Netherlands

‘NASA kiest ruimtevaartbedrijf van Elon Musk voor maanmissie’

Foto: ANP

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft het bedrijf SpaceX van Elon Musk geselecteerd voor de bouw van een ruimtevaartuig dat voor het eerst sinds de jaren zeventig astronauten naar de maan brengt. Dat schrijft The Washington Post op basis van een intern document. Met de opdracht is 2,9 miljard dollar gemoeid.

NASA gunt de opdracht exclusief aan SpaceX. Het in 2002 opgerichte bedrijf verslaat daarmee het bedrijf Blue Origin van Jeff Bezos. De oprichter van Amazon wilde het contract samen met luchtvaart- en defensieconcerns Lockheed Martin, Northrop Grumman en Draper binnenhalen.

Musk, die ook topman is van autofabrikant Tesla, richtte samen met anderen SpaceX op met het ultieme doel om mensen naar de planeet Mars te laten vliegen. De voorbije jaren baarde het bedrijf veel opzien door met volle vaart testmissies op te zetten voor raketten en ruimtevaarttoestellen. Dat had als bijkomend effect dat het enthousiasme voor ruimtevaart weer toenam.

NASA stuurde astronauten voor het laatst in 1972 naar de maan. In dat jaar eindigde het Amerikaanse Apollo-programma voor ruimtereizen. Voor het in 2007 opgezette vervolg op dat programma, Artemis genaamd, vestigt NASA de hoop op de Starship van SpaceX. Deze raket is na lancering opnieuw te gebruiken en kan volgens SpaceX grote groepen mensen naar de maan, Mars en uiteindelijk ook andere planeten brengen.

Tot nog toe waren onbemande testvluchten met de Starship niet succesvol. Bij landingspogingen eindigden de ruimtevaartuigen in een grote vuurbal. Onlangs kondigde de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA een onderzoek aan naar de veiligheid bij enkele mislukte tests.

Football news:

Lev zal Hummels oproepen voor de Euro 2020 ploeg. Mats speelt al 2,5 jaar niet meer voor Duitsland
Golovin had het beste seizoen in Monaco, zelfs met blessures. Het is zo variabel mogelijk in attack
Bruno werd uitgeroepen tot de beste speler van het seizoen op Manchester United voor het tweede jaar op rij
Chelsea zijn in contact geweest met Lewandowski, maar Robert houdt van Engeland minder dan Spanje
Roy Keane-4e speler te worden opgenomen in de Premier League Hall of Fame
In China, de eigenaren laten zich uit op het veld en produceren memes. Hier is de meester van de hoek met een buik
Sheikh Mansour zal de reis van enkele duizenden City fans naar de Champions League finale financieren