sluiten en er moet een verbod komen op de verkoop van alcohol na acht uur 's avonds. Verschillende media melden dat op basis van bronnen. Vanavond zullen premier Rutte en minister De Jonge in een persconferentie maatregelen aankondigen, maar er is al het een en ander uitgelekt. 'Gek dat de horeca de enige economische knop is waaraan gedraaid wordt', zegt algemeen directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland.

Maandag 12 oktober

In tijden van corona heeft het Concertgebouw in Amsterdam de deuren opengezet voor studenten: onder het genot van klassieke muziek mogen zij komen studeren. De muziek wordt uiteraard gespeeld door talent van het conservatorium. Over een week is het tentamenweek, en dan willen de muren wel eens op je af komen. De animo was dus groot, zag BNR-verslaggever Martijn de Rijk.

Burgemeesters moeten scherpere keuzes maken als het gaat om demonstraties. Dat wil politievakbond ANPV. De politiecapaciteit is op dit moment simpelweg niet groot genoeg om alle demonstraties aan te kunnen.

De coronacijfers blijven stijgen en het lijkt dan ook waarschijnlijk dat een aantal sectoren nieuwe maatregelen opgelegd krijgt, waaronder de sportverenigingen. In de eredivisie volleybal werd dit weekend bijna niet gespeeld door het aantal coronabesmettingen. Van de tien wedstrijden die op de agenda stonden gingen er maar vier door. Guido Davio, directeur van Nederlandse Volleybalbond, noemt dat 'niet fraai'.

Vooral de horeca, amateursport en het openbaar vervoer zullen worden geraakt door de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet voorbereidt. Uit de concept-maatregelen blijkt een verbod op alle amateur-teamsporten boven de 18 jaar en mag het ov alleen voor noodzakelijke reizen worden gebruikt.

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 6854 nieuwe coronagevallen gemeld, een nieuw dagrecord. Op zaterdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een aantal van 6499 positieve tests, op zondag 6375.

Nu het coronavirus aan een tweede opmars is begonnen, lijkt het nieuwe steunpakket van het kabinet al achterhaald. Dat en meer bespreken we in het economenpanel met Esther Barendregt (Hoofd RaboResearch Nederland) en Martin Visser (Econoom en financieel journalist bij de Telegraaf).

Digitale raadsvergaderingen leiden tot serieuze conflicten tussen raadsleden. Dat zegt de griffier Jan Dirk Pruim van de gemeenteraad van Almere. Nu de coronacijfers weer oplopen, besluiten steeds meer gemeenten om de vergaderzalen in het stadhuis te mijden en vinden vergadering vooral online plaats. En daar kunnen de emoties hoog oplopen, hoger dan bij raadsvergaderingen in persoon, weet Jan Dirk Pruim, griffier van de gemeenteraad van Almere.

De horeca kan niet veel meer hebben, het lijkt niet waarschijnlijk dat er dan ook nóg strengere maatregelen komen voor restaurants en café's. Dit zegt Laurens Meyer, met ruim 50 cafés de grootste horeca-ondernemer van Nederland. 'Als je echt kapotgemaakt wordt, moet je met z'n allen zeggen: nu is het genoeg.'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft het coronavirus opgelopen. Volgens zijn woordvoerster is hij thuis met milde klachten en moet hij op advies van de GGD zeven dagen in isolatie blijven. De burgemeester werkt momenteel vanuit huis.

Om de huidige en de toekomstige coronamaatregelen beter te legitimeren moet er nú meer macht naar de veiligheidsregio’s. Dat stelt kennisinstelling Perikles-instituut. In augustus werd ook al een regionale aanpak geprobeerd, maar toen kwam de regering daar vrij snel op terug. 'Wat we nu aan het doen zijn, werkt niet', zegt directeur John Bijl van Perikles.

Er komen extra coronamaatregelen om het aantal besmettingen terug te dringen en het kabinet zal die naar verwachting dinsdag aankondigen. Over de zwaarte van de maatregelen en de verdere aanpak lopen de meningen echter sterk uiteen. Oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg Wim Schellekens wil snel en krachtig ingrijpen. Volgens hoogleraar Besturen van Veiligheid Ira Helsloot is het middel erger dan de kwaal.

Zondag 11 oktober

Er komen zeker strengere coronamaatregelen, maar het kabinet hoopt dat een lockdown voorkomen kan worden. Deze nieuwe maatregelen moeten de bevolking meer beperken in de bewegingen en contacten op straat en elders, zo zeggen bronnen tegen de NOS. "Het kabinet wil zo lang mogelijk wegblijven bij een lockdown," zegt een van de bronnen.

Met veel woede reageren politici op een 'racistische' tweet van PVV-leider Geert Wilders. In de tweet zegt Wilders dat 'behandelingen en operaties van Henk en Ingrid met kanker, hartfalen of andere ziektes' uitgesteld worden 'omdat de IC’s vooral bezet worden door Mohammed en Fatima die onze taal niet spreken en lak hebben aan de regels?' Kamerleden van onder andere CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en Denk reageren met woede op de uitspraken van Wilders.

President Donald Trump claimt het coronavirus niet meer te hebben. Dat zegt hij ruim een week nadat hij opgenomen werd in het ziekenhuis. Volgens hemzelf is hij nu immuun voor het virus. 'Het lijkt erop dat ik immuun ben geworden voor een nieuwe besmetting', zegt hij in een interview met Fox News. 'Mogelijk voor een lange tijd, mogelijk een korte. Misschien levenslang. Niemand weet dat precies.'

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondag 43 meer coronapatiënten dan op zaterdag. In totaal liggen er nu 1233 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares liggen twaalf meer patiënten dan op zaterdag, waardoor er nu 247 IC-patiënten met het virus zijn. Volgens Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is deze stijging opnieuw volgens de verwachtingen. 'Het aantal opgenomen covidpatiënten stijgt door, dit is conform de verwachting. Van hen ligt 51 procent in het westen van het land.'

Het aantal coronabesmettingen is zondag gestegen met 6378, zo meldt het RIVM. Dat zijn er ruim honderd minder dan dat er op zaterdag gemeld werden. Toen werden er 6500 nieuwe besmettingen gemeld. Ook zijn er zondag 17 sterfgevallen gemeld. Dit getal kan achter lopen, doordat de informatie soms vertraging wordt doorgegeven. Zaterdag werden er 24 doden gemeld.

De CoronaMelder, de app die mensen waarschuwt bij mogelijke coronabesmettingen, is al ruim 2,2 miljoen keer gedownload. Zaterdag toen de app landelijk werd gelanceerd is de app alleen al 700.000 keer gedownload, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid.

EPA

De Amerikaanse president Donald Trump is niet langer besmettelijk met het coronavirus. Dat zegt de zijn lijfarts Sean Conley in een verklaring. Zaterdag heeft Trump opnieuw een coronatest gedaan. Daaruit zou blijken dat hij geen 'overdrachtsrisico voor anderen' meer is.

Nu het aantal besmettingen toch blijft stijgen en er tot nog toe geen trendbreuk te zien is, zijn strengere coronamaatregelen onvermijdelijk. Dat vertelt Menno de Jong, lid van het Outbreak Management Team (OMT) en viroloog van het Amsterdam UMC tegen AT5. 'We gaan langzaamaan naar de situatie zoals in maart en april en dat willen we natuurlijk niet.'

De drukte op de verpleegafdelingen blijft verder toenemen. In de afgelopen dag zijn 51 mensen meer in de ziekenhuizen opgenomen. In totaal liggen er nu 1190 mensen met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen. De drukte is vooral zichtbaar op de verpleegafdelingen. Daar liggen in totaal 955 coronapatiënten. Dat zijn er 55 meer dan vrijdag. Op de intensive cares is het aantal patiënten iets afgenomen. Daar liggen nu 235 mensen met het virus. Dat zijn er vier minder dan een dag eerder.

In de afgelopen dag zijn er 6504 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Een dag eerder waren dat er zo'n 500 minder: namelijk 5979. Dit is opnieuw een dagrecord. In totaal zijn er de afgelopen week 36.000 coronabesmettingen gemeld bij het instituut.

Het aantal sterfgevallen steeg met 24. Dit getal loopt echter echter op het werkelijke aantal overlijdens, omdat de informatie soms met vertraging wordt doorgegeven. Een dag eerder werden er veertien mensen gemeld als overleden met het coronavirus.

De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst.
De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst.PIROSCHKA VAN DE WOUW

Na de ophef afgelopen week laat de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst deze zondag minder bezoekers toe. Afgelopen zondag werden er drie diensten gehouden waar 600 mensen per dienst op afkwamen. Dat zorgde in het hele land voor flink wat ophef. Hoeveel mensen er zondag welkom zijn in de kerk is niet exact bekendgemaakt. 'Het aantal bezoekers per kerkdienst wordt verminderd. De gemeenteleden dienen de indeling volgens het rooster aan te houden', zegt de kerkenraad op hun website. Ook zullen er 'minder psalmen' gezongen worden om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te houden.

Het zeer veel besproken antimalariamiddel hydroxychloroquine lijkt toch effect te hebben op coronapatiënten op verpleegafdelingen. Door het middel te gebruiken is de kans op overplaatsing naar de intensive care 53 procent lager dan bij coronapatiënten die het middel niet kregen. Zo concluderen onderzoekers van de Isala Klinieken in de regio Zwolle.

Er moet meer aandacht komen voor de kwaliteit van de langdurige zorg, nu het aantal coronabesmettingen flink toeneemt. Dat zeggen zeventig zorgexperts in het zaterdag gepubliceerde manifest 'Isoleer het virus, niet de mensen!' De experts zijn bang dat de kwaliteit van de langdurige zorg achteruit holt. 'De oplopende covid-19 besmettingen en het gebrek aan zorgpersoneel door ziekte of quarantaine kunnen makkelijk opnieuw leiden tot verschraling naar basiszorg en lokale lockdowns.'

Het manifest is opgesteld door onder meer hoogleraar langdurige zorg Anne-Mei The, bestuursvoorzitter stichting Humanitas Gijsbert van Herk, schrijver en programmamaker Hugo Borst (Thuis op Zuid), arts en filosoof Bert Keizer en Fatos Ipek, mantelzorger en oprichter OMAZ.nu.

Als de coronacijfers de komende dagen niet verbeteren, komen er nieuwe coronamaatregelen. Daarvoor waarschuwde premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Vandaag kwamen er weer bijna zes duizend besmettingen bij.

Laat weer méér dan dertig mensen toe in filmtheaters en bioscopen. Dat zegt Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters in BNR Zakendoen. Volgens haar is het nog niet voorgekomen dat er in de bioscoop anderen werden besmet met het coronavirus.

De Spaanse regering heeft de noodtoestand afgekondigd voor Madrid en omgeving, in verband met corona. Daardoor mogen inwoners van tien gemeenten hun woonplaats niet meer uit. Het gaat om zo'n 4,5 miljoen mensen. Ook mag er geen verkeer meer naartoe.

Boa's in de trein en op de stations moeten een wapenstok krijgen. Daarvoor pleit de NS-afdeling Veiligheid en Service. Sinds de coronamaatregelen zijn ingevoerd krijgen boa's vaker te maken met agressieve treinreizigers, zegt Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP. Intussen weert de NS de bond uit overleggen en blijkt het lastig om het gesprek aan te gaan.

Een koopavondstop is de slechtst denkbare maatregel om corona te stoppen. De openingstijden voor winkels moeten juist worden verruimd. Dat zegt IN Retail op BNR. Het kabinet overweegt koopavonden en koopzondagen te schrappen, wanneer de het aantal corona-besmettingen blijft stijgen.

De tweede coronagolf is nu ook in de sterftecijfers terug te zien. Vorige week overleden ongeveer 3.000 Nederlanders, terwijl er normaal gesproken maximaal 2.800 sterftegevallen te verwachten zouden zijn, blijkt uit CBS-cijfers.

De bron van de corona-besmettingen in het Zuyderlandziekenhuis in Geleen blijft onduidelijk, maar de verspreiding van het virus is gestopt. Dat zegt bestuursvoorzitter David Jongen op BNR. Vanochtend werd bekend dat bij twintig medewerkers van de operatiekamers corona is vastgesteld.

Nederlanders hebben voor de herfstvakantie massaal huisjes geboekt in vakantieparken. Dat zegt branchevereniging Hiswa-Recron. Dat is maar goed ook, want Duitsers blijven weg na een negatief reisadvies voor Nederland. Het zijn voornamelijk gezinnen, die de naar de vakantieparken gaan, zegt Geert Dijks van Hiswa-Recron.

Ondernemers die door de coronacrisis te maken hebben met liquiditeitsproblemen, kunnen lang niet altijd terecht bij de bank voor hulp. Uit onderzoek van ondernemersvereniging ONL en Stichting MKB Financiering, blijkt dat 35 procent van deze ondernemers van de bank nul op rekest krijgen als ze daar aankloppen.

Stemmen per post is een serieuze optie – bij de verkiezingen in maart. Dat schrijft het AD. Volgens Haagse bronnen is de kans groot dat we gaan ‘briefstemmen’. Het kabinet onderzoekt nu de mogelijkheid.

Attractiepark de Efteling wil gasten blijven ontvangen tijdens de tweede coronagolf. Het grootste pretpark van Nederland zegt genoeg maatregelen te hebben getroffen om dat veilig te doen. Het park, met vorig jaar nog 5,2 miljoen bezoekers, liet gisteren ondanks corona gewoon een nieuwe show in première gaan.

Rijksambtenaren zijn in hun nopjes met de nieuwe thuiswerkvergoeding van 363 euro, blijkt uit onderzoek van tijdschrift Binnenlands Bestuur. Die vergoeding staat in een vernieuwde cao om de kosten van thuiswerken te dekken. Maar de vergoeding zorgt voor veel consternatie vanuit de buitenwereld wat betreft de timing en de hoogte.

President Donald Trump wil morgen alweer op campagne. En volgens zijn lijfarts kan dat. Trumps symptomen zouden al zo ver zijn afgenomen dat er dit weekend geen gevaar meer zou zijn. Het is onbekend wanneer hij voor het laatst getest is voor het coronavirus.

De Europese Commissie heeft een grote coronavaccindeal gesloten. Er komen voor Nederland minimaal 7,8 miljoen vaccins beschikbaar van farmaceut Janssen in Leiden, zegt Minister De Jonge. 'We zijn al aan het produceren, maar hebben echt 2021 nodig om die toezegging van één miljard doses waar te maken', zegt hoofd Virale Vaccinontwikkeling Hanneke Schuitemaker van Janssen Vaccins.

De afgelopen 24 uur zijn er volgens het RIVM ruim 5.800 nieuwe besmettingen bij gekomen. En dat terwijl we rond deze tijd juist de effecten van de nieuwe coronamaatregelen zouden moeten zien. 'Ik maak me heel veel zorgen', zegt oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en lid van het onafhankelijk RED-team Wim Schellekens.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge noemt het aantal nieuwe besmettingen van 5832 in het afgelopen etmaal zorgelijk, en waarschuwt dat mogelijk aanvullende maatregelen nodig zijn. 'Wat we zien is dat het aantal besmettingen ongelooflijk oploopt en dat is reden voor zorg,' zegt de minister tegen politiek verslaggever Laurens Boven.

Tussen woensdagochtend en donderdag zijn 5.831 nieuwe coronagevallen gemeld, een nieuw dagrecord. Het oude record heeft slechts een dag standgehouden. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend had het RIVM 4.994 meldingen van positieve tests gekregen. Het waren er aanvankelijk 4.996, maar dat is donderdag bijgesteld.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is gestegen tot 1.070. Dat zijn 49 patiënten meer dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het merendeel ligt op verpleegafdelingen, 228 van de mensen met de longziekte Covid-19 liggen op de intensive care, een toename van 18 in de afgelopen 24 uur.

Momenteel is 29 procent van alle patiënten die op de ic's liggen coronapatiënt. Van alle Nederlanders die momenteel op verpleegafdelingen van ziekenhuizen verblijven, heeft ruim 7,5 procent Covid-19, zo blijkt uit de laatste cijfers.

Het LCPS meldt verder dat in de afgelopen 24 uur 15 patiënten zijn verplaatst naar een andere regio. Dat gebeurt om te voorkomen dat de druk op ziekenhuizen in gebieden waar relatief veel mensen ziek worden, te groot wordt. Woensdag meldde het centrum 11 verplaatsingen tussen regio's.

Nederland gaat minimaal 7,8 miljoen doses afnemen van het coronavaccin van Janssen Pharmaceutica, zodra dat wordt toegelaten tot de Europese markt. Minister Hugo de Jonge heeft een contract gesloten met de Leidse farmaceut.

We reizen met zijn allen nog steeds veel te veel om het reproductiegetal voldoende terug te dringen. Het aantal verkeersbewegingen is maar een klein beetje gedaald sinds de oproep van het kabinet, vorige week maandag, om zoveel mogelijk thuis te werken en reizen zoveel mogelijk te beperken.

Het toenemend aantal coronabesmettingen dwingt al een derde van de Nederlandse ziekenhuizen in de coronastand. Het gaat in totaal om 40 ziekenhuizen, die onder meer speciale afdelingen voor Covid-19-patiënten inrichten of de reguliere zorg afschalen.

Italië leek de afgelopen weken een corona-gidsland, maar ook daar gaat het nu mis. Het land telde gisteren het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds april: bijna 3.700. En ook het aantal ic-opnames loopt weer op.

De premies voor verzekeringen die bedrijven en zzp'ers afsluiten, stijgen. Dat bevestigt het Verbond van Verzekeraars na vragen van BNR. De toename komt volgens de verzekeraars door lagere rendementen op de premies en een hoger ziekteverzuim.

Woensdag 7 oktober

Het oude tuberculosevaccin BCG kan misschien bescherming bieden tegen het coronavirus. Om uit te zoeken of dat écht zo is, zoeken ziekenhuizen dringend naar testpersonen voor een grote studie hiernaar. Een van die ziekenhuizen is het MST in Enschede.

Het UWV gaat vanaf vandaag controleren of bedrijven het juiste bedrag aan subsidie van de NOW-regeling hebben ontvangen. In het voorjaar werd de NOW-regeling, die bedrijven helpt lonen door te betalen, in allerijl opgericht en uitbetaald.

Dat de meerderheid van de Tweede Kamer vóór de coronawet is, is al zeker. En tóch komt er op de eerste dag van het tweedaagse debat nog flink wat kritiek los. Met de veelbesproken wet wil het kabinet op een meer democratische manier de noodmaatregelen nemen die ook de komende tijd nog nodig zijn om de coronapandemie te bestrijden.

De coronaspoedwet die er nu ligt, met alle voorgestelde verbeteringen, is juist in het belang van de democratie en de rechtsstaat. Het is een verbetering voor de situatie met noodverordeningen waarmee het kabinet tot nu toe de coronacrisis aanpakte. Zo verwoordde SGP-leider Kees van der Staaij het gevoel van de voorstanders van de tijdelijke wet woensdag in de Tweede Kamer.

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 4.996 nieuwe coronagevallen gemeld, een nieuw dagrecord. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 4.547 meldingen van positieve tests gekregen en het etmaal ervoor 4.575. Voor de vierde dag op rij komt het aantal nieuwe gevallen boven de vierduizend uit. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 29.000 nieuwe besmettingen gemeld.

De overheid moet de Nederlandse techsector meer stimuleren. Dat is wat meer dan 100 startups en andere organisaties, waaronder Picnic, Felyx en Slingshot Ventures, met het manifest KickstartNL willen bereiken. Met het manifest KickstartNL wil de techsector in Nederland meer ruimte krijgen creëren om zich te ontwikkelen.

Volgend jaar dreigen forse ingrepen in het openbaar vervoer. Daarvoor waarschuwen de gezamenlijke ov-bedrijven en reizigersvereniging Rover. Van het kabinet moet het ov een half miljard bezuinigen. Dat kan volgens de ov-bedrijven alleen door of reizigers meer te laten betalen of te snijden in de trein- en busdiensten.

De eerste corona-sneltests die in Nederland onderzocht werden blijken betrouwbaar. Dat heeft minister Hugo de Jonge gezegd. Met de sneltests weet je al binnen een kwartier of je besmet bent met het coronavirus. De test is vooral een aanvulling op de pcr-test, waarbij goed gekeken moet worden welke populatie het best gebaat is bij welke test.

Sportclubs hebben nog amper gebruik gemaakt van het geld dat beschikbaar is om ze te ondersteunen. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Vandaag begint de afrekening voor de NOW1-regeling die bedrijven kregen omdat ze vanwege corona omzetverlies hadden. Het kan zijn dat bedrijven geld moeten terugbetalen, of misschien nog wat meer krijgen, als het slechter ging dan verwacht.

Vandaag begint de afrekening voor de NOW1-regeling die bedrijven kregen omdat ze vanwege corona omzetverlies hadden. Het kan zijn dat bedrijven geld moeten terugbetalen, of misschien nog wat meer krijgen, als het slechter ging dan verwacht.

Driekwart van de werknemers praat liever met een robot dan met hun manager over stress en angst. En dit soort nare gevoelens liggen op de loer nu de mentale gezondheid van werknemers op de proef wordt gesteld door corona. Dat blijkt uit onderzoek van Oracle en Workplace Intelligence, een HR-onderzoeks- en adviesbureau.

Niet alleen een lockdown, ook de angst voor steeds meer coronabesmettingen schaadt onze economie. Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Consumenten gaven de afgelopen tij niet alleen minder geld uit in sectoren die tijdens de lockdown dicht gingen, ook bij bedrijven die niet dicht gingen werd minder besteed.

PvdA en D66 willen dat de aankomende Tweede Kamerverkiezingen over meerdere dagen verspreid worden. Dat zou het volgens de partijen veel makkelijker maken om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan stemmen tijdens de coronacrisis.

Minister Hugo de Jonge moet voortaan eerst naar de Tweede Kamer als hij nieuwe noodmaatregelen wil afkondigen om het coronavirus te bestrijden. En verpleeghuizen sluiten zonder dat op zijn minst één familielid altijd bij opa of oma langs mag, dat gaat niet meer.

Nog altijd kan het dagen duren voordat werknemers een coronatest kunnen doen bij de GGD, waardoor ze onnodig lang thuis zitten. Als die situatie blijft voortduren, moet de overheid met geld over de brug komen om gedupeerde ondernemers te compenseren, zeggen ondernemersvereniging ONL, werkgeversvereniging AWVN en de Werkvereniging tegen BNR.

Dinsdag 6 oktober

Het verdriet en de verhalen rond corona delen en hoopvol vooruitkijken naar de toekomst of in ieder geval kracht opbouwen om de tweede golf het hoofd te bieden: in Den Bosch gaf premier Mark Rutte vandaag de aftrap voor de Nationale Bezinningsdag, onderdeel van de campagne 'Aandacht voor elkaar'.

De opleving van het coronavirus in het buitenland, en de mogelijke lockdownmaatregelen, zullen bedrijven in de transportsector en de industrie hard raken. Dat concluderen het Centraal Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek in een vandaag verschenen rapport. 'We simuleren wat er gebeurde aan het begin van het jaar', zegt onderzoeker Gerdien Meijerink van het Centraal Planbureau.

De ziekenhuizen in de Randstad stromen vol met coronapatiënten, en dus moeten ze verspreid worden over het land om de reguliere zorg door te kunnen laten gaan. Die onderlinge afspraak wordt niet altijd nagekomen, waardoor de reguliere zorg in het gedrang komt, waarschuwt de NZa. 'Spreiding is ingewikkelder dan vorige keer', zegt Sietske Ligtvoet van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Voorzitter Khadija Arib wil vanwege de coronacrisis een streep zetten door de verhuizing van de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) heeft gestuurd naar leden van het presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer. Bronnen bevestigen het bestaan van de brief, waarover de Telegraaf al berichtte. 'Er is veel ergernis over', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Houd afstand en ga met klanten in gesprek over het dragen van mondkapjes. Dat adviseert Koninklijke Horeca Nederland aan horeca-ondernemers. Uit onderzoek van BNR blijkt dat van alle beroepsgroepen horecamedewerkers het vaakst positief op corona testen. 'De horeca is een veilige omgeving', zegt voorzitter Robér Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland.

Het gaat goed met de bloemensector. Boven verwachting goed zelfs. Aan het begin van de coronacrisis was de handel helemaal ingestort, maar mensen halen weer massaal bloemen in huis om de boel op te fleuren. 'We hadden niet verwacht weer zo snel boven Jan te zijn', zegt Michel van Schie van de bloemenveiling van Aalsmeer.

De weekcijfers van het RIVM zijn binnen en ook deze week blijken er weer fors meer mensen besmet met het coronavirus. 27.485 waren het er deze week, zo'n 14.000 meer dan vorige week. Ook liggen er meer mensen in het ziekenhuis. 'We verwachten dat het aantal besmettingen volgende week afneemt', zegt Aura Timen, hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.

In de afgelopen zeven dagen zijn 27.485 nieuwe gevallen gemeld bij het RIVM. Vorige week meldde het instituut 19.326 positieve tests en in de week daarvoor 13.471. Verder werden 925 mensen in een ziekenhuis opgenomen, tegen 601 in de week ervoor. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4.548 positieve tests gemeld. Dat is iets minder dan de 4.575 positieve tests van de dag ervoor. Dit waren er aanvankelijk 4.581, maar dit is naar beneden bijgesteld.

De Eerste Kamer steunt de wet die de app CoronaMelder mogelijk maakt. Volgens het ministerie van VWS werkt de app vanaf 10 oktober in heel Nederland. Met de app weet je eerder of je mogelijk ook besmet bent. Zo voorkom je dat je onbewust een ander besmet.

De komende periode zullen meer ziekenhuizen een opnamestop invoeren omdat zorgpersoneel besmet raakt. Ook zullen ziekenhuizen die om andere redenen een tekort aan personeel hebben, geen patiënten meer kunnen opnemen. Dat verwachten de zorgbonden V&VN en Nu91. Ook zijn er veel zorgen over de aanwezigheid van voldoende beschermende middelen en sneltests.

Commerciële bedrijven die soa-zelftests aanbieden, doen zeer goede zaken in coronatijd. Mensen blijken massaal over te schakelen op deze manier van testen, omdat bij veel GGD'en de soa-zorg is afgeschaald. GGD-personeel is massaal nodig voor het testen op het coronavirus en het bron- en contactonderzoek.

Van alle horecamedewerkers die zich vanaf juni lieten testen op corona, blijkt maar liefst één op de twintig het virus te hebben opgelopen. Daarmee is de horeca de beroepsgroep met het hoogste percentage positieve tests. In de laatste week van september ging het zelfs om een percentage van bijna elf procent.

Als het aan de PvdA ligt, keert in de volgende kabinetsperiode de basisbeurs voor studenten weer terug. De voorzitter van de commissie die het nieuwe verkiezingsprogramma van de sociaaldemocraten schrijft, Esther Mirjam Sent, zegt dat vandaag in de Volkskrant.

Maandag 6 oktober

Op steeds meer plekken in Nederland kiezen ondernemingen voor een corona-teststraat waar een werknemer snel terecht kan en ook nog eens veel sneller de uitslag heeft. In het oost-Brabantse Cuijk opende vanochtend een commerciële teststraat de deuren die een uitslag garandeert binnen 24 uur. De bedoeling is de teststraat een half jaar open te houden. Mocht de GGD snel met veel meer capaciteit komen, dan kan dat korter zijn. Verslaggever Martijn de Rijk is ter plaatse.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen etmaal van 4581 mensen gehoord dat ze positief zijn getest op het nieuwe coronavirus. Dat is meer dan de 4007 nieuwe gevallen die zondag werden gemeld. Toen werd de grens van 4000 positieve tests voor de eerste keer gepasseerd en dat is nu weer zo. In de afgelopen zeven dagen kwamen bijna 26.000 positieve tests binnen.

Omdat ook op middelbare scholen het aantal coronabesmettingen oploopt, stappen de eerste scholen weer geheel of gedeeltelijk over op afstandsonderwijs. Eén van die scholen is het Spinoza Lyceum in Amsterdam, waar sinds het begin van het schooljaar al 55 leerlingen en 8 personeelsleden positief getest werden.

Bijna één op de tien Covid-19-patiënten die in het ziekenhuis belanden krijgt daar hartproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de Hartstichting. Één op de drie patiënten had bij 'binnenkomst' al een hart- of vaatziekte, zegt hoofdonderzoeker en cardioloog Folkert Asselbergs.

Ondernemers zijn optimistischer over het voortbestaan van hun bedrijf in de coronacrisis. Dat meldt het CBS. Meer dan de helft van de ondernemers verwacht volgend jaar nog te bestaan. Ook in de horeca nam het vertrouwen flink toe, maar gemiddeld genomen is het vertrouwen daar nog wel het laagst van alle sectoren.

Opnieuw werd gisteren een dagrecord gebroken met ruim vierduizend besmettingen in één etmaal. En voor het eerst zit elke veiligheidsregio in ons land boven de signaalwaarde van zeven besmettingen per honderdduizend inwoners. Het effect van de aangescherpte maatregelen zal ergens deze week toch wel zichtbaar moeten zijn, zegt Bert Slagter, wiskundige en lid van het Covid-19-RedTeam.

De kroegen gingen dit weekend dan al om 22:00 dicht, de avondwinkels deden uitstekende zaken omdat daar mensen massaal alcohol insloegen. In Utrecht liep het zelfs zo uit de hand dat de gemeente nu overweegt de stad na 10 uur 's avonds droog te leggen.

President Donald Trump is even het ziekenhuis uit geweest. Hij reed in een auto langs zijn supporters buiten het Walter Reed Ziekenhuis. In een video bedankte Trump zijn supporters, en zei hij veel geleerd te hebben de afgelopen dagen.

Zondag 4 oktober

De gezondheidstoestand van Donald Trump is steeds beter aan het worden, dat zegt zijn arts Sean Conley. Mogelijk zou hij maandag zelfs al ontslagen kunnen worden uit het ziekenhuis, als zijn gezondheid verder verbetert, zei één van zijn doktoren.

Sinds vrijdagavond Nederlandse tijd is de Amerikaanse president opgenomen in het Walter Reed-ziekenhuis in Bethesda, Maryland. Hij werd daar uit voorzorg naartoe gebracht. Eerder die dag was gebleken dat het zuurstofgehalte in zijn bloed te laag was. Daarvoor kreeg hij, tegen zijn zin volgens zijn dokter, extra zuurstof toegediend. Vrijdagochtend (lokale tijd) had Trump nog last van hoge koorts, maar daar heeft hij sindsdien geen last meer van. Ook zouden de vitale functies van zijn lichaam stabiel zijn en heeft hij geen last meer van ademhalingsproblemen, gaven zijn doktoren aan in een persconferentie.

2020-10-04 15:25:06 This White House handout photo released October 4, 2020 shows US President Donald Trump working in his conference room at Walter Reed National Military Medical Center in Bethesda, Maryland on October 3, 2020, after testing positive for COVID-19. Joyce N. BOGHOSIAN / The White House / AFP
2020-10-04 15:25:06 This White House handout photo released October 4, 2020 shows US President Donald Trump working in his conference room at Walter Reed National Military Medical Center in Bethesda, Maryland on October 3, 2020, after testing positive for COVID-19. Joyce N. BOGHOSIAN / The White House / AFPAFP

In een dag tijd zijn er 69 mensen opgenomen in het ziekenhuis met het coronavirus. Dat zegt het LCPS, het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. In totaal liggen er op dit moment 810 mensen in het ziekenhuis met Covid-19. De stijging is in lijn met de verwachtingen vanwege de groei van de besmettingen, zo zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. 'De forse stijging in de afgelopen 24 uur past binnen de dagvariatie en sluit aan bij de eerdere predictie.' Toch is er wel een verschil te zien volgens de voorzitter ten opzichte van de eerste coronagolf. 'De verhouding tussen het aantal klinische en IC patiënten blijft daarbij nog steeds anders dan tijdens de eerste piek.'

Op de verpleegafdelingen is er een stijging van 62-coronapatiënten. Daarnaast zijn er zeven mensen opgenomen op IC-afdelingen met het virus. In totaal liggen er op de IC's 163 coronapatiënten. Voor de komende week worden er nog meer ziekenhuisopnames verwacht, zegt Kuipers: 'Op basis van de besmettingscijfers verwachten wij dat het aantal ziekenhuisopnames in de komende dagen verder zal stijgen.'

In de afgelopen 24 uur zijn er 4007 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Een dag eerder werden er 3971 positieve testen doorgegeven. Niet eerder zijn er op één dag meer dan 4000 positieve coronagevallen bekend gemaakt. In de afgelopen 7 dagen zijn er al 24.000 nieuwe besmettingen gemeld.

De gemeente Utrecht wil het verkopen van alcohol na 22.00 uur aan banden leggen. Met de lokale ondernemers is de gemeente in gesprek 'om gezamenlijk te kijken wat daarin mogelijk is.' Daarnaast zijn er ook extra maatregelen die de gemeente op het oog heeft. Welke dat zijn, wilde de gemeente niet vertellen.

Ondanks oplopende coronabesmettingen lijken bungalowparken en hotels een goed herfstseizoen te gaan draaien. Bungalowparken zitten de komende periode vol met bijna alleen maar Nederlanders. Hotels, vaak in het buitengebied, krijgen amper annuleringen binnen, schrijft persbureau ANP. In de Randstad zijn het echter zware tijden voor hotels. Die zijn maar weinig boekingen binnenkomen en sommigen staan de komende tijd zelfs helemaal leeg.

Na de zeer positieve update van de arts van Trump op zaterdag kwamen er geluiden, onder meer van stafchef Mark Meadows, dat Trump zijn gezondheid nog helemaal niet zo positief is. De arts van Trump is met een nieuwe update gekomen. 'Hoewel de president zeker nog niet in veilige haven is, blijft het medisch team optimistisch.' Wel is er 'duidelijke vooruitgang' geboekt volgens Sean Conly, de dokter van Trump. Ook kreeg Trump zaterdag opnieuw een dosis Remdesivir, een virusremmer. Zaterdag kon Trump in het ziekenhuis gewoon doorwerken en zich ook zelfstandig voortbewegen. Dat doet hij onder permanente toezicht van zijn artsen. Trump zelf heeft in een videoboodschap ook gereageerd. Hij zegt daarin dat hij zich beter voelt, maar dat de 'komende dagen de echte test zal zijn.'

Sean Conly, de persoonlijke dokter van Trump, zegt dat het zeer goed met de president gaat. 'De president doet het heel goed deze ochtend. Hij zit niet aan de beademing.' Conly heeft Trump uit voorzorg naar het ziekenhuis laten gaan vrijdagavond. Volgens één van de andere doktoren is Trump ook goed gehumeurd en zei hij 'dat het voelt alsof hij ieder moment het ziekenhuis uit zou kunnen lopen.' Trump zou ook al een dag geen last hebben van koorts, volgens Conly.

Straks om 17.00 uur Nederlandse tijd komt de arts van de Amerikaanse president Donald Trump met een update over zijn gezondheid. Trump ligt sinds vrijdagavond in het Walter Reed-ziekenhuis. Hij zou daar uit voorzorg zijn opgenomen voor enkele dagen.

Je kan hier de update van Trumps arts LIVE volgen:

AFP

Het aantal nieuw gemelde coronabesmettingen staat zaterdag op 3972, meldt het RIVM. Een dag eerder was de stijging iets lager. Toen werden er 3829 mensen positief getest op Covid-19. Ook zijn er 21 mensen bij het RIVM gemeld die overleden zijn aan het virus. Cijfers over het overlijden van coronapatiënten lopen vaak verder achter.

Ook in de ziekenhuizen stijgt het aantal coronapatiënten. Zaterdag lagen er door heel Nederland 741 mensen met het virus op verpleegafdelingen of intensive cares. Dat zijn er 8 meer dan een dag eerder. Terwijl het aantal mensen dat op verpleegafdelingen ligt, gestegen is (12), is het aantal IC-patiënten dat behandeld wordt voor het virus gedaald met vier naar 156. 'Het aantal opgenomen Covid-patiënten stijgt gestaag door. Vanuit de Randstad worden patiënten verspreid naar ziekenhuizen elders om overal de reguliere zorg zo goed mogelijk te continueren', zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Na zes maanden heeft ruim 95 procent van de mensen die het coronavirus hebben opgelopen en 'milde' klachten had, nog steeds last van symptomen van het virus. Meer dan de helft van de mensen (55 procent) heeft nog last van zes of meer klachten. En ruim 90 procent van de mensen zegt nog te maken te hebben met minimaal één symptoom van het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het Longfonds, kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteiten Maastricht en Hasselt.

President Donald Trump is uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis. Vrijdagochtend Nederlandse tijd meldde hij dat hij en zijn vrouw Melania positief waren getest op het coronavirus. In de avond werd hij met een helikopter richting het Walter Reed-ziekenhuis in Bethesda gebracht. In dat ziekenhuis ligt hij op een speciale 'presidentiële kamer'. Vanuit die kamer kan hij ook zijn taken als president nog uitvoeren, zegt het Witte Huis.

Het liveblog van vrijdag 2 oktober

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken wil het derde steunpakket niet openbreken voor het eind van het jaar, ook niet nu we in een tweede coronagolf zitten. Volgens Koolmees is het pakket royaal en is zelfs de enige versobering al teruggedraaid. Koolmees is niet geschrokken van het CBS-nieuws dat er tijdens de eerste steunronde 180.000 banen verloren zijn gegaan, ondanks de NOW die bedrijven ontvingen.

Presidentskandidaat Joe Biden is niet besmet met het coronavirus. Zijn test is negatief uitgevallen, meldt NBC News. Biden besloot zich te laten testen nadat president Trump bekend had gemaakt dat hij besmet is. Trump en zijn rivaal Biden hielden eerder deze week hun eerste debat in aanloop naar de presidentsverkiezingen over een maand. In de uitzending hielden ze afstand van elkaar.

KLM-topman Pieter Elbers vreest dat er een nieuwe ontslagronde nodig is - bovenop de duizenden banen die dit jaar al zijn geschrapt. Volgens hem heeft de luchtvaartmaatschappij veel last van de nieuwe coronabesmettingen en maatregelen van overheden. Ook minister Wopke Hoekstra van Financiën voorziet een moeilijke periode voor Air France-KLM. Hij wil harde voorwaarden stellen aan een mogelijke kapitaalinjectie.

Het aantal geregistreerde besmettingen is in 24 uur met bijna 4-duizend gestegen, meldt het RIVM. Het waren er om precies te zijn 3831. Gisteren waren dat er bijna 600 minder. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Daar liggen nu 733 mensen met het Coronavirus, van wie 160 op de Intensive Care. Vice-premier Ollongren verving vanmiddag premier Mark Rutte bij de wekelijkse persconferentie, waar onze politiek verslaggever Sophie van Leeuwen vroeg naar deze cijfers.

Studentenvakbonden willen meer geld van de overheid om leegstaande evenementenlocaties te kunnen afhuren voor colleges en tentamens. Brancheverenigingen die de cultuursector vertegenwoordigen, omarmen nu dat plan, blijkt uit navraag van BNR. Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit in Nijmegen, geeft al vanaf september college op dat soort locaties.

Het is financieel beter om het Rijksmuseum te sluiten. Dit zegt directeur Taco Dibbits in BNR's Zakendoen. 'Financieel is het dweilen met de kraan open, maar het museum is van iedereen dus we moeten open blijven.' Ook met een nieuwe bezuinigingsronde kijkt het museum volgend jaar tegen een gat van 20 á 25 miljoen aan. 'Dan kunnen we het museum niet overeind houden. Er zal in 2021 veel meer geld nodig zijn.'

De Nederlandse Boa Bond is verbaasd over het verlagen van de coronaboete. Gisteren stemde de Tweede Kamer in met de nieuwe corona-wet, en daarin staat ook dat de boete geen 395 euro meer zal zijn, maar nog geen 100 euro. Voorzitter Ruud Kuin van de Boa Bond is verbaasd over 'de timing'.

Scholieren en studenten moeten er ook aan geloven. Het kabinet geeft hen het dringend advies om in de gang op weg naar de klas en in de kantine een mondkapje te dragen. Maar of ze dat advies allemaal zullen opvolgen? Verslaggever Martijn de Rijk ging langs bij de Hogeschool Amsterdam en merkte dat velen het maskertje dragen, maar zich wel afvragen of de anderen dat zullen doen.

Zorgminister Hugo de Jonge denkt dat het 'een kwestie van even wennen' is voordat Nederland massaal het advies opvolgt om in openbare gelegenheden binnen een mondkapje te dragen. 'Als het nodig blijkt op enig moment, dan kan het altijd nog een verplichtender vormgeving krijgen, maar laten we het eerst eens op deze manier doen.'

Het kabinet verzette zich lang tegen het gebruik van mondkapjes in de strijd tegen het coronavirus. De maatregel zou schijnveiligheid bieden en de naleving van belangrijkere regels, met name de 1,5 meter afstand, in de weg kunnen staan. Tijdens een coronadebat deze week week kwam premier Mark Rutte, op aandringen van vrijwel de gehele Tweede Kamer, toch met een dringend advies om in de openbare binnenruimte mondkapjes te dragen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft corona. Dit heeft de president zelf bekendgemaakt op Twitter. 'Dit slaat in als een bom, dit roept heel veel vragen op', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. Het nieuws zorgt voor onrust op de beurzen. Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg is dit een enorme psychologische dreun voor Trump en brengt dit zijn campagne in gevaar.

Er heerst grote onduidelijkheid over coronaregels bij bruiloften. Waar je in de ene gemeente wel een feest of receptie mag geven, kan dat twintig kilometer verderop verboden zijn. Dat zegt stichting Trouwbranche Nederland tegen BNR.

Zeker duizend bedrijven maken vanaf begin volgende week gebruik van zelf opgezette, commerciële teststraten. Dat blijkt uit een rondgang van BNR onder bedrijfsverenigingen en commerciële testaanbieders.


Blijf op de hoogte | download de BNR app

Donderdag 1 oktober

Het gaat nooit lukken om alle scholen in Nederland voor de winter van een goed ventilatiesysteem te voorzien. Volgens voorzitter Wouter Wijma van de Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA) komt de installatiebranche daarvoor capaciteit tekort. Hij denkt dat voor veel scholen thuisonderwijs de enige manier is om op een verantwoorde manier door de komende periode te komen.

Vanwege de corona-uitbraak is er opeens veel aandacht voor goede ventilatiesystemen. Maar in veel schoolgebouwen voldoet de ventilatie niet of slechts gedeeltelijk aan de eisen, kwam eerder op donderdag aan het licht. "Als ik de cijfers zo bekijk gaat het nog om ongeveer 2000 scholen. Dan heb je het al gauw over 20.000 tot 40.000 lokalen. Dat gaan we niet redden", zegt Wijma tegen het ANP.

Alle medewerkers van ongeveer 75 Rotterdamse scholen die vallen onder de stichting BOOR, gaan een mondkapje dragen als ze door school lopen of op het schoolterrein zijn. Het mondkapje hoeft niet op in het eigen klaslokaal of als collega’s in de teamkamer of op een werkplek zitten. Leerlingen hoeven ook geen mondkapje op. De stichting heeft tot de maatregel besloten wegens de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen in de regio Rotterdam.

Stichting BOOR verzorgt het openbaar (speciaal) basisonderwijs, voortgezet onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs in Rotterdam. In totaal gaat het om 75 scholen, waar dagelijks aan ongeveer 30.000 leerlingen wordt lesgegeven.

Leerkrachten en andere medewerkers moeten vanaf maandag op de gangen en in de trappenhuizen van de school en op alle overige plekken in de school waar zij met anderen in aanraking kunnen komen, het kapje op.

Middelbare scholieren krijgen het dringende advies om buiten de les een mondkapje dragen. Dat meldt het ministerie van Onderwijs, na overleg met onder andere de VO-raad. Het advies geldt vanaf 5 oktober.

Schoolbesturen beslissen zelf of een mondkapje verplicht wordt op hun scholen. Dat moet altijd in overleg met de medezeggenschapsraad, waarin onder andere ouders en personeelsleden zitten.

Leerlingen mogen het mondkapje weer afdoen zodra ze in de klas zitten. Het advies geldt niet voor kinderen op basisscholen.

Het ministerie van Volksgezondheid ontkent ten stelligste dat minister De Jonge het huidige tekort aan testcapaciteit al zou hebben zien aankomen, maar dat hij die voorspelling heeft genegeerd. Eerder berichtte journalistiek platform Follow the Money hierover. Volgens het ministerie is het 'natuurlijk niet het geval', zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

Bloedbank Sanquin heeft 8.800 doses gereed van een medicijn, gemaakt uit plasma van voormalige coronapatiënten, dat kwetsbare mensen tijdelijk bestand moet maken tegen het coronavirus. Sanquin bevestigt een bericht van Hart van Nederland daarover. Het gaat niet om een vaccin, want dat laat het lichaam zelf antistoffen tegen het virus aanmaken. Het is een medicijn dat de antistoffen bevat en maar tijdelijk werkt.

Er moet nog een procedure worden afgesproken met het gezondheidsministerie, maar daarna moet het testen van de nieuwe remedie al snel beginnen.

Sanquin zamelde plasma in van 16.000 donoren die Covid-19 hebben gehad en dus antistoffen in zich dragen. Een tegenvaller was echter dat de werking daarvan korter duurde dan gehoopt.

Er is nu 6000 kilo geschikt plasma verzameld, maar het moet zeker 30.000 kilo worden. Sanquin zamelt daarom nog steeds bloed in.

Het totale aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is in 24 uur iets gedaald, van 701 naar 691. Van de patiënten liggen er 152 op de intensive cares, twee meer dan woensdag. Op verpleegafdelingen liggen 539 mensen met Covid-19, 12 minder, meldt het LCPS.

Het aantal coronabesmettingen is tussen gisterochtend en vanochtend met 3.252 gestegen. Dat is iets minder dan woensdag, toen het aantal bevestigde coronagevallen met 3.294 toenam in de cijfers van het RIVM.

DHL is al met lokale overheden en farmaceuten in gesprek over een zo efficiënt mogelijke distributie van een coronavaccin of -medicijn, zodra dat op de markt komt. Dat zegt Oscar de Bok, topman van DHL Supply Chain, in BNR Zakendoen. Dat is nodig, omdat de vaccins op grote schaal op - 80 graden Celsius vervoerd moeten worden, zegt De Bok.

Doekle Terpstra
Doekle TerpstraANP / Koen van Weel

Minister Slob trekt 360 miljoen euro uit om de ventilatie op scholen snel te verbeteren. Tot die tijd is het advies om bij slechte ventilatie ramen en deuren open te zetten en extra maatregelen te nemen.

KLM moet vandaag het reorganisatieplan bij minister Hoekstra inleveren. Met de pilotenvakbond VNV wordt nog druk onderhandeld. 'We moeten het nog hebben over het sociaal plan', zegt bestuurder Jan van den Brink van FNV Grondpersoneel. Minister Wopke Hoekstra zegt te hopen 'dat alle betrokkenen zich realiseren wat er op het spel staat.'

Ongeveer 100.000 zzp'ers gaan gebruik maken van de nieuwe Tozo-regeling. Dat verwachten zzp-clubs, blijkt uit navraag van BNR. Zelfstandigen kunnen vanaf vandaag een beroep doen op deze verlengde coronasteun. De transitievergoeding blijft een zorg, het verlengen van de Tozo-regeling en het verdwijnen van de vermogenstoets bieden het broodnodige perspectief.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wist in het voorjaar al dat we op een tekort aan coronatesten afstevende, maar de artsen die het kabinet adviseerde, negeerde de voorspelling elke keer weer. Dat schrijft Follow The Money.

Acht procent minder verkeer zorgt voor een halvering van het aantal files. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het is voor het eerst dat deze relatie is gemeten voor het Nederlandse hoofdwegennet.


Blijf op de hoogte | download de BNR app

Woensdag 30 september

Corona-brandhaard Amsterdam is vandaag gestart met een sneltest. Die geeft binnen een uur uitslag, dus je kan na zo'n test meteen door naar werk of in quarantaine. De test is ook nog 's goedkoper volgens ontwikkelaars TNO en de GGD's.

De FNV gooit de deur dicht in de onderhandelingen met KLM. De bond is het niet eens met het plan om het grondpersoneel geld te laten inleveren. Dat komt niet gelegen, want morgen moet KLM zijn saneringsplan presenteren aan het Kabinet om een miljardenlening te krijgen.

Voor heel Nederland geldt vanaf nu een dringend advies om in de publieke ruimte een mondkapje te dragen. Dat zei premier Mark Rutte in debat met de Tweede Kamer. Het kabinet moet de precieze regeling nog uitwerken.

Premier Mark Rutte
Premier Mark RutteANP Remko de Waal

Ontslagrondes bij Shell en BAM beheersen het nieuws. En met een tweede coronagolf in het verschiet is de kans aanwezig dat dit bij meer bedrijven gaat gebeuren. Het CNV doet daarom samen met collega-vakbond FNV een dringende oproep aan het kabinet: draai de versobering van het derde steunpakket terug en breid steun voor ondernemers juist uit.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil in hele land een dringend advies voor het gebruik van mondkapjes in publieke binnenruimte. Na GroenLinks, SP, PvdA en D66 pleit nu ook de VVD voor een dringend advies, waarmee een Kamermeerderheid is bereikt.

Ontslagrondes bij Shell en BAM beheersen het nieuws. En met een tweede coronagolf in het verschiet is de kans aanwezig dat dit bij meer bedrijven gaat gebeuren. Het CNV doet daarom samen met collega-vakbond FNV een dringende oproep aan het kabinet: draai de versobering van het derde steunpakket terug en breid steun voor ondernemers juist uit.

Vakbond De Unie is boos over uitspraken van minister Hoekstra dat KLM op langere termijn de lonen moet verlagen. De luchtvaartmaatschappij moet morgen een bezuinigingsplan indienen bij minister Wopke Hoekstra. 'Ik denk dat piloten zelfs fors meer inleveren dan die 20 procent waar continu over geschreven is.'

Volgens de nieuwe coronamaatregelen geldt een registratieplicht voor alle contactberoepen, dus ook in de prostitutie. Maar ja, je gegevens opgeven als je een escort inhuurt, daar zit niet iedereen op te wachten.

10:50 | Even na elven gaat de Kamer weer in debat met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge over de coronamaatregelen die gisteren zijn ingegaan. Veel partijen vinden de maatregelen niet ver genoeg gaan.

Gisteravond stemde het Britse Lagerhuis voor de Brexitwet die bepaalde afspraken met de Europese Unie schendt. Een overwinning die de premier Boris Johnson goed kon gebruiken. Want zijn corona-aanpak krijgt steeds meer kritiek en ook zijn Brexit-aanpak loopt niet van een leien dakje.

BAM heeft een grote reorganisatie aangekondigd, maar gaat nog in overleg met ondernemingsraden en vakbonden over het precieze aantal arbeidsplaatsen. In totaal telt BAM ongeveer 18.000 medewerkers.

Het is moeilijker geworden om jong talent aan het werk te helpen, zo blijkt uit een rondgang van BNR langs verschillende recruitment-bureaus. Er staan dit jaar minder vacatures open voor starters en er melden zich meer kandidaten aan dan vorig jaar.


Blijf op de hoogte | download de BNR app

Dinsdag 29 september

Als er al een medicijn komt tegen Covid-19, dan duurt het jaren voordat het voor iedereen beschikbaar is. Dit is de strekking van wat de topman van AstraZenica gezegd heeft tegen oud-staatssecretaris van Economische Zaken en secretaris-generaal van de European Round Table of Industrialists Frank Heemskerk. Dit zegt Heemskerk tegen BNR.

Het lijkt erop dat het ziekteverloop bij coronapatiënten in de tweede golf minder heftig is dan bij de eerste. Mensen die worden opgenomen lijken minder ziek te worden, de ligduur is met een derde afgenomen, en het aantal patiënten dat alsnog naar de ic moet worden overgeplaatst is gehalveerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Internisten Vereniging. 'We moeten ons niet rijk rekenen', zegt internist-infectioloog en hoogleraar Annelies Verbon van het Erasmus MC.

De meeste concerten en theatervoorstellingen die voor vanavond in Amsterdam gepland zijn, worden geannuleerd. Dit zegt waarnemend directeur Siebe Weide van de VSCD, de vereniging van Schouwburg- en Concertdirecties op BNR. 'In Utrecht en Den Haag gaat alles door, in Amsterdam zullen de meeste zalen genoodzaakt zijn om te annuleren. Wanneer je een uitverkochte zaal hebt, en je hebt driehonderd kaarten verkocht, wie beslist dan wie die dertig zijn die binnen mogen komen?'

Eind oktober moeten er in Nederland 70.000 coronatesten per dag kunnen worden afgenomen. En dat doel gaan we halen, zegt Edwin Boel tegen BNR. Hij is projectleider van het 'Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten', en verantwoordelijk voor de testcapaciteit. 'Komende maandag zitten we al op 62.000 testen.'

De coronamaatregelen hadden nog véél strenger kunnen zijn als het aan het de medische adviseurs van het kabinet had gelegen. Vandaag blijkt dat het Outbreak Management Team, onder leiding van Jaap van Dissel, de regering had voorgesteld om een avondklok in te stellen. Dit om in de grote steden het coronavirus onder controle te kunnen krijgen.

Het kabinet gaf gisteravond een dringend advies om mondkapjes te dragen in winkels. De Bijenkorf zegt dat het klanten in de grote steden hiertoe gaat verplichten. Veel andere winkelketens, zoals de HEMA, gaan klanten zonder mondkapje niet weigeren. Ook supermarkten beginnen er niet aan. 'Dit dwingt de winkelier in een politierol die ons niet past', zegt directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

Culturele instellingen in de regio Amsterdam krijgen geen ontheffing om meer dan dertig bezoekers te mogen ontvangen. Dat heeft de veiligheidsregio dinsdag bepaald. Dat betekent dat voor al deze plekken - zoals theaters en bioscopen - een maximum geldt van dertig personen.

| Het aantal coronabesmettingen blijft oplopen. In de afgelopen zeven dagen zijn 19.326 nieuwe gevallen gemeld bij het RIVM. Vorige week meldde het instituut 13.471 nieuwe gevallen, dus het aantal is opnieuw met ongeveer de helft gestegen.

Premier Mark Rutte en het kabinet moeten nadrukkelijker de leiding nemen in het coronadebat. Nu wordt er te veel geluisterd naar mensen die vinden dat ze in hun vrijheid worden beknot, bijvoorbeeld in hun weerzin tegen een mondkapjesverplichting. Dat zegt Thierry VanLancker, de Belgische topman van AkzoNobel, in BNR Zakendoen.

OV-NL heeft half september al besloten de geplande tv-campagne om mensen de bus en trein in te krijgen op te schorten. De eerste extra persconferentie van premier Mark Rutte sinds de zomer gaf genoeg reden om de campagne terug te trekken, zegt Pedro Peters van OV-NL in BNR's Ask me Anything.

Het Covid-19-medicijn dat het Rode Kruis Ziekenhuis in ontwikkeling heeft is inmiddels in fase 3 beland. Dat betekent dat het medicijn nu getest wordt, zegt zorgondernemer Marius Touwen, die zelf ook bij het onderzoek betrokken is, in BNR's Big Five.

Naast alle nieuwe strengere maatregelen had premier Mark Rutte gisteren ook een meevallertje in petto voor ondernemers. Hij schrapte tijdens de persconferentie plotseling de vermogenstoets bij de Tozo-regeling voor ondernemers en zelfstandigen.

Er komt extra belastinguitstel voor door de coronacrisis getroffen ondernemers, melden Haagse bronnen aan BNR. Bedrijven kunnen daardoor later beginnen met terugbetalen van belastingen. Ook wordt de afbetalingstermijn verlengd van twee jaar tot hoogstwaarschijnlijk drie jaar.

Het eerste wat bedrijven vandaag moeten doen, is een crisisteam formeren om de strengere coronamaatregelen te implementeren. Dat concludeert Marco Zannoni, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.


Blijf op de hoogte | download de BNR app

Maandag 28 september

Dit weekend zullen de ziekenhuizen ongeveer duizend coronapatiënten behandelen, en dat betekent dat de reguliere zorg zal moeten worden afgeschaald. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Ook voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, ziet de dreiging van overbezetting.

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad lijken voor een mondkapjesplicht te zijn. Voorafgaand aan hun vergadering in het provinciehuis in Utrecht lieten meerdere bestuurders weten dat mondkapjes kunnen helpen het snel oplopende aantal coronabesmettingen te stoppen. "Mijn voorstel is om dit zoveel mogelijk generiek te doen. Dat is helder voor de handhaving en communicatie. Het is verwarrend als zo'n plicht in de ene regio wel en de andere niet van kracht is", aldus John Jorritsma van Eindhoven.

Pieter Broertjes van Hilversum vindt dat wij 'toe zijn aan mondkapjes in de openbare ruimte, winkels en supermarkten. 'Baat het niet, dan schaadt het niet. Het geeft vorm aan de urgentie.'

Het reisadvies voor heel België is aangescherpt naar oranje, wat inhoudt dat alle niet-noodzakelijke reizen worden ontraden. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tot dusver gold in verband met het nieuwe coronavirus alleen een oranje reisadvies voor Brussel en omgeving en delen van Antwerpen.

In België gelden strenge beperkingen voor bezoekers uit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. Zij moeten zich laten testen en veertien dagen in quarantaine blijven. Reizigers uit andere Nederlandse provincies krijgen het dringende advies zich te laten testen en in quarantaine te gaan.

Het kabinet overweegt de sluiting van hotels in drie grote steden, verschillende Haagse bronnen bevestigen tegenover BNR dat deze maatregel als optie op tafel ligt. Om 19:00 uur geven premier Rutte en minister Hugo de Jonge een speciale persconferentie waar ze naar alle waarschijnlijkheid opnieuw strengere maatregelen zullen afkondigen in reactie op het sterk stijgende aantal besmettingen.

Aantal coronabesmettingen stijgt met 2.914. Zondag was de toename 2.995. Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus is tussen zondagochtend en maandagochtend met 2.914 toegenomen, voor zover bekend. Dat zijn er minder dan in de 24 uur tot zondagochtend, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen zeven dagen zijn zo'n 18.500 mensen positief getest op het virus.

Het RIVM registreerde de afgelopen 24 uur zes sterfgevallen. Het aantal mensen dat met het virus is opgenomen in het ziekenhuis, nam met 38 toe. Dat wil niet zeggen dat die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden of opgenomen, omdat zulke gegevens soms wat later worden verwerkt.

Fitnessketen Basic-fit spant een procedure aan tegen de Franse overheid vanwege een tijdelijke gedwongen sluiting van 148 sportscholen. Het is mogelijk dat ook Nederland te maken gaat krijgen met dergelijke procedures, zegt noodrechtspecialist Adriaan Wierenga van de Rijksuniversiteit Groningen.

Ruim 23.000 keer werd de afgelopen maanden proces verbaal opgemaakt vanwege het overtreden van de coronaregels, blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie. Wel is er de laatste maanden duidelijk sprake van een afvlakking, zegt persofficier Liesbeth Schruijer. Zowel politie-agenten als boa's slingerden mensen op de bon.

In totaal werden 340 misdrijven geregistreerd in verband met onder meer spugen naar boa's of zorgpersoneel. De meest voorkomende overtredingen zijn het negeren van de mondkapjesplicht en het negeren van de anderhalve meter of te grote gezelschappen. Schruijer durft niet te zeggen of het aantal overtredingen ook weer oploopt als de regels weer worden aangescherpt.

Collectieve afspraken met schuldeisers en het promoten van zzp-loketten: daarmee hoopt het kabinet zelfstandigen te helpen die in financiële problemen dreigen te raken. Het kabinet verwacht dat nu de tweede coronagolf over het land trekt meer Nederlanders in de schulden komen te zitten, onder wie zzp'ers.

Er komt mogelijk toch een mondkapjesplicht in publieke ruimten, schrijft De Telegraaf. Premier Rutte, het Outbreak Management Team en deskundigen van het RIVM spraken er gisteren over. Het OMT komt vandaag met adviezen om het oplopende aantal corona-besmettingen een halt toe te roepen.

Het toerisme in Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk te maken met 70 procent minder internationale bezoekers. Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC), voorafgaand aan de Nationale Toerisme Top.

In navolging van werkgeversorganisatie VNO-NCW willen nog veel meer organisaties een eigen teststraat opzetten. Dat blijkt uit de aanvragen die binnenstromen bij CoronaLab, een van de twee grootste commerciële coronatest-aanbieders in Nederland.

Bijeenkomsten als huisfeestjes, binnen horeca en op kantoor moeten minder mensen tellen. Dat zegt Amrish Biadjoe, veld-epidemioloog en lid van het Red Team dat minister Hugo de Jonge adviseert. De situatie is zorgelijk, zegt hij. 'Je wilt maatregelen waarmee we de sociale bubbels verkleinen: dat je niet ook nog eens naar je werk gaat als je een sociale bubbel als een gezinsleven hebt. Misschien moeten mensen toch weer meer gaan thuiswerken.'

De kans op virusoverdracht moet echt verkleind worden, benadrukt Biadjoe. Binnen de huidige trend worden de ic's volgens hem binnen twee weken zodanig overbelast dat de zorg niet meer goed gehandhaafd kan worden. 'Je wilt het liefst lokale maatregelen, om alleen in die gebieden de mobiliteit te beperken. Maar inmiddels is de situatie dusdanig geëscaleerd, dat best wel veel gemeenten rood gekleurd zijn.'

Dan kunnen we weer van een situatie waarin we spreken van een brand die wijd verspreid is terugbrengt naar kleine brandhaardjes, die je specifiek kunt aanpakken met bron- en contactonderzoek. Dat is momenteel niet geschikt, omdat het aantal infecties te hoog ligt. We moeten niet in paniek raken, maar we moeten wel enigszins de urgentie serieus nemen. Als we nu geen maatregelen nemen, hebben we over twee weken écht een probleem.'

Zondag 27 september

De Griekse autoriteiten hebben zondag de eerste coronadode uit een migrantenkamp gemeld. Het gaat om een 61-jarige man uit Afghanistan die in het vluchtelingencentrum van Malakassa, ten noorden van Athene, verbleef. Hij overleed in een ziekenhuis in de hoofdstad, waar hij werd behandeld wegens Covid-19.

De #ikdoenietmeermee-actie van BN'ers heeft Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), aan het denken gezet, zegt hij in het AD. 'Ik en andere experts komen eigenlijk alleen op tv als het aan het misgaan is. We moeten niet alleen maar focussen op getallen. We moeten de mensen meer gaan vertellen wat er aan de hand is.'

Een delegatie van het kabinet heeft vandaag informeel corona-overleg gevoerd in het Catshuis. Het was het eerste Catshuisberaad sinds de opleving van het virus na de zomer. Volgens de Telegraaf is ook de mogelijke verplichting van mondkapjes besproken. Of die plicht er werkelijk komt, zal de komende dagen blijken.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht dat het eerste vaccin halverwege 2021 beschikbaar zal zijn. Hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan hoopt dat er meer dan een of twee vaccins beschikbaar komen. Het hangt allemaal af van het testen van de vaccins. Wereldwijd worden er ongeveer 200 vaccins ontwikkeld, 31 daarvan worden nu getest. Dat testen gebeurt in drie fases, acht vaccins zitten in de laatste fase.

Vanavond zijn in acht nieuwe regio's nieuwe maatregelen ingegaan. Horecazaken mogen om middernacht geen nieuwe klanten meer binnenlaten. Een uur later moet de zaak dicht. Daarbij mogen groepen binnen en buiten niet groter zijn dan vijftig mensen. De nieuwe maatregelen gelden nu in de volgende veiligheidsregio's:

Het coronavirus heeft Vlieland bereikt. Voor het eerst sinds het begin van de uitbraak in Nederland, precies zeven maanden geleden, is een inwoner van het Friese Waddeneiland positief getest. Dat geval is tussen zaterdagochtend en zondagochtend doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Nu Vlieland zijn eerste coronageval heeft, zijn er nog twee gemeenten in Nederland zonder bevestigde besmettingen. Op Ameland en Schiermonnikoog hebben nog geen inwoners het coronavirus opgelopen.

Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is nu 617, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 62 meer dan zaterdag. Van hen liggen er 490 op verpleegafdelingen. Op de ic liggen dus 127 patiënten, en dat zijn er 5 meer dan de dag ervoor.

Op de ic's liggen 559 mensen om een andere reden dan corona, 41 minder dan op zaterdag. Daarmee zijn er 686 ic-bedden bezet, 36 minder dan op zaterdag.

In de afgelopen 24 uur zijn er 17 klinische patiënten verplaatst tussen de regio’s om de druk te spreiden. Er zijn geen ic-patiënten verplaatst.

'De forse stijging van het aantal opgenomen covidpatiënten ligt in de lijn van de verwachting", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg LNAZ. "Wij houden rekening met een vergelijkbare verdere stijging in de komende week. De combinatie met de reguliere zorg zal in de komende week een uitdaging vormen voor de ziekenhuizen.'

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is tussen zaterdagochtend en zondagochtend gestegen met 2995. Dat is een nieuw dagrecord. Tussen donderdag en vrijdag nam het aantal positieve tests met 2777 toe. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 18.000 mensen positief getest, blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 8 en het aantal ziekenhuisopnames met 37. Dat wil niet zeggen dat die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden of opgenomen, omdat zulke gegevens soms wat later worden verwerkt.

Het is 'ridicuul' dat het de ministeries van Infrastructuur en Financiën nog niet gelukt is om de coronasteun aan de NS over te maken. Dat zegt vertrekkend NS-topman Roger van Boxtel in het tv-programma Buitenhof.

Volgens hem zijn de ministeries nog steeds 'aan het soebatten' over hoe en wanneer het geld wordt overgemaakt. 'Ik zou tegen minister Hoekstra zeggen: los het gewoon op met staatssecretaris Van Veldhoven.'

Eerder dit jaar werd bekend dat er 1,5 miljard euro aan coronasteun voor het openbaar vervoer wordt uitgetrokken. De NS krijgt hier het meeste van.

Van Boxtel zegt dat de verliezen voor de NS zonder deze steun ongeveer een miljard euro bedragen. Als het beloofde geld er in de eerste week van november nog niet is, krijgt de NS betalingsproblemen, zegt hij.

In de tussentijd leent de NS geld op de kapitaalmarkt tegen rente. De NS-topman beklaagt zich dat de overheden van Groot-Brittannië en Duitsland wel direct bijsprongen, terwijl Nederland zich 'te ambtelijk' opstelt.

Met Prinsjesdag maakte het ministerie bekend dat de coronasteun voor het openbaar vervoer verlengd wordt tot 1 juli 2021. Voordat het geld wordt overgemaakt, moet er eerst een staatssteunmelding bij de Europese Commissie worden gedaan. Volgens Van Veldhoven wordt deze 'zo snel mogelijk' gedaan, schreef zij toen in een brief aan de Tweede Kamer.

De ene regio blijkt veel strenger te zijn dan de ander als het gaat om het uitdelen van coronaboetes. De verschillen zijn groot, meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws. Zo zijn in de veiligheidsregio Gelderland-Zuid opvallend veel boetes uitgeschreven, maar in het noorden en oosten van het land relatief weinig.

Het OM houdt per regio bij hoeveel strafrechtelijke boetes er zijn opgelegd. Het gaat om boetes die door boa's of agenten zijn uitgedeeld aan mensen (dus geen ondernemers) die zich niet aan de noodverordening hebben gehouden, zoals bijvoorbeeld de groepsgrootte of het negeren van de anderhalvemeterregel.

Volwassenen die een coronaboete hebben gekregen, moeten 390 euro betalen.

Een aantal gemeenten springt er boven uit: zo worden er in de gemeente Zaltbommel (regio Gelderland) het grootste aantal boetes per persoon uitgedeeld. In totaal zijn daar tot 13 september 118 boetes uitgedeeld.

Niet alleen loopt het totale aantal coronabesmettingen de laatste weken sterk op, het virus steekt ook op steeds meer plaatsen in het land de kop op. Het coronavirus treft niet alleen haarden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, maar ook kleine gemeenten die de afgelopen maanden als rustig golden. De afgelopen week werd het virus vastgesteld in 350 van de 355 gemeenten in Nederland. Alleen op de waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland is nog steeds niemand positief getest. Ook in het Groningse Delfzijl en het Limburgse Vaals kwamen er de afgelopen week geen nieuwe besmettingen bij.

Kroegen moeten eerder sluiten en de groepsgrootte van veel bijeenkomsten wordt beperkt tot vijftig in nog eens acht veiligheidsregio's. De strengere regionale coronamaatregelen werden vorige week al van kracht in zes grootstedelijke gebieden, vanaf zondagavond 18.00 uur komen daar nog acht veiligheidsregio's bij.

De nieuwe regio's zijn Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland Zuid en Flevoland. De regels waren al van kracht in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden.

Op de zes Caribische eilanden van het Koninkrijk hebben sinds maart van dit jaar bijna vijfduizend mensen positief getest op corona. In totaal 1318 mensen zijn nu nog besmet. Bijna vijftig mensen zijn overleden, iets meer dan vijftig personen liggen in het ziekenhuis.

De verschillen tussen de eilanden zijn groot. Zo zijn er 25 mensen overleden op Aruba (100.000 inwoners) en 22 op Sint-Maarten (43.000 inwoners) en maar één op Curaçao (160.000 inwoners) en Bonaire (ruim 20.000 inwoners). Op Aruba zijn verreweg het meeste aantal besmettingen geregistreerd; 3832 mensen hebben positief getest sinds maart van dit jaar. Nu zijn er nog 978 actieve gevallen. Op Saba (2000 inwoners) hebben eerder wel vijf mensen positief getest, maar zijn er al lange tijd geen actieve besmettingen meer.

Alle eilanden hebben maatregelen ingevoerd om de verspreiding te voorkomen. Zo geldt er een avondklok op Aruba en Curaçao en Sint-Eustatius (negen actieve besmettingen) en kent Bonaire (56 actieve besmettingen) een 'zachte lockdown'. Saba laat alleen bezoekers uit Sint-Eustatius toe, alle andere passagiers moeten in quarantaine.

Zaterdag 26 september

Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is nu 555, meldt het landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 8 meer dan vrijdag. Van hen liggen er 433 niet op de intensive care. Op de ic liggen dus 122 patiënten en dat zijn er 6 meer dan de dag ervoor. 'Het aantal opgenomen Covid-19-patiënten neemt verder toe. Van hen ligt 68 procent in de regio’s Amsterdam, Leiden - Den Haag, Rotterdam en Brabant. De grootste drukte wordt gezien in de kliniek, het overall aantal ic-patiënten is naar verhouding nog beperkter', zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg LNAZ.

'Het LCPS gaat gezien de ontwikkeling ook in het weekend door met verspreiding van patiënten over het land. Gezien de toename van infecties en ziekenhuisopnames steunt de LNAZ de inzet op aanscherping van maatregelen.'

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is iets minder dan op vrijdag, toen het aantal gevallen met 2777 meldingen toenam. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 17.000 mensen positief getest op het coronavirus.

Politici moeten geen beloftes doen over wanneer het vaccin tegen het coronavirus beschikbaar is. Dat zegt epidemioloog Roel Coutinho in BNR De Wereld. Volgens de oud-directeur van het RIVM is er een risico dat mensen de regels minder naleven omdat ze er door zo’n belofte van uitgaan dat er op korte termijn wel een vaccin komt.

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gaat in de tweede coronagolf zijn Covid-19-patiënten verspreiden over verschillende afdelingen. Het aantal patiënten nam in een paar weken al toe van twee naar veertien, terwijl veel verplegers nog moeten bijkomen van de eerste coronagolf, zegt verslaggever Harmen van der Veen in BNR's The Friday Move. 'Dat is in hele korte tijd gebeurd, om nog maar eens aan te geven dat het nú echt gaande is.'

Ondernemers, hun werknemers en hun klanten moeten alles doen om een tweede lock-down te voorkomen. Winkeliers, kappers, horecabazen en andere bedrijfseigenaren moeten zich weer strikt aan de coronaregels houden. De oproep is afkomstig van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland die hun achterban een brief stuurden.

Vrijdag 25 september

Gemeenten willen niet meer met Rijk onderhandelen zolang er niet structureel geld bijkomt om de begroting passend te krijgen. In de Algemene Ledenvergadering van de VNG stemde 99,3 procent van de gemeenten voor de motie met die strekking. Dat zegt David Weekenstroo, CDA-raadslid in Zoetermeer en een van de initiatiefnemers van de motie, zojuist tegen BNR.

Het kabinet heeft het aantal zorgelijke coronagebieden uitgebreid. Vorige week stond de teler nog op zes. Nu komen er nog eens acht regio's bij, waaronder delen van Brabant, de veiligheidsregio Groningen en de Gooi- en Vechtstreek. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend op zijn wekelijkse persconferentie.

De nieuwe regio's zijn Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland Zuid en Flevoland. De regels waren al van kracht in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden.

In Spanje groeit het aantal coronagevallen en -doden weer erg snel. Zo overleden er afgelopen dinsdag 240 mensen aan het virus. Dit heeft er onder andere toe geleid dat bepaalde zones in Madrid weer in een lockdown zitten. Winkels en horeca zijn wel gewoon open, maar de situatie is chaotisch, zegt correspondent Carlijn Teeven.

Minister Cora van Nieuwenhuizen kan wel degelijk iets doen tegen de 5 euro-tickets naar oranje corona-landen, waar Ryanair mee stunt. Dat zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte op BNR. Vorige week vertrokken vanaf Schiphol zeker 40.000 mensen naar risico-gebieden - levensgevaarlijk, zeggen ze.

Willem II-supporters hielden zich gisteravond in Tilburg niet aan de coronaregels en gingen rellen tegen de ME. De fans mochten op een plein in de stad kijken naar de voetbalwedstrijd van hun club - als ze zich aan de coronaregels hielden, maar ze kwamen massaal bijeen, te dicht op elkaar. 'Wie zich niet aan de voorwaarden houdt, verpest het voor de rest.'

Oppositie en coalitie slaan in de Tweede Kamer de handen ineen om de coronawet van minister Hugo de Jonge grondig te vertimmeren. Bronnen in de Kamer vertellen BNR dat een flink aantal fracties met een gezamenlijk voorstel wil komen dat ervoor moet zorgen dat het kabinet alleen met instemming van het parlement nieuwe coronamaatregelen kan nemen.

De economische dip in de bouw komt later dan verwacht, voorspelt ABN Amro. In 2021 dalen volumes in de bouw met 3 procent, en vooral middelgrote bouwers worden geraakt. Zij raken een deel van hun opdrachten als onderaannemer kwijt én worden vaak verdrongen door grotere bouwers die op zoek zijn naar opdrachten.

Politiemedewerkers kunnen versneld worden getest op corona bij capaciteitstekorten. De politie heeft een commercieel bedrijf ingehuurd dat de versnelde testen gaat uitvoeren. Hierdoor moet voorkomen worden dat het werk in de knel verder komt.

Donderdag 24 september

Gisteren werden de coronamaatregelen in België nog versoepeld, maar vandaag lijken de experts zich tegen die plannen te keren. Onder anderen de bekende viroloog Marc van Ranst, roept op tot een betere corona-aanpak.

Het kabinet geeft miljarden uit aan het derde coronasteunpakket. De Tweede Kamer debatteert daarover met de ministers Hoekstra, Koolmees en Wiebes. Vandaag komt er nog iets nieuws bij: het 'Doornroosje-arrangement'. En er komt mogelijk ook belastinguitstel voor ondernemers.

We mogen deze winter wel gaan skiën in Oostenrijk, maar feesten daarna is verboden. Dat heeft bondskanselier Kurz aangekondigd. Ook moet er voldoende afstand worden gehouden in kabelbanen en worden mondkapjes verplicht.

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen 24 uur met 2544 toegenomen. Dat zijn er weer meer dan gisteren, toen er 2357 meldingen werden geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 15.000 mensen positief getest op het coronavirus. Het aantal sterfgevallen door corona was het hoogst sinds 30 mei; 16 patiënten overleden. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 25.

Een extra taal leren, of je management skills upgraden. De afgelopen vijf jaar hebben meer dan 3,9 miljoen Nederlanders een online cursus of opleiding gevolgd. Ze gaven er met zijn allen miljarden euro’s aan uit. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Multiscope.

Tientallen werkgevers uit de regio Amsterdam gaan hun werknemers ook in de toekomst zoveel mogelijk uit de spits houden. Bedrijven als ABN Amro, Schiphol en de Gemeente Amsterdam hebben dit afgesproken. Dat maken zij vandaag bekend.

De internationale dienstenhandel krijgt een flinke beuk: in het tweede kwartaal exporteerde Nederlandse bedrijven voor bijna 7,5 miljard euro minder diensten naar het buitenland dan in dezelfde periode vorige jaar, een krimp van 12 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Vakbonden en werkgeversorganisaties gaan zelf in regionale teams actief mensen van werk naar werk begeleiden. Ze willen zo voorkomen dat werknemers in de kaartenbak van het UWV belanden.

Woensdag 23 september

Optimisme in Den Haag over het derde steunpakket om de gevolgen van de coronacrisis te lijf te gaan. De ministers Koolmees van Sociale Zaken en Hoekstra van Financiën zochten vanmiddag steun voor hun miljardenplannen bij PvdA en GroenLinks.

In het nieuwe voetbalseizoen zijn al 100 wedstrijden van de eerste elftallen van amateurclubs afgelast. Dat komt vooral door corona-uitbraken onder spelers van de clubs, waardoor hun elftallen niet in actie konden komen. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij voetbalbond KNVB.

Voor het eind van de winter hebben we in Nederland een vaccin tegen het coronavirus. Dat zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Juist vandaag kondigt Janssen Vaccins uit Leiden aan dat zij begonnen zijn met een grootschalige test van een door hen ontwikkeld vaccin. Voor Hugo de Jonge is het na dagen van slecht nieuws over de strijd tegen de epidemie even een lichtpuntje, zegt hij tegen politiek verslaggever Laurens Boven.

KLM kan, naast de al toegezegde lening, mogelijk ook aanspraak maken op een kapitaalinjectie van de Nederlandse staat. Dat zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra. Die extra steun is nodig, zegt Yteke de Jong, luchtvaartdeskundige van De Telegraaf. AirFrance-KLM gaat namelijk door middel van leningen een enorme schuldenlast van 10 miljard euro opbouwen.

Het spreiden van patiënten over Nederlandse ziekenhuizen is vandaag hervat. Vooralsnog zijn veertien patiënten naar andere regio's verplaatst, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het centrum verwacht dat het aantal verzoeken om patiënten te verplaatsen de komende dagen 'beduidend' zal toenemen. de veertien werden verplaatst omdat de druk in de ziekenhuizen te groot werd. Een van de veertien ligt op de intensive care.

Analyse robot een coronatest.
Analyse robot een coronatest.ANP / Bart Maat

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is gestegen tot 100.597. Dat is een toename van 2.357 ten opzichte van dinsdag en een nieuw dagrecord. Het RIVM meldt 2.250 positieve tests. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 14.000 mensen positief getest op het coronavirus. Het aantal ziekenhuisopnames steeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend met 32 en het aantal sterfgevallen met vijf. Die gegevens komen soms met wat vertraging binnen.

Budget-airlines gaan de komende tijd de koers bepalen in luchtvaartland. Dat voorspelt Sky Scanner in hun jaarlijkse trendrapport. De lowcost carriers zouden zich namelijk makkelijker kunnen aanpassen aan de omstandigheden in coronatijd.

Nadat Duitsland en België de provincies Noord- en Zuid-Holland code rood gaven is er bij Nederlandse watersport- en recreatie-ondernemers voor 30 miljoen euro aan boekingen verloren gegaan. Dat blijkt uit cijfers van Hiswa-Recron.

Lees terug

Liveblog augustus

De economie is in het tweede kwartaal met 8,5 procent gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat meldt het CBS op basis van een tweede raming. De vrije besparingen waren 36 miljard euro, 12 miljard meer dan een jaar eerder. 'De extreem grote klap van corona wordt collectief opgevangen, waardoor burgers en bedrijven nog niet in al te grote nood kwamen.'

Het werd een lange en hete avond voor premier Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. In het debat over hun coronabeleid werden ze keihard aangevallen door de voltallige oppositie en ook vanuit coalitiepartijen klonk stevige kritiek. Met name het morrelen aan de richtlijnen voor het gebruik van beschermingsmiddelen door zorgpersoneel in verpleeghuizen wekte de woede van de Kamer.

Dinsdag 22 september

Het aantal regio's waar corona om zich heen grijpt neemt snel toe. Vorige week stond de teller nog op zes 'zorgelijke' regio's, daar komen er deze week waarschijnlijk acht bij, zei premier Mark Rutte dinsdagavond in debat met de Tweede Kamer.

Aan aandacht voor de Instagram-actie #ikdoenietmeermee van bekende Nederlanders geen gebrek. De influencers besloten in opstand te komen tegen het coronabeleid van de regering. Minister Hugo de Jonge noemde de actie onverantwoord en gevaarlijk, maar wil ook in gesprek. Het was duidelijk een goed gecoördineerde actie, met een overkoepelende organisatie, zegt Joyce Nafzger, social media-expert, in BNR Ask me Anything. Ze zou zich, als zij de overheid was, zorgen maken om deze ogenschijnlijk gecoördineerde actie van influencers.

Vind hier

Alle corona-liveblogs

De Europese top die donderdag en vrijdag zou plaatsvinden, is verzet. Charles Michel moet namelijk in quarantaine. En hij is de voorzitter van de vergadering met alle Europese regeringsleiders.

Nederland bevindt zich op een 'kantelpunt' in de coronacrisis, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Het is volgens hem terecht dat het kabinet vorige week nieuwe maatregelen aankondigde, maar mogelijk is meer nodig. Hij benadrukt vooral het belang van goede communicatie.

Football news:

Neuer zal spelen in een regenboogkleurige armband ter ondersteuning van seksuele minderheden-slachtoffers van de nazi ' s
Dinamo Zagreb-federaties: 14 Dynamo spelers brachten het team zilver op het WK 2018, en als reactie, de rechters vermoorden ons. U maakt zich geen zorgen over de Kroatische voetbal
Tuchel op de nullen met Wolverhampton: als we zo Spelen, komt het resultaat. Chelsea manager Thomas Tuchel deelde zijn gedachten over de goalless draw met Wolverhampton in zijn eerste Premier League wedstrijd. Ik heb er echt van genoten omdat ik erg blij ben met de intensiteit, de houding, de kracht en het niveau van mijn team. We waren erg georganiseerd, vaak namen we de bal weg in het laatste derde van het veld. In de tweede helft hebben wij van minuut tot minuut het woord gevoerd. Ik ben erg blij met het spel. Helaas konden we niet scoren, maar als we op dezelfde manier blijven spelen, zal het resultaat komen. Het deed me een beetje denken aan onze spelletjes in Dortmund. Gisteren hadden we een zeer goede training sessie: 21 jongens die volledig wakker waren om te proberen te doen wat we doen - tactisch, structureel, waar het spel te versnellen, hoe te verdedigen. Ik had niet verwacht dat het op dit niveau zou zijn na één trainingssessie en twee vergaderingen. Het geeft me een goed gevoel voor de toekomst. Ik kan niemand in het team uitleggen waarom ze vandaag niet speelden. Het is niet eerlijk, zei Tuchel
Nuno op de trekking met Chelsea: we begrepen dat we niet veel bezit
Messi brak Barcelona ' s record voor het aantal wedstrijden in de Spaanse Cup
Martin Edegor: Arteta lijkt me een topcoach, ik hou van zijn ideeën
Napoli heeft het volste vertrouwen in Gattuso. De club heeft een officiële verklaring afgegeven. Napoli heeft een verklaring afgegeven over hoofdcoach Gennaro Gattuso. President Aurelio De Laurentiis, Vice-President Edoardo De Laurentiis en CEO Andrea Chiavelli hebben vandaag een ontmoeting gehad met het team en de coaching staf en hebben hen verzekerd dat zij volledig vertrouwen hebben in Rino Gattuso, zei de club op haar website. De relatie van Gattuso met De Laurentius is verslechterd. Verlenging van het Contract lijkt nu onwaarschijnlijk