Netherlands
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Moskeeën overwegen aangifte na undercoveractie, onderzoekers bedreigd

Onderzoeksbureau NTA zegt dat medewerkers zijn bedreigd na een publicatie van NRC dat het bedrijf heimelijk onderzoek deed naar moskeeën. Die undercoveroperaties zouden gedaan zijn in opdracht van gemeenten. Moslimorganisaties willen de onderste steen boven hebben en overwegen juridische stappen.

Het artikel in de zaterdagkrant heeft geleid tot verbolgen reacties van moskeebesturen. Volgens het stuk hebben zeker tien gemeenten NTA in het geheim onderzoek laten doen naar mogelijke radicalisering bij religieuze organisaties. Experts noemen de gebruikte methoden in de krant onrechtmatig.

'Haatcampagne gaande'

Nuance door Training en Advies, zoals het onderzoeksbureau voluit heet, ontkent dat met klem. Op uiteenlopende wijze worden medewerkers nu bedreigd, stelt het bedrijf in een persbericht. "Er zijn haatcampagnes gaande om medewerkers onder druk te zetten hun werkzaamheden voor NTA te staken. In een geval is geweld tegen een huis van een medewerker gebruikt."

NTA zegt dat het de onrust die binnen de islamitische gemeenschap is ontstaan, begrijpt, maar "we kunnen niet genoeg benadrukken dat de berichtgeving van NRC op hoofdpunten onjuist was." Al het onderzoek gebeurde volgens het bedrijf conform de regels en wetgeving.

Rol NCTV

"De gemeente onderzoekt of de door NTA gebruikte methode voldeed aan privacywetgeving", laat de gemeente Leidschendam-Voorburg weten in een verklaring. Daarin staat ook dat de gemeente op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het bureau had ingeschakeld.

De NCTV bracht meer gemeenten in contact gebracht met NTA. Volgens de krant klonk er binnen het overheidsorgaan ook kritiek op de werkwijze van het onderzoeksbureau.

De NCTV is herhaaldelijk om een reactie gevraagd op het artikel, maar die is tot op heden niet gegeven. Een woordvoerder laat weten dat er een Kamerdebat over de kwestie is aangevraagd.

Ik snap dat gemeenten zich zorgen kunnen maken over radicalisering, maar dit is niet de juiste manier.

In Leidschendam-Voorburg werd het NTA-onderzoek in 2020 afgerond. Volgens de gemeente zijn de resultaten gebruikt als achtergrondinformatie voor intern gebruik. "Om kleuring te kunnen geven aan wat al bekend was vanuit eigen contacten met organisaties." Of er sprake is geweest van geheime bezoeken aan de betreffende moskee, wordt niet gezegd in het persbericht.

Een groep van moskeekoepels is van plan een wob-verzoek in te dienen. Door het opvragen van overheidsdocumenten wil de groep achterhalen hoe de vork in de steel zit.

'Buiten het boekje gegaan'

"Volgens mij zijn gemeenten en NTA buiten hun boekje gegaan", zegt Abdel Bouzzit, vice-voorzitter van onder meer het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH). "Hoe is deze privacygevoelige informatie vergaard en hoe wordt die gebruikt en opgeslagen? En bovendien: waarom dit onderzoek als er geen verdenkingen zijn, als er geen aanleiding is?"

Volgens de gemeente Veenendaal, waarvan NRC een onderzoeksrapport over een moskee heeft ingezien, was daar wel aanleiding voor het onderzoek. Tegen RTV Utrecht zegt de gemeente niet exact wat die aanleiding was. Volgens de omroep gaat het mogelijk om berichtgeving uit 2016 over een 'haatimam' in de Nasser-moskee.

Verder stellen de gemeente en NTA dat er geen heimelijke bezoeken aan de moskee zijn gebracht en dat alle geïnterviewden wisten dat ze meewerkten aan een onderzoek van de gemeente. Terwijl iemand van de moskee tegen NRC zei dat de gemeente "achter onze rug om ons helemaal laat doorlichten".

Het doel van de onderzoeken door NTA is informatie verkrijgen over moeilijk toegankelijke islamitische gemeenschappen, bijvoorbeeld over buitenlandse financiering en radicale predikers en bestuurders. Bouzzit: "Ik snap dat gemeenten zich zorgen kunnen maken over radicalisering, maar dit is niet de juiste manier. We leven nog steeds in een rechtsstaat."