Een derde van de Nederlandse CEO’s verwacht dat de groei van de wereldeconomie het komende jaar zal afzwakken. Ongeveer een even groot deel rekent op toenemende groei, vorig jaar was dat nog 67 procent, blijkt dinsdag uit de jaarlijkse CEO Survey van PwC.

Nederlandse CEO's maken zich het meeste zorgen over de politieke onzekerheid, overregulering en geopolitieke onzekerheid. Ook de beschikbaarheid van werknemers met de juiste vaardigheden, cyberbedreigingen en handelsconflicten baren de ongeveer 1.400 ondervraagde bestuurders zorgen.

De Nederlandse uitkomsten komen ongeveer overeen met de wereldwijde resultaten. Bijna 30 procent van de bestuurders denkt de wereldwijde groei de komende twaalf maanden zal afnemen. Dat is bijna zes keer zoveel als vorig jaar.

"Vorig jaar was het wereldwijde optimisme van de CEO’s erg groot", stelt hoofdeconoom van PwC Jan Willem Velthuijsen. Volgens hem liet de wereld zich op sleeptouw nemen door bestuurders in de Verenigde Staten, die toen zeer optimistisch waren. "CEO’s hebben volgens mij nu een hele reële blik."

Velthuijsen waarschuwt wel voor een al te pessimistische blik. "Onzekerheden zoals de toekomstige handelsverhoudingen tussen China en de VS en nationalistische en protectionistische tendensen bestonden vorig jaar ook al."

CEO’s zijn wel minder gericht op de Verenigde Staten en China als potentiële groeimarkten. Hoewel 27 procent de VS nog als meest kansrijke markt ziet en 24 procent voor China kiest, zijn de percentages wel een stuk lager dan vorig jaar.