Netherlands

Macron verliest meerderheid in parlement door vertrek partijgenoten

EDS Zeventien parlementariërs van Macrons LREM hebben de partij verlaten en zijn de nieuwe linkse partij Ecologie, démocratie, solidarité begonnen.

De partij van de Franse president Emmanuel Macron La République en marche! (LREM) heeft haar meerderheid in de Nationale Vergadering dinsdag verloren. Zeventien partijgenoten hebben LREM verlaten en de nieuwe partij Ecologie Démocratie Solidarité (EDS) opgericht. Hierdoor heeft Macrons LREM nog 288 parlementszetels over: één minder dan nodig is voor een meerderheid in het lagerhuis met 577 zetels.

Het verlies van de meerderheid heeft niet meteen grote gevolgen voor Macron, aangezien hij kan rekenen op de steun van ruim vijftig parlementariërs van de kleinere centrumpartijen MoDem en Agir. De EDS, dat zich meer op de linkerflank van het politieke spectrum positioneert dan LREM, MoDem en Agir, hoopt dat het verlies er desalniettemin toe zal leiden dat er meer aandacht komt voor milieu en klimaat.

De EDS-fractie bestaat momenteel onder anderen uit voormalig minister van Ecologie Delphine Batho en burgemeesterskandidaat voor Parijs Cédric Villani. Ook vooraanstaande politici die in het verleden LREM-aanhangers waren, zoals klimaatactivist en voormalig minister van Ecologie Nicolas Hulot, hebben zich aangesloten.

Parlementariër Matthieu Orphelin verliet LREM in februari en is nu een van de voorzitters van EDS.

Football news:

Borussia heeft Manchester United laten weten dat ze Sancho niet zullen vrijlaten voor minder dan 120 miljoen euro. Er zijn geen andere kandidaten
Agent Hakimi: Zidane is de reden om naar Inter te verhuizen. Hij belde Ashraf niet, maar Conte sprak over het project
Neymar heeft met PSG afgesproken dat hij zal worden vrijgelaten als Barcelona een aanbod doet (As)
Wigan stortte in onder externe controle. Misschien allemaal door de duistere weddenschappen op de Filippijnen
Pep op de Europese Cup ban van Manchester City: Ik weet zeker dat we in de Champions League mogen spelen
Athletic Berchiche: Real Madrid heeft de beste ploeg ter wereld
Ronaldo scoorde de 25ste goal van de Serie A seizoen (van een vrije trap!). Zulke bommenwerpers zijn al 59 jaar niet meer in Juve geweest