Netherlands

Nieuwe online test laat bestuurders zien of ze een gevaar op de weg zijn

Het CBR en Veilig Verkeer Nederland (VVN) lanceren woensdag de zogeheten Rij Bewust Test. De online test moet ervaren bestuurders meer inzicht geven in hun eigen rijgedrag in verschillende verkeerssituaties.

Het gaat dan bijvoorbeeld om rijden in een drukke stad, in het donker, in de stromende regen, op een drukke kruising of op een onbekende snelweg. De test laat zien of iemand ontspannen is, maar ook of diegene makkelijk inparkeert en soepel het dashboard bedient.

Na afronding van de test, die gratis en anoniem is, krijgt de bestuurder een op maat gemaakt advies. Dit moet automobilisten helpen om bewuster en daarmee ook veiliger te rijden.

Lees ook: Tweede Kamer wil maximaal 30 kilometer per uur in bebouwde kom

‘Goed voor verkeersveiligheid’

Ongeveer 90 procent van alle verkeersongelukken in Nederland worden veroorzaakt doordat bestuurders hun rijgedrag niet goed op de verkeerssituatie afstemmen. “De oplossing is vaak dichtbij: een nieuwe bril, overstappen op een automaat”, zegt CBR-directeur Alexander Pechtold. “En soms helpt het om een paar rijlessen te nemen.”

Lees ook: Verlopen rijbewijs langer geldig door coronacrisis

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is te spreken over de Rij Bewust Test. “Ook al verplaatsen we ons momenteel minder door corona, als we in de auto stappen is het belangrijk dat het veilig is”, legt de bewindsvrouw uit.

“Met deze test kun je als automobilist jezelf op een leuke en makkelijke manier even ‘door de scan’ halen”, aldus Van Nieuwenhuizen. “Je weet meteen wat er goed gaat en wat eventuele aandachtspunten zijn. Een mooi initiatief, goed voor de verkeersveiligheid.”

Redactie/ANP

Football news:

Koeman over de verwijdering van Messi: Ik weet niet hoe vaak hij werd bezoedeld. Hij probeerde te cirkelen, maar het werkte niet.Barcelona coach Ronald Koeman na de Spaanse Super Cup finale met AthleticLionel Messi. De deelname van Argentinië aan de wedstrijd was twijfelachtig vanwege een heupblessure. Met zoveel jaren ervaring achter zich weet hij wanneer hij kan spelen en wanneer niet. Hij besloot te spelen, dat is alles
Marseille is dicht bij het huren van Milik voor 8+3,5 miljoen euro voor 1,5 jaar met het recht om uit te kopen
Koeman op 2:3 met Athletic: het is geen stap terug. Barcelona zal nog steeds laten zien dat ze op het juiste spoor zitten.Dit is geen stap terug. Een trofee winnen toont aan dat je op het juiste spoor zit. We zullen laten zien dat we nog steeds op de goede weg zijn. We deden alles om te winnen, beide teams waren erg moe
Griezmann heeft 5 goals gescoord in de laatste 4 finales
Messi werd gek: Hij sloeg zijn tegenstander op het hoofd en kreeg zijn eerste rode kaart voor Barca (753 wedstrijden! Hij was zo kwaad dat hij de Super Bowl verloor: hij sloeg de man die Athletic op het laatste moment redde
Barcelona heeft het verpest. We verdedigden niet goed, niemand stelde elkaar voor. Griezmann op 2:3 met atletische
Messi raakte Villalibre op de achterkant van het hoofd en kreeg de eerste rode kaart in 753 wedstrijden in Barca