Netherlands

Mes in ov: 10 procent dienstregeling verdwijnt

Het openbaar vervoer staat zwaar onder druk en zal volgend jaar 10 procent in de bestaande dienstregeling moeten snijden om financieel overeind te blijven. Dat zeggen branchevereniging OV-NL en verschillende ov-bedrijven tegen BNR. Nu al lijdt het ov vanwege de coronacrisis 500 miljoen euro verlies.

Rustige ochtendspits op station Den Haag Centraal.
Rustige ochtendspits op station Den Haag Centraal.ANP Robin van Lonkhuijsen

Branchevereniging OV-NL verwacht dat de reizigers na de coronacrisis niet allemaal terug zullen keren naar bus, tram, metro of trein. Dat betekent dat het voor de sector dramatische jaar 2020 niet zal worden goedgemaakt. Het wegsnijden van zo'n 10 procent van de dienstregeling moet de sector financieel overeind houden.

Luister terug |

Het gigantische verlies dat in 2020 door het wegblijven van reizigers zal worden geleden, wordt voor 93 procent door de overheid gedekt. Maar de resterende 7 procent - 400 tot 500 miljoen euro - moeten ov-bedrijven zelf ophoesten. De 93 procent dekking door de overheid geldt ook nog in de eerste helft van 2021, maar de ov-sector is er niet gerust op dat deze compensatieregeling ook daarna door wordt getrokken, aangezien er eerst nog verkiezingen zijn.

Thuiswerken

Het reisgedrag zal veranderen omdat een deel van de mensen thuis zal blijven werken. Bedrijven als VodafoneZiggo en ING hebben al aangekondigd dat ze een deel van de medewerkers niet meer op kantoor terug verwachten.

Het verlies en het wegblijven van reizigers noopt de sector dus tot het fors schrappen van ritten. Het verdwijnen van zo’n 10 procent van de dienstregeling baart experts zorgen. Raymond Huisman, mobiliteitsexpert bij adviesbureau Goudappel-Coffeng, vreest dat afschalen van het ov op lange termijn negatieve consequenties zal hebben voor de toegankelijkheid van het openbaar vervoer.

Witte vlekken

Zo bestaat volgens Huisman de kans dat er grote verschillen ontstaan tussen gebieden. De ov-infrastructuur in de steden zou heel sterk kunnen worden, terwijl in minder dichtbevolkte gebieden ‘witte vlekken’ kunnen ontstaan. Dat maakt deze gebieden dan minder goed voor iedereen bereikbaar.

De inkrimping gaat in de breedte van het ov gelden. Busvervoerder Connexxion zegt tegen BNR een inkrimping tussen de 5 en 12 procent te verwachten, afhankelijk van de regio. Het Amsterdamse GVB denkt zo'n 10 procent te gaan snijden in de dienstregeling. Zo zal de metro op de Noord/Zuidlijn bijvoorbeeld nog maar zes in plaats van acht keer per uur gaan rijden.

Vrijdagochtend 27 november in de Ochtendspits

Bas van Werven praat in de Ochtendspits uitgebreid door over het afschalen van het openbaar vervoer. Dat doet hij met Pedro Peters, voorzitter van OV-NL, Bert van Wee, hoogleraar hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft, en OV-Ombudsman Bram Hansma. Luister live vanaf 06.00 via bnr.nl/live

Football news:

Arteta on Ozil: het is altijd triest als zo ' n figuur verlaat
Alabai zal in de zomer naar Real Madrid verhuizen. Het contract voor 4 jaar is overeengekomen, het salaris is ongeveer 11 miljoen euro (Marca)
Stefano Pioli: we zullen in April naar de tafel kijken. Voor Milaan is elke wedstrijd de belangrijkste
Zlatan Ibrahimovic: samen met Mandzukic zullen we de tegenstanders van Milaan afschrikken. Hij tekende een contract bij Real Milan striker Zlatan Ibrahimovic. Mario heeft een contract getekend, hij zal toetreden tot AC Milan. Dus nu zullen wij tweeën de tegenstanders bang maken zei Ibrahimovic op Sky. Eerder werd gemeld dat Mandzukic tot juni een contract met de Rossoneri zal ondertekenen. Milaan heeft de overdracht van de Kroaten met hun officiële middelen nog niet bevestigd
Milan scoorde 43 punten in 18 ronden - het beste resultaat sinds het seizoen 2003-2004. De club werd kampioen
Aubameyang scoorde voor het eerst in het seizoen een dubbelspel in de Premier League. Parti ' s eerste assist voor Arsenal
Chelsea wil Holand kopen in de zomer en zijn klaar om hun transferrecord te breken (de atletische)